20-месечната Зейнеп оживя, след като се задави с бонбон

11 август 2010 00:08   6 коментара   29302 прочита
Въпреки видимо спокойното състояние на малката Зейнеп от с. Кочан докторите от Гоце Делчев и Благоевград изпратиха детето за наблюдение в
Въпреки видимо спокойното състояние на малката Зейнеп от с. Кочан докторите от Гоце Делчев и Благоевград изпратиха детето за наблюдение в "Пирогов"


Въпреки видимо спокойното състояние на малката Зейнеп от с. Кочан докторите от Гоце Делчев и Благоевград изпратиха детето за наблюдение в "Пирогов"

Личният лекар д-р А. Моллова: Благодарение на светкавичната реакция и последвалото лечение в Благоевград и София е жива и здрава

20-месечната Зейнеп Ислямова Кеналиева от с. Кочан, община Сатовча, бе транспортирана до столичния институт "Пирогов", след като се задави с бонбон, който притиснал трахеята на детето, и то спряло да диша. Момиченцето е закарано посиняло и безжизнено при местния доктор в селото д-р Ани Моллова, където получило първоначална спешна помощ и терапия и е изпратено с линейка в Спешен център - Гоце Делчев, а по-късно транспортирано в болницата в Благоевград, откъдето е закарано в "Пирогов". Прехвърлянето от едно в друго лечебно заведение на малката Зейнеп "заради един бонбон" предизвика остра реакция сред слабо информираните жители, че се харчат безпринципно парите на данъкоплатците. Дори се чуха и призиви към здравния министър Анна-Мария Борисова да озапти тези безсмислени харчове. По този повод и заради острата реакция репортер на "Струма" поиска случаят и производните от него опасности за детето да коментира д-р Ани Моллова, личен лекар на малката Зейнеп: Ето какво каза лекарят:

Благодарение на полицая Здравко Заимов детето бе доведено в кабинета ми по най-бързия начин. Бе посиняло и не можех нищо друго да направя освен да блъсна с пръст бонбона навътре, за да освободя дишането на малката, след което я включих на кислород. Извикахме линейка от Спешен център - Гоце Делчев. Веднага след като освободих трахеята, дишането на детето се успокои. Силно притеснителен в случая бе фактът, че родителите, преди да го доведат в кабинета ми, го бяха налели с голямо количество вода, която бе влязла в белия му дроб. Именно това наложи да потърсим специализирана помощ и белодробна реанимация, защото последствията след 12-ия час са много опасни за малката. Подобен случай имаше в с. Борово миналата година, който завърши със смъртта на детенце.

След 12-ия час, въпреки че бонбонът може и да се е стопил и да не се вижда чуждо тяло на снимката, в повечето подобни случаи децата развиват опасна и тежка бронхопневмония и ако не са под специални наблюдения, може да им коства живота. Благодаря на колегите си по медицинската веригата за взетите мерки за малката Зейнеп. След направените снимки в болницата в Гоце Делчев момиченцето бе транспортирано до Спешно приемно отделение на МБАЛ - Благоевград където след преглед то е било транспортирано за "Пирогов" ,въпреки че видимото състояние на малката не е било толкова тревожно. Колегите от Гоце Делчев и Благоевград са действали напълно професионално и адекватно, защото нито в Гоце Делчев, нито в Благоевград има специализирано отделение по белодробна реанимация.

Намеците, че са направени безсмислени харчове от джоба на данъкоплатците "заради един бонбон", е най-меко казано безотговорно. Наложително е при такива случаи, особено когато се касае за живота на деца, да се транспортират до специализирано здравно заведение с белодробна реанимация за наблюдение в следващите 12, а защо не и 24 часа. Най близката болница със специализирана белодробна реанимация е в столичният институт "Пирогов "

Да! 500 километра "за един бонбон", но си струва направеният харч, както са се изразили някои хора, защото е спасен един човешки живот, животът на едно дете. Ами ако се беше случило нещо лошо със Зейнеп, какви щяха да са коментарите тогава, заключи д-р Ани Моллова.

6 коментара
11 Август 2010 07:37 | кочан
Оценка:
4
 (
12
 гласа)

Браво на всички по веригата,спасен е човешки живот. Това е най-важното. И ЗА РОДИТЕЛИТЕ И ЗА ЛЕКАРИТЕ.


11 Август 2010 09:30 | Браво
Оценка:
3
 (
11
 гласа)

Браво , браво на всички доктори по веригата а детенцето да е живо и здраво


11 Август 2010 11:18 | и от мен
Оценка:
0
 (
6
 гласа)

И от мен Браво ! Все пак има кадърни и светстни доктори!


11 Август 2010 18:21 | е браво
Оценка:
1
 (
5
 гласа)

това евече свършена работа така се прави по другите страни една близка е била на гости вчужбина и за един порязан пръст такова лечение и са направили че тя се видяла в чудо а някои тука смятат че задавяне с бонбон е нищо браво бе така е като не ценим вече човешкия живот икато вече станахме зверове а не хора браво още веднъж браво на лекарите


14 Август 2010 05:20 | венци
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

Поздрави за спасения живот д-р Моллова! Ако спреш да се занимаваш и с политиката ти ще бъдеш истенски ДОКТОР! Успех и се махни от тези пожарникари!?...


24 Януари 2020 21:11 | К
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Дйдлглдидк
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар