Синът Георги на скандалния поп Р. Калайджиев от Добринище назначен за съветник по църковните въпроси на Б. Борисов

11 март 2010 00:20   8 коментара   48115 прочита
Румен Калайджиев
Румен Калайджиев


Румен Калайджиев

Кадрови ход на министър-председателя шокира свещениците от Неврокопска митрополия

Синът Георги на скандалния отец Румен Калайджиев от Добринище вчера бе назначен за съветник в политическия кабинет на премиера Бойко Борисов. Георги Калайджиев ще отговаря за религиозните въпроси в кабинета. Опитът му в тази сфера е от песнопенията му в църквата “Св. Троица” в гр. Банско, затова новината за назначението му бе приета с недоумение от духовниците в Неврокопската епархия. Кой го е предложил и за какви заслуги, бяха въпросите, на които никой не можеше да си отговори.

За разлика от неизвестния Георги Калайджиев, баща му има скандална слава. В началото на църковния разкол в страната той се самоопредели към синода на дядо Пимен. След смъртта на Пимен отец Румен Калайджиев стана довереник на временния наследник на Пимен, т.нар. поп Койчо. След няколко седмици служба Койчо бе изгонен, а Калайджиев толкова трудно преглътна разлъката с патрона си, че реагира по доста нестандартен начин - окупира 3-те църкви в Банско, Добринище и манастира “Св. Панталеймон” и отказа да пусне вътре ревизорите, пратени му от Светия синод. Изправен за пръв път пред такова скандално поведение на свой поп, Епархийският съвет на Неврокопска митрополия подписа 3 заповеди до непокорния отец да отстъпи незабавно и доброволно на добринищкия иконом Никола Мунин поне църквата в селото, за да могат местните мъртъвци да потеглят опети към селското гробище, но Калайджиев отказа да се съобрази с административното нареждане. Крайно притеснени от ситуацията, членовете на синода, оглавен междувременно от Гавриил, започнаха процедура за налагане на Румен Калайджиев на най-тежкото наказание - анатема. Край на спора сложи самият Калайджиев, който замина за Холандия.

Известно време добринищкият духовник се хвалеше, че в страната на лалетата се занимава с животновъдство, докато изненадващо правителството на Симеон Сакскобургготски не го направи аташе в българското посолство в Холандия.

И на този пост Калайджиев не се задържа дълго. Според неговата версия последният Неврокопски митрополит - Натанаил, му предложил да се покае и да мине към синода на Максим, Калайджиев обаче отказал и това му коствал постът в Хага. Съселяните му в Добринище и Банско обаче твърдяха друго - попът бил уволнен по други причини и се върнал в България да събира пари, за да прави българска църква в Хага.

8 коментара
11 Март 2010 08:22 | Българин
Оценка:
-4
 (
10
 гласа)

И в Църквата както и в политиката.Власт и пари.Дано му се постави задачата,да поведе църковните деятели в борбата срещу навлезлите в България разни секти,незаконни постройки на исламски и др.църкви,които основната БПЦ не признава,да въведе ред в правослвието в Родината ни,защото има два синода,защото има кражби,защото има нарушения от служители на Бога и т.н.Успех.


11 Март 2010 09:58 | истината
Оценка:
6
 (
12
 гласа)

Пални измишльотини!!! който е писал тази статия изнасия абсолютно неверни данни!!!познаваики отец Румен мога да кажа, че тои е голям църковник и изряден свещеник!!! за сведение на автора на статията ще кажа как и кога е заминал отец Румен за Холандия. началото на 2000 година беше изпратен от Ваншно министерство на Република България в консулски отдел на посолството ни в Холандия, кадето престоя пълен мандат от 3 години - продалжен с 1 година. през това време основа за пръв път в Холандия Българска Православна Църква. в края на 2006 се завърна в България поради здравословни пикчини. Журналиста да отиде на место в Банско и Добринище, за да научи истината!!!!


12 Март 2010 14:19 | Бобаро
Оценка:
3
 (
7
 гласа)

Напълно съм съгласен с „истината” не само, че отец Румен е един „голям църковник и изряден свещеник”, но и че той е честен човек. Обидно е да се говори така по негов адрес. Той също така е подпомогнал много повече от всеки за Добринище и околията. За длъжностите му в Холандия, освен че основа и поддържаше българската църква в Хага работеше едновременно към консулството. Авторът е наистина много зле информиран а и това доказва че нивото на вестник Струма е да публикува само измислени долни клюки.


12 Март 2010 18:26 | Петров
Оценка:
-2
 (
10
 гласа)

Румен Калайджиев, Незнам историческото ти минало,но като служител на българската егзархия, ти чрес Божието слово участваш в асимилацията на македонците в Пиринска Македония.Имаш ли съвест и отговорност пред БОГ, за твойте престъпления?


30 Март 2010 17:09 | Цветан
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Познавам лично отец Румен Калайджиев. Това е един прекрасен човек и истински духовник със сърце, което рядко може да се срещне. Той изгради българска църква в Хага без да е взел пари от никой синод. Всеки, който се е докоснал до този човек е приближил вярата си до Господа. Не съм журналист, но мисля, че вестник, който си позволява да побликува непроверени неща е жълта преса.


24 Януари 2012 21:46 | Г . Христов
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Мога само едно а кажа ВЕЛИК ЧОВЕК. Не искам да коментирам лъжите по негов адрес прекалено долни са.


23 Септември 2012 22:24 | бузата
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Вие познавате ли го въобще този мазник и използвач. По добре никой да не си има вземане даване с него. Който не го познава не познава лицето на сатаната. Той е егоцентричен себелюбец и т. н.


05 Март 2019 11:14 | САТАНАил:
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Като сте казали "А" добре е да се продължи и с "Б", и до края. За всички! Защо се премълчават истините и причините за "разкола"??? Ролята на владиката Натанаил и комуниста Янко Русков за убийството на отец Стефан Камберов?! За преките извършители-НЕ ЗА ТЕЗИ, които бяха нарочени за такива, за да се прикрият ИСТИНСКИТЕ!!! Та така де-кои и какво е разкол и разколници??? Да бъда по-мек и да не казвам другата дума - УБИЙЦИ. И имат ли те място в лоното на БПЦ?! Да-"имат"! То се вижда. "Праведните" бяха покрити и сега по-праведни от тях "няма", за да могат да хвърлят прах в очите на другите, докато истината бъде заровена и да остане тяхната "истина"! Е, как да ходим в "тяхната" църква и да целуваме ръцете им, от които още капе кръвта на отец Стефан?!




Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар