Скандално питане от Яне Янев: Има ли задкулисни договорки за бъдещето на болницата в Сандански, ще проверите ли сигналите за афери в МБАЛ "Св. Врач"?

22 декември 2015 10:25   37 коментара   22593 прочита


Питането е към кмета на града Кирил Котев

Скандално питане към кмета на Сандански Кирил Котев отправи лидерът на РЗС и съветник в местния парламент Яне Янев. То ще бъде внесено на предстоящата сесия на ОБС в курортния град. Без редакция публикуваме питането.

ПИТАНЕ

от Яне Янев, общински съветник, председател на ПГ РЗС

На основание чл. 33, ал. 1, т. 4 от ЗМСМА във връзка с чл. 101 ал. 1 от Правилника за организацията и дейността на Общински съвет - Сандански внасям питане

Относно: Изтичане на срока на договора за управление на МБАЛ „Свети Врач”

На 31 януари 2013 г. Общинският съвет е приел решение да бъде сключен договор за управление на Многопрофилна болница за активно лечение „Свeти Врач” ЕООД с действащия управител д-р Илия Тонев, като е възложено от Общинския съвет на тогавашния кмет Андон Тотев да сключи такъв договор с д-р Тонев за срок от три години. Това действително е направено, договорът е № 292/2013 г. и срокът му изтича в началото на 2016 г. Предстои конкурс с цел сключване на нов договор и това е достатъчно сериозен повод да се направи една прецизна оценка на управлението на болницата през този период.

Като начало поставям на Вашето внимание следните по-важни проблеми:

1. Когато е сключван въпросният договор, д-р Тонев вече е бил управител на болницата повече от десетилетие. Всъщност в началото на 2013 г. действащият тогава договор просто е продължен за три години, като не е провеждан конкурс. Може да се спори от чисто правна гледна точка дали законът дава възможност за многократно прилагане на тази процедура, но категорично смятам, че да се управлява голяма общинска болница петнайсет години без конкурс драстично се разминава с основни принципи на конкурсното начало, прозрачността и възможността да се явят и други кандидати.

2. В края на сегашния си мандат управителят на общинското дружество д-р Тонев е предприел големи структурни и кадрови промени, което поражда подозрението, че има задкулисна договорка (още преди да има решение на настоящия Общински съвет) договорът му да бъде подновен. Само до настоящия момент са съкратени 18 души (можем да гадаем колко още съкратени ще има), като 11 от тях са в трудоспособна възраст, а това евентуално би въвлякло дружеството в съдебни спорове за доказване на обективността при подбора на съкратените. Това ще доведе до финансови загуби за дружеството, ако съдът реши, че те са били съкратени неправомерно, т.е. ще трябва да се изплащат обезщетения.

3. На Общинския съвет не е известно какви договори за обществени поръчки и търгове са сключвани от дружеството за консумативи, материали и медикаменти. Следва да се направи одит най-малкото за един 5-годишен период или поне за трите години на продължения договор за управление. Да бъде проверено как се променят цените на консумативите, материалите и медикаментите по тези търгове. Би трябвало цените на медикаментите, консумативите и материалите да бъдат фиксирани за периода, за който е сключен договорът по съответния търг.

4. Предходното кметско управление парадираше, че в последните 5 години болницата е с добри финансови показатели (6-та най-добра общинска болница в страната). Как обаче с всички тези добри финансови показатели и с повишен с няколко хиляди човека прием на пациенти спрямо 2010 г., при спрени ремонтни дейности (или ако има направени такива, те са били козметични), дружеството отчита печалби не повече от 1000-2000 лв. на края на всяка отчетна година? През последните 5 г. работните заплати в дружеството са били индексирани еднократно (през 2013 г.) за медицинските специалисти, както и за някои административни длъжности и завеждащ-отделенията. Възниква въпросът: как дружеството разпределя заработените финанси.

5. Болницата отдава под наем помещения на специалисти. Следва да се провери дали наемите покриват поне амортизацията на помещенията и ползваната апаратура. Пример: През лятото на 2015 г. възниква авария в модерния спираловиден скенер, закупен с европейски пари по проект „Програма за регионално развитие”, което е капиталов разход за общината. Налага се купуване на нова тръба за скенера на стойност 100 000 лв. Апаратурата се ползва от наемателя на Отделението по образна диагностика д-р Ваня Младенова. Остава неясно има ли наемателят някаква вина за аварията и дали договорът му го задължава да покрие поне част от разходите за закупуването на новата тръба.

6. Следва да бъде направена стопанско-техническа проверка за безопасността на работата в болницата и за опазването на имуществото. Няколко примера:

- Дворът на болницата е обществен паркинг, а в сградата може да влезе всеки, особено през нощта.

- В болницата няма агрегат или какъвто и да е източник за аварийно електрозахранване.

- Няма никакви сведения за радиоактивността около Ангиографската лаборатория, която е разположена не къде да е, а точно под детското отделение.

- В централното лечебно заведение на община с 50-хилядно население и с 80 горещи минерални извора, има топла вода само в определени часове на денонощието.

- Нито на Общинския съвет, нито на широката общественост е известно съдържанието на договора с „Аделина стил” за газификация на болницата.

В настоящия общински съвет г-н Котев има завиден брой общински съветници лекари, а това означава темата за превенция и лечение на всички потребители и производители на здравни услуги да бъде безусловно и професионално обезпечена, ако техните цели естествено са безкористни. Противното би означавало, че още в началото на Вашият мандат, г-н Котев, ще подарите болницата за жълти стотинки на приватизаторите, както направи с поликлиниката Вашият многомандатен предшественик, кметът Тотев.


Още за: Я. Янев   питане   управление   Още от: Политика

Принтирай статия
37 коментара
22 Декември 2015 10:40 | !
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

с. Склаве - за Костадин Станоев
Оставиха го Вихрен да открадне 20 дка от стопанския двор - с фалшива клетвена декларация ! Поповчева керка не ходеше по дела да може Вихрен да открадне този златен имот .
ТОВА Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ПО СЛУЖБА Госпожице ПОПОВЧЕВА ! защо прокуратурата мълчи .....та не ти повдигне обвинение .
Решение № 278/07. 08. 2007 год. на Окръжен съд Благоевград
за ответника община Сандански по жалбата не се явява представител ! Не изразява писмено становище .....
Решението подлежи на обжалване в 14 дневен срок от съобщението на страните пред ВАС на РБ. Същото не е обжалвано е е влязло в законна сила на 21. 12. 2007 год.

ЗАЩО не разпоредиш проверка г-н КОТЕВ на този случай ! бездействието Ви г-н КОТЕВ е престъпление ! престъпление и спрямо хората гласували за ГЕРБ !! това е престъпление !!


22 Декември 2015 10:41 | 321
Оценка:
1
 (
25
 гласа)

янка пак са я прескочили


22 Декември 2015 12:00 | Спецслужба
Оценка:
-14
 (
26
 гласа)

Янето иска да разтури работеща болница. Вероятно е вербован от общ. Петрич


22 Декември 2015 12:31 | !
Оценка:
9
 (
15
 гласа)

Яне защо мълчиш ??
за незаконните продажби в община Сандански -това са измами ! що мълчиш ....що мълчиш !?!що мълчиш ?!
Сделките с земеделски земи не са нито тъмни, нито светли, просто са незаконни и прокуратурата трябва да се самосезира или някой трябва да я сезира !! В случая става въпрос за организирана престъпна група .....като се почне от удостоверенияа !!! че,
няма влезли в сила решения за възстановяване на правото на собственост по реда Закона за собствеността и ползване на земеделските земи, доказващи реституционни претенции.
няма образувани и приключили производства за обезщетяване и възстановянане по чл. 10 от ЗСПЗЗ както и данни за образувани производства за възстановяване на собственост по чл. ж от ППЗСПЗЗ във връзка с пар. 27, ал. 2 от ПЗР на ЗИДЗСПЗЗ .
Оценките -силно занижени, приемани от комисия от общински съветници, нагласените търгове .....пълен комплект измами !и резултата лишени от правото на собственост хиляди наследници на земеделски земеделски земи..


22 Декември 2015 13:45 | да си спомним
Оценка:
-7
 (
17
 гласа)

...преди време имаше една реклама за лекарство против запек-ДУФАЛАК, ДУФАЛАК, ДНЕСКА АКАХ УТРЕ ПАК... Не знам защо се сетих за нея като прочетох за питането на г-н Янев...


22 Декември 2015 13:49 | ....
Оценка:
8
 (
10
 гласа)

? ?


22 Декември 2015 18:21 | за г-н КИРИЛ КОТЕВ
Оценка:
4
 (
12
 гласа)

Стоян Стоянов
Кирчо, е част от модела Тотев и със това, че е веке е станал Кмет е за да прикрие кражбите на земеделските земи - над 500 земеделски имота незаконно продадени и мълчание .....голямо мълчание ...
Жалко, много жалко за град Сандански. Управлението ще продължи по модела "Тотев", но с ново лице..... Кирчовото ОТ герб !
Всичко крадливо Тотево е по местата си ....залегнало и чака сигнала атака.... за нови золуми ...и Кирчо си трае ...това е предателство спрямо хората гласували за ГЕРБ ! за какво ги държиш тея пенсионери това е престъпление ...долно държание.. г н КМЕТЕ ОТ ГЕРБ !! тия хора са участвали в тотевите престъпления и защо и държиш !! хората взеха да с усещат ....за грешния избор ! И СКОРО ШЕ РИПНАТ !
Разпореди одит .....г-н Котев да се види кой що барал .....
Разпореди проверка защо държиш осъдени служители в общината .....
Защо нищо не правиш .....
защо замаза тези кражби по проекта за базиликата .....
защо ??!?! защо !?!? ЗАЩО ?? ЗАЩО ??!?!


22 Декември 2015 19:54 | До г-н Живко Иванов
Оценка:
24
 (
26
 гласа)

Господин Иванов, как така по европейски проект за регионално развитие от чийто пари се закупи модерният спираловиден скенер, който е само за болнична помощ по този проект, същият скенер се ползва в доболничната помощ от МДЛ ''Ваня Младенова'' ?! Според европейското законодателство това е недопустимо и проектът е застрашен ако икономическа полиция започне разследване.


22 Декември 2015 19:55 | До Спецслужба
Оценка:
29
 (
29
 гласа)

Да, прав сте. Много добре работеща болница за едноличен търговец д-р Илия Стоянов Тонев и свитата му.


22 Декември 2015 20:00 | Гражданин
Оценка:
28
 (
32
 гласа)

Много е мътна мъгла паднала в санданската болница. Настоящото ръководство няма да допусне да му отнемат хранилката, а както виждаме кметът Котев и общинският съвет даже ще му я подарят.


22 Декември 2015 22:16 | дрос
Оценка:
25
 (
29
 гласа)

Крайно време е да се направи обстойна ревизия на въпросното лечебно заведение, защото за всички е ясно, че чрез протекцията на екс-кмета и ОбС въпросният директор Тонев и свитата му от десетилетие ограбват болницата, носеща за куриоз светото име на братята безсребърници и целители. Подкрепям питането на Я. Янев и ще съм много доволен, ако новият кмет нареди коректна ревизия, при която съм убеден, че ще цъфнат хиляди злоупотреби и незаконно облагодетелствуване не само на директора, но и на много други лица в бели престилки и администратори.


23 Декември 2015 03:51 | до Дрос
Оценка:
6
 (
16
 гласа)

Корупция е прояла болницата в някои отделения вкючително и неврологично . Там ако не ти набутат протокол за количка и тоалетна те гледат като враг на народа особено д-р Георгиев и д-р Попстоев .Източват здравна каса с измислено лечение, източват Социалното министерство със стотици хиляди лева за колички и комбинирани столове ненужни на никого и социална служба са в играта заедно делят комисионни . ПРОКУРАТУРАТА ДРЕМЕ !!!!!


23 Декември 2015 05:52 | До г-н Живко Иванов
Оценка:
7
 (
7
 гласа)

скри се ...мълчиш за кражбите на земеделските земи - над 500 земеделски имота незаконно продадени и мълчание .....голямо мълчание ..


23 Декември 2015 06:09 | До !
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

с. Склаве - за Костадин Станоев-що мълчи и поне да пита как се открадна стопанския двор в с. Склаве!
що не пита ??? ебати плъха !!! що не пита ?


23 Декември 2015 06:21 | яне питай !!
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

за горния случай !! питай !! питай !! питай ???!


23 Декември 2015 06:37 | за Кмета КОТЕВ !!!!!!!!
Оценка:
12
 (
14
 гласа)

4 100 прочитания на този сайт ....нещо не изпитваш ли неудобство ...ако аз съм Кмет ще ме е срам ...голям срам щях да бера, а ти що правиш ....провеждаш тактика ден да дойде друг да мине и самун да загине ....с тая тактика скоро ще събереш недоволните граждани пред общината с тояги у ръце да ти искат сметка ....в политиката или можеш или не можеш ....разчисти общината и тръгвай .....напред ....ако ти стиска .....ако не дай си оставката с време ...нови избори и друг Кмет ...нов късмет
Хора _ със силно гражданско съзнание тръгват към Сандански посред зима ..нещо това не ти ли говори ....освободи с от тези тотеви пенсионери хиени стари и тръгвай напред, напред към ревизии на това що е крадено ...хората ще те изчакат, като видат, че нещо правиш ....а ти сега нищо не правиш, само замазваш тотевите золуми с помошта на тотевите пенсионери що държиш на ясла в общината, държиш ги со наште данъци, с наште пари им плащаш .Това е гадно, долно ....осъзнай се ..гадно ..долно е.....


23 Декември 2015 08:28 | до до Дрос
Оценка:
1
 (
9
 гласа)

Съгласна съм и още да добавя със съдействието на служителките от Социална служба Сандански от 5 стая които също взимат комисионни за да ги препращат към д-р Георгиев и да го прикриват . ПРОКУРАТУРАТА ДРЕМЕ наистина . Ще има още подробности и имена


23 Декември 2015 08:30 | до Дрос
Оценка:
-1
 (
9
 гласа)

И още нещо д-р Георгиев си пише протоколите и той е и дистрибутор .....има ли конфликт на интереси ????? ПРОКУРАТУРАТА ДРЕМЕ


23 Декември 2015 09:27 | До Яне Янев
Оценка:
16
 (
18
 гласа)

Ти четеш ли какво пишат хората и ще предприемеш ли нещо ????? Това са сигнали за сериозна корупция или и ти ще си затвориш очите ?????


23 Декември 2015 09:32 | коледа
Оценка:
8
 (
10
 гласа)

г-н Кмете, кажи как с старите некомпетентни служители ще става ме европейски град, с Малчев, с Червенков, с АДЕЛИНА сТИЛ, дай път на млади можещи хора за да може да се връщат в Сандански, не се занимавай с пропаднали и некъдарни хора, с местни комплексирани бармани, сервитьори !!! направи нещо за да останеш в историята !!


23 Декември 2015 10:44 | .
Оценка:
5
 (
7
 гласа)

с. Кръстилци - срам
Отровена земя, отровен водопровод -всичко това трябва да се изкара някъде на далече и загроби! Това е екокатастрофа! Деца ще се раждат там уроди, с три очи, с четири крака!
Защо се мълчи, там има реколта поливана с тази уранова вода! Животните пият от нея! Селяните ядат от тази радиоактивна продукция! и я продават на пазара в Сандански - това е един малък Чернобил! Български Чернобил!! ХОРА ЩО СИ МЪЛЧИМ ТА НЕ ХВАНЕМ ТОЯГИТЕ
КЪДЕ СА ЕКОЗАЩИТНИЦИТЕ! Къде е гражданското общество! Къде са общинските съветници от Сандански! Къде е държавата!!!!! Къде е прокуратурата!.
ТОВА Е ЕКОКАТАСТРОФА!! това е ЕКОГЕНОЦИД!

КЪДЕ Е НОВИЯ КМЕТ г-н Кирил Котев !! ?!?!що се крие ? КЪДЕ Е НОВИЯ КМЕТ г-н Кирил Котев !! ?!?!що се крие ? КЪДЕ Е НОВИЯ КМЕТ г-н Кирил Котев !! ?!?!що се крие ?КЪДЕ Е НОВИЯ КМЕТ г-н Кирил Котев !! ?!?!що се крие ?КЪДЕ Е НОВИЯ КМЕТ г-н Кирил Котев !! ?!?!що се крие ?КЪДЕ Е НОВИЯ КМЕТ г-н Кирил Котев !! ?!?!що се крие ?КЪДЕ Е НОВИЯ КМЕТ .


23 Декември 2015 13:15 | От петричанин
Оценка:
16
 (
20
 гласа)

Неврологичното отделение в болница Сандански е едно от малкото отделения в района, където има ред, човешко и професионално отношение към болните, затова повечето пациенти от Петрич предпочитаме да се лекуваме там. Другите по-горни коментари са плод на професионална злоба. Пожелажам на екипа на неврологично отделение, много здраве и сили да продължават, и през новата година да се грижат така добре за нас.


23 Декември 2015 13:19 | --
Оценка:
-13
 (
21
 гласа)

Г- н Янев, ако имате претенцията да бъдете ссериозен политик, преди да разпространявате информация в публичното простстранство, следва да проверите за верността й, защото е твърде ввъзможно вашите " СКАНДАЛНИ ПИТАНИЯ", вашите скандални съждения, поради това че са далеч от истината, да се превърнат в КВАЛИФИЦИРАНИ КЛЕВЕТИ!!!


23 Декември 2015 13:32 | .
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Яне, защо не поставиш въпроса за кражбите на земеделските земи - над 500 земеделски имота незаконно продадени и мълчание .....голямо мълчание .


23 Декември 2015 15:55 | санданчанин
Оценка:
17
 (
21
 гласа)

Бил съм многократно в неврологично отделение в санданската болница и видях много петричани да се лекуват там, защото хората са свестни и човечни. Имат всякаква медицинска техника и специалисти, признават ги и в София и навсякъде. Зная кой е господина "до Дрос" и ще го питам, рано или късно като му се случи да се лекува дали ще ходи в Петрич, или ще дотича при лекарите, които тук оклеветява!


23 Декември 2015 16:27 | До санданчанин
Оценка:
1
 (
7
 гласа)

И ние те знаем кой си .....
" Зная кой е господина "до Дрос" и ще го питам, рано или късно като му се случи да се лекува дали ще ходи в Петрич, или ще дотича при лекарите, които тук оклеветява! "
Клевета ли е че има конфликт на интереси ? !!!
Клевета ли е че има протекции от социална служба в лицето на Славкова ? !!!
Или така работите със заплахи ? !!!
Да сте чул докторе че има Хипократова клетва ? !!!
А дали съм от Петрич или Сандански ще си остане загадка за Вас ? !!!



23 Декември 2015 17:14 | маалата
Оценка:
7
 (
9
 гласа)

Се отбор юнаци са докторето алчаци и само за пари гледад да докарат моабето .Ке им се върне ама тъпкано и тех некой ден


24 Декември 2015 07:58 | за Яне ЯНЕВ ! питай ????
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Яне Янев пита кмета Кирил Котев за незаконни строителни дейности
"Разполагате ли с информация кой е разпоредил гръцки автобуси да паркират върху това свещено място? ", е единият от въпросите ?!?!?!

Яне, защо не поставиш въпроса за кражбите на земеделските земи - над 500 земеделски имота незаконно продадени и мълчание .....голямо мълчание .голямо мълчание .голямо мълчание !?!?



24 Декември 2015 08:06 | с. Склаве питай ???
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

с. Склаве - за Костадин Станоев питай ?!?!?! питай Кмета !! питай !? що с криеш, избрахме те сега се криеш не питаш що не питаш !!??,с Склаве чака отговор ? а ти що правиш криеш се ! що ?
Оставиха го Вихрен да открадне 20 дка от стопанския двор - с фалшива клетвена декларация ! Поповчева керка не ходеше по дела да може Вихрен да открадне този златен имот .
ТОВА Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ПО СЛУЖБА Госпожице ПОПОВЧЕВА ! защо прокуратурата мълчи .....та не ти повдигне обвинение .
Решение № 278/07. 08. 2007 год. на Окръжен съд Благоевград
за ответника община Сандански по жалбата не се явява представител ! Не изразява писмено становище .....
Решението подлежи на обжалване в 14 дневен срок от съобщението на страните пред ВАС на РБ. Същото не е обжалвано е е влязло в законна сила на 21. 12. 2007 год.


24 Декември 2015 08:54 | ВЪПРОС
Оценка:
10
 (
12
 гласа)

Колко върви секциото в болницата?


24 Декември 2015 10:55 | ......................
Оценка:
4
 (
8
 гласа)

докторето се земаа много на сериозно


25 Декември 2015 18:03 | в очакване
Оценка:
7
 (
9
 гласа)

с. Склаве питай ??? написа: питай ?!?!?! питай Кмета !! питай !? що с криеш

Защото си играят на стражари и апаши


26 Декември 2015 05:57 | :)
Оценка:
7
 (
9
 гласа)

на скандалното питане ще има ли скандални отговори?


26 Декември 2015 06:09 | за :)
Оценка:
5
 (
7
 гласа)

мълчат сите !


26 Декември 2015 13:11 | Дневен ред
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Вх. №1128/17. 11. 2015г. – Предложение от д-р Илия Тонев, управител на МБАЛ „Св. Врач“ЕООД, относно учредяване на еднолично дружество с ограничена отговорност „Медицински център Свети Врач-Сандански“
http://www. sandanski1. com/sandanski1. php? subaction=showfull&id=1450442901&archive=&start_from=&ucat=34


26 Декември 2015 17:27 | купува се още
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Сесия на ОбС - Сандански. Дневен ред, 28 декември
Заседанието ще започне в 9 часа, Зала на съветника

На основание чл. 25, ал. 1, т. 1 от ЗМСМА и чл. 56, ал. 1 от Правилника за организацията и дейността на ОбСъвет – Сандански,

С В И К В А М

Общински съвет - Сандански на заседание на 28. 12. 2015г. /понеделник/ от 9. 00 часа при следния
9о процента са искания за одобряване на ПУП на земеделски земи купени незаконно от общината, за които се иска проверка !! за тая работа некоъ требе да иде у затвора
трябва да се разпореди кмета Котев и по въпроса за незаконните продажби на земеделски земи, защо бяга се по тъч линията !! да видим кой що е правил..... що чака, що с гърчи.... що нищо не прави ..що го избрахме ...неговата ?!? що ? защо мълчи


27 Декември 2015 14:53 | да...
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

в мътна вода..... риба се лови най-добре




Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар