В Struma.com! Местни избори 2023 в Благоевград! Интересен политически спектакъл с непредвидим край! Състезание на силни личности - не на партии

25 август 2023 09:38   48 коментара   28032 прочита


Благоевград е на прага на местни избори- 2023. За пореден път ще се изправим пред урните, за да изберем тези, които ще управляват града в следващите 4 години- кмет и общински съветници. Остава малко повече от месец  до официалния старт на предизборната кампания, но изборната треска вече е заразила града.

Тези избори в областния център ще са много интересни, тъй като за първи път се говори за избор на личности, а не на партии. Партиите в Благоевград са изключително слаби, липсва всякаква последователна партийна политика, патрийният живот е вял и безсмислен, а вътрешнопартийни ежби раздират всяка една от политическите формации на територията на областния град.

Структурата на най-голямата политическа сила ГЕРБ е полуразложена, заради продължилите с години караници, отвратили лидера на партията Бойко Борисов. Борисов с години не беше стъпвал в града, станал емблематичен, заради сериозния финансов ресурс, отпуснат от правителството му по време на управлението на кмета Атанас Камбитов.

За съжаление и днес не може да се каже, че партията е консолидирана, обединена и нахъсана за победен изборен резултат. Раздвоени, разтроени, герберите все още не са се определили, кой ще е техният водач в листата за съветници, кой ще влезе в нея, както и кой ще е кметът, зад когото ще застанат.

При последното си посещение в Благоевград Борисов подсказа на местните гербери, че има специално отношение към действащия кмет  Илко Стоянов, с което подсказа на структурата, какво трябва да бъде поведението им и кого да подкрепят за кмет на града.

Това се говори и в момента, че Борисов ще наложи на своите да подкрепят Илко Стоянов. Върви упорито и мълвата, че ПП ГЕРБ Благоевград ще щурмува кметския престол със собствен кандидат и най-вероятно това ще е Красимир Чакъров, спечелил най-много номинации на проведеното номинационно събрание, след ексшефа на ВиК Росица Димитрова, която доскоро ръководеше градската структура..

Ако се следва логиката Димитрова, за която гласуваха най-много от делегатите на събранието би трябвало да е кандидатът им за кмет, но вътрепартийните крамоли и враговете и с властови позиции в партията, щели да извадят куп аргументи против нейната кандидатура пред Изпълнителната комисия, така че тя да отпадне като възможност за участие в кметската надпревара.

Илко Стоянов или Красимир Чакъров, са имената, около които ще размишлява ГЕРБ, до средата на септември, когато партията ще оповести кой ще е кандидатът и за кмет.

ГЕРБ Благоевград беше стожерът на партийната политика в областния град, партият- фактор, определящ правилата и крайния резултат във всеки избор днес е със силно разклатени устои, разединена и проядена отвътре, което прави прогнозата за нейния изборен успех крайно колеблива. 


Известни търкания има и в "Продължаваме промяната", които обаче все още не са излезли на повърхността, тъй като ПП имаше късмета да заложи в кметската битка на адв. Методи Байкушев, който прегърна идеята за участието му в местния вот с душа и сърце и работи като обезумял от месеци за каузата.

Остава впечатлението обаче, че Байкушев с големия си екип от млади хора, е изоставен от доскорошните водачи на партията в Благоевград - Андрей Гюров и Владимир Табутов. Говори се, че след разрив по върховете на партията, Табутов се е отказал от всякаква политическа активност и е зарязал доскорошните си съпартийци. Индеферентен към местните избори бил и Гюров, който сбъдна мечтата си и влезе в управлението на БНБ.

Така, че лицето на промяната в Благоевград днес е Методи Байкушев. Похвална е енергията, с която той работи и начинът, който е организирал предизборната си кампания- пръв, преди всички. останали. И ако другите кандидати са познати в политиката лица, то Методи Байкушев е пионер-политик, който гори и дерзае в битката за управлението на града. Правят се всякакви прогнози за крайния изход от изборното състезание, като в голяма част от тях Методи Байкушев стига до балотаж. 

Столетницата БСП за пореден път се бие като "вода от бряг". Ще издигнат ли кандидат, няма ли да издигнат, ще подкрепят ли някого, или ще рискуват да бъдат разгромени, заради продължаващото с години партийно разделение на враждуващи лагери. Никой не успя да консолидира и обедини БСП в областния център, а в последните години дотам затлачиха партийния живот и присъствието и на политическата сцена, че днес БСП Благоевград не е заплаха за нито един от участниците в предизборното състезание. Казват, че ще хвърлят в "боя" бившия заместник-кмет на Румен Томов, младият Венелин Трошанов, който не е лош избор, но произлиза от партия, която е в полуразпад и тя не може да му помогне да стигне далеч в надпреварата.

Засега  не е ясно дали БСП ще има собствен кандидат или ще заложи на по-сигурен вариант да подкрепи бившия областен управител Николай Шушков, който все още не се е заявил официално, но името му се спряга навсякъде като кандидат за кмет от бизнеса, с дълъг административен и управленски опит, щял да влезе в битката като независим с подкрепа на опреледелени политически сили.

Има сериозен шанс Николай Шушков да е сред първите в предизборното състезание, заради опита му, заради свободата и авторитета, които има, ръководейки успешен бизнес години наред. Без да подценяваме никого от кандидатите, смятаме, че Н. Шушков ще е класен играч, умел балансьор, ловък стратег и състезател и не очакваме от него силови вербални битки в традиционното надприказване и цакане по време на избори. 

Сред кандидатите за кметове все по-упорито се налага името на бившия кмет Атанас Камбитов- познат и признат, като кметът по времето на чието управление Благоевград бе сред градовете, в които имаше най-много изпълнени проекти, най-много, около 300 000 000 инвестиции, обновени квартали, улици, център. Камбитов се свърза със "златният век" на културния и икономически живот в областния център в последното десетилетие

Управляваше ГЕРБ, но кметът напорист и неуморен, успяваше да убеди министерства и премиер, че Благоевград заслужава най-много в страната.

Днес носталгията по онова време се връща с голяма сила, следите оставени от Камбитов оживяват и мълвата му отрежда престижно място в кметската битка. Камбитов се явява като сериозна заплаха и заради това, че е компетентнен, добър изборен стратег, познава правилата на играта и многкратно е побеждавал в тежки битки.

Част от герберите в Благоевград говорят, че ако по времето, когато е бил лидер на партията в града не е допускал никакви крамоли, управлявайки я с желязна ръка и дисциплина, затова и ГЕРБ по времето на Камбитов има само победни битки. 
 

 С Камбитов като отличен изборен стратег може да се мери  сред кандидатите единствено настоящият кмет Илко Стоянов. Стоянов отдавна заяви участието си в местните избори като независим, с мотива, че трябва да довърши започнатото в краткия му 2- годишен мандат и включено в програмата му за управление на града.

Стоянов имаше лошия късмет да е кмет в изключително тежки времена на пандемия и катарсизи по върховете на държавата. Въпреки всичко това, той се заяви като характерен кмет, със собствен управленски стил, който му донесе и много ожесточени врагове, но и много поддръжници. Стоянов много бързо усети пулса на обикновения човек и насочи действията си към ежедневните болни теми на обикновени човек, което го направи силно разпознаваем.

Едно от най-големите му предимства е, че е последователен и стъпка по стъпка изпълнява намеренията си. Сериозен изборен конкурент е сега действащият кмет, за когото социолозите твърдят, че в момента е с най-висок процент на одобрение сред кандидатите. Дали цифрите ще се променят ще видим, но името на Стоянов, според социологията, е във всички комбинации на изборния балотаж. 

Бившият кмет Румен Томов тръгва активно в предизборната битка. Не е ясно дали ще се яви като независим, или както се говори, ще е кандидатът на "Български възход", но Томов видно от публикациите му в социалната мрежа е силно нахъсан за участието си, вероятно дал си сметка за пропуските и грешките от предишното му управление, беязано от серия неудачи и скандали. Грешка направи Томов с избор на управленски екип тогава, което му изигра и най-лошата шега по време на мандата му. Как ще се класира Томов не можем да прогнозираме, но е поредният познат играч на политическата сцена. 

Новото лице в надпреварата за кмет е Станислав Богдански от ИТН, депутат влязъл в парламента с по-малко от 300 преференции, след като Слави Трифонов се отказа да е депутат от региона. Нямаме какво да кажем за Богдански, не сме запознати с неговата обществена и политическа дейност, знаем само, че изплува под крилото на Илко Стоянов, по времето, когато той беше начело на ИТН. 
 

Цвета Рангелова от Възраждане ще е единствената дама сред кандидатите и затова заслужава реверанс като оценка за дейността и като депутат, ще оставим и нея без коментар, с възможност да докаже, че жените не са за подценяване. 

Изненадата в тези избори дойде от НДСВ, които издигнаха свой кандидат за кмет- бившият гербер Кирил Габеров. Интересна личност, юрист по образование, работил в благоевгадската структура на КПКОНПИ, след което в комисията в столицата. 

Битка на личности, не на партии - това ще е предизборната кампания в Благоевград, при това битка между силни и доказали се личности, което прави следващите месеци изключително интересни. Надяваме се да станем свидетели на истинска спортсменска битка, а на на махленски скандали, които да се чудим как да отразим.

Ние сме катогорични обаче, че няма да допуснем на страниците на сайта ни, да се говори с езика на омразата и да се лее омраза между кандидатите., която ще гали егото на шепа избиратели и фейсбук кибици. Нека силните играчи в тези избори покажат и сила и спортменски дух, заливайки ни с идеи и решения за равзитието на Благоевград и доброто на неговите жители. Очаквайте скоро битката за местен парламент, какво свърши стария и кои са емблематичните имена кандидати за новия ОБС. 
Петя Колева 

48 коментара
25 Август 2023 10:24 | топчо
Оценка:
17
 (
17
 гласа)

От статията Ви, не видях личности. Всеки с мерака си, за власт. Учудвам се, че продължавате да венцехвалите всеки, който е бил, или е, с банкянската разбойническа организация.


25 Август 2023 10:38 | Анонимен
Оценка:
4
 (
10
 гласа)

Личности! Липсва ми и Тасков


25 Август 2023 10:47 | Истината
Оценка:
5
 (
35
 гласа)

кметът е Методи Байкушев. другите единствено ще станат за смях - ще им лъснат далаверите и схемите по времето на кампанията. на дебати ще страдат много също... ако въобще отидат де.


25 Август 2023 10:48 | Избори
Оценка:
27
 (
37
 гласа)

Какъв Илко бре!? освен тези дето е назначил в общината и жена му друг няма да гласува са него.


25 Август 2023 10:49 | Браво
Оценка:
8
 (
34
 гласа)

Участието на човек като Методи Байкушев е ключово за развитието на града ни. Дано благоевградчани не се подведат по шепа хора, които поради личен интерес, се опитват да омаскарят неговата кандидатура.


25 Август 2023 10:53 | Караваната на плажо
Оценка:
15
 (
35
 гласа)

Байкушо, че ги смаа всичките. наше момче, израснал на Плажо и Джамията, играл фунийки, коски, мач у пето, познава го и го уважава целио град. кой не го е потърсил не му е помогнал. тея другите селяци къде ни беха кметове досега потни вода не са пили.... хахахах. като чуят Плажо и си мислят за Неа Врасна.


25 Август 2023 10:55 | Илко Стоянов (ГЕРБ)
Оценка:
17
 (
19
 гласа)

Струма, каква грешка да качите статията, докато моите слуги са на сесия!?!? не могат да ме защитават. Уволнявам ви.


25 Август 2023 11:00 | Благоевград
Оценка:
2
 (
6
 гласа)

Това не са всичките кандидатури за кмет. Ще има още кандидатури. Може новият кмет да е един от тях.


25 Август 2023 11:17 | Gt
Оценка:
9
 (
13
 гласа)

Чакъров..? Мноу е зле човека. Типичен гербераст


25 Август 2023 11:20 | БЛАГОЕВГРАД
Оценка:
7
 (
15
 гласа)

Стършел, вашия любимец от село Падеж ще има точно 16 гласа.


25 Август 2023 11:28 | Минетчийска
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Хахахха


25 Август 2023 11:29 | До караваната на плажо
Оценка:
9
 (
13
 гласа)

Топ коментар ! Удари Илко у земята. Браво


25 Август 2023 11:35 | Балотаж
Оценка:
15
 (
21
 гласа)

Илко ще е осми. На балотаж ще е в затвора, в Бобов дол


25 Август 2023 11:43 | Струмско Ц
Оценка:
4
 (
30
 гласа)

Байкушо ще стане кмет ама като цъфнат налъмите.


25 Август 2023 11:48 | Тодорчо
Оценка:
9
 (
21
 гласа)

Хайде сега искам да ви видя на дебати с Байкушо! Като изречение цяло не може да сглобите неуки примати. Какви утрепки се завъдиха в общината. Началник на правния отдел! Гола вода! И останалите измамници от Тасков та до Узунов всички предатели и лижегъзци!


25 Август 2023 12:09 | Горна Джумая
Оценка:
11
 (
25
 гласа)

Гражданите на Благоевград не припознават за кмет Методи Байкушев. Освен, че никой не го познава в града / живее и работи в София от дълги години / той е и още много млад, и е с детско мислене, няма опит, не е лидер, водач, и не може да се справи с управлението на един Областен град какъвто е Благоевград. Нека да се занимава като адвокат в София, каквато е и неговата професия.


25 Август 2023 12:17 | До Горна Джумая
Оценка:
2
 (
18
 гласа)

Не го познаваш ти, селяк. илю като беше по-познат, виж какво стана. Никога повече от чалга партия чалга кмет. Нека Методи им разтури малко къщурката на търтеите в общината.


25 Август 2023 12:23 | караваната на Кончето
Оценка:
9
 (
13
 гласа)

караваната на плажо да питат Байкуш що са се договорили с ГЕРБ.


25 Август 2023 12:24 | наблюдател
Оценка:
4
 (
16
 гласа)

Този Байкушов още отсега се зъби и отправя закани за саморазправа с всеки .Представете си, ако този злобен и отмъстителен човек стане кмет какви злини ще направи.


25 Август 2023 12:27 | хъх
Оценка:
11
 (
17
 гласа)

Абе, какъв кмет може да е Дим Дуков бе ? Смех...


25 Август 2023 12:27 | До Горна Джумая
Оценка:
0
 (
20
 гласа)

си от Джумаята, колкото аз съм от Пекин.
Щом не знаеш, че Методи Байкушев винаги си е живял тука! Ама измишльотините ви са безкрайни, завистници долни! Ония кандидати срещу него да тичат не могат да го срещнат, вода да му носят!


25 Август 2023 12:49 | Супер
Оценка:
10
 (
16
 гласа)

Ако Баце подкрепи Илко, с ГЕРБ в Благоевград е свършено окончателно!
Следва концерт на оркестър Мачките на площада!


25 Август 2023 13:25 | Петър
Оценка:
-1
 (
5
 гласа)

Кирчо ще ви прати в миналото..


25 Август 2023 13:27 | 44444
Оценка:
3
 (
17
 гласа)

Какъв методи за кмет. Вие акъл имате ли. Байкушо е трето поколение комунист. Дружка на шушков. Няма да ни заблудите.


25 Август 2023 13:30 | Данчо пръча
Оценка:
-3
 (
7
 гласа)

Най добре млад човек спортист другите са компрометирани


25 Август 2023 13:42 | Тоя с 4-те
Оценка:
-5
 (
15
 гласа)

100 четворки да напишеш си лъжец! Никой от фамилия Байкушеви никога НЕ е бил комунист! Познавам идеално фамилията! Граждани, не слушайте манипулаторите! Гласувайте за Методи, ако искате градО да потръгне


25 Август 2023 13:49 | Градско момче
Оценка:
-4
 (
14
 гласа)

Вижте какво, нямам нищо против Методи и Габеров, млади, амбициозни, интелигентни хора, и не че младостта е порок, но през последните 4 години Благоевград се засили стремглаво към дъното в икономически, социален и културен аспект. В този ред на мисли е по-разумно, ако щете и прагматичноq да изберем кмет, който има опит и то добър, резонно е това да бъде Камбитов, Шушков също е вариант, но той е малко пасивен като управленец. Шушков няма широкия визионерски подход на Камбитов. Нека Байкушо и Кирчо Габеров станат общински съветници, да натрупат малко административен и управленски опит, тогава вече ще можем да ги избираме за градоначалници. Но за сега, особено те двамата много добре ще обновят този закостенял и преял общински съвет. Мое мнение.


25 Август 2023 13:54 | до горния
Оценка:
1
 (
5
 гласа)

Нека първо видим всички кандидатури и тогава. Не всички кандидат кметове са написани в статията. Естествено, че ще има още лица кандидат кметове. Може би един от тях ще е бъдещият кмет на Благоевград.


25 Август 2023 13:57 | Градско момче
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

Може, нека видим, но другите изброени в статията като сегашния кмет, Томов, Трошанов и тия от ГЕРБ нямат шанс, никакъв!
Нека видим и другите имена.


25 Август 2023 13:58 | атанас дафинов
Оценка:
10
 (
14
 гласа)

Аз искам Елезов да стане кмет и да се прибера на село при козите


25 Август 2023 15:15 | Динко
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

А Хиха къде е


25 Август 2023 23:16 | Антон Миленков 794
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Най-после добра статия. Хвалите почти всички. Който и да стане, ще ви пристане в измислената ви медийна среда. Нема лошо. Поне не е като самокатастрифирал и 20 реда и сгрешени имена при само две изписвания.


25 Август 2023 23:18 | Антон Миленков 7887
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Заливайки ни с идеи и решения... Ма спомнете си наводненията на Горна Джумая и Благоевград. Плаша се нешо, не ли?


26 Август 2023 13:02 | До камбитов
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Предлагам на един да назначиш Илко и люска жена му за озеленители, а и майка и, само това могат да вършат


26 Август 2023 15:32 | Емил
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Внимавайте и шушулка глади потурите


26 Август 2023 15:33 | Емил
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

И шушулка се гласи.


26 Август 2023 22:27 | Благоевград
Оценка:
0
 (
6
 гласа)

Само да не вземат да сложат за кандидат Роска водоноска, че тогава ГЕРБ окончателно аминава в забвение. Байкущев е кмета и ГЕРБ трябва да го подкрепи. Илко е вече в историята. Изгониха го от Петрич, и тук е нежелан.


26 Август 2023 22:36 | Недоволен
Оценка:
1
 (
5
 гласа)

Голям разбирач е авторът на статията. „БСП - Благоевград не е заплаха за нито един от участниците в предизборното състезание“. Много разбирате, не била заплаха, а заради това на миналите избори БСП спечели кметското място, защото не е заплаха затова имаха 5 общински съветници, а ГЕРБ - 6. Аман, от разбирачи и писачи на статии.


26 Август 2023 23:02 | djumalia.
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

prizovavam vi danepravim s16tata gre6ka kato predi .4. godini. samo kambitov moje da s1jivi tozi grad. podkrepetego za dane s1jaliavate sledtova. bog dapazi .blagorv grad.


26 Август 2023 23:13 | Ванката
Оценка:
-3
 (
5
 гласа)

Байкуш е народен човек, да го спреш на улицата да си кажеш проблема, докато не ти помогне няма да те пусне да си ходиш!
Много деен и морален човек!
Това е новия кмет!
Със сигурност не е поредния крадец!


26 Август 2023 23:14 | Красимира
Оценка:
0
 (
6
 гласа)

Герб да подкрепят Методи Байкушев, Илко ще ги предаде и тях!


27 Август 2023 08:03 | беседката на Джамията
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Методи е млад и нищо не разбира, няма административен и управленчески опит. Стария Байкуш ще е кмета и ще, коли и беси, в града.


27 Август 2023 08:23 | до горния
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

ще крадат по разни схеми милиони с двете раце


27 Август 2023 09:39 | Красимира
Оценка:
0
 (
4
 гласа)

Илко се накраде, Методи ще доведе заводи и цехове!


27 Август 2023 20:09 | Дим ДУКОВ- Байкушев
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

аз и тате ще спасим, Монолит, от ФАЛИТ - ще крадеме и вас електората ще ебеме ! Казах...


27 Август 2023 22:36 | До Дим Дуков
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

Много е интересно това повтарящо се сравнение на Байкушев, написано от теб, долен неграмотник. Вероятно си мачо, ха-ха, ама си излязъл от мачо. И сега си полиш тъпото его с писане на тъпотии!


27 Август 2023 22:52 | До горния
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

ти даже и мач не си играл бе хюмне смешно, добре че са ти благоев-СЕЛ ските абдали да гласуват за тебе комунистче зле прикрито


28 Август 2023 16:06 | Хах
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Видинска се .....кандидат.




Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар