В четвъртък в 9.00 “здравите сили” гласуват Красимир Аршинков за председател на Окръжен съд

09 февруари 2010 00:20   6 коментара   76069 прочита
Л. Груев
Л. Груев


Л. Груев

Председателят на ВКС Л. Груев надви ВСС

В четвъртък в 9.00 часа Висшият съдебен съвет /ВСС/ ще гласува назначаването на Красимир Аршинков за нов 5-годишен мандат начело на Окръжен съд - Благоевград.

Според качения вчера на сайта на ВСС дневен ред казусът “Аршинков” е записан като точка 1, а неин вносител е Комисията по предложенията и атестирането към ВСС.

Формулирането на точката категорично показва, че ВСС няма намерение да обявява нов конкурс за мястото, каквито бяха очакванията на редовите магистрати след скандалния доклад на 3-ма от членовете на съвета, доказали преди седмица по безспорен начин толериране от страна на Аршинков на съпругата му - адвокат Михаела Аршинкова, и абсолютно ненормална атмосфера на работа в Съдебната палата по вина на председателя й.

Очакванията да бъде прекратена процедурата на конкурса и да бъде обявена нова със следващ едномесечен срок за подаване на документи станаха още по-силни, след като веднага след доклада другият кандидат за председателския пост на Окръжен съд - административният ръководител на Санданския районен съд Димитър Узунов, изтегли документите си от ВСС и на практика остави Аршинков да се състезава сам със себе си.

Решението на ВСС да продължи конкурса за административен ръководител на Окръжен съд - Благоевград въпреки скандалните констатации на неговата комисия за досегашната дейност на Кр. Аршинков на практика доказват, че председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев, считан за главния покровител на Кр. Аршинков, е спечелил поредната битка над съвета, който преди 2 г. гласува и неговото назначение.

Твърдението за този “чадър” едва ли е случайно - според градския фолклор, когато преди седмица благоевградски магистрати попитали шефа на Софийски апелативен съд ген. Веселин Пенгезов, който предложи Кр. Аршинков за нов мандат, няма ли след доклада на временната комисия при ВСС да оттегли подкрепата си за Аршинков, Пенгезов си признал: Не мога да го направя, защото ме притискат от най-високо ниво. В благоевградските магистратски среди няма съмнение, че това “високо ниво” е Груев.

В подкрепа на тази теза е и фактът, че веднага след доклада Аршинков замина за столицата и организира тристранна среща с Груев и Пенгезов, след което последният заяви доста убедено, че в доклада има неточности, видимо цитирайки покровителствания от него провинциален съдия. Казусът “Аршинков” е не само конкретен, а “принципен”, той ще докаже дали във ВСС ще победят “здравите сили”, или реформаторите, бяха коментирите вчера. С това се обяснява и PR атаката на К,. Аршинков, за който бяха отворени всички големи столични медии, за да се обяви за “знаменосец на независимото правосъдие”.


Още за: Кр. Аршинков   мандат   ВСС   Още от: Политика

Принтирай статия
6 коментара
09 Февруари 2010 10:24 | мнение
Оценка:
3
 (
7
 гласа)

да бе,не може да е истина,и по време на турско е било по добре


09 Февруари 2010 10:31 | до едни съдии
Оценка:
3
 (
9
 гласа)

не четете коментарите а си стягайте багажа за напускане,като знам каква злоба се крие в аршинкова направо не ми се мисли какво ще става от тук нататък.Показахме още един път че мястото ни не е в Европа,правилно френския посланник каза че при" добър адвокат" никога не можеш да влезеш в затвора в България


09 Февруари 2010 11:56 | Петър Дошков
Оценка:
10
 (
26
 гласа)

Това е манипулативен, противоречив и необоснован текст, характерен за вестника. Не може административна процедура да се прекрати без гласуване, за което е нужен състав на ВСС. Второ, нищо страшно няма в това, че Комисията по предл. е вносител на кандидатурата на Аршинков за втори мандат. Такъв е законовият ред: комисията не може да оттегли предложението за Аршинков, защото тя няма материална компетентност извън закона. Тя е един прост проверител на документи, описани в Наредбата на ВСС за избор на адм. ръководител и негов заместник. Трето, твърдението на Струма за Пенгезов, че не оттегля предложението си за Аршинков след доклада Сукнаров, също е неоснователно, понеже Аршинков се е съгласил за участие в конкурса за адм. ръководител на БлОС.Четвърто, твърдението на Струма за Груев е обидно - така не трябва да се пише. Преизказната форма не прехвърля отговорността на вестника върху неназован източник. Налице е вестникарски деликт.


09 Февруари 2010 20:36 | chukcho
Оценка:
-6
 (
10
 гласа)

Алооо къде сте бе форумците? Предишната статия в която се намекваше за смяната на Аршинков беше пълна с коментари. Сега като разбрахте, че може да остане ве няма никакви. Все едно нямате мнение, а? Страхливи нещастници !!!!


09 Февруари 2010 21:18 | не си прав
Оценка:
3
 (
7
 гласа)

не са се оплашили,в ДАРИК ФОРУМА СИ СЕ ОБСЪЖДА


09 Февруари 2010 22:31 | Някой
Оценка:
8
 (
12
 гласа)

Няма никой и в Дарик форума не подвеждай хората!
Ма кат ви писах предишния път, че се дивя на радостната ви емоция от т.нар. "проверка" на Кр.Ар. в смисъл, че според вас това е краят - отиде коня на Кр.Ар. в реката, или свърши "Епохата - Кр.Ар.", никой не го взе насериозно.
Даже и вестник Струма на следния ден не публикува мнението ми!
Та тогава писах и сега го повтарям:
Само "отгоре" зависи - ако искат ще махнат Кр.Ар., ако не искат - няма да го махнат!
Какво тук значи една ... проверка!




Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар