Васил Димитров - "Заедно за Благоевград": Да не пренебрегваме социалните предприятия и НПО сектора като възможност за развитие на община Благоевград

16 октомври 2015 08:34   4 коментара   14907 прочита


Васил Димитров е завършил „Хотелиерски мениджмънт“ в Теймс Вали Юнивърсити, Лондон. Има управленски опит в България и чужбина в сферата на туризма, спорта и културата. Кандидат за общински съветник от листата на коалиция „ЗАЕДНО ЗА БЛАГОЕВГРАД”

1. Г-н Димитров, какво ви провокира да говорите на тази тема?

Това със сигурност е тема, която надявам се тепърва ще намира широк обществен отзвук и ще получи нужното внимание. Тъй като сме в разгара на предизборна кампания и следейки дебати и диспути на кандидати за кметове и общински съветници, темата за ролята на НПО-та и социалните предприятия като способ за решаване на социални проблеми остана някак в страни. А това е насока с голям потенциал за развитие в следващите години и поради своето естество би допринесла за подобряване на социално-икономическата обстановка в община Благоевград.

2. Защо смятате, че ролята на НПО-сектора и социалните предприятия е от значение за развитието на града като цяло?

Ако погледнем по-отдалече и приемем, че с развитието на едно консуматорско общество намалява ролята на моралните ценности в нашия живот и имайки предвид, че сме бедни в чисто материален аспект, то ролята на една организация, която упражнява дейност, насочени към и с най-голяма добавена стойност за обществото, би следвало да е значима.

3. Каква е същността на работата на тези организации?

Към настоящия момент най-често социалните предприятия в България са свързани с дейността на Неправителствените организации (НПО). Социалното предприятие извършва устойчива стопанска дейност в името на социална кауза. Приходите им са от предлагането на услуги и стоки, но печалбите не отиват в акционерите или мениджърите, а най-често в местното общество или обратно в бизнеса. При НПО финансирането идва от грантови схеми и дарения. И социалното предприятие и НПО целят разрешаването на социални проблеми, подобряват общности, дават шанса за по-добър живот или предпазват природата.

4. Как и по какъв начин смятате, че насърчаване на дейноста на НПО или социално предприятие би било от полза за община Благоевград?

Дейноста на тези организации ще генерира ресурс - и човешки, и финансов. Поради това, че се цели постигане на резултати за определена социална кауза аз смятам, че това ще ангажира способните, добронамерените, целенасочените млади хора. Една такава възможност би допълнително възпитала човека у тях, би ги задържала или накарала да се върнат в родния град, а нашето общество би се облагодетелствало от техния труд. От друга страна е финансовия ресурс, който ще се генерира. Дали чрез усвояване на средства по програма, дали от извършване на стопанска дейност или от дарителски фонд, ще има финасови постъпления.

И тук ролята на общината. Нужно е да има повече информация по темата, необходимо е организирането на форуми, по-тясно сътруничество с представители на тези организации, за да може да има развитие в тази насока. Фактът, че в Англия последните 3 години броят на стартиращите социални предприятия надвишава 3 пъти стартиращите малки и средни фирми говори за все по-голямото значение на тези организации за обществото.

5. В кои области развиват дейност социалните предприятия и НПО-та?

Предимно в областите производство и търговия, социални услуги, образователни услуги, здравни услуги, туризъм, спорт. Все сфери, характерни за конюктурата на община Благоевград, сфери, в които могат да бъдат постигнати резултати именно чрез съвместна работа с тези организации.

6. Това ли ще бъде акцента на работата ви, ако бъдете избран за общински съветник в новия мандат на местния парламент?

Тъй като развитието на общината е взаимосвързано с доизграждането и надграждането на нашето общество и това трябва да е ясно на всички, бидейки част от коалиция „ЗАЕДНО ЗА БЛАГОЕВГРАД” заедно ще работим за привличането на ресурси, необходими за просперитета на нашия град. Точно това ще бъде акцентът в работата ми като общински съветник.

*Предизборна публикация

Купуването и продаването на гласове е престъпление

4 коментара
16 Октомври 2015 09:28 | познат
Оценка:
3
 (
11
 гласа)

Успех, Васко, дано има повече млади хора като теб!


16 Октомври 2015 15:11 | Драго
Оценка:
3
 (
7
 гласа)

Ако може опита от престоя си в Англия да приложи и при нас нека му дадем шанс на 25, 10, 2015, такива хора трябва да са съветниците.


16 Октомври 2015 19:07 | преминаващ
Оценка:
-1
 (
5
 гласа)

Нелошо момче в неподходяща компания. Съжалявам, не става така.


26 Октомври 2015 00:53 | Наблюдател
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Качествени млади хора са включени в листата. Да се надяваме, че няма да бъдат покварени.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар