За трусовете в местната политика и обезличаването на политиците! Латентни политически совалки в Благоевград! Готови ли са партиите за предстоящ избор на кмет?

08 март 2020 11:31   52 коментара   19222 прочита


Благоевград очаква решението на ВАС по казуса с кмета Румен Томов и нарушението на член 41 от ЗМСМА, което води след себе си предсрочно прекратяване на правомощията. На 11-ти март ВАС заседава по случая, след което ще излезе с решение, потвърждава или отхвърля решението на благоевградския административен съд, указващо на ОИК да прекрати правомощията на кмета Румен Томов.

Благоевград е ПОЛЯРИЗИРАН. Според едни решението  ВАС ще детронира кмета, други все още вярват, че решението на АС Благовеград ще бъде отхвърлено. В първия случай ОИК незабавно трябва да освободи кмета Томов от поста му, след като два съдебни състава излизат е едно и също решение, във втория случай, /който е почти невъзможен/ ще бъде сътворен прецедент и променена съществуваща от години съдебна практика в страната.

Ако ВАС отхвърли решението на благоевградския съд и прецени, че кметът Томов трябва да запази поста си, и че нарушението му не води след себе си предсрочното му детрониране, това означава, че всички кметове в страната, освободени предсрочно от постовете им по този текст от закона, ще поискат да се възстановят отново, което ще създаде наистина национален скандал. 

В Благоевград вече упорито се заговори за предстоящи избори, а според политически анализатори  най-късно в края на лятото и началото на есента ще избираме отново кмет. Това  създаде краен дискомфорт у уморените от избори политически партии в областния център.

Появилата се опция  за свалянето  на кмета, спечелил с подкрепата на БСП и сериозно обединение на множество малки партии, ги  изправя  пред възможността отново да се впуснат в битка за властта в Благоевград. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде златна възможност на ГЕРБ, обжалвайки решението на ОИК да детронира кмета Томов, с което осигури зелена светлина по пътя им към върха на местната власт.

Човекът, обвиняван, че е потопил  местния политически "ТИТАНИК", екскметът Камбитов, е вън от играта и пред  герберите в Благоевград няма пречки да се възродят, ако наистина проблемът за политическия им катарзис  е бил Атанас Камбитов. Място за оправдания, заради ЛОШО НАСЛЕДСТВО - НЯМА!.

8 години ГЕРБ Благоевград, с Камбитов, като лице на местната власт, нямаше загубен избор. Два спечелени категорично  местни , парламентарни и, европейски избори. Изключително силни управленски мандати на Камбитов, и  ГЕРБ с авторитета на ВОДЕЩА  политическа сила-това най-кратко бе ситуацията в партията години наред. В последната една година преди местните избори 2019 -та обаче, нещо се случи. РАЗРУХАТА дойде отвътре.

Герберите се разделиха на лагери и започнаха да враждуват помежду си, самоизяждайки се. Никаква инициатива, бездействие и движение по течението,ТОВА ОПРЕДЕЛЯШЕ ПОЛИТИКАТА ИМ. Трябва да се признае, че и в местни избори 2019-та герберите разчитаха на това Камбитов ОТНОВО сам да си свърши работата, така както е правил години наред и не си даваха много зор, за да работят за спечелването на властта.

Забравяйки партийната си принадлежност, част от местните структури на ГЕРБ, работиха против НЕГО, в услуга на други политически  и икономически интереси, заблуждавайки върховете на партията, че проблемът идва от местния кмет. Обединиха се с противниците на собствената си партия  и помогнаха за свалянето на градоначалника   

Стратезите на тази порочна игра вече са ясни както за герберите в Благоевград, така и за националното ръководство на партията и лидера Бойко Борисов, който търпеливо изчаква предизборната реакция на съпартийците си, давайки им свобода в подготовката на предстоящите избори, след което ще се направят и истинските изводи за загубата на  Благоевград.   

Загуба, която  е факт, който сега може да бъде променен! Какво се случва обаче. ГЕРБ се държат като ОСАКАТЕНИ. Без самочувствие на водеща политическа партия, уплашени от отговорната задача, която им предстои ДА РЕШАТ. Виждат, че разрухата вътре в партията е дело на самата партия, тъй като лагерите и без Камбитов, продължават да враждуват. Разделението е факт, а обединението -. МИРАЖ.

Обединение на ГЕРБ е приоритетната задача на новия градски лидер Росица Димитрова, която казват, била силно нахъсана да консолидира структурите бързо, обединявайки ги около единна кандидатура за кмет на областния град. До момента обаче Обединителят липсва.

Герберите търсят профила на успешния  кандидат. Въпросът е дали да издигнат собствена партийна кандидатура, или да последват успешния пример на БСП, с подкрепа на независим кандидат?. Първото решение крие рискове от изваждане на показ силно разклатените устои на партията и загубата на авторитета и, втората означава, че водещата партия се нуждае от патерица, с която да спечели властта.

Наблюдавайки процесите, сме почти сигурни, че ГЕРБ няма да имат куража да борят местните избори със собствена партийна кандидатура, затова и са започнали совалки към създаване на обединение с малките партии, извън БСП. Въпросът е: Кой ще е Обединителят, зад когото ще застане партия ГЕРБ и дали ще успеят да намерят кандидат, който да им осигури връщане във властта в Благоевград?! Важно решение за партията на Борисов в областния център  Отговорно пред хората, които им вярваха, както и пред лидера им Б. Борисов - осигурил им възможността за реванш...

БСП както винаги е  в зоната на здрача. Задават се избори, в които са застрашени от това да излязат от местната власт, до която се докопаха чрез подкрепяния от тях кандидат Румен Томов. Дадоха на Томов около 4 000 гласа, но се държат като единствените победители в изборите. Томов спечели с 18 000 от гласовете на благоевградчани, вот осигурен му с любезното съдействие на всички останали партии, част от които останаха силно разочаровани от неизпълнението на предизборните ангажименти към тях.

Напоследък в Благоевград се заговори, че БСП имали известни разочарования от Румен Томов, затова не било  сигурно дали в предстоящите избори той ще е техния кандидат. Червените винаги са били разделени на лагери и не е изненада, че за тях обединение просто не съществува. БСП никога не се готови за избори и затова извън Томов нямат спечелен избор.

Просто влязоха във властта заради вота "АНТИКАМБИТОВ" и в момента не могат да овладеят случващото се  правейки  издънка, след издънка. БСП не могат да управляват по новому с демократичните методи на управление, налагани години наред,  затова и доведоха до революционна ситуация в областния център и с някои от действията си  настървиха града срещу спчелилия им кандидат.   

След броени дни БСП Благоевград ще проведат своя отчетно изборна конференция, на която щяло да има  изненади и промяна в ръководството на партията в Благоевград, това се говори упорито в областния град. Ще бъде направен опит за детрониране на лидера им Любен Милев, който от дни вече е заместник- кмет в екипа на Румен Томов.  

Двете големи партии са раздирани от противоречия, едните в треска за търсене на кандидат за кмет, другите в треска как да се спасят във властта.  На фона на всичко това избуяват като фактори партиите -патерици. Малките политически формации,, без които победата на нито една от двете големи партии, е сигурна.

ГЕРБ никога не е била по зависима от малките партии, БСП са готови на всичко, само и само да запазят сегашното статукво в местната власт. Отдавна в Благоевград политика не се прави, няма емблематични имена на благоевградската политика за съжаление, което и затруднява издигането на кандидат за кмет, който да обедини победоносно  ГЕРБ и останалите малки партии..

Определени лица ще се окажат "ЕДНОДНЕВКИ ", показани в хода на местни избори 2019 -та и катастрофално изхвърлени с вота на жителите на града. Разпилените гласове опорочиха миналия избор, кампанията не бе битка на политики, а бе   кампания на икономическите интереси, без стил, без класа и без морал. Политиците на всякакви нива загубиха авторитета си, биейки се кръвожадно с всякакви средства за спечелване на изборите и затова следизборния период в Благоевград е низ от срамни ситуации, унизяващи избирателите, гласували с надежда за промяна.

За съжаление интелектуалния  потенциал  на политическите стратези  в местната политиката  е крайно ограничен, което бавно, но сигурно превръща Благоевград в  безнадеждна, дълбока провинция, управлявана хаотично  и безплодно. Изводът е, че и в момента няма партия, която да е готова за предстоящи местни избори, хаосът е повсеместен! Едно е ясно обаче!

Предстоящите местни избори са ТЕМА №1 сред политическите партии. Твърдят, че чакат решението на ВАС по казуса Томов, за да започнат да показват стратегиите си за участие в местни избори "Благоевград -2020". Избори, в които всички вярват, че ще се състоят, с едно изключение- хора от обкръжението на кмета Румен Томов са категорични, че ВАС няма да го детронира. "Мачът бил свирен"!  Затова и интересът към решението на ВАС е огромен.

Всички тръпнат в очакване. Едни, за да се реабилитират, други, за да се бетонират на постовете си. Трети с надежда, че отново ще се гласува  за промяна и бъдеще на Благоевград. Бъдеще, което в момента е несигурно, неясно и плачевно тъжно.

 П. Костадинов. 

52 коментара
08 Март 2020 12:31 | ПОКАЗАТЕЛ
Оценка:
5
 (
15
 гласа)

Това показва колко СА неточни, колко са зависими от ГЕРБ, колко са "безпристрастни", колко са герберски настроени... А бе, милюзи, забранете коментарите и готово. Ще си похарчите гумата за триене.


08 Март 2020 12:43 | Мама
Оценка:
4
 (
12
 гласа)

Аз МАМА-КАЖА и вече се именувам СОФРА-ПАША, ще направя коалиция "СОФРА-БАНА" за да спечеля изборите за кмет и да се се охарчвам повече със софри на кмето и неговите хора.


08 Март 2020 12:45 | ���������
Оценка:
3
 (
11
 гласа)

Защо триете коментари бе стършел?


08 Март 2020 12:46 | ���������
Оценка:
11
 (
21
 гласа)

С ТАКИВА ПОРЪЧКОВИ СТАТИИ НЕ СЕ УЧУДВАМ, ЧЕ СМЕ НА 111 МЯСТО В СВЕТА ПО СВОБОДА НА СЛОВОТО


08 Март 2020 12:48 | Ди
Оценка:
-7
 (
15
 гласа)

Дежурнияг трол на точмо трийте го струма не го оставяйте няма да получи. надница днес


08 Март 2020 12:53 | Коксал Баба
Оценка:
7
 (
13
 гласа)

П. Костадинов, вземи напиши една статия, че днес е 8 март, честити на дамите, сложните политически анализи остави за утре.


08 Март 2020 12:53 | Трийте бре!
Оценка:
8
 (
14
 гласа)

Или пишете хвалебствени коментари за Струма. кАм/битов/, или ще ви трием. Ние сме от ония преди 10-ти ноември. "Който не е с нас - е против нас" или "За нас или добро, или нищо" - като за умрял! Хайде вече трийте коментарите, че станаха много или ви свърши работното време? Хайде-може и утре.


08 Март 2020 12:55 | Паола
Оценка:
-11
 (
27
 гласа)

Томов пътник е вече,
Но Благоевград от победа е много далече,
Няма тук добра кандидатура,
Критично ниска е политическата ни култура.
**
Загубихме достоен кмет,
трудно е да продължим напред,
Камбитов много от себе си даде,
Но народът яд го хвана и от злоба го предаде.
**
И сега под дъното дълбаем,
Недоволстваме, ревем, ругаем,
Е, нали сами си го избрахме,
На града си мамата е***ме


08 Март 2020 12:56 | Паола
Оценка:
-7
 (
23
 гласа)

Томов пътник е вече,
Но Благоевград от победа е много далече,
Няма тук добра кандидатура,
Критично ниска е политическата ни култура.
**
Загубихме достоен кмет,
трудно е да продължим напред,
Камбитов много от себе си даде,
Но народът яд го хвана и от злоба го предаде.
**
И сега под дъното дълбаем,
Недоволстваме, ревем, ругаем,
Е, нали сами си го избрахме,
На града си мамата е***ме


08 Март 2020 13:06 | zori
Оценка:
12
 (
26
 гласа)

Всички медии гърмят за открития коронавирус, само тук не пропускат, както всеки ден, да напишат нещо по адрес на кмета. Ако не беше вече смешно, щеше да е жалко.


08 Март 2020 13:08 | до zori
Оценка:
-8
 (
20
 гласа)

ами ти кво правиш тук, чети си за вируса


08 Март 2020 13:08 | венко
Оценка:
5
 (
13
 гласа)

Майко мила! Някой чете ли ги тия писаници?


08 Март 2020 13:11 | Наблюдател
Оценка:
13
 (
23
 гласа)

Основното правило на един добър журналист е да бъде обективен и безпристрастен, а вие струНа сте точно обратното.


08 Март 2020 13:14 | венко
Оценка:
9
 (
19
 гласа)

Абсолютно прав си, няма смисъл да се чете този сайт. Моя грешка! То това се превърна в някаква антитомов секта. Изтрийте коментара, за да ви олекне и си мислете, че сте медия. Не бих посетила сайта ви повече.


08 Март 2020 13:18 | ...321
Оценка:
7
 (
11
 гласа)

Ех, Благоевград - къде беше,
какао те стигна...


08 Март 2020 13:19 | Ивана
Оценка:
-7
 (
23
 гласа)

Предлагам да изпратим Томов със зурни


08 Март 2020 13:39 | Боли
Оценка:
5
 (
13
 гласа)

Боли. ги фара струма ком. какво пишете нали сте тука и четете те си къцкат парички от чичо гугъл и влизания а вие дерзайте колкото повече толковя повече


08 Март 2020 13:42 | Шумантов
Оценка:
1
 (
7
 гласа)

Абе всичко е вярно, аз освен да разчитам на Зъкова, за да ме вземе под нейното крило, нея не я махат при никоя власт. А да попитам, бриндовица ли ще кандидатурата на герб за тези избори, гледам смешили са се бая


08 Март 2020 13:47 | !!!!!
Оценка:
-1
 (
19
 гласа)

На мен ми пука кой управлява Благоевград. Съжалявам, че не мисля като теб, че проблемът е в Струма. Томов се излага ежедневно по най-тъпия начин, а и постоянно се оправдава. Нали го видяхте на благотворителния концерт за бездомните кучета-вместо селската кратуна да помисли може ли да се проведе, защото децата са в грипна ваканция, той първи там да си прави пиар върху децата.


08 Март 2020 13:54 | ���������
Оценка:
5
 (
17
 гласа)

До Боли-много ги боли Струма, повярвай ми. Няма ги Насето и Хриси, няма и свежи парички от общината, затова плачкат Силвето и сие.


08 Март 2020 14:02 | ��������
Оценка:
-4
 (
14
 гласа)

Плачкат друг път.. когато си подвластен на парите тогава ревеш ..тука се работи без пари за приятели и това е силата на незамисимостта .на медиите. Осигури си читатели парите сами идват ..


08 Март 2020 14:10 | Бойко
Оценка:
8
 (
20
 гласа)

Тъп и безмислен анализ в стил "Камбитов на кой не оставяш". Ама така е в живота "Който плаща той поръчва музиката". Истината е че Камбитов беше изгонен с камъни от града, също така беше и уволнен ритуално от Бойко.


08 Март 2020 14:14 | Кукувици
Оценка:
-3
 (
19
 гласа)

Боже, колко болни хора има, вие наистина ли мислите, че Камбитов още ще се занимава с тоя селски град, това че Силвия прави най-добрите анализи на ситуацията тук, е съвсем нормално, тя е професионалист, не като вас селяци и некадърни мисирки.


08 Март 2020 14:45 | �� ����� � ����
Оценка:
-1
 (
15
 гласа)

Том OFF, време е! Чао


08 Март 2020 15:07 | 123
Оценка:
2
 (
8
 гласа)

Поредния напън на Путьо Костадино!


08 Март 2020 15:50 | ���������
Оценка:
3
 (
9
 гласа)

До кукувицата - за Силвето и драскачите в този сайт думите "професионализъм" и "обективна журналистика" са непонятни.


08 Март 2020 15:51 | Нене
Оценка:
-4
 (
10
 гласа)

До горния
Не не, коковицата си ти


08 Март 2020 15:51 | ���������
Оценка:
4
 (
6
 гласа)

Силве, изтрий пак коментара, бързай миличка. Честит празник.


08 Март 2020 15:52 | ���������
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

Нене, "коковица" ли се пише? Да не би да работиш в сайта?


08 Март 2020 16:11 | Нене
Оценка:
-4
 (
10
 гласа)

Лошо ви става нали, сега като ви махнат тоя мангал Томов, как ще ходи Дончо после по кабинетите и ще раздава заповеди хахха
Милите вие, побъркахте се, вече и лексотана не ви помага


08 Март 2020 16:11 | Нене
Оценка:
-3
 (
11
 гласа)

Лошо ви става нали, сега като ви махнат тоя мангал Томов, как ще ходи Дончо после по кабинетите и ще раздава заповеди хахха
Милите вие, побъркахте се, вече и лексотана не ви помага


08 Март 2020 16:13 | Герб =гроб
Оценка:
4
 (
10
 гласа)

Нене, герб си отива, заспивай спокойно.


08 Март 2020 16:16 | Нене
Оценка:
-4
 (
6
 гласа)

Ооо, ние не сме гарб, мила моя


08 Март 2020 16:17 | Асенов
Оценка:
4
 (
8
 гласа)

Абе г-не много си компетентен по политическите въпроси. Рибата все още е в морето ти вече определяш и дата на избори. Хайде малко по- скромно. На кой толкова скланяш глава. Ако си почтен няма да ти отрежат главата. Ще ома парички.


08 Март 2020 16:19 | ���������
Оценка:
0
 (
6
 гласа)

Нене, знаем те, ти (вие) сте политически проститутки, скоко под скок от партия в партия.


08 Март 2020 16:24 | ники дай
Оценка:
4
 (
8
 гласа)

Не подценявайте хората от ДПС. Те са местният контакт на Пеевски и Томов или който и да било!!! Траят си и действат. Вище каква кампания направиха и вкараха трима..... Тези момченца са много опасни!!!


08 Март 2020 16:55 | ...321
Оценка:
-1
 (
11
 гласа)

Довиждане! Изложихте се за 10 години напред, Томов и компания!


08 Март 2020 18:29 | Шумантов
Оценка:
-3
 (
5
 гласа)

Паола, къде си момиче, спасим от ТОМОФФФФ


08 Март 2020 18:40 | Томов
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Казвам и на пролет Трифонова и тя да пише стихове като паола, ама си некадърна бе хора, както и всички, около мен, кажете, какво да направя?


08 Март 2020 20:00 | ?
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Томов разправя по целия град, че си е опекъл нещата с Росен Василев за прекратяването му и бил много спокоен.


08 Март 2020 20:48 | Олелеле
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Росен Василев?
Хора, да се стегне те малко или съвсем ще почнете от хапчетата на Дончо
Моделът томофф-дончо-бриндо-зъкова-ВЪН


08 Март 2020 21:51 | До томов
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Само да ти кажа на тебе, че пролет Трифонова не може да пише правилно, дори и да създава изречения


08 Март 2020 22:22 | съдия
Оценка:
4
 (
8
 гласа)

ВАЖНО ! НЕ МАНИПУЛИРАЙТЕ ХОРАТА . КАЗУСИТЕ С ДРУГИТЕ КМЕТОВЕ И ТОЗИ НА ТОМОВ СА РАЗЛИЧНИ. СЪДЪТ ТРЯБВА ДА КАЖЕ ДАЛИ ДУМИТЕ ПРЕДПРИЕЛ ДЕЙСТВИЯ ЗА ПРЕКРАТЯВАНЕ СЕ ПРИПОКРИВАТ С ПРЕХВЪРЛЯНЕТО НА ФИРМАТА. НЯМА ДУМАТА "ЗАЛИЧАВА", НИТО ПЪК МИНАЛО СВЪРШЕНО ВРЕМЕ - ДА ПРЕКРАТИ. ДЕЙСТВИЕТО Е ПРОДЪЛЖИТЕЛНО. И ТОМОВ Е СПАЗИЛ ЗАКОНА.


08 Март 2020 23:10 | Съдия
Оценка:
1
 (
5
 гласа)

И колко да е продължетелно, колко да се освесте един месец след изборите след пиянски запой с бриндо, Галя Рупова и дядо Мраз, хайде малко да поназнайваме право, Гери Янчева.
Между другото, с Илиян, шефа на нои още ли си бъркат по дупките или разтурихте седенката?


08 Март 2020 23:11 | Адвокат
Оценка:
1
 (
7
 гласа)

Да би мирно седяло, да не би чудо видяло, томов е пътник


09 Март 2020 06:23 | Колега
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Уведомяването на ОИК и Общински съвет сигурно са в оперативната самостоятелност на органа ...и тези две предпоставки не са в кумулация с предприемане на действия??? Решенията на Конституционния съд четем ли ги или не се отнасят за Томов??? Иначе това тълкуване с “продължителност на действията” кърти ... Само питам завършеност на фактическия състав в края на мандата ли настъпва хах


09 Март 2020 08:42 | Арh
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

Каквото и да се реши, все е за сметка на гражданите на Благоевград! Още 6 месеца бездействие! И турете кръст на общината! След Герб потоп:/ гроб/


09 Март 2020 11:38 | До колега
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Това сигурно главната секретар ка на Общината го е измислила-продължителността
Толко си могат


09 Март 2020 11:39 | До алф
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Понеже Любчо милев и томофф са цъфнали и вързали


09 Март 2020 15:05 | до горния
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

а членовете на ОИК Благоевград да внимават как гласуват че за тия 5000 лв. дето взеха, некои хора да не остане доживот без свидетелство за съдимост, а некои са и пишман юристи като малкия от ВМРО и на Калоян коконата.....


09 Март 2020 18:11 | Covid Djumaya
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Благоевград отавна е победен от коронавирус Джумая. Признаци: парализа на дишането - никаква икономика (вижте само улиците на града днес, полупразни и тягостни); парализа на мисленето - никаква смислена икономическа инициатива от 10 години насам, осем от които с Герб; парализа на съвестта - никой от съветниците "не помни" кога и как за какво е гласувал; парализа на гражданското действие - когато администрация и политически формации системно неглижират гражданскиге искания, остава самозатваряне в собствения свят или в кафе-социалните простраства.
А вие от Струма се правите на загрижени! Един социален или икономически анализ да бяхте съчинили поне...


09 Март 2020 21:23 | бай Ставри
Оценка:
-1
 (
3
 гласа)

САМО КАМБИТОВ!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар