Аферата "Митници": Според ДАНС обвиняемите Димитрови са поддържали контакти и с МВР

17 април 2024 18:06   1 коментар   4053 прочита


Бившият главен секретар на МВР Живко Коцев е водил обвинените в контрабанда Стефан и Марин Димитрови при полицейски началници с уговорката, че прави услуга на тогавашния вътрешен министър Бойко Рашков. Данните изнесе шефът на ДАНС при изслушването си в парламентарната комисия, която се занимава със скандала в агенция "Митници". Според агенцията, връзката на Коцев с Димитрови датира от години, предава NOVA.

Разработката в ДАНС започва в средата на 2022 година, когато постъпва оперативна информация за групата на Стефан и Марин Димитрови. Данните сочат, че те свързват български и чужди граждани, занимаващи се с контрабанда, отчете шефът на Агенцията пред депутатите. Поддържали тесни контакти и с хора от ръководството на МВР.

„С г-н Живко Коцев те поддържат контакт още от времето му на директор на ОД на МВР-София. Марин и Стефан Димитрови оказват влияние върху кадрови въпроси и разпределяне на постове в МВР, представляващо интерес за престъпното сдружение”, заяви Пламен Тончев, председател на ДАНС.

Двамата изградили и контакти на различни нива в агенция "Митници", разкри шефът на ДАНС. А в граничните полицейски управления били водени лично от Коцев. „Имало е конкретни запознавания от страна на главния секретар с областните директори. Той е представял Стефан като бизнесмен, който върши различни услуги. Поводът е, че той прави лична услуга на г-н Бойко Рашков”, посочи Тончев.

Именно Стефан и Марин Димитрови запознали Живко Коцев с Петя Банкова, сочат данните в ДАНС. „Тя като зам.-директор нямаше възможност да извършва тези кадрови назначения и да изпълнява задачите, поставяни ѝ най-вече от Стефан Димитров”, твърди шефът на ДАНС.

След като оглавила агенция "Митници", Банкова започнала и с кадруването по искане на Димитрови. „Не мога са кажа, че министърът е бил запознат с дейността на тази дама в целия ѝ аспект”, обясни Тончев.

„Тази разработка е започнала по времето на служебния кабинет. Тоест, ако тогава е имало политическо покровителство, логичните въпроси са кой тогава е покровителствал този канал”, посочи Асен Василев, бивш министър на финансите.

За политическо покровителство на контрабандния канал на Стефан и Марин Димитров говори и бившият главен прокурор Иван Гешев, преди са бъде изслушан в парламентарната комисия за дейността на Нотариуса.

 „Неофициално са ми казвали служителите, стоящи от ДАНС и МВР за този канал, за тези хора от Хасково, но те имат политическа протекция и цитатът беше "както знаете, някога, когато бъде полезно, ще бъде ударен", заяви Иван Гешев, бивш главен прокурор.

Междувременно Петя Банкова остава в ареста поне до четвъртък. Заради нов болничен лист на адвоката ѝ, апелативните съдии не заседаваха по мерките за неотклонение на Банкова и Стефан Димитров.

От Инициативата „Правосъдие за всеки” организираха пореден протест пред Съдебната палата. Искането на демонстрантите остава непроменено – реална съдебна реформа, защото според тях случващото се през последните месеци не показва никакво желание за промяна.

Източник: NOVA


Още за: ДАНС   митници   Още от: Синя лампа

Принтирай статия
1 коментар
17 Април 2024 19:37 | Приятели!
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Не пипайте преди избори приятелите на Сашко Мацурев! Идват избори и някой ще трябва да го финансира. А той ще ги гощава подобаващо в механата. Иначе Сашко е пич. Пак ще го направим дупетат! Някой друг път.




Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар