“Прозрения на Иван Гологанов” - новата книга на инж. Христо Спириев

31 януари 2012 00:16   1 коментар   15736 прочита

Наскоро излезе от печат поредната книга на инж. Христо Спириев, с която той продължава да разкрива здравите корени на своя род, известен с възрожденските идеи, предавани от поколение на поколение. В “Прозрения на Иван Гологанов” авторът, който е правнук на известния български фолклорист и участник в църковно-националните борби на българите в Македония, прави задълбочен анализ на някои от съкровените мисли и мечти, които прозират в писмата на Иван Гологанов, едни от които са запазени от неговите родственици, а други в някои от нашите културно-просветни институти. Няколко години инж. Христо Спириев проучва това неизмеримо по значение духовно наследство, оставено от неговия прадядо.

В новата книга “Прозрения на Иван Гологанов” признателният потомък на Иван Гологанов и на неговите братя митрополит Теодоси Скопски и архимандрит Николай Гологанов отделя специално внимание на писмата, в които са отразени възгледите на знаменития възрожденец по редица актуални за тогавашното време въпроси, свързани със запазването на националната идентичност на българите в Егейска Македония. Някои от тези въпроси продължават да бъдат актуални и да вълнуват и нашия съвременник. Така например от писмата на Иван Гологанов проличава отношението на тогавашното гръцко духовенство към народността на българите. Служителите на гръцката църква са ги принуждавали да се определят като “македонци”, т.е. наричали ги “македонци-гърци”, но не и българи.

От анализа, който прави Хр. Спириев на писмата на Иван Гологанов, проличава и съдбата на българомохамеданите, останали в пределите на Егейска Македония. Според Иван Гологанов това население е било така силно обсебено от ислямската религия, че се страхувало да пее своите звучни български песни. Срещу онези, които се осмелявали да ги запеят, били изсипвани тежки клетви от ходжите.

В книгата на инж. Спириев е направен анализ и на непознати досега, а някои от тях все още неразчетени, стихове и речи на възрожденеца Иван Гологанов. Както пише авторът, “завесата на тайнствеността беше открехната от благоевградския поет Йордан Йорданов”, който е направил вярно тълкуване на една от песните. В нея се разказва как красива българска девойка насила е превърната в мюсюлманката Хамине.

Не може читателят да не се удиви от дългогодишната изследователска дейност на инж. Христо Спириев, който продължава да разлиства неразтворените досега и все още непрочетени страници от богатото творчество и жизнения път на неговите прадеди. В последната книга “Прозрения на Иван Гологанов” е публикуван очерк за архимандрит Николай Гологанов, който под влияние на брат си Теодоси Гологанов опознава своите здрави български корени и израства като изтъкнат просветен и църковен деец в Източна Македония. Заедно с неговата дейност, свързана със скъсването на гърцизма от населението, той създава първата църковна българска община в Горна Джумая, която решава сама своите църковни въпроси.

В книгата на инж. Христо Спириев са включени и отзиви от предишните негови изследвания за Иван Гологанов, от които е виден големият интерес на читателите към творчеството на възрожденски просветител. Вярвам, че включената в книгата поема “Сънцева женитба со мома Вълкана” от сборника “Веда Словена” ще предизвика голям интерес у читателите. На корицата на книгата “Прозрения на Иван Гологанов” е черквата “Успение на Св. Богородица” в град Щип, осветена от братя Гологанови. Родолюбиви вълнения предизвиква и снимковото родословно дърво на трите поколения на автора, които пазят ревниво възрожденския дух на своите прадеди.

Проф. д-р Атанас Попов


Още за: Ат. Попов   книга   църква   Още от: Публикации

Принтирай статия
1 коментар
31 Януари 2012 16:12 | Въпрос
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

От коя година започнаха да ги наричат българомохамедани?
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар