Новините на югозападна България
Трагедия: Цяло семейство повито в черно! Двама братя и бременна жена загинаха под свлачище  Домашен мехлем разрушава шиповете
   РегистрацияЗабравена парола

Важни подробности от напрегната сесия на ОбС-Петрич, ето какво решиха местните парламентаристи


31 юли 2018 20:27  5 коментара   18200 прочитаДнес се проведе редовно заседание на Общинския съвет- Петрич. Дневният ред бе свръхамбициозен, включващ 43 точки, като допълнително бяха внесени още четири точки, свързани с проекти на общината,за които се търси разрешение от съветниците.

Като допълнителна точка бе внесено предложение до ОбС във връзка с постъпило писмо от Георги Ичконов, който предлага да бъде открита процедура за покупко-продажба на помещение в село Рупите,което е собственост на ПК "Струмешница",като помещението към момента е неизползваемо. Местните жители искат то да бъде ремонтирано и бъде ползвано като читалище. Селото няма сграда, в което то да се помещава и извършва читалищна дейност. От Бюджет-2018г. бяха отделени 49 300лв. за ремонт на сграда за нуждите на читалището. От тях близо 4 хил.лв. ще бъдат взети за купуването на това помещение. С останалите средства ще бъде извършен необходимият ремонт за преотреждане на помещението. Така след дълги години чакане най-накрая селото ще има читалище.

Местните парламентаристи утвърдиха броя и вида на паралелките от 1 до 12 клас за учебната 2018-2019г., актуализираха списъка на средишните детски градини и училища на община Петрич за същата учебна година.

Лек хаос и дебати възникнаха около точката да отдаване под наем на 11-те затворени помещения на новия закрит пазар в града, поради изключително засиления интерес към тях. Администрацията предложи отдаването на тези помещения да става чрез публичен търг с явно наддаване, като едното от помещенията е 16кв.м. и първоначалната месечна наемна цена трябва да стартира от 300лв. без ДДС. Останалите 10 са по 8кв.м. и цената за месец възлиза на 150лв. без ДДС. Отдаването на помещенията е за срок от 10г. като бе определен и депозит.

Съветникът Пламен Чолаков не бе съгласен с предложението на администрацията и предложи търговете да бъдат с тайно наддаване. Той попита директора на дирекция "Финанси и стопанисване на общинската собственост"Борислав Коларов: С колко е скочила цената на тези помещения, защото имам информация, че цените са стигнали до 2-3 хил.лв. Има ли сключени договори?"

Коларов му отговори, че интересът към тези помещения е много голям и цената би могла да скочи до 3-4 пъти повече.".

Напрежение имаше и при определяне на председател на комисията за тези помещения и членовете. Пламен Чолаков предложи от тяхната група "Обединени за община Петрич", съветника Росен Стоянов, за председател.

От групата на "ГЕРБ" Светослав Шарков предложи Янко Стоянов. При обявяването на името на Я. Стоянов, Росен Стоянов даде отвод и се отказа от председателското място.

В същото време Стоян Николов взе думата и заяви: "Нека да има малко етика колеги. Нека за председател да се сложи някой друг. Нищо против нямам Янко Стоянов, но не може на всяка комисия председателят да е от "ГЕРБ". Как пък все едни и същи се избират."- възмутено каза Николов. Въпреки дебатите обаче за председател бе избран Янко Стоянов.

В дневния ред бе заложена и точка, внесена от управителят на "ВиК" Ивайло Христов за разрешение за закупуване на багер за нуждите на дружеството, като предложената цена за закупуване възлиза на сумата от 160 хил.лв. Преди началото на заседанието обаче Христов е пожелал точката да бъде оттеглена от дневния ред и тя не бе подложена на гласуване.

Съветниците отпуснаха също по 2000.лв. еднократна финансова помощ на 5 семейства за инвитро процедури. Отпуснаха и 500 лв. в помощ на семейството на починалата 66- годишна Георгица Костадинова от село Скрът,която намери смъртта си на плажа в гръцкия курорт Неа Перамос.

Така след близо 4 часов работен ден съветниците приключиха работата си с изчерпан дневен ред и спокойно могат да се отдадат на отпуската си.

Ани Георгиева

 

 Още от: Политика
Добави/гласувай в Свежо   Сподели във Фейсбук Запомни    За печат


5 коментара

31 юли 2018 23:53 | Георги Киров
Оценка:
7
 (
7
 гласа)

Браво на тези момчета ....
За 4 часа са се изхабили : ( : ( : (
В следващата сесия на местния парламент нека включат и точка за ДМС за всяка минута престой в залата след първия час.


1 август 2018 09:09 | щ
Оценка:
9
 (
9
 гласа)

леле майко какви идиоти само


1 август 2018 09:12 | ппг
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

господа вие забравихте, че народа ви е гласувал доверието си да сте в тази зала
А вие как му се отблагодарявате само, като напълно се само забравихте.


1 август 2018 15:18 | sveti petar
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Трябва да се пусне една бомба и да не се мъчат


15 август 2018 19:08 | Петрич
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

То повечето от тази зала като ги гледам не са за там.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Кирилизация
<- ползвайте ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ако нямате кирилица

ИмеКоментар

Въведете кода от картинката

    
Информационна агенция STRUMA.COM - първи в новините на югозападна България. STRUMA.COM е запазена марка и като независима медия няма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименования.