Прокуратурата и ВСС образуваха дисциплинарно производство срещу благоевградския съдия Д. Урумова

23 април 2010 00:18   5 коментара   19674 прочита
Д. Урумова
Д. Урумова


Д. Урумова

Висшият съдебен съвет образува вчера дисциплинарни производства срещу двамата бивши членове на съвета Стойко Стоев и Иван Димов, които се оказаха в центъра на скандала “Красьо”. Това стана в последния позволен от закона срок, преди да изтече давността на предполагаемото нарушение на магистратите. ВСС се задейства след писмо на правосъдния министър Маргарита Попова, която напомни, че 6-месечният срок изтича в деня на заседанието.

Проверка във ВСС и прокуратурата е започнала и срещу съдия Деница Урумова (27 год.) от Благоевград. Както "Струма" писа, тя е получила през 2006 г. парцел на занижени цени в Приморско, след като декларирала, че е социално слаба. По това време тя е била студентка по право. Урумова, която е младши съдия в Окръжен съд - Благоевград, е дъщеря на съдията от Върховния административен съд Николай Урумов. Съпругата му Здравка Урумова е известен адвокат.

Вчера по предложение на главния прокурор Борис Велчев е образувано дисциплинарно производство и срещу окръжния прокурор на Перник Пламен Найденов. Той не изпълнил указания на по-висш прокурор по две дела, но конкретни подробности бяха отказани.

През декември бе променен Законът за съдебната власт, с което бе дадена възможност членове на ВСС да бъдат наказвани. Тази промяна обаче е неприложима към Стоев и Димов, защото контактите им с Красьо станаха известни през октомври, а законът е неприложим със задна дата.

В крайна сметка ВСС реши, че дори и като членове на съвета, те продължават да имат статут на магистрати и търпят дисциплинарни санкции. Стоев в момента е съдия в Софийския военноокръжен съд, а Димов се върна в Окръжния съд в Сливен. Предложението за започване на дисциплинарни производства бе направено от Божидар Сукнаров, Георги Гатев, Петър Стоянов, Елена Митова и Стефан Петров.

Поради тази причина ВСС се позова на норма от Етичния кодекс на магистратите, според която кодексът е приложим и към членовете на съвета. Петър Стоянов заяви, че е неморално и проява на двоен стандарт 15 действащи магистрати вече да са наказани за скандала “Красьо”, а двамата бивши членове на съвета да се отърват без наказания. Три случая все още са висящи.


Още за: ВСС   дело   Ст. Стоев   Още от: Политика

Принтирай статия
5 коментара
23 Април 2010 07:06 | 13
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Аиии,горката Дени,зашто колегите и,магистрати не и съ6етат некое и друго лев4е,та да и помогнат за коли6ката краи морето,нали е СОЦИАЛНО СЛА6А...Ама тата е СИЛЕЕЕН,СИЛЕЕЕН...


23 Април 2010 10:22 | гражданин
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Каква съдиика ще да е тази на 27 години? Абе, това ВСС е толкова напоено с корупция, че вече тече... Ей, управници кога най- сетне ще прогледнете? Не виждате ли какво се случва в държавата ни? То вече не се живее в България!


23 Април 2010 13:38 | 777
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

къде спи кмета на благоевград да и даде и ведомствено жилище. Нека сложат ена урна в окржен съд и всеки кото влезе ще и осавя своите подаяния и така да има пари за кафе и цигари от падаянията на хората. ВСС да си вдига партакешите защото всички са корумпирани.


28 Април 2010 21:23 | Избирател
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

И бащата и дъщерята не са за съдии,след като са вече компрометирани.С какво е заслужил бащата,та да му се даденос от крайбрежието?Прав и министър Цветанов,но да свърше започнатото докрай.


19 Май 2010 11:25 | В
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Хайде "Струма" , намерете една актуална снимка на социално слабата Деница... да и помагаме когато я срещаме по улицата...




Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар