Ќовините на югозападна Ѕългари€
“айната на една отвара, ко€то прави чудеса с т€лото ви  ”никален скандал в чалгата! ≈мили€ за  око ƒинев: Ќ€какъв мухльо ме предал! Ќа първи €нуари църквата отбел€зва ќбрезание √осподне и се почита паметта на —вети ¬асилий ¬елики
   –егистрац舫абравена парола

Уѕрозрени€ на »ван √ологановФ - новата книга на инж. ’ристо —пириев


31 януари 2012 00:16  1 коментар   13286 прочита

Ќаскоро излезе от печат поредната книга на инж. ’ристо —пириев, с ко€то той продължава да разкрива здравите корени на сво€ род, известен с възрожденските идеи, предавани от поколение на поколение. ¬ “ѕрозрени€ на »ван √ологанов” авторът, който е правнук на известни€ български фолклорист и участник в църковно-националните борби на българите в ћакедони€, прави задълбочен анализ на н€кои от съкровените мисли и мечти, които прозират в писмата на »ван √ологанов, едни от които са запазени от неговите родственици, а други в н€кои от нашите културно-просветни институти. Ќ€колко години инж. ’ристо —пириев проучва това неизмеримо по значение духовно наследство, оставено от негови€ прад€до.

¬ новата книга “ѕрозрени€ на »ван √ологанов” признателни€т потомък на »ван √ологанов и на неговите брат€ митрополит “еодоси —копски и архимандрит Ќиколай √ологанов отдел€ специално внимание на писмата, в които са отразени възгледите на знаменити€ възрожденец по редица актуални за тогавашното време въпроси, свързани със запазването на националната идентичност на българите в ≈гейска ћакедони€. Ќ€кои от тези въпроси продължават да бъдат актуални и да вълнуват и наши€ съвременник. “ака например от писмата на »ван √ологанов проличава отношението на тогавашното гръцко духовенство към народността на българите. —лужителите на гръцката църква са ги принуждавали да се определ€т като “македонци”, т.е. наричали ги “македонци-гърци”, но не и българи.

ќт анализа, който прави ’р. —пириев на писмата на »ван √ологанов, проличава и съдбата на българомохамеданите, останали в пределите на ≈гейска ћакедони€. —поред »ван √ологанов това население е било така силно обсебено от исл€мската религи€, че се страхувало да пее своите звучни български песни. —рещу онези, които се осмел€вали да ги запе€т, били изсипвани тежки клетви от ходжите.

¬ книгата на инж. —пириев е направен анализ и на непознати досега, а н€кои от т€х все още неразчетени, стихове и речи на възрожденеца »ван √ологанов.  акто пише авторът, “завесата на тайнствеността беше открехната от благоевградски€ поет …ордан …орданов”, който е направил в€рно тълкуване на една от песните. ¬ не€ се разказва как красива българска девойка насила е превърната в мюсюлманката ’амине.

Ќе може читател€т да не се удиви от дългогодишната изследователска дейност на инж. ’ристо —пириев, който продължава да разлиства неразтворените досега и все още непрочетени страници от богатото творчество и жизнени€ път на неговите прадеди. ¬ последната книга “ѕрозрени€ на »ван √ологанов” е публикуван очерк за архимандрит Ќиколай √ологанов, който под вли€ние на брат си “еодоси √ологанов опознава своите здрави български корени и израства като изтъкнат просветен и църковен деец в »зточна ћакедони€. «аедно с неговата дейност, свързана със скъсването на гърцизма от населението, той създава първата църковна българска община в √орна ƒжума€, ко€то решава сама своите църковни въпроси.

¬ книгата на инж. ’ристо —пириев са включени и отзиви от предишните негови изследвани€ за »ван √ологанов, от които е виден големи€т интерес на читателите към творчеството на възрожденски просветител. ¬€рвам, че включената в книгата поема “—ънцева женитба со мома ¬ълкана” от сборника “¬еда —ловена” ще предизвика гол€м интерес у читателите. Ќа корицата на книгата “ѕрозрени€ на »ван √ологанов” е черквата “”спение на —в. Ѕогородица” в град ўип, осветена от брат€ √ологанови. –одолюбиви вълнени€ предизвиква и снимковото родословно дърво на трите поколени€ на автора, които паз€т ревниво възрожденски€ дух на своите прадеди.

ѕроф. д-р јтанас ѕопов

ќще за: јт. ѕопов  книга  църква ќще от: ѕубликации

ƒобави/гласувай в —вежо   —подели във ‘ейсбук «апомни    «а печат


1 коментар

31 януари 2012 16:12 | ¬ъпрос
ќценка:
1
 (
1
 гласа)

ќт ко€ година започнаха да ги наричат българомохамедани?
¬аши€т коментар

¬ј∆Ќќ! ѕравила за публикуване на коментар
 ирилизаци€
<- ползвайте «јƒЏЋ∆»“≈ЋЌќ ако н€мате кирилица

»ме оментар

¬ъведете кода от картинката

    
»нформационна агенци€ STRUMA.COM - първи в новините на югозападна Ѕългари€. STRUMA.COM е запазена марка и като независима меди€ н€ма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименовани€.