М. Радонова: С две фалшификации в книгата на Ат. Ячков се извършва кражба на история

30 ноември 2010 00:19   3 коментара   19096 прочита
Мария Радонова
Мария Радонова


Мария Радонова

Със закъснение от две години прочетох книгата на Атанас Ячков “Баня - сърце и огън на България”, издадена от СЕМА РШ. Без да правя анализ на краеведческата книга, която представлява пълен препис на националната история, като страниците за Разлог и с. Баня са вмъкнати тук и там, ще се спра само на две очевадни фалшификации.

Авторът е възприел “патриотичната теза” на банялии, че Неофит Рилски е роден в с. Баня. За да обори съществуващата “версия за родното място на Неофит Рилски”, според която той е роден в Банско, Ячков посочва повече от десет контрааргументи. Като пръв “основен” аргумент цитира разговор на руския професор от Казанския университет Виктор Григорович с Неофит Рилски, който се е състоял при посещението му на Рилския манастир през 1845 г. Казанският професор е описал този разговор в книгата си “Православен мисионер”, издадена едва през 1946 г. Между другото посетителят на Рилската обител си спомня, че Неофит Рилски му казал, че е роден в с. Баня. И този спомен започва да се тиражира от банялии и привлечени писатели, които го споменават в различни списания. Не е възможно в кратката бележка да се спирам на всеки “довод”, нито пък подробно да дам контрадоводите, съдържащи се в документи от писма и преписки. Затова ще посоча само два документа.

В архива на БАН, фонд “Неофит Рилски”, е запазено писмо, адресирано до В. Априлов, написано саморъчно от Неофит Рилски с обяснителни бележки за някои български думи и названия. Там се срещат следните редове: “Ирин Пирин планина, Ирин не значи нищо, а есть само за едно согласие, сир, като някой припев заедно с Пирин. А Пирин е една знаменита планина. В подножието на тази планина лежит село великое Банско, в което сам ся родил аз и воспитал...”. Това писмо е открито и публикувано от проф. Иван Шишманов.

В своето “Главно завещание” Неофит Рилски е записал на ръката си: “От 5000-те гроша, които се пазят в манастирския архив, да се дадат на отечеството ми село Банско 1500 гроша за училището и 500 гроша за църквата”. Завещанието е публикувано от проф. Румяна Радкова, изследвала архива на Неофит Рилски в Рилския манастир.

Втора фалшификация: Атанас Ячков твърди въз основа на съчинена легенда, че майката на Георги Димитров - Парашкева Досева, е родена в с. Баня. Легендата обяснява как все пак Парашкева “като момиче” е попаднала в Банско. Оборвам автора с възможно най-достоверния документ. В Националния музей “Георги Димитров” в София е запазена личната карта на Парашкева Досева под номер 16414. Издадена е на 27 януари 1938 г. Посочен е регистърът и страницата /218/, на която черно на бяло е написано: “Парашкева Досева Георгиева е родена на 12 януари 1861 г. в с. Банско”.

Нейната дъщеря Магдалена Димитрова Баръмова е записала в книгата на “Банско”:

Скъп и мил ми е този Пирински красив край - родното място на моите родители - на родителите на Великия син на българския народ Георги Димитров.

Баща ни Димитър Михайлов Тренчев е роден в Разлог - 1851 г.

Майка ни баба Парашкева е родена в Банско 1862 г.

Нейният баща дядо Досто се е преселил като младеж от село Баня в Банско и се оженил за девойката Елена от рода на Витанови.

Избягали от Македония през 1878 г. и се заселили в село Ковачевци - Радомирско, където 1881 г. се е родил първият ми син Георги.

Магд. Димитрова Баръмова
Банско 22.V.1959

Пред тези документирани факти дори и Атанас Ячков трябва да замълчи.

МАРИЯ РАДОНОВА

3 коментара
30 Ноември 2010 09:22 | ИЛИЯ ЙОВКОВ
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

През юни 1970 год. имах три срещи с Елена Димитрова-Червенкова, сестрата на Георги Димитров, дъщеря на баба Парашкева. Трябваше да разберем какво знае тя за родното място на баща й, тъй като има една телеграма на Георги Димитров от 1945 г. от Москва, до жителите на град Неврокоп, сега Гоце Делчев, в която той посочва, че баща му е роден в Неврокоп. Баба Елена бе категорична - баща и е роден в Мехомия, сега Разлог, но известно време е бил бозаджиея в Неврокоп. Категорична бе и че майка и е родена в Банско. Протокол от срещата се пази в музея в Благоевград.


01 Декември 2010 00:30 | Ех, доживях!
Оценка:
-3
 (
3
 гласа)

Цял живот се мъча от въпроса от къде точно е по произход Гошо Тарабата!
Ами че нали е протестантин, то е ясно!


01 Декември 2010 10:09 | гьоре йопе
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

В банцко е роден и Барак Обама- не знаете ли? И Бойко ! Всичко , що е придобило някаква земна и неземна слава е от банцко!!! Не може да е от другаде!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар