Предложиха по 400 лв. месечна заплата за съветник в Петрич

16 ноември 2011 00:08   18 коментара   21578 прочита
Ил. Янкулов
Ил. Янкулов


Ил. Янкулов

Зам. председателите с 900 лв., председателят с 1440 лв.

По около 400 лева на месец ще получават общинските съветници в Петрич, стана ясно вчера от изготвения проектоправилник за работа на местните парламентаристи, който ще бъде обсъден и приет на насроченото заседание за 18-и, петък. Всеки от 33-та съветници участва в по три постоянни комисии. Съгласно предложения правилник всеки ще получава по 40 лева за участие в една комисия.

По 40 лева ще получава и местен парламентарист, който участва в конкурс, търг или обществена поръчка. Грубата сметка показва, че средно на месец се провеждат по две заседания на постоянните комисии, което прави 240 лева на съветник. Към тази сума, като се прибави и по 80 лева за участие в заседание на Общинския съвет, парите стават 320 лева, при участие в търг, конкурс или обществена поръчка, сумата става общо 360 лева. Някои от комисиите обаче провеждат по повече от две заседания, което означава, че като се прибавят още 40 или 80 лева, общата сума, която ще получават местните парламентаристи, е между 400 и 440 лева.

Новото в предложения проектоправилник е, че няма да има председателски съвет, както беше в предишния мандат, в който участваха представените партии и коалиции. Сега е заложено да има двама заместник-председатели на Общинския съвет, които ще бъдат на щат. В правилника се посочва, че сумата, която ще вземат, е 50 процента от месечното възнаграждение на кмета на общината, който получава 1800 лева, а това показва, че зам. председателите ще вземат по 900 лева месечно. Председателят на Общинския съвет ще получава 80 процента от възнаграждението на кмета.

Вчера окончателно приключиха поредицата от консултации за определяне имената на председателите на постоянните комисии и състава им.

За председател на постоянната комисия по стопанисване на общинската собственост бе определен д-р Илия Янкулов от БЗНС; на комисията по бюджет приватизация и следприватизационен контрол - Елвира Юзирова от партия Българска социалдемокрация; на комисията по ТСУ, транспорт и екология - Веселин Бисерински от партия ГЕРБ; на комисията по евроинтеграция, инвестиции и местно самоуправление - Георги Зарков от Обединени земеделци; на комисията по законност и контрол на решенията на Общинския съвет и жалби на гражданите - Евгени Петров от партия Българска социалдемокрация; на комисията по образование и вероизповедание ще ръководи Благой Калапсъзов от ВМРО-НИЕ; на комисията по земеделие и горско стопанство - Валери Голчев от коалиция Гергьовден-НДСВ; на комисията по здравеопазване и социални дейности - д-р Христо Френгов от РЗС; комисията по култура, спорт и туризъм - Росен Стоянов от партия ЛИДЕР; комисията по контрол на дейността на общинските фирми - Васил Божанин от СДС.

От първо четене е видно, че без председателски места са БСП и коалиция “Бъдеще за община Петрич”. Лидерът на червените Димитър Капитанов вчера заяви, че има политическо решение да откажат председателски места на предложените им комисии, тъй като по думите му е сформирано мнозинство в Общинския съвет, което игнорира БСП. Първоначалният вариант бил на социалистите да бъде предоставено председателско място на комисията за контрол на решенията на Общинския съвет и по жалби и петиции на гражданите, но това не ги удовлетворявало, и отказали.

Марин Китанов от “Бъдеще за община Петрич” не коментира оставането на коалицията без председателски места.


Още за: заплата   съветници   Петрич   Още от: Политика

Принтирай статия
18 коментара
16 Ноември 2011 02:24 | не
Оценка:
22
 (
22
 гласа)

Малко са тия пари на съветниците . Не стига че ни съветват как да живеем по - добре пък и да е за малко пари .....Я вижте града ни как е" цъфнал" и" вързал " от тях останахме без парк, а още преди много време без язовир . Ама това не са важни работи за народа


16 Ноември 2011 08:08 | pro
Оценка:
17
 (
17
 гласа)

Горките, как ще се придвижват по задръстения от автомобили град с безобразно движение. Как един не се намери да направи поне опит да се въведе някакъв ред. Направиха се тротоари за да паркират по тях. Като мине човек през центъра и пазара все едно се намира в бангладеш с тези сергии. Но това искахме, това получихме БЕЗВРЕМИЕТО ПРОДЪЛЖАВА.... На тези МИЗЕРНИЦИ ТРЯБВА ДА СЕ ВЗИМА А НЕ ДА СЕ ДАВА ЗА ВСИЧКИ БЕЗОБРАЗИЯ ПО ГРАДА..


16 Ноември 2011 08:23 | до станчинарите/петричан
Оценка:
15
 (
15
 гласа)


взехте паричките за да гласувате за тях, сега виете като развалени линейки, че вземали много. Не бързайте, грабежа тепърва започва. Тъпи, нещастни станчинари.


16 Ноември 2011 08:45 | Тия
Оценка:
14
 (
14
 гласа)

Тия, които си платиха да влязат явно ще си върнат паричките!!!


16 Ноември 2011 09:48 | Айде пак
Оценка:
15
 (
15
 гласа)

Уредихте го Стоянчо Мендовски да взима пак по два бона пари, че иначе няма.


16 Ноември 2011 09:49 | аз
Оценка:
9
 (
13
 гласа)

а познаите кои ки са зам председателите рози и гюпката да си ги палят за свещти


16 Ноември 2011 09:53 | гражданин
Оценка:
8
 (
8
 гласа)

Кога най после ще се реши проблема с движението на коли в центъра на града той се е превърнал в паркинг неможеш спокойно да вървиш а пък за тротоарите напълно забрави че съществуватДа се забрани влезането на коли след кръговото движение към центъра


16 Ноември 2011 09:56 | Възмунен
Оценка:
16
 (
16
 гласа)

Много са парите на Председателя на ОС, при тази криза и безработица на много хора. не съм съгласен да се дават и 900 лв на заместниците. Повече от 600 лв никой не трябва да взема. Ако иска, ако не да си отива у дома. За това ли гласуваме, тези нищо не направили за съгражданите си лентяи, да вземат такива пари. Ако не работят за нас, трябва със бунт да ги смалиме, това е решението, след като са алчни да си гласуват такива пари на месец, че и допълнителни, че и имат бизнес от който се облагодетелстват и т. н.


16 Ноември 2011 10:07 | Как така
Оценка:
9
 (
9
 гласа)

Дайте повече на тия, които си платиха мястото, на тях ще им трябват.


16 Ноември 2011 11:02 | одс
Оценка:
8
 (
8
 гласа)

сами ще си ги откраднат не ги мисли.


16 Ноември 2011 11:23 | хахаха
Оценка:
11
 (
11
 гласа)

продадохте си гласа, сега вече не мранкайте! Кой колко иска толко заплата ще си взема ;


16 Ноември 2011 11:39 | една проста сметка
Оценка:
7
 (
7
 гласа)

нека направим една проста сметка! 4 години по 12 мес. = 48 мес. х 400 лв. = 19 200 нека тази сума да разделим на 30 (сумата която средно се заплаща за глас) -----> това прави 640 човека... Въпроса ми е с колко човека влизаш в общинския съвет? Ами втория третия с колко гласове влизат? Равносметката показва, че някои партии ще излязат на печалба от факта че имат повече хора в общиснкия съвет. Ако следите добре мисълта ми.. парите платени за избори ще бъдат избити.. от заплатите... и сега идва момента (нека да работим за нас ) да има за какво да кажем че сме в общинския съвет.....


16 Ноември 2011 11:39 | жалки сте
Оценка:
4
 (
6
 гласа)

Смешен общински съвет- щом Пърцева ще ни управлява, майко мила. Дайте и думата да я видите колко знае да говори, още от едно време си беше тъпичка, ама как се набута, явно е поумняла и знае как да се издига. Един от платените-Чолаков пък не знае да се подписва, той ли ще определя съдбините на града, ами какво ще кажете за някои от останалите- няма време и място на всички да изброя простотиите


16 Ноември 2011 13:18 | 23
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Не е виновен този които яде баницата, а този който му я дава, малоумни са хората дето ги избират затова сега да си траят ще ни управляват простаци и неграмотни хора, като си продават гласовете сега за това ще сме на този хал от простотията си патим, докато има малоумни хора който не мислят трезво никога няма да се оправим!!!


16 Ноември 2011 14:20 | Обретенов Гърция
Оценка:
8
 (
8
 гласа)

Специално към обинските съветници в Петрич откъжете се от заплата нали сте избрани от народа работете за народа господа общински съветници криза е.


16 Ноември 2011 14:53 | гражданин
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Боже, боже като чета какво ства в хубавия ни град...
Вижте ги всичките тия хубостници - обиколиха всички политически партии, подлага се къде ли не, само и само да са във властта. А сега и какви парички си гласуваха!
Умираш, златен Петрич, дори и безгръбначни натегачи като д-р Христо Френгов не могат да ти помогнат!


16 Ноември 2011 15:24 | Реален
Оценка:
-3
 (
3
 гласа)

Какво пък толкова сте се наострили- споменавате имена на хора, които дори не познавате, тоя бил тъп, оня умен. Ами вие като сте по- умни идете там и вижте как е, нормално е да се плаща за работата им, просто не ги обвинявайте предварително, а изисквайте от тях наистина да работят и тогава тези пари ще им бъдат наистина заслужени. Просто дайте шанс на хората, вероятно е тогава те да успеят. И последно- като става дума за пари в статията, активността във форума се увеличава.


16 Ноември 2011 18:51 | 1111
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Виновни за съдбата на Петрич са хората които не излезнаха да гласуват, тези които на вторият тур гласуваха от инат и злоба с/у М. Танем и ГЕРБ, както и тези които си продадоха гласа отново 4 години да ни управляват стърите управници, които и преди и сега нищо не правят, за да се почисти този град, да се сложи ред-защото е хаос от МПС, нелегламентирани пазари по улиците. Идете и вижте каква мърсотия е сега, след като са си отишли търговците на зеленчуци по тротоарите, около Църквата"Св. Богородица" и детската градина, нагоре до "Билла"също. Циганките само минават и нищо не чистят, или събират на купища изметено което вятъра разнася отново. Както всеки чесец взимат заплати чистачки, техните началници и тези от кметството които ги контролират, както и РИОКОЗ, така трябва и всеки ден да е чисто по тротоари и улици, да не дишаме мърсотиите в този навремето красив и чист, но сега цигански град. Кой е отговорен за това-Кмета и подчинените му. 12 години е така и сега ли? Никакви пари не заслуж




Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар