Треска в Петрич! Градът в очакване на съдебното решение! Ще касират ли изборите за съветници? 

20 януари 2020 17:47   10 коментара   27468 прочита


Благоевград също тръпне и чака решение по казуса "Томов". Ще има ли нови кметски избори? ,става ясно до дни.. 

Ще касират ли изборите за съветници в Петрич, ще има ли нов избор на местен общински съвет, това е въпросът, който от дни се коментира оживено в Петрич, в очакване на   решение след съдебната сага, последвала шестте жалби на кандидат-съветници в Петрич. Прогнозите на избирателите и политиците са полюсни – от очаквано касиране на вота до изключение в практиката.

Прозорливите вече анализират подобни случаи в други общини и съдебните решения, които в повечето случаи са: касиране и нови избори, защото има установени пропуски. И в Петрич ситуацията не е различна. Досега бяха разкрити разминавания в броя на отчетените действителни бюлетини, като реални такива са вписани за недействителни, липса на задължителни реквизити в протоколите, множество поправяния в същите документи.

Това предопредели и резултата от назначената съдебно-математическата експертиза, в която заключението бе: констатираните при проверка в съдебна зала разлики в броя на действителните бюлетини се отразяват на крайния изборен резултат по отношение на три партии - ПП СДС, ПП АБВ и ПП ВМРО- Българско национално движение. Така става видно, че има разместване на мандатите в Общински съвет.

При подобни ситуации съдебните практики са категорични – изборите се касират, защото разместването на мандатите е незаконосъобразно според Изборния кодекс. Има практика и с частично касиране, но в случаите, когато се говори за допусната техническа грешка при изчислението, каквато не е ситуацията в община Петрич. Тук има неверни данни в протоколите.

Последните съдебни практики при такива обстоятелства са от общините Пазарджик, Кърджали, Панагюрище и Балчик, където изборите се касираха от съда на първа инстанция. Очаква се решението на Административен съд – Благоевград за казуса в Петрич.

В Благоевград пък напрежението е заради решение на Административния съд по казуса с кмета на града Румен Томов. И тук се очаква дали ще има нови кметски избори, ако съдът излезе с решение за предсрочно прекратяване на правомощията на градоначалника, заради незаличаването му като търговец в рамките на законоустановения 30 дневен срок от обявяване на изборните резултати. .

Това е императивно условие на ЗМСМА, което местният кмет е нарушил. Днес се очакваше решение, но то не излезе. Срокът е 14 дневен, така че до следващия понеделник и  Благоевград тръпне в очакване !

П. Костадинов 

10 коментара
20 Януари 2020 18:42 | Благоевград
Оценка:
4
 (
12
 гласа)

Благоевград тръпне в очакване за решението на съда, единствено да види насраните физиономии на герберастите.


20 Януари 2020 19:02 | Комита
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

И Бръчков даси отива боклук пияница дръж куро на валяко Динев и боцката


20 Януари 2020 19:25 | Poli
Оценка:
3
 (
7
 гласа)

И в Благоевград ще ги касират :)


20 Януари 2020 19:29 | Христов
Оценка:
0
 (
6
 гласа)

Наистина ли заместник-кметът по култура твърди, че не е загуба, че „Франкофоли“ ще се провежда в София??? Сигурно е шега. Не е сериозно, нали. Нелепо!


20 Януари 2020 20:53 | Стойчо
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Да ги касират и за кмет, да ги вида тогава тия за. кметове и другите заемащи управленски длъжности които се бъркаха в назначаването на съдия по вписванията .Въпреки назначаването не е късно за разкриване на далаверите ви!!! Ще има големи цирк като излезнат записите!


21 Януари 2020 02:11 | някой
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Ей идиотче, защо не оставиш телефонче за да може да се видим !
И тогава ще видим кой ще се насере дрисльо такъв .
Чакам ..


21 Януари 2020 07:54 | �������
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

до някой -абе ти голяма мутра излезна, остави си твоя телефон бе герберче :)


21 Януари 2020 08:16 | Комита
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Ей валяко кисе насериш


21 Януари 2020 09:55 | Фанети Мазакура
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Кога


25 Януари 2020 06:57 | Комита
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Валяко дано умреш
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар