След консултациите при президента: Сигнали за реконструиране на управляващата коалиция и ново правителство

15 юли 2022 19:25   1 коментар   6815 прочита


Със сигнали за възможна реконструкция на четворната коалиция и плаха надежда за ново правителство без избори приключиха консултациите, които Румен Радев проведе с парламентарно представените партии.

Целта на държавния глава беше да чуе как политиците виждат изход от създалата се криза, има ли възможности за коалиционни разговори и търсене на мнозинство в рамките на този парламент. На база на консултациите, Радев ще реши на кого да връчи третия мандат, предаде Dariknews.bg. Срещите в президентството започнаха точно в 09:00 сутринта с "Продължаваме промяната".

"Инфлацията и цените, особено на горивата, правят живота все по-труден. Липсата на дългосрочен договор за доставка на газ вещае студена зима и колапс за бизнеса. Пътищата могат да останат не само без ремонт, но и без зимна поддръжка. Можем да изброяваме още много кризи и тяхното влияние върху всички българи, но , за да се справим с всичко това, ни трябва работещ парламент". С тези думи президентът се обърна към представителите на ПП.  

"Ние осъзнаваме отговорната позиция, в която сме. Искам да ви уверя, че част от най-страшните сценарии, които се чертаят от различни политически анализатори, са до голяма степен и вкарване на допълнителен страх в обществото". Това заяви от своя страна премиерът в оставка Кирил Петков.  

"Готови сме за диалогичност, но не искаме 2 млрд. лв. вместо да ходят при хората, да отидат при 8 човека", каза по-късно Петков. 

Втори при президента Радев отидоха от ГЕРБ-СДС

"Вашата политическа сила вече заяви, че не вижда потенциал в 47-ото Народно събрание за излъчване на устойчиво управленско мнозинство. В същото време хората очакват решаване на техните проблеми. Голяма част от тях не се коренят дори сега, те се коренят в предишно управление. Вие с вашия голям и парламентарен и управленски опит напълно осъзнавате какво означава точно такива критични моменти да се отива на избор, да оставаме без парламент, да имаме преходни периоди, в които, също го знаем от опит, администрацията също не може да работи ефективно и на пълен капацитет". Така президентът се обърна към втората политическа сила в парламента.

"Нашата парламентарна група ясно изрази своето становище, че не вижда формула, зад която да има стабилно мнозинство и правителство. Но фактът че сме тук, и осъзнавайки, че държавата се намира в серия от кризи, поемаме отговорност да търсим решения как държавата ни да се справи с тези кризи", каза Десислава Атанасова от ГЕРБ и обърна внимание на разширения състав на групата, пристигнала за консултации при президента. 

Трети на консултациите се явиха ДПС.
 

"Намираме се и в политическа, освен във всички други кризи. Ние още април месец заявихме, че формулата за съставянето на мнозинство в Народното събрание и сегашната власт, която е в оставка, е грешна. Тази власт, която е основана на омразата, противопоставянето, разделението и реваншизма, няма как да издържи и тя ще падне рано или късно. Още тогава казахме, че ни предстоят предсрочни избори". Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

"Ние сме скромна политическа партия, със скромния 32-годишен опит, която в такива кризисни ситуации винаги е играела отговорна роля. Ясно заявихме, че, за да бъде променена формулата, са нужни предсрочни избори. Но дотогава е много важно какво има да се прави и ние не бягаме от отговорност", подчерта той. 

След ДПС, при президента за консултации пристигнаха представители на БСП
"Знаете, че провеждаме консултации преди връчване на третия мандат в последен опит да се формира правителство в рамките на настоящото Народно събрание. Знаете, че страната ни е изправена пред редица предизвикателства и наред с положителните статистики, които идват от Брюксел за ръст на индустриалното производство в България, има и редица други предизвикателства. Нямаме дългосрочен договор за доставка на газ, което неминуемо ще повлияе в перспектива върху способностите, възможностите на нашия бизнес, като конкурентоспособност изобщо да може да произвежда, както и на много български граждани", посрещна президентът Румен Радев представителите на левицата. 

"Задачата на политическата партия, която ще получи третия мандат е наистина много сложна, много предизвикателна, изключително отговорна, затова е важно да чуем и вашата формула за намиране на изход от политическата криза", обърна се Радев към представителите от БСП. 

"Напълно разбираме сложната ситуация, в която се намира страната. В последните шест месеца като част от правителството и управляващото мнозинство, изпитахме предизвикателствата на няколко кризи на гърба си. Положихме усилие да преведем страната и народа през тежките зимни месеци. Това правителство оставя страната финансово стабилна", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в началото на консултациите с президента Румен Радев.

"В изтеклите шест месеца бяхме социалния стълб на управлението и с удовлетворение от нашата работа споделяме, че 22 милиарда лева стигнаха до над 5 млн. българи. в различна степен в подкрепа на домакинства, на млади семейства, на пенсионери и работници. Казах, че напълно разбираме сложността на ситуацията и декларираме нашата готовност, ако решите третия мандат да бъде връчен на БСП за България, да положим усилие, да проведем разговори с колегите за да гарантираме работещ парламент и стабилно правителство", заяви Нинова. 

"Не бихме преговаряли с ГЕРБ и ДПС. Бихме поставили на масата програмата с приоритетите в нея, и бихме разговаряли с партньорите ни от досегашната четворна коалиция. И този, който припознае тази програма, може да ни подкрепи, за да я изпълним", каза Нинова. 

"На първо място премиерът трябва да бъде излъчен от "Продължаваме промяната", те са първа политическа сила, в една демокрация така е редно.  Предпочитаме политически пред експертен кабинет, защото това означава ясно носене на политическа отговорност , отговори Нинова на въпрос на Румен Радев.

Следващата партия, която се яви на консултации при президента, е "Има такъв народ"
 

"Един от нашите партньори наруши коалиционното споразумение и решението, което взехме на Консултативния съвет. Неспазването на националните интереси от един от нашите коалиционни партньори доведе до ситуацията, в която сме в момента, а не нашето напускане от правителството. Ние винаги сме смятали, че политическите обещания трябва да се спазват". Това заяви председателят на ИТН Тошко Йорданов.

Той посочи, че от партията мислят, че в тази кризисна ситуация е по-добре отново да има правителство със същите четири партии.

"Самата коалиция би трябвало да се структурира по доста по-практичен и човешки начин, в който да няма издаване на заповеди, а да има партньори. Тъй като основната причина да се разпадне коалицията, се казва Кирил Петков и Асен Василев, би било добре политическите лидери да отстъпят малко по-встрани", допълни Йорданов.

Той подчерта, че те са отворени за разговори и нямат претенции министър-председателят да бъде от тяхната партия, ако президентът даде мандата на ИТН.

След "Има такъв народ" при президента на консултации пристигнаха представители на "Демократична България". 

"Като активни участници в управлението на страната, аз съм сигурен, че си давате сметка не само за моментното измерение на кризите, но и за тяхната проекция на месеците напред, предвид няколко утежняващи обстоятелства", каза в началото на консултациите с "Демократична България" президентът Румен Радев.

"Вие вече заявихте, че ще положите усилия, формирането на правителството в рамките на третия мандат, да се случи. Водите и диалог с всички потенциални партньори, но е важно как виждате формулата за излизане от най-важното, от политическата криза да можем да решаваме пълноценно всички останали кризи. Как, на каква база ще водите този диалог, ако получите третия мандат. Около какви приоритети и програми смятате да обединявате усилията на останалите партньори в коалицията. С кого сте готови да говорите и докъде бихте отишли на компромис, спрямо вашите ясно изразени принципи и ценности", попита Радев представителите на "Демократична България". 

"Намираме се пред изключително сложно предизвикателство. В една поредица от политически кризи и парламенти, които не могат да родят стабилни мнозинства се покрива с един сплит от възможни кризи и кризи в зародиш. Рецесията, която се задава, финансовите измерения, свързани с инфлацията, трябва да ги добавим и т.н.", каза Христо Иванов. 

"Ние смятаме, че трябва да бъде направено наистина възможното усилие, отговорно, с диалог да бъде излъчено управление в този парламент", допълни Иванов. 

"Боим се, че няма никакви изгледи и гаранции, че още един цикъл от избори ще родят различен парламент. И фактически ние, тръгвайки към нови избори, вървим с много висока степен на вероятност, към влошаване на политическата среда за взимане на решение, защото кампанията ще бъде поляризираща.
Дълбоката политическа криза ще стане още по-тежка, тъй като българската политическа класа се отучи да търси допирни точки. Популизмът взима такъв връх, че парламентарната демокрация е в опасност и трябва да се търси как да бъде спасена", каза Иванов. 

"Ако мандатът бъде даден на нас, ще водим преговори в рамките на досегашната четворна коалиция, която се разпадна, с много сериозни изводи от нейния разпад", обяви Иванов.

Последната среща за консултации беше с парламентарната група на „Възраждане“.
 

"Вие декларирахте, че вашата формула са предсрочните избори, но проблемите в страната остават и могат дори да се задълбочат. Още повече, че конфигурацията може да се повтори в следващото Народно събрание. Сега имаме нужда от работещ парламент", заяви държавният глава в началото на разговорите.

"За нас най-добрият начин за излизане от тази тежка криза са новите избори, защото сегашния парламент е фалирал. Както морално, така и управленски. Идейно е напълно импотентен и имаме големи проблеми със събирането на кворум. Този парламент и в този състав няма да бъде работещ и това го виждат и слепците. Не е сигурно, че ще се преповтори конфигурацията след изборите - това може да го каже само българският избирател. Ситуацията е много непредвидима с усложнената международна обстановка. Така, че нагласите на българите могат да се променят с дни, дори с часове", отговори му Костадин Костадинов, председател на "Възраждане".

Той смята, че обществото ще се успокои ако има нови избори.

"Нека енергията на гражданите да е насочена към състезание на идеи и платформи в предизборната борба, отколкото в нова порция парламентарни скандали, неприятни вътрешнопартийни разправии и министерски борби. В учебниците по политология пише: Най-добрият изход от политическата кризата са новите избори. Тази криза сега искат да я разрешат хората, които я предизвикаха. Искайки да стане това, това ще удължи агонията и ще предизвика нови проблеми есента и в очертаващата се тежка зима", смята още Костадинов.

"Ново правителство няма да издържи и няколко месеца, нали виждаме в парламента как техните представители едва се гледат", коментира след края на консултациите лидерът на "Възраждане".

"Ние не искаме държавата да бъде управлявана от американския посланик, който привиква политици и им диктува как да се нареди правителството. Изборите винаги променят ситуацията, защото част от партиите са загубили легитимността си пред обществото, други са я увеличили", заяви Костадин Костадинов на излизане от президентството.

Той предупреди още веднъж, че ни чака тежка зима, която по думите му може да бъде преодоляна с нормализиране на отношенията с Русия.

"Политика, която сегашните управляващи разрушиха и искат да продължат да го правят. Пуснахме сигнал до МВР и ДАНС да привикат посланичката на САЩ и лицата, поканени на тази закуска в посолството. Няма право никой чужд посланик да се меси във вътрешните ни работи. Хората, които са били там не го отричат. Сигурен съм, че в ДАНС знаят какво са си говорили", коментира още Костадинов.

 

1 коментар
16 Юли 2022 02:17 | Т1
Оценка:
3
 (
5
 гласа)

Копейкин е чисто изперкал- всички говорят горе- долу еднакви неща, а той си знае само неговите глупости от Космоса.




Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар