Зад кулисите! Кметът на Благоевград Румен Томов насрочи рандевута, за да се запознае с парламентарните групи съветници, дни преди избора на консенсусната фигура - Председател на ОБС!

07 ноември 2019 10:20   54 коментара   60942 прочита


Съветникът Христо Ковачки с най-големи шансове да поведе съвета - Служебно!

Новият кмет Румен Томов започна срещите си с парламентарно представените групи в Общинския съвет в Благоевград вчера. Опознавателните дискусии с новоизбраните съветници се провеждат в предизборния щаб на Томов, до ресторант "Кардинал", под зоркото око на Димитър Димитров - Градевеца, Димитър Арабаджиев и още няколко от Инициативния комитет, издигнал Томов като кандидат за кмет, независим, но с подкрепата на БСП.

Сред целите на политическите рандевута, според запознати, е да се проведат консултации около избора на председател на ОБС, консенсусна фигура, която да поведе общинския съвет, така, че новият кмет да може да работи спокойно. Да работи за благото на благоевградчани, които го посрещнаха с нескрита радост, тъпани, зурни и заря, възлагайки сериозни надежди за бъдещето си.

Изумление обаче буди фактът, че на тези срещи са присъствали и хора от инициативния комитет на Томов, като певеца Д. Димитров - Градевеца, школският директор Арабаджиев и други, които бяха около кандидата за кмет по време на изборите. Тогава присъствието им не остана незабелязано, но не дразнеше толкова, тъй като те се именуваха "Инициативен комитет", работещ за победата на Томов.

Изборите обаче свършиха и днес присъствието им до вече избрания градоначалник буди недоумение и отприщва куп въпроси: Това ли са хората, които ще съветват кмета при вземането на важни за града решения, имат ли място хора от Инициативния му комитет на срещи на избран кмет, с вече избрани общински съветници?!, коментират присъствали на политическата сгледа. Дори и кметът Томов да има най-добри намерения, то изнасянето на подобни срещи в така наречения щаб е недопустимо, защото създава усещането за задкулисие и съществуването на изнесен управленски център.

Всъщност, изборът на председател е първото сериозно препятствие, пред което се изправя градоначалникът Томов. Очертава се сериозен и драматичен избор, който със сигурност няма да стане от първия път, няма да стане и на втората сесия, тъй като кандидатите за този пост са много и все активни политици, с по-няколко съветнически мандата зад гърба си.

След като стана ясно, че дългогодишният, опитен председател на ОБС, Радослав Тасков няма да се кандидатира, претенденти за мястото останаха - третият по сила в изборния резултат Андон Тодоров, съветникът Рашко Динков и лидерът на партия МИР адвокат Албина Анева.

Тодоров и Динков работиха успешно с екскмета Атанас Камбитов в продължение на години, Тодоров обаче се откъсна изненадващо и в последните две години бе най-върлата и ожесточена опозиция на бившия градоначалник и екипа му. Рашко Динков остана поддръжник на екипа Камбитов...........

На този фон се появява Анева, която е нещо като буфер между двамата, кандидати. Тя не бе част от агресивната опозиция, но се приобщи към оформеното опозиционно ядро в края на миналия общински съвет, критикувайки управата. Анева и Тодоров бяха и кандидати за кметове, които подкрепиха кандидатурата на Румен Томов на балотажа срещу Атанас Камбитов..

Слуховете спрягат като вероятен кандидат и Кирил Илиев от ПП ГЕРБ, въздържан и интелигентен общински съветник, многократно показвал лоялността си към политическата партия и екскмета Камбитов. А в последните дни изплува и името на Гергана Янчева от БСП, която е съветник за пореден мандат и в предишният общински съвет отстрамваше групата съветници на червените с изказванията си зад трибуната.

В общи линии за сега това са кандидатите за поста ОБС председател. Простата математика сочи, че както и да се въртят конфигурациите между съветниците, председател на ОБС няма бъде избран веднага, тъй като в общинския съвет влязоха представители на всички политически формации и е трудно да се предположи кой от тях ще успее да събере необходимите 21 гласа. Затова ще има повторна сесия за избор на ОБС шеф. Дали и тогава ще успеят съветниците да се договорят кой, кого да подкрепи, е неясно.

Изобщо не е ясно колко време ще избират председател на ОБС. Този въпрос може да се проточи изнервящо дълго. В това безвремие и неразбории като лъч на надеждата, важният за Благоевград орган да заработи, се явява съветникът Христо Ковачки.

Законът е категоричен: Ако не могат да изберат председател, на трибуната застава най-възрастният член на ОБС, а именно Ковачки. Атрактивният парламентарист, познавайки всички от колегите си и прогнозирайки действията им, вече се е разпоредил да му бъде приготвен кабинета на Общински председател, докато другите се разберат..

Така, че днес най-важният въпрос е: Колко време Христо Ковачки ще се шири в председателския кабинет?! Ще успеят ли съветниците да се разберат и да изберат шеф на ОБС, без тайната процедура да отнеме дълго време. Очакваме с интерес първата сесия на новия местен парламент на 11.11. / понеделник /

П. Костадинов


Още за: Р. Томов   съвет   щаб   цели   Още от: Политика

Принтирай статия
54 коментара
07 Ноември 2019 10:24 | Ахаха
Оценка:
47
 (
71
 гласа)

На Струма няма да им подновят договора с общината ! Очакват се тежки 4 години.


07 Ноември 2019 10:31 | Много им дреме
Оценка:
-12
 (
70
 гласа)

На Струма много им дреме и без това след 2години Томов сам ще си отиде, защото ще го нагънат да подписва противозаконни документи


07 Ноември 2019 10:31 | читател
Оценка:
5
 (
69
 гласа)

Голем праз, тоя гафи 2 пъти за три дни . Снимка с Корнелия показа колко е независим, сега видимо градевеца и разни около него решават проблемите на града, екстра .


07 Ноември 2019 10:47 | Гол охлюв
Оценка:
36
 (
56
 гласа)

А па тоя селяк градевеца ако стане зам. Кмет аз лично се изнасям от Благоевград .
А и тъпият му син с поръчковата му телевизия нагли селяни


07 Ноември 2019 10:48 | запознат
Оценка:
7
 (
45
 гласа)

На акъл ли ви ееее.... сами си го избрахте !!! Да ви е честит новия """КМЕТ"""" !


07 Ноември 2019 10:54 | ХиХа
Оценка:
3
 (
41
 гласа)

Томов се запознава с парламентарните групи, това си е чисто задкулисие. "Струма ком" за пореиден път демонстрира висок журналистически стандарт!


07 Ноември 2019 11:02 | !!!!!!!
Оценка:
15
 (
31
 гласа)

Е да де, за да се меси в избора на обс председател, народът пасе трева, пиари .Изнесени приемни в присъствието на градевеца и компания ген щабът решава ..Много ниски хорица го съветват Томов и това ще лъсне скоро, дано да успее да се осъзнае, щото еуфорията от лесната победа ще трае кратко ..


07 Ноември 2019 11:04 | Nicola
Оценка:
9
 (
27
 гласа)

Някои лицемерки уж безпристрастни са ревали от радост при победата на Томов, сега ще реват още по силно, като влезе в общината ..ама не от радост, а от безсилие ..Затова спрете с хейта и си гледайте работата .


07 Ноември 2019 11:06 | Страничен
Оценка:
5
 (
45
 гласа)

Погледнете го от добрата страна - Благоевград ще си затъне, както си му е реда и ще се върне към корените си ( демек село ), а Петрич отново ще стане областен град, какъвто е бил винаги.


07 Ноември 2019 11:07 | Китодар
Оценка:
8
 (
28
 гласа)

Явно платената журналистика на Струма. ком са от далеч и не знаят кой и какво е Митко Арабаджиев. Селяния


07 Ноември 2019 11:10 | Запознат
Оценка:
3
 (
61
 гласа)

Благоевград не гласува за Томов, а гласува против Камбитов! Ще трябва да минат поне 15-20 години за да разберат благоевградчани какво се е инвестирало и модернизирало в Благоевград. Случаят Камбитов напомня случаят Причкапов през 1990 г. Тогава последният не смееше да се покаже по улиците защото всички го мразеха, дори един благоевградчанин ходише да му пазарува. Минаха години и хората разбраха, че по негово време се направи толкова за Благоевград, което никога вече нямаше да се направи. Не защитавам Камбитов, напротив, и аз не го одобрявам, но 311 милиона в Благоевград няма да се инвестират скоро. Променените квартали със санираните блокове ще останат като доказателство за това което се е случило по времето на Камбитов и нищо чудно след 10 години ако се кандидатира отново да го изберете за кмет!


07 Ноември 2019 11:10 | Nicola
Оценка:
1
 (
19
 гласа)

Кмет ли е ?! Или съветник ?! Кво прави там, какъвто и да е, сигурно е много известен и със сериозен принос за развитието на Благоевград


07 Ноември 2019 11:11 | Ами сега
Оценка:
13
 (
21
 гласа)

Какво се случва в любимия ми град май настава пълен хаос. Журналистите на ги упреквайте всички са платени, в днешно време кой работи без пари


07 Ноември 2019 11:15 | Калоян
Оценка:
17
 (
25
 гласа)

За да има шансове този общински съвет да заработи нормално е нужна компромисна кандидатура, която по никакъв начин не се свързва с двата противникови лагери . Единствените неутрални са докторите Павлин Янкулски и Теодор Велчев . Само си представете на какво ще заприлича съвета ако, неграмотника Дончо стане председател ?????


07 Ноември 2019 11:20 | Бистра
Оценка:
-1
 (
17
 гласа)

то па едно финансиране от общината, веце нищо не е останало


07 Ноември 2019 11:21 | Бойко
Оценка:
8
 (
38
 гласа)

Аз съм твърдо зад "мама кажа". Изявен представител на обществено политическия живот в града, двигател на икономическото развитие не само в града, а и в региона, ерудит и визионер. Ползващ се с широка подкрепа както в бизнес средите така и в интелектуалните среди. Човек изпъкващ с ярък интелект и неуспорими медиаторси качества.


07 Ноември 2019 11:30 | Анти
Оценка:
12
 (
38
 гласа)

Немой да ревете. От двете зла избрахте по-големото. Сега одете да купувате евтини дрипи в Кинсол и да се плицкате в Бали.


07 Ноември 2019 11:32 | дядо йоцо
Оценка:
14
 (
26
 гласа)

е нека ни е честит новия председател, ние си ги избрахме по един или др. начин и сега ще станем за смях .....те си правят игричките и далаверките..... ние сме тези, които сме виновни-- не те..


07 Ноември 2019 11:34 | ГРАЖДАНИН
Оценка:
22
 (
28
 гласа)

Е ДОЖИВЕХ И МАМА КАЖА ДА Е ПРЕДСЕДАТЕЛ И ДОНЧО И ДР. ХУБАВЦИ


07 Ноември 2019 11:34 | старогражданин
Оценка:
14
 (
20
 гласа)

Между двата тура на изборите е определен Председателя на ОбС. Ще го крият до последно за да не се организира противодействие. Всичко друго е за парлама. Живейте си живота


07 Ноември 2019 11:42 | Иво
Оценка:
15
 (
19
 гласа)

Тези совалки са да се назначи техен човек
Цирка започна


07 Ноември 2019 11:50 | Мими
Оценка:
9
 (
13
 гласа)

Вече станахме за смях в цялата страна - сега някакво мастило се появи, изявления по телевизията от много честните, клипове и т. н.


07 Ноември 2019 12:05 | избирател
Оценка:
25
 (
29
 гласа)

малко ми е притеснително това обкръжение на томов, мислех че др. хора ще го съветват.....


07 Ноември 2019 12:06 | Коко
Оценка:
17
 (
31
 гласа)

Нашия кмет независим е зависим от толкова много хора, че главата не ми я побира. Ще си управлява Паскалев които нямам спомен пари и за една плочка да е докарал.


07 Ноември 2019 12:21 | старогражданин
Оценка:
2
 (
18
 гласа)

Паскалев беше до първи тур, заедно с Томов. Нататък продължи Президентът. А местните му хора са 15-то ниво в неговата пирамида... заедно с Паскалев. Материя, непонятна и за мен като осъвременена реализация. Ще поживеем, ще видим.


07 Ноември 2019 12:23 | Димитров
Оценка:
4
 (
32
 гласа)

Сега, ако знаете Благоевград в какво село ще се превърне, жална ни майка


07 Ноември 2019 12:31 | Б.Х.
Оценка:
8
 (
30
 гласа)

Струма, Вие сте отдушника, душеприказчика на загубилите! От форумът Ви текат сълзи и сополи!


07 Ноември 2019 12:34 | Гражданин
Оценка:
8
 (
26
 гласа)

Много ниско ниво ...Тепърва ще се хапете от простотията !Какво избрахте?


07 Ноември 2019 12:42 | 112 секция
Оценка:
14
 (
18
 гласа)

нещо мама кажа тоя път е само със 152 гласа, каква я мислихме, каква стана.. убаво че имаше бюлетини без кръкчета та влезна, иначе ние ко праим без него..... и насо.....


07 Ноември 2019 14:37 | ОБС
Оценка:
3
 (
15
 гласа)

Кирил Илиев е уравновесен, интелигентен мъж, абсолютно подходящ за председател


07 Ноември 2019 14:40 | Пацо
Оценка:
15
 (
29
 гласа)

Плачете, смешен плач! Плачете за чалга управлението на камбитов с пура в устата и 50 лв. на челото.


07 Ноември 2019 14:54 | наблюдател
Оценка:
11
 (
21
 гласа)

По тръдиция най-възрастният съветник открива и води първото заседание на новия Общински съвет. Това важи и за националния парламент, между другото. В конкретния случай в Благоевград - Христо Ковачки.
Срума, Вие сте не просто неграмонти. Токсични сте. Всеки, който се е докоснал до "творчеството" и "разкритията" ви се чувства омърсен.


07 Ноември 2019 15:00 | наблюдател
Оценка:
9
 (
11
 гласа)

.... опитах се да подражавам на неподражаемия ви стил. Колко грешки има в горните 5 реда? Дали са писани от журналист, или от "журналист"?


07 Ноември 2019 15:04 | До наблюдател --6
Оценка:
-5
 (
15
 гласа)

Точно ти не си "всеки", токсичността е характерна за крайно лицемерните и бездарни хорица . Спри с определенията и дълбоките ти познания по "токсикология ", насаден термин, наложен в предизборната ви кампания . Не обиждаш само струма ком, а и десетките хиляди читатели, които със сигурност не се чувстват омърсени . Омърсени са от опитите ви за намеса в работата на сайта и добре познатите опити за заплахи и ограничаване на свободата на словото . Приемете това, като забележка, при това сериозна . Комунизмът е отминал отдавна, въпреки опитите на някои да го възродят. Няма да се получи затова научете се да понасяте и похвали и критики . .


07 Ноември 2019 15:06 | ...
Оценка:
5
 (
11
 гласа)

Ха ха ха Спомнете си Тасков, когато беше избран за председател???!!! Но се научи, машалаааса


07 Ноември 2019 15:23 | от наблюдател
Оценка:
11
 (
13
 гласа)

1. Разликата между критика и това, което се излива тук е огромна.
2. Свободното слово и платеното слово също са твърде различни неща.
3. Свободните журналисти не крият имената си и не е лесно да ги сплашиш.


07 Ноември 2019 15:26 | Митю Пищова
Оценка:
12
 (
14
 гласа)

Само Мама Кажа е на моето ниво и от мойта кръвна група, образец за просперитет и подражание. Сега всички други съвети ще се тръшкат от рев и ще си късат ризите от завист, че нямат такъв корицей на мисълта и образец на образованост та за газда. Колко ли чеверме та ще от върти този селяндур за почерпка?


07 Ноември 2019 15:35 | Vancho
Оценка:
27
 (
27
 гласа)

Мамакажа ке си откара у кабинето на Тасков барем до Нова година, ами викайте бърже тризначките за секретарки ! Най-доброто от Благоевград да собере накуп у Съвето !!


07 Ноември 2019 15:57 | избирател
Оценка:
9
 (
15
 гласа)

ние сега из се смеем, ама е много тъжно, защото тези хора ще взимат решения за града ни, респ. за нас. Там ги изпратихме ние, и сега ние ще гитърпим, не е смешно, тъжно е, много тъжно. Ще се стъжни и на томов с тия съветници от кол и въже.


07 Ноември 2019 15:59 | Добро
Оценка:
7
 (
21
 гласа)

По всичко личи, че strumа. com продължава активно да изпълнява договорните си задължения към кмета-дерибей и неговия харем, в отчаяни опити да ги реабилитира. Няма лошо, а всичко дори би било и съвсем законно, стига това да не ставаше за сметка на публични пари, както и анонимният автор на статиите, представяща се под различни артистични псевдоними, да не беше и основен списвач на коментарите под тях- каквато е традицията тук...


07 Ноември 2019 16:12 | До Струма и другите
Оценка:
1
 (
7
 гласа)

Ви се пише абсолютно винаги с главна бука. ТОВА Е ТРЪДИЦИЯ. НЕМОЙ ДА РЕВЕТЕ, ОДЕТЕ ДА СЕ ПЛИЦКАТЕ! Иво Христов е сбъркал процентите. Хи, хи.....


07 Ноември 2019 16:40 | Ezerchanin
Оценка:
15
 (
19
 гласа)

Градевеца ли е новата Кучка


07 Ноември 2019 16:59 | Да
Оценка:
2
 (
18
 гласа)

Дано новия кмет, не е като новия президент. До после няма да разбере, къде се намира и защо е там. Не може да говори, повечето време си мълчи защото говоренето ме му е силна страна. Може ли, да публикувате договора му за покупка на заведението му ? От кого го е купил и на каква цена?


07 Ноември 2019 17:34 | може ,да
Оценка:
3
 (
13
 гласа)

Бившият ресторантМакедония е купен община Благоевград, начело с Костадин Паскалев за 236 777 лева, което около 160 долара на квадратен метър


07 Ноември 2019 17:38 | Ончо
Оценка:
2
 (
6
 гласа)

Още по-лошо -Лазар Причкапов му го продаде .


07 Ноември 2019 17:42 | Филип
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

Очевидно Д - р Нито си е предплатил до края на годината


07 Ноември 2019 20:44 | Милев
Оценка:
12
 (
12
 гласа)

Къде в цирка е Илко Стоянов?


07 Ноември 2019 20:47 | хайаха
Оценка:
2
 (
22
 гласа)

ПО-ДОБРЕ ГРАДЕВЕЦА ОТКОЛКОТО КУЧКАТА НАЛИ СТРУМА. ВАЖНОТО Е ЧЕ ДОКАТО БОЙКО Е ЖИВ КАМБИТОВ ЩЕ МИШКУВА


07 Ноември 2019 20:49 | Запознат
Оценка:
3
 (
17
 гласа)

По добре да ти пеят, отколко да лаят.


07 Ноември 2019 23:22 | Takova e spete spokoino
Оценка:
2
 (
10
 гласа)

От всички споменати в статията стават само двама Янчева и Илиев. Ако искат нещата да тръгнат трябва да има баланс и ГЕРБ трябва да ръководят Общински съвет! Разни там фирмаджии като Тодоров и Динков си имат бизнеси за гледане. Ако Динков стане все едно Поли е станал и вярно Благоевград ще е квартал на Симитли. Ако Тодоров стане, значи Томов да му върви по свирката и скоро БСП да почнат да прават същите марльотии дето Герб правеха досега с Камбитов. В понеделник гърнето ще си намери похлупак, но тежко на стомната!


08 Ноември 2019 01:06 | 111
Оценка:
6
 (
12
 гласа)

Камбита е айт


08 Ноември 2019 01:48 | Ами
Оценка:
4
 (
20
 гласа)

Много неприятно, благоевградчани пак се прецакаха!


08 Ноември 2019 08:46 | 76
Оценка:
4
 (
10
 гласа)

Споко Донката нема да е. Он си иска главния арх и строителния отдел


08 Ноември 2019 13:27 | 11111
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Ей много простотия изписаните, всичко за всички знаете. ДРАГИ ПИСАЧИ ИМА ЕДИН ИЗРАЗ- ИНТЕРЕСА КЛАТИ ФЕСА.. ДОКАЗАНО РАБОТЕЩ В БЪЛГАРИЯ ЩОМ И ДПС СЪВЕТНИЦИ СИ ИМАМЕ ..НАПРАВЕТЕ ЧЕРВИЛОВ ПРЕДСЕДАТЕЛ А ТАТКО МУ НЕЩО КЪМ ФУТБОЛА ..ТРАГЕДИЯ ПЪЛНА В БЛАГОЕВГРАД.
НОВИЯ КМЕТ БАЯ ЩЕ СЕ ОЗОРИ С ТЕЗИ ДЕТО СА ГО НАОБИКОЛИЛИ И ЧАКАТ ДА СЕ НАМЕСТЯТ И ТЕ НА ДЪРЖАВНАТА СОФРА.




Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар