След братя Галеви съдът в Кюстендил спусна чадър и над кмета Ат. Янев

23 април 2010 00:20   25 коментара   32942 прочита
Съдия Пенка Братанова си затвори очите за обвиненията срещу кмета на Дупница
Съдия Пенка Братанова си затвори очите за обвиненията срещу кмета на Дупница


Съдия Пенка Братанова си затвори очите за обвиненията срещу кмета на Дупница

Магистрат Пенка Братанова отказа да изпълни искането на прокурор Вл. Мицов и въпреки 4-те обвинения срещу управника на Дупница го остави на поста с мотив: Няма да възпрепятства правосъдието

Атанас Янев остава кмет на Дупница. Това постанови вчера Кюстендилският окръжен съд, начело със съдия Пенка Братанова, мотивирайки се, че няма опасност той да се укрие или да възпрепятства правосъдието, тъй като вече една година с нищо не е показал, че може да извърши подобни действия.

Съдия Пенка Братанова остави Атанас Янев на кметския пост въпреки искането на окръжния прокурор Владимир Мицов управникът да бъде остранен, защото ако продължи да изпълнява задълженията си, Янев може да попречи на събирането на доказателства и за изясняване на станалото в периода 2007-2008 година, във връзка с което са и обвиненията срещу него.

Наблюдаващият прокурор Владимир Мицов заяви в пледоарията си пред съда, че вече има наченки на опити за манипулиране на фактите и документите. Като пример за своите думи прокурор Мицов посочи решение -40 на Общински съвет - Дупница, според което две години по-късно се узаконява сключването на неизгодни договори за доставка на хранителни продукти за социалните звена в община Дупница. Второто обвинение, което повдигна прокурор Мицов в съдебната зала, е във връзка с подписването от страна на Янев на 13 договора за охрана на общинските детски градини и училища в Дупница и общината. По време на защитата софийската адвокатка Капка Гергинова, която бе плътно до Атанас Янев още след слизането му от колата в Кюстендил, се опита да атакува прокуратурата с твърдението, че през 2009 година, когато е привлечен за обвиняем Атанас Янев, прокуратурата е считала за негово престъпление единствено подписването на анекс към договора за доставка на хранителни продукти, въпреки че е знаела за 13-те договора за охрана. По тях, въпреки предварително записаната сума от 124 204 лева, Общинската администрация е изплатила само 77 509 лева и по този начин договорите не надскачат минималния праг за обществена поръчка. Дали е виновен Ат. Янев за тези договори, не е предмет на сегашното дело, а на Административен съд - Кюстендил, където има преписка по този случай, бе защитната теза на адвокатката на кмета.

Повече от два часа продължи съдебното заседание в Кюстендил. Финалът му изненада гражданите, които коментираха, че след чадъра над братя Галеви магистратите в Кюстендил са спуснали чадър и над кмета Ат. Янев. За сравнение те посочиха случая в Сливен, където кметът Й. Лечков бе отстранен от поста и питаха защо има двоен аршин и кой брани спокойствието на управниците на Галевград.

От прокуратурата бяха поискали отстраняването на кмета Атанас Янев, тъй като повдигнатите обвинения за престъпление имат връзка с работата му. Кметът е обвинен в съзнателно сключване на явно неизгодна сделка и при наличие на достатъчно данни за това, подадени от двамата общински съветници от “Атака” Милен Попов и Методи Стойнев за драстично завишаване на цените на доставяните за нуждите на детските градини, детските ясли, социалния патронаж хранителни продукти. На 1 март прокуратурата повдигна обвинение в престъпление по служба срещу кмета Атанас Янев, то му е било предявено още на 18 февруари. В качеството си на длъжностно лице кметът е подписвал анекс към договор за доставка с фирма “Тоби”, собственост на общинските съветници, гравитиращи към братя Галеви, баща и син Стойчо и Крум Милеви. Бащата е съветник от движение “Нашият град”, с което братя Галеви изведоха на власт кмета Атанас Янев, а Крум Милев е общински съветник от ГЕРБ, който председателства партията в Дупница до влизането в ареста на братя Галеви миналата година. По нареждане на Бойко Борисов той беше свален, заради това че изчете декларация в тяхна подкрепа, но запази поста си на общински съветник, а впоследствие стана и шеф на службата по земеделие и инвестиции в Кюстендил.

Новопостъпили материали срещу кмета Атанас Янев в прокуратурата за злоупотреби станаха втората причина прокурор Мицов да внесе искане в Кюстендилски окръжен съд за отстраняване на Атанас Янев от кметския пост. Само преди няколко дни стана известно, че кметът на Дупница е подписал през 2008 година близо 20 договора за изпълнение на обществени поръчки без провеждане на конкурс. Това е установено при цялостна ревизия на община Дупница, извършена от АДФК, съобщи прокурор Владимир Мицов. Стойността на всеки един от договорите надвишава прага, при който е задължително провеждане на конкурс за възлагане на обществена поръчка. Особено драстични са отклоненията по договорите за охраната на общински обекти.

Три са фирмите, обект на разследване - “Боду СОТ” - Дупница, управлявана от дясната ръка на Пламен Галев - Георги Първанов, “Еспол секюрити”, “Дартрейд СОТ”, управлявана от общинския съветник от БСП Иван Шопов. Материалите за установени нарушения са постъпили в Кюстендилска окръжна прокуратура от Агенцията за държавен финансов контрол, по тях ще бъдат образувани две досъдебни производства за престъпления по служба, съобщи Владимир Мицов. С образуването на двете нови разследвания досъдебните производства срещу кмета ще станат общо 4. Първото образувано досъдебно производство срещу Янев е за присвояване в особено големи размери на европейски пари.

Той е обвинен за това, че е източил над 35 000 евро от европейска програма “Леонардо да Винчи”. Разследването се води от Софийска районна прокуратура за длъжностно присвояване, извършено от Атанас Янев в качеството му на управител на фирма “Специалремонт” в период преди заемането на кметския пост. В момента кметът Янев е с две мерки за неотклонение - парична гаранция от 10 000 лева и подписка. Съдия Братанова обаче прецени, че той трябва да продължи да е кмет и го остави на поста

25 коментара
23 Април 2010 08:06 | Do g-n Micov
Оценка:
-7
 (
9
 гласа)

Г-н Мицов, толкова ли си тъп или нас ни мислиш за тъпи? Не ти ли обясниха колегите , че за ЕВЕНТУАЛНОТО нарушение, за което се води делото е чисто административно и наказанието за това е глоба до 500лв. Направена е финансова ревизия и е съставен протокол още преди 2 години. А съдете сега и ревизорите а? Престанете да спекулирате и Вие и медиите с измислени суми 9-10 хил. лева – глупости. Целият договор е за тази сума, а нарушението, АКО ИМА ТАКОВА е за 212 лв. Е не сте ли смешен г-н Мицов. Я кажете сега чия поръчка изпълнявате (на тая дето нае-а вашия кмет или на Бойко) или се опитвате да се качите на вълната която е яхнал Цветанов или сте поредния прост кюстендилец, който не може да допусне, че в Дупница се случва нещо добро и както винаги така и сега сме една крачка пред кюстендилци. Ако не беше изкуствено поддържан вашият град чрез областните администрации сега щеше да береш черешите на някоя мутра, а не да се правиш на Батман. До предди 5 години ,,Илиеви” ви биеха и е- - ха


23 Април 2010 08:24 | Dupan
Оценка:
-4
 (
10
 гласа)

Съмнявах се в правораздавателните органи, но след решение като това вече имам самочувствието, че живеем в демократична и правова държава и рзани платени прокурорчета немогат да тормозят хората. Браво на съда. Сед като на всички е ясно, че атаката с/у Янев е тенденциозна, сега и съда го потвърди. Само тъпия ви вестник с простите дописнички не го разбира.


23 Април 2010 08:29 | smel bg.
Оценка:
-3
 (
5
 гласа)

Колкото и да се опитвате да очерните един Човек, който е направил много за Дупница няма да успеете. Пишете за хубавите неща които се случват, или за тях не знаете как? Стига с тези лъжи ? Черпете вода от извора , а не от трите пъна,които не са направили нищо за хората от Дупница.


23 Април 2010 09:04 | От дупката
Оценка:
7
 (
11
 гласа)

Хе! Голям майтап! Кметовете на Кюстендил и Дупница са си назначили платени клакьори по форумите. И двамата са престъпници. Колкото до неотстраняването на Янев , какво очаквате от Кюстендилски съд. Там всички в една камионетка и на стадиона.Не е необходимо да" черпите от извора" както ви съветва една Галева подлога. Цяла България е наясно в какво е превърната Дупница. Дупка в която живеят идиоти.


23 Април 2010 09:24 | Переус
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Пари и беззаконие,това е Дупница!И на кой му пука ,че се самоизяждате!Един ден няма да ви има на картата,ако не се усмирите.Жалко за децата ви.Ще наследят болка и омраза и даже няма да знаят кои са Галевите.Спрете!


23 Април 2010 11:11 | Judge
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Гледам малко хора могат да смятат.За какви 200лв става въпрос, за 400кила картофи е толкова е разликата дето споменавате, а дали само това е доставяла фирмата крадец?поне се научете да смятате като хората а не се доверявайте на измислиците на ченгето Тодоров.Всяка кеажба си е престъпление отвсякъде, а това си е кражба от моите от вашите пари данакъоплатци.


23 Април 2010 11:11 | dum spiro
Оценка:
-3
 (
5
 гласа)

Поредната кофа помия....Интересно кой точно твърди че над кмета има някакъв чадър? Надявам се съдия Пенка Братанова да открие кой я клевети и да потърси наказателна отговорност.Вероятно авторът на писаницата не знае член 147 от НПК, или си мисли че като напише че "някакви граждани" уж го коментирали се е отървал.....Да набеждаваш съдия или друго служебно лице е тежко престъпление


23 Април 2010 13:35 | 55
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

Вие се уляхте,господа Яневисти!Този кмет много отдавна премина на страната на криминалната,а не на политическата игра.Резултатът е логичен и ясен - от порядъчен служител,успяващ бизнесмен и уважавана личност той беше трансфолмиран първо в страхливец,а след това като предан слуга беше вкаран в ложето на политиката,където доби облика на политическа проститутка и то нискотарифна.Трагичното е това,че не ползваше предпазители и около него се пръхнаха безброй отрочета,достойни представители на процесът,който ги беше сътворил.


23 Април 2010 13:48 | До дум спиро
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

Добър ден, спиро.Не става много ясно кое наричаш помия - решението на съдийката или информацията за решението.Ако решението беше мъдро,то и информацията би ти допаднала повече,нали?На всички е ясно,че над кмета има чадър, а твоята позиция издава,че и ти самия си кръпчица от чадъра.........Ани


23 Април 2010 14:06 | До от дупката
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Ако си от Мацакурово, случайно преселил се в Благоеградско, не е лошо да се поинтересуваш какво представляваше Горна Джумая преди 30-40 години. По това време от гарата до Ален мак растяха само магарешки тръни, а 30% /повече не ви се полагаше/ от класовете на училищата в Дупница бяха от от градовете и селата на юг от разклона за Рилския манастир. А, благодарение на политиката на правешкия селяндур заприличахте на хора. Разбира се, че в Благоевград имаше и тогава и преди интелигентни хора, но голяма част от тях, както и от Дупница се махнаха по София и чужбина, точно заради такива олигофрени като теб, които дерибействаха от партийните крепости. Май ти обърнах много внимание !!! RIP


23 Април 2010 14:56 | dum spiro
Оценка:
-2
 (
2
 гласа)

На кой точно му е ясно че имало чадър? Нещо имена, адреси, ЕГН ще дадеш ли?


23 Април 2010 15:30 | 55
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Господа дупнишки феодали и феодализирани мислители!Малко по-нагоре задавате въпрос на господин Мицов, дали ви смята за тъпи.Уверявам ви,че той е твърде мъдър мъж и е убеден,че това твърдение е вярно,т.е. намира ви за твърде тъпи.което е твърдение от аксиоман тип.


23 Април 2010 15:41 | dum spiro
Оценка:
-3
 (
3
 гласа)

Ха, вместо да се редактира писаницата и да се приведе в приличен що-годе вид те хванали коментарите да редактират!!!! Е с кое право??? Хайде тогава щом ще променяте написаното от мен - пишете си сами!Ще ви коментирам по други сайтове и блогове дето нямате админски права.


23 Април 2010 15:43 | Ани
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Ами разбира се,че са тъпи.Цялата власт е тяхна /точно както от времената на болщевизма/ и въпреки това позволиха правова гавра включитено и с кметското лице.А сега упорито твърдят,че той наистина е крадец,но само на стотинки,което би трябвало да го направи герой.Недейте бе,господа феодалчета,оставете старият човек да си отиде гордо и с достоинство - спестете му унижението да ви напусне като крадец - стотинкаджия.......


23 Април 2010 16:03 | До Dupan
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Разбира се,Дупан,че атаката срещу кмета е тенденциозна.Това го знаем всички и е голяма радост за болшинството от нас.Няма нищо по-успокояващо и вдъхващо оптимизъм от това да разбереш,че европейската тенденция е дошла и в балканска България.Единствената вяра на малкото останали честни и мислещи българи е започналото масово преследване на крадците от "прехода",към които принадлежи и последният дупнишки кмет.....Не е ли прекрасна тази тенденция,Дупан?......Ти погрешно си разбрал статията от "Струма",уверявам те....Въпросната журналистка мисли като мене,т.е. като нас двамата....


23 Април 2010 16:04 | До 55
Оценка:
-2
 (
2
 гласа)

Разбира се, че за нас ще го питаме. За тебе личи от далече и не е необходимо потвърждение!


23 Април 2010 16:26 | До редакцията
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Съгласен съм с цензурирането на До отдупката! Вълнението ми дойде повечко!


23 Април 2010 17:44 | до 55
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Прокурора не се нуждае от хвалби от теб. Това, че не ти заведоха дело си е тяхна работа. Но прокуратура ше има и след 3 и след пет години. Ти дали не си откраднала повече от кмета?


23 Април 2010 19:13 | 4ат
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

В процеса срещу Янев има много положителни тенденции.Една от тях е показния урок,който Окръжна прокуратура направи на Дупнишка районна прокуратура.Дано тази опозорена инстанция се е поучила от стореното и забрави завинаги феодалоутвърденият метод на "затваряне на очите".


23 Април 2010 19:31 | ???
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Светица се оказа Братанова.Не бива да стряска господин кмета още при първото му попадане в съда,защото го чакат още много подобни неприятни мероприятия.Не е много приятно,че го остави да покраде още малко, но това не е толкова фатално,защото в този град едва ли е останало нещо за крадене......Мила ми Дупница,ти си най-обруленият и измъчен град.


23 Април 2010 19:44 | 55
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Прав е Мицов,че сте твърде тъпички.Доказахте,че консултантските ви умения са на ниво "турски морафет",а сега показвате и че анализаторските ви са на ниско ниво.


23 Април 2010 20:10 | Иванчо
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Подай си оставката,бе кмете.Братанова те помилва,но те остави "върху скарата".Защо се жертваш за тези,които те погубиха?


23 Април 2010 20:28 | спиро
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Защо ми е махнат коментара от сутринта?! В него нямаше нищо обидно!!!! Просто питах какъв коментар на обществените поръчки и на компетентността на съдия би могъл да даде автор на статия който смята че Йордан Лечков е кмет на Ямбол?!?!?!
Що за правила за коментари има този вестник?! Само положителните ли публикувате?!


23 Април 2010 21:28 | RED
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

Не се бях прибирал десетина години в БГ и Дупница.
Направих го преди известно време.
Това е страшно, което видях-ПУСТОШ!!!
ХОРАТА ВИ ГИ НЯМА БЕ, ОЛИГОФРЕНИ!!!
след някоя и друга година че си
остане само шайката негодници(бизнесмени и политици)
и тея дето са на хранилка около чорбаджийте!
Града това са хората, няма хора няма град!


23 Април 2010 21:32 | Ани
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Неуморим си Спиро,неуморим....Защо оставаш у мене впечатлението,че си един самотник,който ако не беше загулил своето Беатриче,би имал шанса да стане Данте.




Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар