Тежка сесия на ОБС Г. Делчев! БСП и ДПС се "прегърнаха" и отхвърлиха искането за референдум за строежа на джамията в града

19 януари 2013 10:45   24 коментара   12961 прочита


Съветниците от БСП и ДПС в Гоце Делчев "платиха" цената на партньорството си и задружно отхвърлиха искането за строеж на втора джамия в града. Това стана на изключително тежка общинска сесия завчера. След повече от 3 часа дебати и гласувания ДПС гласува категорично "Не" на референдума, а съветниците от БСП се въздържаха, с което негласно подкрепиха колегите си от ДПС. Още в началото на заседанието част от общинарите изразиха съмнения в законността на предложението. След дълги дебати председателят ОБС Ангел Гераксиев поиска 40-минутна пауза, по време на която правната комисия да проведе извънредно заседание, на което да изясни казуса.

Според становището й провеждането на такъв референдум не отговаря на закона.Председателят на областния съвет на ДПС Ведат Хюсеин отказа да гласува, тъй като откри дискриминационен елемент. Не гласуваха колегите му Джелил Бошнак и председателят на общинското ръководство на БСП в Гоце Делчев Тодор Радулов. Към групата се присъедини и заместник-председателя на общинския съвет Шекир Аян. Според ДПС проектът ще бъде финансиран със собствени средства, а парцелът е на мюсюлманското вероизповедание. Въпреки сериозните дебати в Гоце Делчев гражданите са категорично против изграждането на джамията.

Предложението за референдум излезе от партия ГЕРБ и нейните представители в местния парламент. Те поискаха референдум, тъй като стана ясно, че в града ще има брожения, ако строежът започне. Подготовката и изготвянето на проекта за джамия е обект на разследване на прокуратурата и икономическа полиция. Според някои, за да се изгради храма е нуждо да бъде променен устройствения градски план, това също трябва да бъде обсъдено на общинска сесия. Дебатите и разприте около строежа на мюсюлманския храм са истински "театър на абсурда", на чиято сцена ясно личат добре измислени политически совалки и договорки под масата. скандалите предстоят, коментират в Гоце Делчев.

И. Иванова


Още за: съветници   строеж   джамия   Още от: Политика

Принтирай статия
24 коментара
19 Януари 2013 11:30 | карли
Оценка:
8
 (
24
 гласа)

Всичко това зависеше от Москов и Гераксиев. Този театър който го разиграха в полза на ДПС можеше да не го правят. Москов много добре знае как стават тези номера. За 20 г. кмет не един два театъра е направил. Явно тук залога е много голям. Предатели излязохте момчета. Предадохте ни. Владо, 4 мандата се опази, защо сега направи този гаф. Трябваше да отложиш във времето, та следващия кмет да му бере грижа, щеше да излезеш като герой като най дългогодишен кмет, а сега ще се запомниш като помашкия кмет, избран с техните гласове и слугинувал на тях, е тогава как да се чувствам аз, като гражданин, който не иска сутрин да го будят с някакви пеения на ходжа. Да се изселя от този град ли. Е господа граждани, връчихани по един билет еднопосочен, на който не му отърва да го будят по този начин да се изселва. Нека някой се пробва да построй църква в Рибново, та да видем законите на България. Т. е ние ги видяхме в Брезница, вдигнаха се на бунт и изгониха директора, та никакви закони не ги уплашиха.


19 Януари 2013 12:05 | imam
Оценка:
-10
 (
24
 гласа)

Е и, какво като има джамия в Неврокоп. Вие вижда ли ли сте колко църкви има в Турция, ама тамошното население е толерантно към другите религии, а не като тези "съветници" от герб начело с ангел баламата. Одрин е близо, идете и вижте!


19 Януари 2013 12:12 | Дони
Оценка:
-5
 (
21
 гласа)

Гоце Делчев до края на 18 век е бил чисто турски град и е имало сама джамии в града. Първата църква построена в града е тази в м. "комсала " църквата "Св. Архангел Михаил ", първите истински граждани на Неврокоп са комсалиите. В града е имало над 15 джамии, а сега са останали само руините на джамията до Трето основно. Имаше и действаща джамия на мястото до Титянови и Пухчо. През соца в града имаше 10 турски семейства и няколко помашки за тях и за циганите от махалата тази джамия до Титянови стигаше и за нея никои не протестираше, тъй като за всяка религия се изисква да има и храм . Сега в града живеят няколко хиляди помаци мохамедани и нуждата от нов храм е на лице . Ако не сега, след време, в Гоце Делчев, джамия или джамии ще има! Такива са обективните дадености .Попа Калайджив, представящ се за владика, а всъщност е агент на ДС, отблъсна и продължава да отблъсква младите . Този сатана в расо мисли само за бизнес за присвояване на чужди имоти и разгулен живот!!!


19 Януари 2013 12:14 | Възмутен
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Ало, Struma. com нали бяхте първи в новините, какво стана? Сега освен, че пускате новината почти два дни по-късно, а и сте я преписали дословно. Толкова ли ниско паднахте?


19 Януари 2013 12:37 | БРАТЯТА ПОМАЦИ
Оценка:
2
 (
8
 гласа)

ХРИСТИЯНИ, НЕ СЕ САМОУНИЩОЖАВАЙТЕ, ВЪЗПРОИЗВЕЖДАЙТЕ СЕ. ТОВА НЕ Е ПРОБЛЕМ САМО НА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ, БЪЛГАРИЯ И ЕВРОПА. ВАШАТА ИМПОТЕНТНОСТ И НАСТОЯЩЕТО ВИ ПОТРЕБИТЕЛСКО ПОКОЛЕНИЕ ЩЕ ВИ НОСЯТ САМО НЕГАТИВИ!


19 Януари 2013 12:45 | Възмутен
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2013/01/18/1986690_obshtinarite_v_goce_delchev_othvurliha_iskaneto_za/ доказателство, че Struma. com са преписвачи.


19 Януари 2013 13:21 | АНГЕЛ
Оценка:
13
 (
13
 гласа)

ТУК НЕ СТАВА ВЪПРОС ЗА ТУРЦИЯ ИРАН ИРАК ИЛИ САОДИТСКА АРАБИЯ, ТУК Е ВЪПРОСА НИЕ ХРИСТИЯНИТЕ В БЪЛГАРИЯ, В ГОЦЕДЕЛЧЕВСКИЯ РАИОН, ОБЩИНА ИСКАМЕ ЛИ ДА СТРОИМ ЧЕРКВИ ВЪВ НАСЕЛЕНИ СЕЛА ИЛИ ГРАДЧЕТА СЪС ТУРСЦИ ИЛИ ПОМАЦИ ИЛИ СЪС ИСЛЯМСКО ИЗПОВЯДВАНЕ. НЕЕЕЕЕ, И НИКОГА НЕ СМЕ ВЕ ЗАКАЧАЛИ, А ВИЕ СТЕ ВДИГНАЛИ ГЛАВИ ТА ДАЖЕ И ЕВРОПА ДА ОКУПИРАТЕ ИМАТЕ ВЕЧЕ ИЗЯВЛЕНИЯ. СПРЕТА СЕ МАЛКО, НЕ СЕ ВЪЗПОЛЗВАИТЕ ОТ НАШТО, ХРИСТИЯНСКОТО ТЪРПЕНИЕ. ВРАЗУМЕТЕ СЕ БЕ ХОРА. КАКВО ВИ Е СЕГА.


19 Януари 2013 13:27 | ДО Баламата Ангел
Оценка:
0
 (
6
 гласа)

Балама, за джамията ревеш, а за да продаваш семки по главната с количката на дядо ти си траеш !!!!


19 Януари 2013 13:45 | Гербаджия
Оценка:
0
 (
6
 гласа)

Този Ангел, не е Баламата ! Този, е олигофрена Чурката от Мосомища! Не виждате ли, че този е по неграмотен и от братовчедка му в социалните ! Баламата закъса с продажбата на семки и сега с гегата на дядо му Сандьо, пасе стадото някъде по къшлаците !!


19 Януари 2013 14:25 | Иво
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Към възмутен !Чак пък дословно, много сте далече от тази информация тук !! Оше повече видях техния човек на сесията ..


19 Януари 2013 14:31 | MIMI
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

Ех Еролчо много си злобен бе душа !Ти ще говориш за преписване, а ??


19 Януари 2013 14:46 | До MIMI
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Продължавайте в същия дух, но знайте, че Гугъл ще ви накаже.


19 Януари 2013 15:53 | Карлито Бриганте
Оценка:
13
 (
15
 гласа)

Българиа на българите, Турция на турците. B българия турци няма. Болшинството са цигани, а помаците са "живи"българи но са достатъчно прости и с промити мозъци за да не проумяват това. България е за българите


19 Януари 2013 16:59 | Градски
Оценка:
6
 (
10
 гласа)

След 100 години от освобождението господата Москов, Гераксиев и Рупчина-мама Азис успяха под прикритие за етническа толерантност, да ни уредят с джамия в Гоце Делчев. В тези им намерения им помагат няколко млади олигофрена от същата партия за които единствената цел е издигане, без значение до къде ще доведат съгражданите си.
Вие сте срам и резил за града ни, сега за всички нека е ясно за кой гласувахме на местните избори.


19 Януари 2013 18:26 | фена
Оценка:
7
 (
9
 гласа)

бсп и дпс ми бяха ясни.... само еничарите гераксиев белянов и рупчина внасят цвят... граждани на Гоце Делчев заплюйте в лицето предателите... джамията ще е във вреда за целия регион и ще допринесе за разделението между християни и помаци


19 Януари 2013 18:28 | Авер
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

Ква толерантност Къв Гераксиев бе той първи ша пръдне в джамията


19 Януари 2013 19:29 | Брезница
Оценка:
-11
 (
17
 гласа)

Джамия ще има това е право по конституция или да спрем да я спазваме!


19 Януари 2013 20:04 | аблничански ГЕРБ
Оценка:
6
 (
8
 гласа)

Не мога да разбера една, дали едната джамия е препълнена, та търсят и друга. Толко ли много хора ходят на джамия?


19 Януари 2013 22:41 | ali
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

владо предаде те6овалиите дано с ходйа да та погребат на тебе ти си равен на предателя на левски
*Кирилизиран коментар.


20 Януари 2013 05:00 | да
Оценка:
1
 (
9
 гласа)

Защо е тази злоба? До 1912 год в тогавашен Неврокоп е имало дванадесет джамии. Всички те с изключение на Кардаш джамия са унищожени от ВМРО. По късно през 1967 год. под предлог че ще бъде ремонтирана Кардаш джамия е открита и оставена да се събори макар да е паметник на културата от 15 век. След като християните имат достатъчно храмове е редно и мюсюлманите живеещи в града да имат и те свой храм. Още повече в града живеят няколко хиляди мюсюлмани. Така че по спокойно. По добре вярващи мюсюлмани отколкото не вярващи наркомани.


20 Януари 2013 08:34 | Нещо да кажете ?
Оценка:
-5
 (
9
 гласа)

"Джамиите са нашите казарми, куполите им са нашите каски, минаретата са нашите щикове, вярващите са нашите войници. " Реджеп Ердоган -1998 г.


20 Януари 2013 14:44 | Доктора
Оценка:
-1
 (
3
 гласа)

Ех, дано някога в България, да се роди поне 1/2 Ердоган!!! България тогава ще е най щастливата страна в света !!


20 Януари 2013 21:48 | 777
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Предлагам да не се строи джамия в гр. Гоце Делчев а да се използвава построената
административна сграда на бившият УКВ заводод над нея да се построят минирета
на джамията гарантирам конструктивно, че тя ще издържи така молитвите ще стигнатдо цялата Гоцеделчевска околия. Халетата да се ползват за молитви Предлагам бе хора дававам идея вместо да се хвърлят средства за нов храм той е изграден .В тази сграда ще има помещения и за имами и за възпитателни учебни помещения за мюселмани .До къде стигнахме стигнахме до Цар Шишмановата държава разногласия и победата бе за нашествениците. Успех им импожелавам.
Волен Сидеров май ще стане герой. Макарчего отричам.


21 Януари 2013 16:18 | до сички
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

Тогава съборете и църквите щом едни са хора а другите не




Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар