"Заедно за Благоевград"! Марияна Митова: Искам да науча бъдещите съветници на честност и отговорност

17 октомври 2015 09:56   12 коментара   8166 прочита


Марияна Митова - преподавател по българскиезик и литература в Математическа гимназия „Акад. Сергей Корольов“ – Благоевград, носител на званието „Любим учител“ за 2014 г. Омъжена, с едно дете.

1. Г-жо Митова, Вие сте учител от 13 години, а за втори път и кандидат за общински съветник в Благоевград. Има ли нещо общо между преподавателската професия и политиката и кое Ви кара да се кандидатирате за общински съветник?

Нека започна оттам. Няколко пъти са ме питали защо съм решила да стана учител. Малко странен за мен въпрос, но пък често в погледа на този, който ми го задава, чета неразбиране и съжаление.А моят отговор винаги е един - захванах се с тази професия не за да чакам голяма заплата, а за нещо по-просто, но изключително важно – да науча децата да бъда граждани, да намерят вярната посока в живота си.

Така е и в политиката. На местно ниво общинският съветник е този, който трябва да предложи, да обсъди и да подкрепи с гласа си най-правилното решение за развитие на града в определена посока. Учителят дава знанията и показва пътя пред своите ученици. Съветникът показва правилната посока за развитие на своята община. Това е и причината да се включа в листата на коалиция „ЗАЕДНО ЗА БЛАГОЕВГРАД“, защото смятам, че както в училище, така и в Общинския съвет имам какво да кажа и с какво да допринеса за един по-модерен и привлекателен Благоевград.

2. Чисто метафорично, имайки предвид Вашата професия, да приемем, че бъдещите Ви колеги в Общински съвет са Ваши ученици. На какво искате да ги научите?

Да мислят как да дават честни отговори на своите избиратели. Да бъдат искрени и отговорни. Да не забравят, че преди да бъдат съветници, са хора.Да мислят първо за града, общината и всеки отделен гражданин и след това за себе си. Да не забравят от- къде са тръгнали, за да стигнат дотук. Да помнят тези, които са били до тях в началото на пътя им. И най-важното – да мислят за младите хора, тези, в чиито ръце е нашето бъдеще. В момента има цяло едно поколение, което сякаш се е предало и прокужда децата си от Родината. Все едно им казваме: „Ние не можем да се справим с това, че покривът вкъщи тече. Иди да живееш у комшиите“. Това за мен не е честно. Гордите българи не постъпват така. Не може хем да учим децата за Ботев, хем да се държим като страхливци. Много ми се ще всички бъдещи общински съветници да покажат, че им пука за децата ни, за града ни, за това, как живеем и как да живеем по-добре.

3. Вие сте преподавател по български език и литература в едно от елитните благоевградски училища от 13 години. Какви са наблюденията Ви върху нашата образователна система – има ли проблеми и как могат да бъдат решени те?

Ще използвам едно клише, което обаче е до болка вярно. Младите хора са бъдещето на всяка държава.По време на своето образование те се формират като личности и точно затова подобряването на качеството на образованието трябва да бъде основен приоритет на всяко общество.Проблемите на българското образование обаче се пренебрегват от години и се задълбочават. Нашата образователна система се нуждае не от административна реформа,а от същинска, цялостна.

Първото нещо, основата на всичко, е в забравените ценности като уважение към учителя и респект към професията му. И по-лошото – не само липсата на уважение към учителите, но и към институцията УЧИЛИЩЕ. Другото, което се вижда все по-осезаемо – липсата на мотивацията. Независимо колко високо е качеството на образованието, колко добре обмислен е образователният процес, без да има мотивация от страна на учениците не може да бъдат постигнати добри резултати.

Няма как да не отбележим, че през последните няколко години в цялата страна и конкретно в Благоевград се направи много за ремонт и модернизиране на материално-техническата база в училищата. Въпреки това обаче има още много за вършене и в тази посока. И това съм приела за своя мисия, когато стана част от следващия Общински съвет. Защото добрият педагог не се оправдава с недостатъците на образователната система, а я променя.

4. Защо избрахте точно листата на коалиция „ЗАЕДНО ЗА БЛАГОЕВГРАД“, за да се кандидатирате за общински съветник?

За част от Вашите читатели е известно, че аз съм областен лидер на Единна народна партия – една от двете партии, които влизат в състава на коалиция „ЗАЕДНО ЗА БЛАГОЕВГРАД“.Но не това беше водещото за мен. Когато обмислях възможността да се включа в листата, подходих пак по учителски /смее се/. От доста време познавам водача на листата г-н Радослав Тасков, който за мен безспорно е мъж с опит в политическата сфера, но и друго – човек, на когото може да се има пълно доверие. Не познавах обаче голяма част от останалите ми колеги в листата. Те обаче издържаха теста и в крайна сметка съм категорична, че това са хората, които заслужават подкрепата на избирателите – хора със своите успехи, авторитет и визия за бъдещето на Благоевград.

5. От кого очаквате подкрепа на 25 октомври?

От всички. На първо място от моите близки и приятели, които ме познават добре. От моите колеги и не на последно място – от моите пораснали вече ученици, моите деца, както обичам да ги наричам. Ще бъда щастлива, ако те ме подкрепят, защото това ще бъде оценка както за моята работа в чисто професионален аспект, така и за мен като личност и техен приятел. И затова, както често напомням за уроците, ще подчертая и сега. Коалицията се казва „ЗАЕДНО ЗА БЛАГОЕВГРАД“ с №3 в интегралната бюлетина за съветници, в кръгчето за преференция - №8 /смее се/.

*Предизборна публикация

Купуването и продаването на гласове е престъпление

12 коментара
17 Октомври 2015 10:29 | Радо
Оценка:
10
 (
16
 гласа)

Лъжи!


17 Октомври 2015 10:53 | познат
Оценка:
-4
 (
16
 гласа)

поздравления! Желая успех на цялата листа!


17 Октомври 2015 11:06 | Денис
Оценка:
-4
 (
16
 гласа)

Браво госпожо, честни отговори на зададените въпроси. Желая ви много успех на изборите и съм сигурен, че ще успеете, защото идва момент, в който правдата, истината и честността побеждават. Зад гърба си имате много хора, които са ви благодарни, които ви вярват, които познават добротата ви и жалко за тези които ще искат да си купят гласове, защото вие с честност ще ги надминете. И накрая един призив към всички, хора не се продавайте, за да не се оплаквате след това, защото парите, които взимате, не са от джобовете на политиците, а от държавата и тези пари, няма да ви донесат добро. Нека този път станем свидетели на честни избори, защото е време и по управлението на държавата се вижда колко интелигентен, умен и мъдър е народа. Най-правилният избор е Номер 3 в кръгчето 8! Успех на бъдещия ни общински съветник, който ще се справи отлично с тази задача. Усмихнат ден на всички. :)


17 Октомври 2015 12:36 | до радо
Оценка:
-4
 (
8
 гласа)

радо радо или как там ти е истинското име май не си чел внимателно. Кое от написаното е лъжа бе ? Или си кандидат световнонеизвестен и мърсиш форума с тъпи коментари


17 Октомври 2015 12:46 | гражданин
Оценка:
8
 (
10
 гласа)

Тази госпожа явно има изкривена представа за Общинския съвет и го възприема като класна стая! За къде се е запътила? Всички кандидати като ги гледам отдавна са завършили училище, че и университети! Кого ще учи госпожата-май само учениците в училището й!


17 Октомври 2015 12:48 | ЗАПОЗНАТ
Оценка:
-7
 (
9
 гласа)

Не се притеснявай Денис, Радо отдавна ги е купил гласовете, сега само ги брои!


17 Октомври 2015 23:36 | ???
Оценка:
0
 (
4
 гласа)

Умна, но неразумна!


18 Октомври 2015 11:35 | Знайко
Оценка:
1
 (
7
 гласа)

Какви глупости плещи тази даскалица? Наистина ли мисли избирателите толкова тъпи, че да се вържат на назубрените изречения за "честния" Тасков? Щяла да учи общ. съветници, хайде холан. Можеш да научиш някого, ако той иска, а тези дебили се натискат за съветници не да научат, а да откраднат нещо! Влезли веднъж, започват договорките "аз на тебе, после ти на мене" и никой не се интересува от благото на народа, града или общината. Затова свестните и достойните напускат сами, като видят отвътре истинската атмосфера. За съжаление това са единици!


18 Октомври 2015 13:05 | lili
Оценка:
-2
 (
4
 гласа)

Защо има толкова злоба у вас, вие познавате ли я Марияна Митова, страхотен професионалист, не говорете без да познавате човек, някои имат и по две висшета, но само на хартия, ако дадем на такива хора шанс, нещата ще се променят, такъв всеотдаен човек е, но хората са свикнали да избират едни и същи дебили, както се изразявате. А човек се учи докато е жив, ама такива като вас не можеш да научиш!


18 Октомври 2015 13:07 | Kati
Оценка:
-1
 (
5
 гласа)

Аз съм родител на ученик, вече студент, на тоспожа Митова, тя е невероятна, плачеше с учениците си, смееше се с тях, не спеше заради тях, направи ги хора, поклон госпожо и успех


18 Октомври 2015 13:11 | гражданка
Оценка:
-2
 (
4
 гласа)

гражданино, човек се учи докато е жив, ама ти май нищо не си научил, съветвам те да прочетеш "Приказка за стълбата" на Смирненски, тя е постигнала много в живота си и мисля, че трябва да дадем шанс на такива хора, професионалисти, един от нас, а не тези крупни бизнесмени, които се добират до общинския съвет за да припечелят още някоя общинска поръчка, затова все ще си тънем в блатото, защото не давате шанс на нови лица, които искат да променят статуквото, не ви познавам госпожа, но съм чувала много за вас, напред и нагоре


19 Април 2023 18:28 | Миновач
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Тая съм я пръцал




Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар