Селски кметове и чиновници с по 200-300 дни отпуск пратени вкъщи

17 април 2010 00:16   1 коментар   20482 прочита
П. Паунов
П. Паунов


П. Паунов

Управникът на с. Копиловци рекордьор с 370 дни, урежда се с 20 000 лв. бонус

Кметът на Кюстендил Петър Паунов изпрати вкъщи директори и селски кметове с по 200-300 дни платен годишен отпуск.

В класацията на работохолиците в общината са директорът на Дома за хора с умствена изостаналост в с. Преколница Митко Василев и колежката му от Дома за деца без родителски грижи от 3 до 7-годишна възраст "Хисарлъка" - Росица Илиева. Според документите в кметството двамата не са почивали от няколко години нито ден и имат натрупани между 200 и 300 дни годишен отпуск.

Двамата са на възраст за пенсиониране и ако им изплатим накуп невзетите отпуски, ще получат по 7-8 бона накуп, обясниха от счетоводството на кметството.

Митко Василев е освободен в шестмесечен платен отпуск, но му остават още близо седем месеца отпуск, каза Живка Йорданова, началник отдел "Човешки ресурси" в общината. Това, обърнато в пари, означава 5430 лв., или над 8000 лв. с осигуровките и данъците.

Директорката на Дома за деца, лишени от родителски грижИ от 3 до 7 години "Хисарлъка" Росица Илиева пък има да си взима 183 дни отпуск до края на годината, това са 7-8 месеца, т.е. над 7 хил. лв. заплата. Тя скорострелно също бе пратена вкъщи.

Сред много работилите без почивка се оказва и шофьорът на катафалката в Обреден дом " Кюстендил Симеон Димитров, който има да взема 274 днИ отпуск. Работата му не е лесна, няколко човека се опитаха да я вършат, но на втория ден се отказват, коментираха колегите на Симеон от траурния парк в областния център.

Сред абсолютните лидери в класацията на работохолиците на кюстендилското кметство обаче е кметът на село Копиловци Иван Петров, който вече шести мандат е селски първенец. Той има да ползва 370 дни платен отпуск, което значи, че поне през следващата година и половина не трябва да се явява на работа, но понеже ще се пенсионира, ще вземе накуп повече от 20 000 лв.

Правеха се графици за отпуск, но като не си пускат молба, работодателят не може да ги проверява дали са на работа, или в отпуск, коментира Живка Йорданова.

Сред кметовете, пратени принудително в отпуск, са кметицата на Преколница Роза Исионова - 195 дни, колегата й от Долно село Димитър Коцев " 169 дни, селският първенец на Ново село Иван Тасков със 164 дни отпуск, кметът на Пиперков чифлик Стефан Котев - 154 дни отпуск, и кметицата Спаска Никова - 102 дни. Част от общинските чиновници, които са пред пенсия и имат неизползвана отпуска, със заповед на кмета също са пуснати вкъщи. Невена Панчева от земеделския отдел е в 50-дневен отпуск до пенсионирането си. Стефан Цукев от стопанските дейности към общината е в 30-дневен отпуск, също до пенсионирането си.


Още за: кметове   отпуск   П. Паунов   Още от: Политика

Принтирай статия
1 коментар
18 Април 2010 01:54 | Пешо
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Аз съм вътрешно в себе си убеден,че тези служители винаги са ползвали разпокъсано през годината полагаемият им се платен отпуск без да пускат молби за такъв....100% от тях през работно време са си вършили и частната,лична такава.Сега за тяхнато некоректно отношение ще трябва и да им се заплати.Пуснете ги в отпуск и ще се убедите че голяма разлика с тях и без тях няма!!!Това е едната страна на проблема,а другата си е чиста грешка на управление.Не е луд тоя що яде баницата,а тоя дето я дава!!!Всяка община и всяко предприятие си имат личен състав и гл.счетоводител.Първият ежегодно прави утвърден график за полагаемият се платен отпуск на всички служители включително и на Управител,директор, кмет и т.н. На всяко тримесечие личният състав(ресурси) докладва за изпълнението на графика,като контрола е предоставен на гл.счетоводител.Лесно и точно,ама когато управителя,директор или кмет си е на мястото и знае какво иска.Иначе сега излиза така,ползвали но не пускали молби поради липса на контрол.




Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар