Съветник върна 221 лв., за да манипулира аферата “Тоби” и да спаси от решетки кмета Ат. Янев

26 март 2010 00:22   15 коментара   27244 прочита
Ст. Милев
Ст. Милев


Ст. Милев

Съветниците от “Атака” М. Стойнев и М. Попов сезират прокуратурата за опит да се прехвърли лична отговорност на градоначалника с мярка “подписка” в колективна Послушните местни депутати увеличиха рязко таксите за дупничани, хвърлиха и 49 070 лв. за ново кметство на с. Джерман, за да се шири в него пребитият от братя Галеви, но верен на движение “Нашият град” селски управник

Съветникът от гравитиращото към братя Галеви движение “Нашият град” Стойчо Милев върна в касата на община Дупница 221 лева, с които е ощетил гражданите чрез сключване на анекс с кмета Атанас Янев, който е обвинен от прокуратурата по член 282 за сключване на неизгодна сделка. Новината обяви на вчерашната сесия на местния парламент председателят Явор Тодоров и поиска съветниците да подкрепят действията на кмета Атанас Янев за анекса към договора с фирма “Тоби”, който стана причина за предявяване на тежко обвинение, по силата на което кметът е с мярка за неотклонение “подписка”.

В отговор съветниците със специално решение опитаха да спасят от затвора Янев, като гласуваха, че дейсвията на кмета са правилни и единствено възможно решение за осигуряване на непрекъснатост на услуга с важно социално значение. Това предизвика възмущението на тримата опозиционери - от “Атака” Методи Стойнев и Милен Попов, и от БСП Първан Дангов. Атакистите демонстративно напуснаха залата в знак на протест, като Милен Попов обясни от микрофона причината за крайното решение: Вие одобрявате престъпната дейност на кмета и неговия екип. Това е абсурдно решение в подкрепа на подсъдим по тежко престъпление, в резултат на което е взета и мярка за неотклонение. Ние като колективен орган не можем да подкрепяме престъпни действия, поради което ще запознаем Главна прокуратура и Кюстендилския окръжен съд за обявяване на днешното ви решение за нищожно, каза Милен Попов и напусна залата.

Съветникът Мария Попова се изправи на крака и поиска те незабавно да се върнат в залата. Как така хвърляте бомбата и излизате, кметът Янев не е допуснал нарушение, обяви се в защита на градоначалника тя. Анексът към договора на фирмата на общинския съветник Стойчо Милев “Тоби” е подписан на 8 март 2008 година и Явор Тодоров защити кмета, като заяви, че договорът е сключен по силата на обществена поръчка, открита през преходния кметски мандат, като така отново се опитаха да измият ръцете си с екскмета Първан Дангов. Тодоров обясни, че кметът Атанас Янев е взел решение да подпише анекса на силно завишени цени за доставка на хранителни продукти, тъй като поради световната финансова криза цените на хранителните продукти били динамични и Янев взел решение да подпише анекса при взаимноизгодни цени за общината и за фирма “Тоби” на общинския съветник от мнозинството Стойчо Милев.

Съветниците Милен Попов и Методи Стойнев внесоха сигнал за сделката в прокуратурата, която установи факти за престъпление. Според Попов Общинският съвет няма правомощия да потвърждава подписване на анекс към договор. И заяви, че се прави групов опит да измъкнат Атанас Янев от наказателна отговорност, тъй като местният парламент като колективен орган не може да бъде съден и вкаран в затвора. Явор Тодоров е категоричен, че кметът е обвинен от прокуратурата за ощетяване на общината с 221 лева, и потвърди, че Янев не е спазил условията за провеждане на малка обществена поръчка, според които фирма “Тоби” не е имала право да променя цените в срок от 90 календарни дни от подписването на договора.

От коментар се въздържа получилият сумите от общината Стойчо Милев. Неговият син Крум Милев - съветник от ГЕРБ, напусна залата по време на дебатите. Кметът Атанас Янев също отказа коментар, което направиха жители на града. Според тях, без да иска, Явор Тодоров и “колективът” в желанието си да оневинят кмета са признали, че са ощетили общината, и връщат в касата пари.

Вторият важен момент от общинската сесия вчера беше решението за придобиване право на собственост върху сграда в село Джерман за настаняване на кмета, като част от помещенията ще служат за зала за събрания. Пространството пред сградата ще бъде благоустроено и озеленено, каза кметът на Джерман Ангел Цветков. Той апелира Общинският съвет да даде съгласие сградата да бъде купена от Любомир Красимиров Йорданов за 49 070 лева. Срещу предложението на кмета Атанас Янев за покупка на сградата възрази Първан Дангов. Той обясни, че Джерман се нуждае от нови улици и не се налага промяна в местонахождението на кметството, тъй като си има сграда и това е излишен разход, а не по приоритет.

Тогава Цветков скочи срещу Дангов с обвинението: Ти, като беше кмет, какво направи за Джерман. И получи отговор, търсен не само от него, а и от населението на селото и околията, която знае за инцидент с кмета преди няколко години в заведението “Дивото козле”. Ето какво каза Дангов: За село Джерман съм направил не малко. Но лично за вас, г-н Цветков, когато ви биха Галевите навръх Цветница ви посетих на свиждане в болницата, защото исках да ви помогна и лично. Но никога, каквото и да съм правил, не съм губил мярка и не съм губил човешкото си чувство, човешкия си образ.

При което Ангел Цветков млъкна и наведе глава между столовете. Думата взе председателят на БСП Кирил Ангелов, за да разобличи Дангов: Това, което се случи, е демонстрация на ниско ниво, заяждане към кмета и жителите на село Джерман. Настоявам сградата да бъде купена.

Съветниците единодушно без П. Дангов решиха да броят 49 070 лева на местен жител.

Остри конфликти избухнаха по време на гласуването на докладната записка за увеличаване на местните ставки, някои от които със скок от 100 лева на 1000 лева. Георги Пехливански от БСП обяви, че увеличаването е абсолютно необходимо. Как ще се справим, ако няма увеличение, как ще си плаща общината сметките за ток, вода, обявления по вестниците, попита той, но не обясни защо е гласувал общината да взима кредити за милиони и да ги пръска наляво и надясно. Аз съм както против тези, които се противопоставят на увеличаването, така и срещу журналисти, които пригласят на тези оплаквачи. Администрацията е сърцето и двигателят на една община, заключи Пехливански. Единствен Дангов го парира, че двигателят на общината са хората, а не администрацията, и че таксите товарят бизнесмените и обикновените граждани и са недопустими в условия на 12-процентен ръст на безработицата в града.

Официално над 3000 са безработните към последния месец в Дупница. Зам. кметът Йордан Йорданов заяви, че завишението касае не жилищните и производствените нужди, а инфраструктурни обекти, каквито се случват 4-5 в годината, и посочи трафопостове. Добави още, че ще плащат най-вече монополистите ЧЕЗ и БТК при разкопаването на асфалтовата настилка и най-вече ако се окажат недобросъвестни инвеститори, които не си възстановяват разрушенията по улиците. Така че тревогата на опозицията той обяви за излишна. И добави: Има понижение на цените. Но съветниците са некомпетентни да проникнат в цените и тарифите.

Първан Дангов излезе на микрофона с питане: Г-н Йорданов, посочете къде са намаленията?

Йорданов понечи да отговори, но председателят на ОбС Явор Тодоров не му позволи.

Общинските съветници от БСП гласуваха новите цени, които влизат в сила веднага, с изключение на “Атака” и бившия градоначалник Първан Дангов, които бяха против, и ГЕРБ, които се въздържаха.

На пресконференция след сесията независимият съветник Първан Дангов обяви: Предлагам в Дупница да изградим алея на грабителите и на първо място да поставим портрета на Явор Тодоров и Георги Пехливански, следвани от останалите съветници, които гласуваха вчера, че Атанас Янев не е престъпник, и се представиха като чистачи на нечисти съвести. Явор Тодоров манипулира обществеността с цифрата 221 лева, като се позовава само на една точка от многобройните обвинения по цифри и дати на превод постъпления на милиони в касата на фирма “Тоби” на общинските съветници баща и син. Тъжно ми е, най-вече от поведението на съветниците от БСП, защото поощряват всеки, който краде. Според тях всеки, който краде в Дупница, трябва да бъде издигнат на пиедестал, да бъде закрилян, независимо колко е откраднал.

Колкото повече е откраднал, толкова по-добре и може да се кандидатира да влезе в Общинския съвет, за да получи официално одобрение. Изказвам поздравление и на групата съветници от ГЕРБ, които се въздържаха от гласуване в частта за увеличаване на местните административни такси. Те демонстрираха за пореден път отговорно политическо поведение за разлика от БСП, които охотно приеха новото данъчно бреме за града. Специално бих искал да обърна внимание на председателя на местния парламент Явор Тодоров, който е бивш агент на Държавна сигурност с псевдонима Тони, и си позволи лично да прочете оправдателната присъда на Атанас Янев от трибуната на местния парламент. Този човек е забравил, че е пръв между равни, и е забравил, че не е нито прокурор, нито съдия и няма право на вмешателство и натиск над независимата съдебна система в България.

В случая Явор Тодоров превишава служебни права, не му е работа да подбужда общинските съветници да насърчават престъпността. Явор Тодоров направи изявление, че ще постави имената и портретите на прокурори, политици и журналисти, които си позволяват да критикуват кметския екип, на специална алея. Аз пък правя предложението да направим алея на грабителите и неговия портрет да поставим на преден план, следван от Георги Пехливански и всички останали, които днес гласуваха абсурдната докладна, заключи Дангов.


Още за: ОбС   Ст. Милев   Ат. Янев   Още от: Политика

Принтирай статия
15 коментара
26 Март 2010 12:14 | dupni4anin
Оценка:
3
 (
269
 гласа)

срам ме е 4е сам дупни4анин


26 Март 2010 13:49 | Инспектор Кобрети
Оценка:
85
 (
127
 гласа)

Доносника Явор Тодоров(Тони) се изживява като председател на ГК на БКП!
-Другарю Тони никога няма да се върне вашият рай-"КУМУНИЗЪМА"


26 Март 2010 14:46 | ????
Оценка:
155
 (
189
 гласа)

Предлагам на "Тони", вместо паметници и алеи,да постави собствения си портрет в новооткритото кафене на сина си с надпис под него: "Чрез това кафене господин"Тони" се опита да изпере всичко, присвоено по време на мандата му".


26 Март 2010 15:05 | Анна
Оценка:
128
 (
166
 гласа)

Чудесна идея!Така директно влиза в "ИСТОРИЯ ДУПНИШКА"


26 Март 2010 15:13 | 55
Оценка:
216
 (
266
 гласа)

Колко сладка е идеята за "колективната отговорност." Милостиви Боже,та те се осъзнаха!Похвално!Следващата крачка на тези "приватизатори" е всички колективно,с колективни усилия да направят колективни признания,а след това и колективно връщане на всичко,което с колективни усилия са "взели".....Така Дупница ще процъфти,а те колективно ще се присъединят към колектива,на когото бяха изневерили....Каква колективна наслада ще бъде,боже!


26 Март 2010 15:27 | Анна
Оценка:
141
 (
183
 гласа)

Браво!Така ще успеят да реализират Петровата идея за "Дупнишка комуна"!Но в никакъв случай не трябва да бъде допускан кметския син до нея,за да не опорочим идеята.


26 Март 2010 15:33 | Анна до 55
Оценка:
2
 (
6
 гласа)

Какво мислите за господата Милеви - баща и син?


26 Март 2010 15:41 | Анна до 55
Оценка:
88
 (
110
 гласа)

Не ги познавам,но явно е,че бащата е много самоуверен,което дължи на епохата,в която е живял,а синът е или боязлив,или комплексиран.Похвално е това,че напуска.В крайна сметка не е приятно да присъстваш на "бащиния срам."Убеден съм, че той е дребно мишле,на което дават трохички,ползвайки "сигурния му глас."


26 Март 2010 17:15 | Крум
Оценка:
312
 (
344
 гласа)

Връщането на пари е признание за грешка.Малко пари - малка грешка.....Някой ще повярва ли на това?............Недей да си дребнав,Наско!С тези пикливи 200 лева ли ще оправиш общината?Та те са по-малко от открадното от оградата желязо,приятелю..........


26 Март 2010 17:18 | Бай Иван
Оценка:
39
 (
59
 гласа)

Оставете му ги на "Чушкаро" тия пари,защото ще вдигне цените на краставиците.Някога да сте чули той да губи?


26 Март 2010 17:29 | Яхинец
Оценка:
344
 (
370
 гласа)

Милев с "Тоби",Кацов с"Рай-ЮВ"...След като всичко това не е конфликт на интереси,както разбрахме от кметстото,то какво е?Янев или Тодоров е главният артелчик в тази "казармена" община?


26 Март 2010 17:46 | Смях
Оценка:
267
 (
289
 гласа)

Не бе.Единийо е на входо а другия на изходо.Сега така е модерно!Хем блажат,хем не влизат в кухнята.


26 Март 2010 18:14 | Жорж
Оценка:
185
 (
229
 гласа)

Братята назначиха Янев за кмет/разбирайте слуга/,гарантирайки му защита.Но това беше назад във времето,когато те бяха фактори.Сега самите те се нуждаят от защита,което означава,че кметът Янев е едно безславно минало.Дълго време ядоха всички и сега ще трябва да плащат.Някакъв "Анрешко" се опитва да мине с 200 лева без да е видял сметката.Спри се Милев,не бързай!Изчакай първо сметката и след това плащай.


26 Март 2010 23:09 | Ангел
Оценка:
132
 (
152
 гласа)

Трябва да се радваме,че те има,Павлова.Без тебе едва ли щяхме да научаваме горчивата истина.


28 Март 2010 10:23 | Fendi
Оценка:
3
 (
13
 гласа)

СТРУМА,СРАМНО Е ДА ЗАНИМАВАТЕ ХОРАТА САМО С ДАНГОВ!!! КАКВО НАПРАВИ ТОЯ ПРЪЧ ЗА ДУПНИЦА? ОСВЕН ДА ПЛЮЕ ПО КМЕТСКИЯ ЕКИП И ГАЛЕВИ ДРУГО НЕ ПРАВИ.КАКВО ДА КАЖЕМ ЗА ТОВА,ЧЕ ТОЙ С БАЩА МУ ПРЕБИ ЕДИН ЧОВЕК,ОТКАДЕ ИМА ГОЛЬО ПАРИ ДА СИ КУПИ КЪЩА В ЦЕНТЪРА,Я СЕ ПОИНТЕРЕСУВАЙТЕ МАЛКО ЩО ЗА СТОКА Е ТОЯ И ТОГАВА МУ ОБРЪЩАЙТЕ ТОЛКОВА ВНИМАНИЕ.




Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар