Адвокатът на Цветан Василев поиска отвод на съдебния състав по делото КТБ 

02 юли 2020 14:52   3441 прочита


 
 

Адвокатът на Цветан Василев – Константин Симеонов поиска отвод на съдебния състав по делото КТБ, предаде репортер на БГНЕС. Според адвоката действията на съдебния състав са предубедени, допуска нарушение на процесуалните правила и е заинтересован от изхода на делото, поради което адвокатът прави искане за отвод на състава за по-нататъшно разглеждане на това дело. 

Адвокатът прочете писмена декларация от името на обвиняемия Цветан Василев. В нея бившият мажоритарен собственик на КТБ настоява и за това съдът да разреши задаването на писмени въпроси или уточнения към разпита на свидетели от негова страна на всяко следващо заседание. „В случай, че съдът не постанови тези решения на заседанието си на 2. 07. 2020, настоящата писмена декларация да се счита за искане на отвод на съдия Виржиния Петрова и съдебните заседатели по чл. 274 и във връзка с чл. 29, ал 2 от НПК”, се казва е декларацията, под която стои името на Цветан Василев. 


Адвокат Симеонов обясни, че е бил в Белград и се срещал с Василев във връзка с това, което се случи миналата седмица. „Заради отказа на съда да го разпита. Нашата позиция е категорична, че недопускането на негов разпит, особено в съдебната фаза, е грубо нарушаване на процеса и на неговото право на защита, и неговото право да дава обяснения по всяко едно време на процеса", посочи адвокатът пред медиите. Той каза, че в конкретния случай такова искане те са направили в самото началото на процеса преди година и четири месеца, след което от съда, по думите му, не е било направено абсолютно нищо. „Ние поискахме той да бъде разпитан. Съдът тогава каза, че ще проучи възможностите това нещо да се случи, след което за година и четири месеца до 24 юни не беше направил абсолютно нищо", каза защитникът. 

Следващото заседание по делото е насрочено за 8 юли. Очаква се съдът да се произнесе по искането за отвод. 

Обвинителният акт по досъдебното производство КТБ беше внесен от Специализираната прокуратура на 20 юли 2017 г. Тогава от държавното обвинение казаха, че той във всичките му копия е над 210 000 страници. По делото са привлечени като обвиняеми 18 лица. Разпитани са повече от 400 свидетели, изготвени са над 90 експертизи от 27 вещи лица. Обемът на събрания доказателствен материал, заедно с веществените доказателства и приложенията, надхвърля 1360 тома. Петел бг

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар