Септември иде! Политиците в Пиринско се пробуждат! Започва трескава подготовка за евроизбори! Генерална репетиция за "Местни избори 2019"

28 август 2018 14:32   18 коментара   17609 прочита


Септември наближава, отпуските свършват и местните политици се активизират. Започва трескава подготовка за евроизборите пред пролетта на следващата година. Очаква се партиите да излязат от лятната летаргия и да започна политика, която да им обезпечи добрите резултати на предстоящите евроизбори, които ще са истинска генерална репетиция за местни избори 2019, когато отново ще застанем пред урните, за да избираме кмет и общински съветници.

Пълна мъгла е около кандидатите за евродепутати от областта. Единствено сигурни в листата на най-голямата политическа партия Андрей Новаков и Мария Габриел. Трябва да се признае, че престоят им в европарламента бе успешен, затова съпартийците им ще им гласуват доверие отново, коментираха от ПП ГЕРБ за Struma.com.

Със сигурност се знае, че в листата на БСП, които в момента имат 4-има евродепутати, няма да има кандидат от област Благоевград. Червените ще работят за определените от изпълнителното бюро на БСП кандидати от страната.

Останалите партии от областта нямат яснота за това кой и на какво място ще бъде включен в листата за предстоящите евроизбори. Сред 17-те български представители в Европарламента е и бившият зам. областен управител Асим Адемов. Дали той ще бъде кандидат отново е неясно. ВМРО отново ще заложи на Ангел Джамбазки, който в област Благоевград постига добри резултати. Важни са Евроизборите, защото резултатът от тях ще покаже коя партия на какво място се намира, и каква е обществената настройка, месеци преди важните и както се очертава бурни, местни избори.

Очаква се люта битка за кметските постове по места. В Пиринско кметовете по големите населени места преобладаващо са от най - голямата политическа партия ПП ГЕРБ. Изключение правят Гоце Делчев и Кресна, които се управляват от червени кметове. За Кресна е ясно, че сегашният кмет Николай Георгиев ще е кандидатът и за местни избори 2019. В Гоце Делчев, кметът Москов има вече 6 мандата, дали ще се включи в битката за 7-ми, можем само да гадаем. Факт е, че Гоце Делчев добре се развива, управляван от Москов, така, че БСП може и да не рискуват, издигайки друг кандидат. Сериозна предизборна битка ще е в Сандански, където от сега малките партии започнаха подготовка за изборите.

Депутатът от ВМРО Атанас Стоянов работи активно от сега. Говори се, че той ще е кандидатът им за кмет. РЗС, начело с Яне Янев, също започнаха трескава подготовка, правят совалки наляво надясно и не са спирали да поддържат топла връзка с електората.

На предишните избори Яне Янев направи добра кампания, но не успя да се класира за кметското място. И сега твърдят, че Яне Янев отново ще извади кмет от РЗС. Дали пак той ще е кандидатът, обаче е неясно. Въпреки коментарите и подреждането на политическата карта в града за изборите, сегашният кмет Кирил Котев стои добре. Той ще е кандидатът на ПП ГЕРБ със сигурност.

Първо заради добрите резултати от предишните избори и заради това, че по време на мандата си направи много, при това сериозни неща в града. Котев успя да овладее и разногласията в местния общински съвет и голяма част от предложенията му се приемат. Общински съвет Сандански тръгна бурно в първите месеци след избора на Котев. Съветниците, най-вече от РЗС се противопоставяха на всяко негово предложение, но днес нещата са категорично по различни и в града общинската управа работи успешно. В Петрич е пълна мъгла. Кандидат кметове със сигурност ще има много.

Сегашният кмет от ПП ГЕРБ Димитър Бръчков се готви за втори мандат. Заложил е програма, която подробно следва по време на кметуването си до момента. Направи пазара на Петрич, който се чакаше от години, ако се справи и с изграждането на дългоочаквания парк в града, има сериозни шансове за втори мандат. В Петрич обаче е "държава в държавата" и там никога не могат да се направят точни прогнози. Няма конкуренция за кметските постове в Банско и Разлог. Там градоначалниците Икономов и Герчев със сигурност ще дадат заявка за пореден мандат.

Интересни ще бъдат изборите и в Благоевград. На трапези, по кафенета и соарета се правят апокалиптични прогнози за изборите в областния център. Малките партии още от сега са нахъсани за предизборна битка. Враждебно, обаче. Тук не се прави политика, а се разчистват сметки с политически опоненти на база интереси. Сякаш кандидатите за власт се готвят за щурм на кметския пост, заради властта и възможността за реванш, не толкова ангажирани с бъдещето на Благоевград.

Кандидатът на ПП ГЕРБ, обявен от зам. председателя Цветан Цветанов, е сегашният кмет Атанас Камбитов. Каквото и да говорят, Камбитов е стожерът на партия ГЕРБ и трябва да му се признае, че по време на избори успява да мобилизира електората, което и обяснява неговия двукратен изборен успех. За двата си мандата, начело на Благоевград, Атанас Камбитов направи много, но понеже сме хейтъри по душа, отричаме всичко хубаво направено, а лошото с лекота приписваме на общинската управа.

Няма да припомняме стотиците санирани блокове, сериозните ремонти, които Камбитов захвана, както и амбициозната му програма за развитие на Благоевград до 2022 година. Хората очакват от кмета инвестиции и откриването на работни места до края на сегашния му мандат. Ако и това направи Камбитов, то конкуренция за кметския пост - няма да има.

Година преди изборите малките партии обаче, се обединяват, конструират, нахъсват и гласят кандидати за кметове, които да изправят срещу ГЕРБ и Камбитов. В града упорито се говори, че БСП ще издигнат за кандидат известен местен бизнесмен, който не е опорочен от политиката.

С кандидати ще излязат и почти всички малки партии в Благоевград. Камбитов е обект на нападки, инициирани отново от политици, членуващи в малки партии, но реално в момента не виждаме потенциален кандидат, който да е достатъчно конкурентно способен и да може да го измести от кметския пост.

Мераци големи, но засега възможностите на мераклиите са ограничени срещу Атанас Камбитов и ГЕРБ. Такава е реалната обстановка, независимо от бляновете. Дано герберите се постреснат малко от хъса, които демонстрират малките опозиционни партии и заработят по активно, за да не се Червят на евроизборите и после на местните избори.

Характерното за местните политици, чийто изяви виждаме и в общински съвет, е че в Благоевград почти не се прави политика, няма последователност в действията на местните политици. Днес говорят едно, утре правят друго. Днес споделят общи идеи, после се разделят и воюват ожесточено. А когато атовете се карат, магаретата теглят, е казал поетът. Така, че апел към политиците:

Гответе се за избори, но подбирайте средствата, с които воювате по пътя към властта. Народът все още не е чак толкова заспал и вижда кой, кой е в политическата рулетка. И ще ви отстреля, когато има право на глас и всички зависят от този глас.... А засега стягайте се. Евроизборите чукат на вратата... и със сигурност ще покажат какво следва....

П. Петрова

18 коментара
28 Август 2018 14:50 | Строим и гепим !!!
Оценка:
26
 (
38
 гласа)

Много се надявам, Камбитов и рода да се разкарат от Благоевград. Амин !!


28 Август 2018 15:14 | А1
Оценка:
19
 (
23
 гласа)

Попитали радио Ереван, защо няма изневери в общ. Благоевград?
Защото всички са роднини- отговорило радиото.


28 Август 2018 15:15 | Атанас
Оценка:
25
 (
27
 гласа)

И с какво точно са полезни младежът Новаков и Мария Габриел? Докараха инвестиции или само високопарни глупости слушахме от тях, особено от първия?


28 Август 2018 15:25 | ДИМИТЪР
Оценка:
14
 (
14
 гласа)

Пазарът в Петрич е излагацията на екипа на Г-н Бръчков - място с голям наклон, тясно и неудобно за клиенти и продавачи, САУНА ефект - НЕФУНКЦИОНАЛЕН покрив, липса на паркоместа....
Ако Г-н Бръчков не потърси съдебна и финансова отговорност на проектантите и не смени нищоНЕправещия управител Б. Коларов, НИЩО добро не го чака.


28 Август 2018 16:14 | Запознат
Оценка:
7
 (
7
 гласа)

Битката, която предстои в невзрачната община Хаджидимово, е ясна, отново провал за човека партия Кирчо Пасков, но на политическият терен, ще има покачване на личните му приходи от усвоени изборни пари и дивидент от нови прекарани и излъгани последователи. Нали Кире, ние знаем как градиш листи и лъжеш като циганин от долната махала.


28 Август 2018 17:48 | РБЕН МИМЕН РАД
Оценка:
11
 (
15
 гласа)

БЪлгарите дори не знаят имената на евро депотатите


28 Август 2018 20:30 | старогражданин
Оценка:
1
 (
5
 гласа)

Няма никаква сигурност, че тези, които най-упорито се саморекламират по медиите ще бъдат обезателно предложени. Герб не е в първа младост. Най-рано към края на октомври ще повдигнат завесата. А кой ще я повдигне... Въпрос.


28 Август 2018 21:17 | Петя
Оценка:
16
 (
16
 гласа)

Струма, какъв стожер е Камбитов, бе, заради тоя Благоевград е след Видин вече! Ама ви плаща и го лижете...
Я вижте истинските кметове какво правят... Голяма компания ще строи завод за 124 млн. евро в северната промишлена зона на Бургас след като общинският съвет му разреши да купи общинска земя в нея и с добавена частна да окрупни парцел от 62 дка. Крупната инвестиция е на "2 МЕКС" ЕАД, които обещават да открият от 240 до 384 нови работни места. В Бургас фирмата ще прави железопътни колела, оси и друго жп оборудване, което ще изнася в чужбина. https://www.google.bg/amp/s/www.24chasa.bg/amp/7028994


29 Август 2018 00:34 | Перо
Оценка:
6
 (
8
 гласа)

Кирил Котев стой много добре, стига да знае къде се намира!


29 Август 2018 06:45 | старогражданин
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Вече е време за друго-хората с мозък да напускат проблемните общини. До край остават само тези, които нямат друг избор. Не си въобразявайте, че форума определя проблемните общини .Знаеме и не знаеме какво става в кухнята...


29 Август 2018 07:52 | Съгражданка на Бръчков
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

Струма, направихте ли проучване от Петричани какво им е мнението за настоящия кмет. Ами аз ще Ви кажа колко много "обичат" кмета си Петричани. Обичат го само тези, които са назначени на работа от него. Не съм чула от друг да казват поне една думичка хубава за Бръчков. И дано не се подведат по тези, които им поднасят дребни суми за да гласуват за лъжливата "Герб"!


29 Август 2018 10:07 | Емигрант
Оценка:
9
 (
9
 гласа)

Истината е една. Назначаваш и избираш верните хора, а ги караш да работят като умни.
В един момент това води до тежки последствия.
Благоевград, например, се превърна в спалня на София и в дом на съпруги и деца без бащи, които работят в чужбина за да ги издържат.
Огромен успех, наистина. Разделени семейства и тежки съдби.
Успех на Камбитов в третия мандат. Ще управлява най-бедният областен център в България.


29 Август 2018 12:20 | Байко
Оценка:
10
 (
10
 гласа)

Драги пишещи и четящи форума, разберете - кого и да изберете ще управляват олигарсите - национални и местни. Така е защото политиката в България не е просто продължение на икономиката - тя просто е икономика. А кой прави икономика в България? Олигарсите. А след като е така сетете се чии интереси ще гонят те. Политиците/олигарсите/ желаят ние, простосмъртните/плебеите/ да живеем, но дотолкова, че да сме им полезни с ниските работни заплати, минимум социални права, никаква възможност за съпротива. Добре е, че младите ги разгадаха тия изедници и поеха на запад - може и да са "роби" там, но платени роби. А ние тук сме СВОБОДНИ ЕВРОПЕЙЦИ, но бедни, а някои и гладни. Е, питам аз - защо ручахме жабето? Помислете преди да гласувате или не. Аз избрах - ще бъда на планина, живот и здраве, а в този ден на избори давам отпуск на телевизора, компютър и телефона.


29 Август 2018 15:49 | старогражданин
Оценка:
-1
 (
3
 гласа)

Натиск върху Герб за реформи вътре в партията. Пасуването е най-лесното, но не води до никъде . Или до манифестация на комунетата. Един летящ старт на специалиста по всичко Новаков и веднага организиран отпор .Десните гласове за някой кандидат от файтоните! Но не пас !Последно предупреждение .Правилно ще го прочетат. В Герб както има калинки така има и пчелички.


29 Август 2018 16:40 | много слаба статия
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Както сме свикнали, много слаба статия, с типичния за struma. com предизвикателен и хаплив, но и крайно простеещ тон. Никаква новина, разбира се, опит за някакъв анализ - абсолютно безуспешен. И отново съвсем буквално си личи кой ви е платил - Камбитов. Ех, не проумяватели, че всяко нещо, с което се прекалява има обратен ефект. Вземете напишете и нещо негативно, макар и леко негативно за него и администрацията му. Ей така, да ни замажете очите. Но на съдържателите на сайта не им стига ума до там; или може би на тези, които си плащат.


29 Август 2018 23:06 | Тюх
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

Абе дека е Велио. Он у петрич пак ки сака да краде. Ама бил станал по малко тъп и немало да вика Туфата, опил се една вечер и викал, че ки го махне. И нужнико не го искал вече, само с Ицо Георгиев ки правил завера, ама викат че и там нещо имало проблем


30 Август 2018 08:53 | Ася
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

И бръчков е като котев -стои добре стига да знае къде се намира и да не е пиян или друс друс. А тва е рядко.


30 Август 2018 15:42 | AZ
Оценка:
-1
 (
3
 гласа)

Петя написа:Струма, какъв стожер е Камбитов, бе, заради тоя Благоевград е след Видин вече! Ама ви плаща и го лижете...

А ти колко си проста, е от такива като тебе дето работят шивачка 12 часа и се осигурява на 4 часа. затова сме на последно. Заради това че се съгласявате да ви осигуряват на минимална заплата. И с какво може да накара Камбитов частниците да ви плащат по високи осигуровки. Прост малоумен народ.....




Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар