Отворено писмо до медиите по повод целенасоченото унищожаване на фестивала Пирин Фолк

08 март 2012 00:20   39 коментара   31280 прочита


Уважаеми журналисти, мисля, че е крайно време, ние, почитателите на Пирин фолк да вземем отношение по въпроса за настоящето и бъдещето на единствения подобен музикален форум в момента у нас. Всъщност като гледам настоящето на фестивала дълбоко се съмнявам, че той ще има изобщо някакво бъдеще.

Тази година Пирин фолк навършва 20 години. Една доста сериозна възраст, особено за културно мероприятие, провеждано в България. Въпреки всички трудности, през които фестивалът премина през годините, той се превърна в сериозна музикална сцена и в институция, смея да твърдя. Пирин фолк оцеля благодарение на нас, публиката, която остана верна на форума на пук на действията на различните ръководства. Ето защо не ни е безразлично днешното състояние на феста.

Пирин фолк беше създаден от група ентусиасти през далечната 1992 г. с помощта на радио Благоевград и община Сандански с една единствена цел – да популяризира новата авторска песен на фолклорна основа, характерна за пиринския край. Като водач на тези ентусиасти се открояваше композитора Никола Ваклинов. През 1993 г. фестивалът беше пред провал поради липса на средства. Тогава се притече на помощ софийската строителна фирма Симекс, благодарение на която феста все пак се проведе.

Всъщност всеки почитател на Пирин фолк знае, че именно първите две издания на фестивала бяха най-силни. Все още помним песните: „Дари” на Васко Лазаров, „Обичам да се връщам у дома” на Йорданка Варджийска и Никола Ваклинов, „Наздравица” на Емил Ристосков, „Да, всичко” на Христина Маркова, „Прошки” на Георги Гоцев, „Песните са моите деца” на Любка Рондова, „Село мое” на Кирил Костов, „Прекланям се пред тебе, майко” и „Сине,сине” на Севдалина Спасова, „Обичам те” на Йорданка Варджийска, „Сватба” на Васко Лазаров, „Друго няма какво да ти дам” на Христина Маркова и още, и още...

От следващата 1994 г. обаче, фирма Симекс сериозно се намеси в музикалните дела на феста: започна сама да решава кои песни да участват и кои не; започна да допуска до участие песни с откровено поп звучене, изпяти от Лили Иванова, дует Ритон, Панайот Панайотов; започна да разпределя наградите под масата, както се казва и пр. Разбира се, последното бяха само слухове, но и в тях има истина. С две думи, фирма Симекс превърна Пирин фолк в новия си бизнес. Сигурно в строителството много не им е вървяло. Така фирмата, която през 1993 г. стана спасителната сламка, от 1994 г. започна да води феста към дъното. Качеството на песните беше сериозно занижено.

Наред с всичките лоши следствия от този факт имаше и едно положително последствие. Създателя на фестивала Никола Ваклинов, заедно с фолк-група Пирина и няколко изпълнители се отдели и създаде Пирин фест. Под шапката на Пирин фест за времето от 1994 до 1997 г. излязоха 21 аудио продукта с невероятни песни по музика предимно на Никола Ваклинов и по текст на Тодор Анастасов, изпълнени от Христина Маркова, Васко Лазаров, Йорданка Варджийска, Кирил Костов, Захари Костов, Боби Бакалов, Весела Минчева, Любка Рондова и прочие пионери или каймакът на този жанр. Проведоха се десетки концерти из цялата страна.

Междувременно фирма Симекс продължаваше да съсипва санданския Пирин фолк. Въпреки това обаче през годините на нейния тоталитаризъм фестивалът създаде десетки хитове и имена. Всички знаем, че кариерите на Илия Луков, Иван Дяков и Янко Неделчев започнаха именно от сцената на летния театър в Сандански. И не само техните.

И точно когато нещата отиваха много на зле, господството на Симекс свърши и дойде времето на телевизия М сат и на големите риби на поп-фолк бизнеса у нас Пайнер и Ара аудио-видео, които съвсем естествено наблъскаха форума със своите певци-еднодневки с една единствена цел - реклама. През годините на управление на Пайнер и Ара, фестивалът приличаше на всичко друго, но не и на Пирин фолк. Песните с пиринско звучене се брояха на пръстите на едната ръка, при положение, че всички трябва да бъдат такива. Поне по регламент. Пирин фолк се превърна в отвратителен чалга фест. Започнаха да изнасят рецитали певици като Ивана и Глория, които нямат никакви заслуги за феста. Резултатът: Пирин фолк не създаде нито един хит и нито едно име. Лично аз започнах да искам завръщането на фирма Симекс в Сандански.

Слава Богу, по едно време община Сандански реши да прекрати този фарс като запрати Пайнер в Димитровград и Ара в София (където им е мястото) и си върна владението над Пирин фолк. Глътка свеж въздух за многобройните фенове на феста, но... за кратко. От естрадни величия през поп-фолк гърли стигнахме до никому неизвестни певачи и певачки от света и у нас. Утвърдените наши изпълнители в този жанр пак останаха пренебрегнати. Както се казва: „старата песен на нов глас”. Този път старата песен я запя новия директор на феста Валентин Пензов, който и без това има навика да дава песните, които е композирал на няколко изпълнителя с нов аранжимент и малко променен текст. Явно композиторските заложби на този господин са се поизчерпали щом една песен я пеят трима души. Например песента му „Лека нощ, приятелю” я изпълняват и Илия Луков, и Йорданка Варджийка. „Пирине запей” я предъвка Иван Дяков, след като Исмаил Кара я представи на Пирин фолк- 1995 г.

Върха на сладоледа беше миналата година, когато някой си Венцислав Пенев представи песента „Има в живота” като нова авторска такава. До тук няма нищо лошо. Само че тази същата песен беше представена на Пирин фолк 96 г. от Даниела Никифорова, но със заглавие „Откровение”. Интересно е, че през 1996 г. музиката и текста на тази песен са били дело на И. Томов (абсолютно неизвестно име), а през 2011 г. музиката и текста са дело на Серафим Попниколов.

Как е възможно една и съща песен да е написана от двама души. Всъщност от трима, защото нито И. Томов, нито Серафим Попниколов са авторите на тази песен. Тя е написана от Валентин Пензов. Явно г-н Пензов продължава традицията, въведена от фирма Симекс песните да участват с фалшиви имена на автори. Основната точка в регламента на фестивала е, че могат да участват нови авторски песни. Явно г-н Пензов мисли, че нова песен означава добре забравена стара. Пак на изданието на феста миналата година голямата награда отиде при песента „Сърце на птица”, която съвсем не е с пиринско звучене.

Това е поп песен и не трябва да си специалист, за да го разбереш.

Както казах в началото, тази година Пирин фолк навършва 20 години. По този повод Валентин Пензов е решил да покани доайените на феста. Ето какво пише на сайта на Пирин фолк. Копирам го дословно: „Организаторите полагат усилия да реализират идеята за рецитал на ветераните и основатели на Пирин фолк. Потвърдили участието си с договор са: Иван Гоцев, Христина Маркова и Стоян Джельов. Водят се преговори и с други изпълнители, като по финансови причини отказаха да се включат Васко Лазаров, Георги Гоцев и Кирил Костов”. Г-н Пензов, защо не напишете какви са тези финансови причини. Вие им предлагате хонорар от 100 лв.!?! Що за подигравка. Кой уважаващ себе си изпълнител би се съгласил на участие за такъв мизерен хонорар? Все пак това са хора, които се издържат с пеене. Тези, които са се съгласили да участват с такъв хонорар отдавна липсват от музикалната сцена, което показва, че имат други приходи на средства и за тях е без значение какъв е хонорара и дали изобщо има такъв.

Аз, както и всички членове на facebook-групата „Да си върнем Пирин фолк” призоваваме всички отговорни за днешното лошо състояние на любимия ни Пирин фолк да оставят форума в ръцете на хора, които уважават както нас, публиката, така и многобройните изпълнители от Пиринска Македония. Призоваваме г-н Пензов да се оттегли от длъжността директор на Пирин фолк.

С уважение: Бисер Балтаджиев, тел. 0887991761


Още за: фестивал   бъдеще   писмо   Още от: Публикации

Принтирай статия
39 коментара
08 Март 2012 06:47 | !!
Оценка:
18
 (
28
 гласа)

Призоваваме г-н Пензов да се оттегли от длъжността директор на Пирин фолк.

Пензов е назначен от Тотев -няма как да се оттегли !това не е изборна длъжност !


08 Март 2012 07:04 | общинар
Оценка:
17
 (
25
 гласа)

Валентин Пензов е недоразумениетоу което съсипва всичко полезно за града. Но, той е човекът на Андон Тотев - назначен е от него и така ще бъде докато Андон Тотев сам не поиска оставката му. Иначе в щатното се води като оператор на компютри. що за парадокс, а? Ами просто в нито една община няма длъжност "Директор на фестивал". Но Санданският кмете въжеиграч и си слага разни длъжности на хора, които хал хабер си нямат от компютри.


08 Март 2012 07:55 | РОЗИ
Оценка:
19
 (
25
 гласа)

идиотът валентин пензов се е подписвал под доста фалшиви имена едно от тях е нина валери, например. но защо да не го прави, като е первърнал фестивала в свой бизнес. едва ли кметът андон тотев ще му каже нещо, защото дебелия спазва правилата на играта - 50 на 50. много важно, че се е превърнал в чалготека. нали има шумотевица. парите си се усвояват - 180 000 лв. за три дена. само дебелия знае как се прави това.


08 Март 2012 08:18 | Hbalck
Оценка:
8
 (
14
 гласа)

ЗАКРИВАЙ


08 Март 2012 08:21 | почитател
Оценка:
-16
 (
22
 гласа)

Кой е пък този Бисер Балтаджиев? Да не би и той да е с друго име? Спрете да плювате и си гледайте работата, от която разбирате, не се правете на големи в сфери, които са специфични! Невежи!


08 Март 2012 09:50 | антипочитател
Оценка:
15
 (
15
 гласа)

А да не би почитател да е самия дебел "композитор". Ние си гледаме работата, от която разбираме. Време е и ти да си я погледнеш.


08 Март 2012 10:26 | Бисер
Оценка:
13
 (
13
 гласа)

Ето ме, аз съм автора на писмото. Негово Величество ми се обади и ме заплаши. Явно не е много умен да го прави по телефона. Все пак мога да си извадя разпечатка, нали


08 Март 2012 10:36 | Вени
Оценка:
10
 (
10
 гласа)

Няма право да заплашва никой, защото той развали всичко от фестивала. Да не си мисли че го е направил още по-хубав. Пензов да се маха. Павел крондев си беше най-добрият и винаги ще си остане на 1 място в длъжността на пирин фолк сандански.


08 Март 2012 10:41 | 1
Оценка:
5
 (
11
 гласа)

за ФК ВИХРЕН САНДАНСКИ

изказване на г-н Баханов !!
Ние ще предизвикаме външна ревизия на всички изразходвани средства от момента, в който Община Сандански е започнала да го субсидира.

ЗАЩО В САНДАНСКИ НИЩО НЕ СЕ СЛУЧВА!!! НЕЩО ДА СТЕ ЧУЛИ ДА Е ПРЕДПРИЕЛ ! АЗ НЕ, А ВИЕ ..


08 Март 2012 10:46 | Стримон
Оценка:
-8
 (
12
 гласа)

Г-не Балтаджиев, пишете за "никому неизвестни певачки и певци". Е как да станат известни, нали тази сцена е и за млади таланти които да придобият популярност, както посочените от Вас по горе ваши любимци, които са ни втръснали да пеят 20год. едни и същи песни.


08 Март 2012 10:55 | Тодор Тодоров
Оценка:
12
 (
14
 гласа)

Аз като създател на facebook-групата подкрепям Бисер Балтджиев. Това писмо е написано с цел възраждането на истинския фестивал "Пирин фолк", както си му е реда:жив оркестър, вокали и изпълнители. Мога да каж, че лично аз го направих аминистратор на тази група. Аз реших той да ми бъде като основен партньор. Ако някой има възражения по случея, моля да ме потърси на този телефон +359886682317!


08 Март 2012 11:12 | гражданин
Оценка:
17
 (
17
 гласа)

Всичко що е написал тоя Балтаджиев е вярно. А на този Пензов интересно защо никой не може да му свие перките. Толко ли голем мафиот е? Като озеленител краде, краде - направи си къщата с нас работниците по озеленяването, сега тотев го направи директор на фестивал на целогодишна заплата ъкм общината. Кои певачки не стават, бе Пензов. Тези, за които твръдиш, че не ас ти минали през леглото ли. ами ти ставаш ли за нещо с тоя търбух?!


08 Март 2012 11:49 | Бисер
Оценка:
11
 (
11
 гласа)

Хайде, коментирайте. Ще изчакам няколко дни и ще напиша второ писмо


08 Март 2012 13:33 | Янислав
Оценка:
14
 (
14
 гласа)

Подкрепям връщането на Пирин олк от преди 1998 година когато имаше и оркестър и хубави песни които и до днес се помнят и харесват.
Голяма грешка според мен е дето го направиха международен фестивала.
Предлагам на организатора Пензов да направи регламента така че да започнат и на английски език да пеят участниците на фестивала - по печелившо е и тъкмо ще го доведе до край най-после.
По-добре да не се провежда вече в този му вид!


08 Март 2012 14:00 | предложение
Оценка:
17
 (
19
 гласа)

ПРЕДЛАГАМ ДА БЪДЕ СМЕНЕН ДИРЕКТОРА НА ФЕСТИВАЛА ВАЛЕНТИН ПЕНЗОВ. ДОКАЗА СЕ, ЧЕ ТОЙ Е ВРЕДЕН ЗА ПО-НАТАТЪШНОТО ОЦЕЛЯВАНЕ НА "ПИРИН ФОЛК". ХУБАВО Е, ЧЕ ВСИЧКИ СИ СПОМНЯМЕ ПЪРВИТЕ ДВА ФЕСТИВАЛА, КОГАТО НАИСТИНА МУЗИКАТА ИМАШЕ МАКЕДОНСКО ЗВУЧЕНЕ, ИЗПЪЛНЯВАНА ОТ КОЛОРИТНИ И ДОКАЗАЛИ СЕ ПЕВЦИ. СЕГА "ПИРИН ФОЛК" Е АРЕНА ЗА ИЗЯВА НА ЛЕКИТЕ ЖЕНИ, ИЗЖИВЯВАЩИ СЕ КАТО ФОЛК ПЕВИЦИ. ТОВА Е И ПОЛИТИКАТА НА В. ПЕНЗОВ. КОЛКОТО ПО-КАМЕРСИАЛЕН Е ФЕСТИВАЛА, ТОЛКОВА ПО-ДОБРЕ ЗА НЕГО.


08 Март 2012 15:29 | санданчанин
Оценка:
13
 (
13
 гласа)

браво на групата, и аз ще се включа.. толкова ли е трудно да звучи прекрасната ни македонска музика, която чужденците дори обожават и се учат на нашите хора? Стига с тая чалга-повръща ми се от нея и от чалгаджийките!


08 Март 2012 15:36 | за Санданчани
Оценка:
7
 (
9
 гласа)


9 март: Нова извънредна сесия на ОбС - Сандански
Тя ще започне от 9 часа в Залата на съветника
Да се съберем на 09. март -понеделник в 9. 00 ч. пред общината на мирен протест -тия хора ни крадат и нагло лъжат !на мирен протест против бездействието на властите !!

А НА ТИЯ ЩО СПЯТ ИСКАМ ДА ИМ КАЖА ИМА ВРЕМЕ ДА СЕ НАСПИТЕ -----ДА ИЗЛЕЗЕМ НА УЛИЦАТА !!!
и това всичко се допуска да се прави при едно управление на ГЕРБ !!това е подигравка с управлението на ГЕРБ!! подигравка с Нас гражданите гласували за ГЕРБ!! подигравка с всички граждани на Република България

г-н БАханов обеща да сезира всички държавни органи и какво направи ---и той трябва да даде отчет !! според мен нищо !! пак излъга !! някой да е чул нещо, аз не .....Баханов защо не си изпълняваш обещанията !


08 Март 2012 15:38 | за Кмета
Оценка:
10
 (
10
 гласа)Кмете, не виждам смисъл от плащането на данъци- къде отиват Нашите данъци - в издръшката на една безумно надута нищо правеща администрация - в едни проекти свързани с лапане на пари от фирмите изпълнителки и самите проекти обслужват лица свързани с Вас. /безумието наречено корекция на р. Бистрица/- рота пенсионери на граждански договори- това е незаконно- рота хора провалили се от всякъде хора, 80% работят за частни фирми в ущърп на общината -това е администрация за да печелите избори - до сега го правите успешно ! и всичко се плаща от нас гражданите на община Сандански !за какво да плащам - за да поддържам тази продължаваща лудост ! е няма да плащам ! общинските дружества, които са също хранилка на Ваши хора не отчитат печалби и не внасят нито лев в общинската хазна - е как става това Кмете, а искате от Нас да си плащаме данъците !!Защо !! това безумие "Вихрен"-там що правим !покриваме задълженията на Коко Динев !ЗАЩО ! с нашите данъци плащаме за вашето безумие ! защо !!!?? защо


08 Март 2012 17:55 | Цапаревски
Оценка:
12
 (
14
 гласа)

Стига с тоя поп, стига с тоя фолк. Не остана нормален народ от тая простотия.
Не може фестивал да движи само на плей-бек. Пензов да оди да сади борчета на Попина лък.


08 Март 2012 18:20 | !
Оценка:
5
 (
7
 гласа)


На вниманието на всички, които имат да взимат от ФК "Вихрен". Дружеството все още не е обявено в несъстоятелност, процедурата е дълга. Подайте жалби в Инспекцията по труда гр. Благоевград. Ако след тяхната намеса не ви се изплатят дължимите суми, заведете дела, те са безплатни. При всички случаи ще ги спечелите След това със съдия-изпълнител ще си вземете и заплатите от Коко Динев, които ви дължи Вихрен и другото, което не ви е изплатено. Направете го веднага.09 Март 2012 13:21 | цапаревски много ги точен
Оценка:
7
 (
7
 гласа)

на всички фестивали и конкурси, както се води пирин фолк, се пее на живо-микрофона и оркестър. с тази техника, която я има, магарето може да се направи оперен певец. това е пародия на конкурс провеждан по този начин. жалко за доброто начало на пирин фолка.


09 Март 2012 14:25 | Таня....
Оценка:
-12
 (
12
 гласа)

какво ви пречи В. Пензов, ако не беше този човек, фестивалът щеше да остане в историята. Националната телевизия отчете най-висок рейтинг миналата година на излъчването на Гала вечерта. Спрете да пишете само глупости, а с дълбок поклон се поклонена на майестро Пензов и да му благодарим, че работи за една мизерна заплата. ако беше в друга държава, щеше да е милионер... А ти Бисер ли си Злато ли си публично се извини на Пензов за това което си написал срещу него.


10 Март 2012 09:04 | ПЕПЕ
Оценка:
2
 (
2
 гласа)
Певецът Васил Лазаров: Юбилейният концерт на "Пирин фолк" ще е без основателите

Днес, 10 март 2012 128 прочита


Валентин Пензов се изгаври с нас

Васил Лазаров е роден в Благоевград. Учил е филмова и телевизионна режисура в ЮЗУ "Н. Рилски". Занимава се с пеене от юноша. Започва с рок група "Арсенал", след което се ориентира към фолклора.

Първите си стъпки прави в състава на ДНА под ръководството на Александър Миразчийски. Лазаров е откритие на големия цигулар и композитор Никола Ваклинов, с когото са сред създателите на авторската песен в България. Той е един от утвърдените изпълнители на македонски песни и е многократен носител на различни отличия и награди на фолклорните фестивали в България. Освен в родината си е изнасял концерти и в Гърция, Македония, Германия, Испания и Америка. Той единствен бе поканен да представи България на "ЕТНО-ФЕСТ" - Скопие-2010 заедно с македонската прима Сузана Спасовска, с която работи успешно вече 15 години и с която се нало


10 Март 2012 09:08 | ПЕПА
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

- Васко, започна ли вече подготовка за предстоящото юбилейно издание на "Пирин фолк"?

- Не, защото няма да участвам в него. Пея от самото му създаване като "Пирин фест" през 1992 г. и след преобразуването му в "Пирин фолк" от 1993 г. досега. Но тази година - без мен!

- Защо така категорично?

- Заради Валентин Пензов. Преди да обясня обаче, ще припомня, че аз съм първият, спечелил фестивала, защото на първото му издание взех и първа, и втора награда. Оттам на сетне до 2002 г. съм печелил всякакви награди, включително и за изпълнение, и наградата на публиката. Тогава, в първите години, организатори бяха Радио Благоевград и Николай Ваклинов. Всички бяхме ентусиазирани и нямаше пари за хонорари, но бяхме щастливи, че поставяме началото на нова история на авторската музика на фолклорна основа в България. После се появи Пензов, но кога точно, не мога да кажа, защото беше като Батман - ту се появяваше, ту изчезваше, не се знаеше какво точно се случва, а и постоянно се сменяха собс


10 Март 2012 11:52 | Много запознат
Оценка:
10
 (
10
 гласа)

Неуважаеми г-н Пензов, Защо не се намери някой (с истинското си име) да те защити. Защото си нечистоплътен и физически и душевно. Ти си един, сравнително талантлив музикален и битов далавераджия. Ти изяждаш по 8 кебачета на следобедна закуска. Много си паднал ниско като личност и много високо като комерсиалист. А това, което е написал г-н Бояджиев е истина. Аз съм 50-годишен, обичам македонската музика на този край, но твоите финасови амбиции и далавери, съсипаха прекрасната идея на първооснователите на "Пирин фест", които всъщност са и първооснователи на "Пирин-фолк". "И ние сме деца на майката земя (македонската песен) " (по Смирненски).
Събуди се културна общественост на гр. Сандански


11 Март 2012 08:36 | ИО ИО
Оценка:
-4
 (
4
 гласа)

ЕЙ, ВАСКО ЛАЗАРОВ. НА ТВОЯ КОНЦЕРТ С СУЗАНА ЛЕТНИЯ ТЕАТЪР БЕ ПРАЗЕН ПО СРЕДАТА МУ


11 Март 2012 08:43 | ИО ИО
Оценка:
-3
 (
3
 гласа)

АКО "ДАРИ ДАРИ-ГРЪМ ДА ТЕ УДАРИ" С4ИТА ЗА ХУДЕСТЖЕНО ПОСТИЕНИЕ И ТАЗИ 4АЛГА ДА БЪДЕ НОВИЯ ФЕСТИВАЛ-МЕРСИ


11 Март 2012 08:52 | ИО ИО
Оценка:
-4
 (
4
 гласа)

АБЕ ТОЗИ БИСЕР НЕ БЕ ЛИ ЕДИН НЕУСПЯЛ АВТОР НА ТЕКСТОВЕ... ЯСНО ЗАСТО ПЛИУЕ ПО ПЕНЗОВ... ТА НЕ Е ЛИ ЯСНО 4Е АКО ПЕСНИТЕ СЕ ХАРЕСВАТ-ТОГАВА СЕ ПЕЯТ ОТ МНОГО ПЕВА4И И ПОСЛЕ СТАВАТ НАРОДНИ...


11 Март 2012 10:03 | ИО ИО
Оценка:
-4
 (
4
 гласа)

НЕ 4Е САМ ФЕН НА ПЕНЗОВ... ТОЙ Е НОМЕНКЛАТУР4ИК, НАПРАЖИ ПАРКА НА ТОДОР ЗИКОВ, ЗА КОЕТО ПОЛУ4И МЕДАЛ. ПОСЛЕ НА ПРИ4КАПОВ ГРАДИНИТЕ ЗА КОРПУСА ЗА КОЕТО ГО НАГРАЗДАВАХА, А ПА ПОСЛЕ ИЗЖЕДНЪЗ СЕ НАПРАВИ СЕДЕСАР. АМА ЗА "ПИРИН ФОЛК"НЕ МОГА ДА МУ ОТРЕКА НАПРАВИ ГО ГОТИН И СВЕТОВЕН... А ТИЯ ДЕТО ГО ПЛУЯТ ЗА ТОЖА СА ЗЛОБАРИ


11 Март 2012 10:09 | ИО ИО
Оценка:
0
 (
4
 гласа)

100 ЛЕВА МУ БИЛИ МАЛКОНА ТОЙА... АМИ КАКЖО ДА КАЙИМ НИЙА БЕЗРАБОТНИТЕ-С ТИА ПАРИ КАРАМЕ ЗЕЛ МЕСЕТС


11 Март 2012 10:39 | Много запознат
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Не знам кой си " ИО ИО", но нито можеш да пишеш, нито да мислиш. Първо се образовай, после си намери работа и всичко ще бъде наред. Явно от песни и музика нищо не разбираш. Защо не помолиш Пензов да ти даде от неговия хонорар ? Той е много повече от този на Васко. Не съм съгласен, че песента "Дари, Дари" е чалга, но какво ще кажеш за песента на Васко и Сузана - "Балканска истина" ? И не само тази. Но тук не става въпрос за пари, а за уважение, достойнство и за стойностите на " авторската песен на фолклорна основа с македонско звучене", каквато беше идеята на този фестивал. Но защо ли трябва ти обяснявам всичко това ? Извинявайте, кой сте вие ? Мъж или жена ? Каква музикална култура имате? С какво се занимавате, като не работите ? Кой Ви е научил да си пускате компютъра? Бъдете жив и здрав и не взимайте отношение по неща, които не познавате и разбирате!


11 Март 2012 14:04 | Бисер
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Таня, няма да се извинявам на никого защото никой не съм обидил. Казах своето мнение и го подкрепих с нужните аргументи. Ако Пирин фолк продължава да се прави по същия начин както досега, по-добре наистина да отиде в историята. Поне името му ще остане чисто.


11 Март 2012 18:15 | ИО ИО
Оценка:
-2
 (
2
 гласа)

А БЕ КАТО СИ НОГО КОЛТУРЕН КАЙ КОЙ СИ ТА КЕ ТИ КАЗА... НЕ СИ НОГО ЗАПОЗНАТ А СИ ЕДНО ЛЕКЕ...


11 Март 2012 18:19 | ИО ИО
Оценка:
-2
 (
2
 гласа)

ЗЕЛИ БЛАГОЕГРАД4АНИ ДА НИ КАЗЖАТ КАКЖО ДАПРАВИМ САНДАН4АНИ... ТА ОНИ ОТИ НЕ СИ ЗАПАЗИА МАКЕДОНИА ФОЛКА ТА ИСКАТ ДА РАЗЖАЛАТ И НАСИЙА


11 Март 2012 18:27 | ВАЛЕНТИН
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Подател: Сашка Васева
Дата: Неделя, 2012, Март 11 15:00:05 EET
Получател: valpen. [email protected] bg
Аз, Сашка Васева, съм съгласна да участвам в тазгодишният "Пирин фолк" и за вашата информационна компания ви изпращам моя фотография.

.....

Сашка Васева

www. sashka-folk. hit. bg КОЙ ЛЪГОТИ БИСЕРЕ... МАЙ ВЕТЕРАНИТЕ НЕ СА ЗАД ВАСКО


11 Март 2012 21:46 | ЙОЙО
Оценка:
-2
 (
2
 гласа)

ЕЙ ВИДЕ СЕ ЧЕ ТОЯ Е ЛЪЖЛЬО... БРАВО ПЕНЗА... АБЕ И ТИ СИ СИ ИМАС КУСУРИЛВИКАТ 4Е ДШВЪН СИ ЗЕЛЕН АМА ОТВУТРЕ 4ЕРВЕН ОТИ ИМАШ МЕДАЛ ДТ БАЙ ТОШО..... АМА ГИ ИЗОБЛИЧИ ТИЯ ГРАМАДАДЖИИ... МИНАЛАТА ГОДИНА СИГОРНО ПАК ТИА ПО ТОЯ ВЕСНИК ГЕ КЛЕВЕТИА АМА ФЕСТИВАЛО БЕШЕ НАЙ-УБАВ.... А БЕ ТИ "ГРАЖДАНИНО"ТИА ОТ ОЗЕЛЕНЯВАНЕТО ХЕ ЗНААТ КИРКА ДА ДАРЖАТ А ТИ ИСКАШ КОМПУТЕР ДА БАРАТ..... И ТИ ОТИ СИ НОГО КУЛТ УРАНЕН СИГУР СИ ОТ ТИЯ МЕКИ КИТКИ ДЕТО САМО ЛАЖАТ И ПЛИАТ


12 Март 2012 09:55 | цапаревски много cи точен
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

предлагам на кмета и пензов да направят от летния театър една голяма дискотека и любители в кавички на пирин фолк като ЙО ЙО и там да се наслаждават на плейбековото изпълнение на чалгаджийките всяка вечер. да се радват на силикона и дългите бедра.


14 Март 2012 09:35 | до много запознат
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

С умиление си спомням " Пирин фест". Сега нивото е без коментар... Не може с фалш и комерсиализъм да се стигне далеч. Безскрупулни тумбаци... Какви са приходите от пародията "Пирин фолк" за града? А личните облаги?!


14 Юли 2012 16:31 | МАРКО ИЛИЕВ
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

СТИГА С ТОЯ ПАВЕЛ КРОНДЕВ! ТОЙ ЗАТРИ И ПИРИН ФОЛК. ФИЗКУЛТУРНИК. ЕДВАМ ЗАВЪРШИ ВИФ
КАТО МНОГО ДНЕШНИ УПРАВЛЯВАЩИ. БИЛ НАЙ-ДОБРИЯ! КАКВО РАЗБИРА ОТ МУЗИКА ЕДИН ВИФАДЖИЯ, КОЙТО НЕ СТАВА И ЗА ВИФ!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар