Вълна от недоволство след изборите в Петрич и Сандански: Оспорват резултатите, ще има ли касиране?

06 ноември 2019 09:15   16 коментара   53904 прочита


В Административен съд Благоевград заваляха жалби след проведените местни избори в Петрич и Сандански. Има съмнение за правилното отчитане на резултатите в изборите за кмет на община и общински съветници в двата града. Една от жалбите е срещу решение на ОИК Петрич за обявяване на избрани за общински съветници. Тя е подадена от Туфчо Сандъкчиев, кандидат за общински съветник от ПП ССД. Жалбоподателят оспорва решението с твърдение, че много от бюлетините подадени за листата на ПП ССД са обявени и отчетени като недействителни и счита обявеният краен резултат е недействителен поради неправилна преценка на действителните и недействителните бюлетини за листата. Иска проверка на изборните книжа и повторно преброяване на бюлетините от дванадесет секционни комисии.

Решението е оспорено в Административен съд – Благоевград и от Борис Лазаров – кандидат за общински съветник от ПП ВМРО. В жалбата е посочено, че решението на ОИК съдържа неверни данни от протоколите на всичките 96 СИК на територията на община Петрич, с доводи за незаконосъобразна преценка на действителните и недействителните бюлетини за всяка една от кандидатските листи.

Жалба против решение на ОИК Петрич депозира и ПП НФСБ. В жалбата се посочва, че изборният резултат не е последица от действително подадените гласове се настоява за обявяване на изборния резултат за недействителен поради множество нарушения или отчитайки допуснатите грешки в пресмятането и броенето на действителните гласове за листата на ПП НФСБ.

Васил Божанин – кандидат за общински съветник от ПП СДС, оспорва решението с довода, че резултатите, отразени в протоколите на секционните комисии не отговарят на действително получените гласове за ПП СДС. Жалбоподателят оспорва и съдържанието на протоколите на конкретни секционни комисии.

Жалба е депозирана и от Георги Ичконов, кандидат за общински съветни от ПП Българска нова демокрация. Той оспорва изборния резултат и разпределението на мандатите по лица от листата на ПП Българска нова демокрация. Жалбоподателят твърди, че атакуваното решение не отразява действителния вот на избирателя в частта му по отношение на разпределение на мандатите по партии и коалиции, в частност този на ПП Българска нова демокрация, както и лична преференция на жалбоподателя.

Административен съд - Благоевград остави без разглеждане жалбата на Коалиция „БСП за България“ против решение на Общинска избирателна комисия Сандански, с което е обявен резултатът от гласуването при произведените на 27. 10. 2019 г. избори за общински съветници в Община Сандански.

За да постанови този резултат съдът приема, че подписалият жалбата не е упълномощен да представлява Коалиция „БСП за България“ пред съда, съответно да подаде жалба против решението на ОИК Сандански.

Административното дело бе образувано по жалба на Коалиция „БСП за България“ против решение на ОИК Сандански, с което са обявени резултатите от гласуването при произведени местни избори за общински съветници в община Сандански.

П. Пенева


Още за: жалби   резултати   съд   Още от: Политика

Принтирай статия
16 коментара
06 Ноември 2019 09:33 | Шави
Оценка:
16
 (
24
 гласа)

Добро момче е Киро Котев. На Мравката път прави.


06 Ноември 2019 10:22 | Пародията
Оценка:
9
 (
21
 гласа)

Не на мравката а на Жорко плейбоя, сега трябва да го изберат за председател на ГЕРБ Сандански с заместник Васко бореца (с един месец тренировка по борба, бат Стоил още не може да се сети кой е)


06 Ноември 2019 11:01 | Коко-роко
Оценка:
9
 (
17
 гласа)

Ебрееее Туфаа, кофти е като няма джабе нали? Прост сервитьор си беше и прост си остана.


06 Ноември 2019 11:02 | Ванчо
Оценка:
25
 (
31
 гласа)

Защо Герб Сандански не подадат жалба? Целия град знае, че дилърите на мравката пазаруваха като бесни, нали имаше 7 души задържани за търговия с гласове или мача е продаден в София, както в БСП?


06 Ноември 2019 11:10 | Костадинка Петрова
Оценка:
-9
 (
29
 гласа)

Аз само не мога да разбера колко работи този Котев? Напуснал първи потъващият кораб и щял да продължи със осъществяването на очертаните проекти. Много ще съм доволна, ако разбера как може един обикновен гражданин да работи във полза на обществото. Той като представител на обществото предпочете повече да работи за себе си и сега пак предпочита същото. Вие съграждани това ли мислите за достойнство, личен морал и почтеност?


06 Ноември 2019 11:32 | Напушен
Оценка:
9
 (
11
 гласа)

Както Сталин веднъж отбелязва: \"Не се броят гласуващите, а тези които броят гласовете\" ;


06 Ноември 2019 11:41 | ПЕТРИЧ
Оценка:
19
 (
29
 гласа)

Никой не може да ме убеди, че кмета на гр. Петрич е избран без измама, ама никой!


06 Ноември 2019 12:11 | До нски
Оценка:
-7
 (
29
 гласа)

Каква жалба да подадат жалба ГЕРБ Сандански, като те най много купуваха, за неосвдомените да проверят в ОИК Сандански, в циганските секции, Плоски с докарани 300роми, Дамяницаи Катунци само там печелят ГЕРБ защо ли питайте Тони Стораро където друса заедно с Котев кючек в махалата


06 Ноември 2019 12:22 | Яне
Оценка:
7
 (
13
 гласа)

Хората дето бяха най облагодетелствани от котев го предадоха надупиха се на една мравка


06 Ноември 2019 16:35 | Петрич
Оценка:
12
 (
14
 гласа)

Едно време като се говореше колко ***** има в Сандански, се правдахте, че били външни. Сега външни ли се продадоха на една мравка за 100 лева? Или мислите дека никой не ве е разбрал и само лекинко сте го дале задничето?


06 Ноември 2019 17:09 | ВМРО актив
Оценка:
10
 (
18
 гласа)

Какво оспорване на изборите бе хора, ние чекаме освободителите на Сандански начело с войводата А. Стоянов. Пристигнат още големият русенски войвода, наричан с любов от народа Шкембе войвода, големия войвода от Дружба, който в Брюксел втори мандат бори джендърите и също прочутите македонски войводи Контрера, Гжимек, Гжижка и Полний Кошмарек.


06 Ноември 2019 19:10 | Къртица
Оценка:
3
 (
5
 гласа)

Тебе Туфчо 46не те искат в село а ти питаш за поповата къща


06 Ноември 2019 22:26 | Точен
Оценка:
-5
 (
11
 гласа)

Освен емисарите на Тони Цанев никой друг не е купувал гласове ! Тенис, Решката и Маслинката купуваха за Тони Цанев гласове в махалата .
Ама и доктор Станоев е луд, вече 3 път влачи Цанев на гръб и го прави съветник .


07 Ноември 2019 08:29 | Директорът на Зоопарка
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Що не става с пари, става с много пари.
Това, че след lвсяка изборна реклама цитираха :
Купуването и продаването на гласове е престъпление!
Си е чиста доза прах в очите на баламите.
Тези хора са оперирани от СРАМ.
Дребни душици. Така, че ни ги бърка алъш-вериша по време т. н избори.
Това е да си измият гузната съвест и да продължат да мачкат.


07 Ноември 2019 09:29 | Буболечка
Оценка:
7
 (
7
 гласа)

Отдоле иде русенски войвода, до него от едната страна шета малка булка, от другата още по-манечка....


02 Февруари 2020 03:52 | Румен Карамитов
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Секция №8, кандидата за общински съветник от ПП „ВМРО – БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ“- Румен Карамитов, стои вътре в изборното помещение и се легитимира, като представител на ПП „ВМРО – БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ“, На Карамитов му беше обяснено, че не може да влиза в изборното помещение на СИК №8, и същият доброволно напусна СИК №8




Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар