За 3 март развяха знамето високо в Пирин! Баща и син Апостол и Стефан Апостолови поведоха симитлийската чета родолюбци, за да положат цветя пред паметника на майор Орлински

03 март 2017 16:41   2 коментара   14536 прочита


Деца, младежи, баби с внучета, първите сред равни в населените места в симитлийско, кметове на селата, парламентарният председател Владимир Христов, баща и син Апостолови, кметът Апостол Апостолов и кандидатът за депутат от листата на ГЕРБ,с номер 11/22, Стефан Апостолов ,поеха още преди обед към историческия връх Кръста. Там, на 1 100 метра високо в Пирин, където преди 139 години освободителите ни, водени от майор Орлински, са застигнати от глашатаите с вестта за примирие и край на войната, симитличани от години почитат празника на празниците в Бълга
рия, 3-ти март.

Традиция е на връх 3-ти март родолюбци от Симитли да положат венец на паметника на майор Орлински, да почетат героите ни, националният химн да отекне в полите на Пирин и ново знаме да се извиси на историческото място.

7-10-годишни дечица, камерен състав на духовия оркестър към училището в Симитли, даде той с възрожденска песен и множеството пое към връх Кръста, в едноименната местност край село Ракитна в полите на Пирин планина. Напред по тесните пътечки към заветното място на свободата вървяха конете, оседлани от мъже, пременени в народни носии.

Венци на паметника положиха кметът Апостол Апостолов, председателят на ОбС Владимир Христов, Стефан Апостолов, кандидатът за депутат от гражданската квота в листата на ГЕРБ. С цветя паметника отрупаха много граждани, ученици от СУ “Св. Св. Кирил и Методий“ в Симитли.

Всички заедно запяха националния химн. Част от духовия оркестър на училището в Симитли, бе неотлъчно до събралото се множество и през цялото време даваше тон с възрожденски песни, изключителни стихове изпълнени от ученици от училището накараха хората да настръхнат при мисълта за миналите подвизи на предците ни. Кметът Апостолов, остана верен на традицията, положена от самия него преди години. Всеки път, на националния празник, да се закачи нов трибагреник на историческото място. Там, където е побит меч с думите на войската: „Ето тук е границата на България ”.

Тази вечер близо до паметника местните ще запалят голям огън - така, както прадедите им съобщили радостната вест за свободата на жителите от околните махали в подножието на Пирин. Огъня е толкова високо, че се вижда от всички населени места в симитлийска община. Голяма тържествена заря ще има на връх Кръста, едновременно с тази на площад Илинден в Симитли.

Таня Тодорова

*Предизборна публикация

2 коментара
03 Март 2017 17:23 | ДОКТОРА
Оценка:
17
 (
19
 гласа)

ПОСТОЛЕ, ПОСТОЛЕ, СЛЕД ИЗБОРИТЕ ПО ТЕЗИ БАИРИ ЩЕ ПАСЕШ КОЗИТЕ !!! ПРОДАЖНИК МРЪСЕН, ПАРЛАМЕНТА ЩЕ ГО ГЛЕДАТЕ СЕМЕЙСТВОТО ОТ БАИРИТЕ ПОКРАЙ СТРУМА !!!СЕЛЯНИН ВМИРИСАН, ВЗЕ СЕ НА СЕРИОЗНО И ОКОЛО ТЕБ ВОНИ ТА СЕ НЕ ТРАЕ !!


05 Март 2017 19:29 | знаико,
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

Апостоле згазил си лука като си обиявил публично че си загърбил партията която те изкара и изшлаифа насцената, а сега се дупиш на Боико но си закъснел, сега герб губият а Б, С, П, печели и те анулира от всякъде, наи добре е дасиостанеш по баирите да си вдигаш баирака и да си пасеш овцете, но първо ще трябва дасе здобиеш с тях а синът ти ще види парламента през крив макарон, ще има даси тича по игрищата, ако него махнат и от там,




Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар