Проучване на Сова Харис и Логикол: Ат. Камбитов, В. Илиев и Яне Янев с шанс за кметове от първи тур

15 октомври 2015 09:16   36 коментара   15610 прочита


Безработицата, лошите пътища, корупцията и здравеопазването са основни проблеми според допитването

Представяме на нашите читатели резултати от регионално проучване на електоралните нагласи, представително за общините Благоевград, Кресна, Струмяни, Сандански и Петрич. .

Изследването е проведено един месец след предишното и веднага след окончателната регистрацията на кандидатите в общинските избирателни комисии. По този начин то отразява отношението на избирателите към реалните конкуренти – така, както те ще бъдат подложени на вота на 25 октомври. Анкетирани са 1007 пълнолетни граждани на петте общини чрез полустандартизирано интервю, като е приложена двустепенна гнездова извадка.

В допълнение към това проучване са представени и някои данни от изследване на агенция „Сова Харис”, което регистрира по-общите нагласи и становища на жителите в навечерието на местните избори. Към всички данни е посочено изследването, което се цитира.

Както може и да се очаква, за изтеклия един месец сред избирателите е настъпило по-ясно определяне на намеренията за гласуване. Процентът на колебаещите се е спаднал, като се е увеличил делът на онези избиратели, които вече са сигурни, че ще отидат до урните. Очакваната избирателна активност е висока на фона на демонстрираната през последните години.

Логикол

В кметската надпревара в община Благоевград се очертава победител още на първия тур и това е досегашният кмет д-р Атанас Камбитов от ГЕРБ с над половината гласове. В спора за втората позиция кандидатът на Реформаторския блок Калоян Ханджийски е успял за един месец да изпревари кандидата на БСП Милан Богдански, макар и разликата между тях, която и без това ще е само за престиж, да не е съществена.

Логикол

За кой кандидат за кмет на Благоевград ще гласувате?

В община Кресна балотажът за кметския стол изглежда неизбежен. Основните конкуренти са досегашният кмет Илиян Кръстев, който към днешна дата печели 37.2% от гласовете, и кандидатът на ГЕРБ Атанас Махлелиев, който му отстъпва с няколко пункта. Останалите очевидно са извън реалното състезание, но техните гласоподаватели ще бъдат решаващи за втория тур.

Логикол

Любопитна интрига се завърза в последните дни в Петрич. Изследването регистрира електорални нагласи, които очертават известна преднина на дългогодишния петрички градоначалник Вельо Илиев пред най-сериозния му опонент Димитър Бръчков от ГЕРБ. След решението на ЦИК за връщане на Вельо Илиев в предизборната надпревара се отчита рязко покачване на симпатизантите, които заявяват, че ще гласуват за него.

Логикол

За кой кандидат за кмет на Петрич ще гласувате?

Заради силната предизборна кампания с правилни послания в Сандански Яне Янев продължава да е фаворит с реални възможности да спечели кметското място още на първия тур. Следва го сегашния кмет Андон Тотев, който се кандидатира за четвърти път. Депутатът от ГЕРБ Кирил Котев е трети, но с почти двойно по-ниска подкрепа от Тотев. Останалите няколко кандидати са с пренебрежимо малко електорално влияние.

Логикол

За кой кандидат за кмет на Сандански ще гласувате?

В Струмяни явно ще има балотаж. По всичко личи, че на него ще се явят Ваня Илиева от ГЕРБ, която към момента се радва на подкрепата на 29,2% от избирателите и изпреварва с 5 пункта досегашния кмет Емил Илиев. Трети е кандидатът на БСП, но шансовете му да достигне до втория тур са минимални.

Логикол

Като цяло неудачите и трудностите от икономически характер най-много тежат на хората. Независимо, че икономическата криза премина своя пик, това ще бъде така още доста време. Най-остър проблем остава намирането на работа, следван от състоянието на инфраструктурата и изобщо на икономиката.

Логикол

Сумата от процентите е по-голяма от 100%, тъй като е посочван повече от един отговор.

В Симитли не е провеждано второ проучване, тъй като изходът от предизборната надпревара е решен още преди старта на кампанията, защото има само един кандидат – Апостол Апостолов, който е подкрепен от почти всички партии.

Възложител на проучването: Логикол България АД

Организацията, извършила проучването: Агенция „Сова Харис” и Логикол
България АД

Финансиране: Логикол България АД

*Предизборна публикация

Купуването и продаването на гласове е престъпление

36 коментара
15 Октомври 2015 09:58 | !
Оценка:
3
 (
5
 гласа)

за Яне ЯНЕВ ! Защо нищо не предприемаш по този случай, явно сте се разбрали и с КОТЕВ само с димки да се замервате за пред избирателите и нищо съществено .....
Кандидатите за съветници или кмет, които заемат държавна или общинска служба с ръководни функции или са пряко служебно ангажирани в произвеждането на изборите, прекъсват изпълнението и след регистрирането им и излизат в платен служебен отпуск.
Котев, тия активиските на ГЕРБ що ги турихте в службата по земеделие - гр. Сандански без нужното образование и са у листите на ГЕРБ за общински съветници .....що не са отпуска !
Почвате с нарушение на закона за местните избори !! преди да сте станали Кмет ...егати гербаджийските изцепки ..
ЗАЩО общинската избирателна комисия не се самосезира ..... .....
г-н Райков, сезирай централната избирателна комисия, тук няма нищо да стане .....всичко е гипсирано от страх .....това е положението, властта е у ГЕРБ ..е те си правят що си знаят ....това нарушение на избирателния закон, що мълчиш


15 Октомври 2015 12:17 | Знам
Оценка:
-5
 (
21
 гласа)

За Блаагоевград - Браво за Камбиотов, сигурен съм, че ще спечели! Успех!


15 Октомври 2015 12:45 | Орас
Оценка:
9
 (
9
 гласа)

За Петрич. Сигурен съм, че ще има балотаж. Не съм сигурен кой за кого ще гласува на него. Но за да няма грешки, лидерите на партиите неучастващи на балотажа да не призовават членовете и симпатизантите си за гласуване "по съвест". Честно е да призоват открито за кого да се гласува. Това ще доведе до яснота "кой кой е и за какво се бори". Това ще е полезно за цялостния политически климат в община ПЕТРИЧ и преборване на задкулисието, което ни управляваше досега.


15 Октомври 2015 12:50 | ule
Оценка:
10
 (
20
 гласа)

Няма такава измама! А медиите и помагат! Демек и медиите мамят!


15 Октомври 2015 13:08 | За Петрич
Оценка:
5
 (
17
 гласа)

Това се знае че Вельо води убедително на Бръчков ама не се знаеше че е с толкова малко мисля че са намалили резултата на досегашния кмет. По социологическо проучване на СОВА-ХАРИС Илиев е на 100% победител от първи тур. А ние Петричани това си го знаем, няма конкуренция В. Илиев.


15 Октомври 2015 13:51 | !
Оценка:
1
 (
5
 гласа)

за Яне ЯНЕВ !
заинтересувай се от незаконните продажби на земеделски земи и кой стои зад тях ...
що си траеш Яне ..!


15 Октомври 2015 14:21 | Санданчанин
Оценка:
-3
 (
15
 гласа)

Браво много добра новина. Янен Янев в новия кмет на гр. Сандански.


15 Октомври 2015 14:30 | мнение
Оценка:
-3
 (
15
 гласа)

Е та то се чувства в Сандански, че Яне Янев ще е новия кмет, много яка кампания направи,
а и хората си го обичат


15 Октомври 2015 14:32 | Иван Георгиев
Оценка:
-2
 (
16
 гласа)

Тотев си заминава, Янето го прати в пенсия.


15 Октомври 2015 14:57 | ЧЕСТИТО
Оценка:
-3
 (
23
 гласа)

Честито на победителите Яне Янев, Камбитов и Вельо Илиев!!!


15 Октомври 2015 15:10 | Юуууууу
Оценка:
5
 (
9
 гласа)

Тотев от Левуново си заминава Чао дедо Доньо


15 Октомври 2015 15:27 | Ангел Симеонов
Оценка:
3
 (
7
 гласа)

Сандански ще скъса оковите на левунския дон .Айде да го пенсионираме .Чао дядо дон.


15 Октомври 2015 15:52 | 12
Оценка:
-1
 (
9
 гласа)

Бюлетина номер дванадесет ще го пенсионира.


15 Октомври 2015 16:02 | Мустафа Яворнишки
Оценка:
3
 (
15
 гласа)

Предлагам след изборите поръчковите агенции СОВА, Бухал, Чавка и Патка ПУБЛИЧНО
да си изядат проучванията пред община Петрич...
Адио, Азис !!!
И не се връщай повече в Петрич !
Ручай си откраднатите милиони в друга община !!


15 Октомври 2015 16:33 | pff
Оценка:
1
 (
17
 гласа)

каква е тая измислена работа за Петрич, Вельо пак е платил да дадът фалшива информация


15 Октомври 2015 16:36 | ziki
Оценка:
10
 (
14
 гласа)

хах Това за Яне Янев е безмислица изобщо не е вярно пък и като гледам Петрич Вельо и той явно е платил като Янев за да са напред пълна глупост е това проучване


15 Октомври 2015 17:37 | sus
Оценка:
1
 (
5
 гласа)

,Мисля че са успели поне да познаят процента за БЕЗРАБОТИЦА В БЪЛГАРИЯ 66,


15 Октомври 2015 18:54 | глупаво
Оценка:
8
 (
12
 гласа)

това са пълни глупости


15 Октомври 2015 19:07 | Ончо
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

За община Кресна:
- да, Илиян Кръстев взима 37. 2%, ама не от гласовете, а от парите на общината
- последните пет избора за кмет на община показват, че спечелилият най-голям брой гласове на първия тур губи балотажа и кмет става ..... Наско !!!
А дано !!


15 Октомври 2015 19:09 | клисар
Оценка:
8
 (
8
 гласа)

Кьоравата сова ние сме я чели.. ляга на всеки, който я пожелае. Няма ли кой да потърси сметка за манипулация на общественото мнение социологически проститутки кто тая измислена агенция. Може ли да я съдим след драстични разминавания в прогнозите и, каквито са винаги до сега? И кой плаща грешна пара за малоумните им, но високоплатени "извадки" Струма, я кажете и на вас колко платиха за тази фантасмагория. Или и вие сте измислени герои като този фантом?


15 Октомври 2015 19:15 | се седи сар
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Бре, тоа татарчев еле беше димократ.. що стана ся... социалист! У кресна чисто си ..а макята!


15 Октомври 2015 19:38 | Христо Добрев
Оценка:
7
 (
11
 гласа)

Проучванията са само там където е платено, дори си пише, че е предизборна статия. Разбира се агенция Логикол досега не е имало и повече няма да се появи. Хората я нарекоха" Кол и въже" още след първите платени яне-яневизми. Краченцата на лъжливото овчарче от Сандански обаче са доста късички, за разлика от носът му растящ с всяка поредна лъжа!


15 Октомври 2015 19:43 | Янка лъжкинята
Оценка:
4
 (
8
 гласа)

В най-добрите си години с Трактора не съм имала повече от хиляда и нещо гласа в Сандански, но щом си плащам хората ме хвалят!


15 Октомври 2015 19:53 | Христо Добрев
Оценка:
7
 (
9
 гласа)

Това е Яне Янев в чист вид! В заглавието на анализа води името на Сова-Харис, а вътре си пише, че самата предизборната уйдурма е на никому неизвестната Логикол. Така Янеяневата лъжа платена и получена от Логикол се продава под марката Сова-Харис. Чист янеяневизъм!


15 Октомври 2015 19:56 | !?!?
Оценка:
-5
 (
11
 гласа)

Тва са ама тотални глупости дето пишете, усеща се че Яне Янев ще има много гласове, само в Склаве ще земе 1000 гласа, площада беше пълен ония ден.


15 Октомври 2015 20:00 | Утофожитуужл
Оценка:
-4
 (
6
 гласа)

платени тролове вие сте платени а не совата


15 Октомври 2015 20:31 | от ГЕРБ
Оценка:
-5
 (
7
 гласа)

Абе нашия човек нещо много е назад в Сандански, само 14 процента. тотална излагация по-добре да се откаже


15 Октомври 2015 21:30 | пророк
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

В Кресна изненада, Властта илянова пада! Бели, Забели, Лами, Змейове, Софрички - вън всички! Стига вече в Кресна постна пица - Драчева - кметица!


15 Октомври 2015 21:43 | старогражданин
Оценка:
2
 (
6
 гласа)

Слаба ракия са и Янев и Котев за този хубав град с огромен потенциал. Векуването на Тотев е първопричината за това състояние. При над 100% концентрация на червен капитал-какво друго да се очаква. Липсва оргарнизирана опозиционност. Десни срещу десни. Не виждам и тематична полемика по всички "пера" на общинската дейност. Явно през тези дванадесет години това не е било основната цел на местната опозиция. Е, как това да се случи за няколко месеца? Самодейци. Да му мисли Бойко Борисов.


15 Октомври 2015 21:53 | КСГ
Оценка:
6
 (
8
 гласа)

Да, Камбитов може и да спечели и най-вероятно ще спечели, но това ще е единствено и само защото е от ГЕРБ. Иначе е кръгла нула като кмет. А по-големи нули са българските избиратели, които с действията или бездействията си ще дадат втори мандат на един безличен и провалил се кмет. Първия път може и да си се заблудил и да си гласувал за него, за втори път няма оправдание.


16 Октомври 2015 00:02 | за старогражданин
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

пуснаха радиоактивната вода в с. Кръстилци


16 Октомври 2015 00:04 | Христо Добрев
Оценка:
4
 (
6
 гласа)

Първо, предлагам да не се държим като хора които не сме виждали лъжа или димка на Яне Янев. Второ, да се сетим, дали някога сме виждали агенция с име Логокол. Трето, да обърнем внимание на МАЛКИТЕ БУКВИ, където е казано, че Сова Харис има участие в общо изследване за нагласите, но не и предизборното внушение в заглавието. Четвърто, да забележим, че под цифрите за изборите е само името на Логикол, докато в заглавието е ВНУШЕНИЕ С БРАНДА НА СОВА ХАРИС .Пето, в материала е ЯСНО ПОСОЧЕН, КАТО ПРЕДИЗБОРЕН И ПЛАТЕН, НО НЕ КАЗВА, ЧЕ Е ПЛАТЕН ОТ яне янев. Шесто, в най-силните си години с Трактора Янчо имаше 5процента в Сандански... Седмо, когато Сова-Харис обяви, че няма предзборно изследване за района Яне ще реве, като карпатски вълк:)) В същност по този начин имаме отговора на въпроса, дали Яне Янев и до днес остава една голяма лъжа и димка, както досега!


16 Октомври 2015 01:48 | Сандански
Оценка:
4
 (
6
 гласа)

Яне ще е кмет .....,но на Цалим, опаа забравих, че там пък -в родното му село ич не го искат !


16 Октомври 2015 09:47 | Сандански 2
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Нали от Цалим започна подписката за изселване на лъжеца, ограбил църковен имот, за да си разшири двора за новата къща?


16 Октомври 2015 10:51 | Сандански
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Кажи му янеянев и това е достатъчно.


16 Октомври 2015 12:22 | Боби
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Ягне Ягнев-най-голямата политическа проститутка, отново се опитва да манипулира хората с някакви измислени и несъществуващи агенции като "Логикол". Няма обаче кой да му се върже на този политически труп.




Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар