Прецедент за пример! ОИК Петрич прекрати предсрочно правомощията и отстрани кметицата на село Коларово за нарушение като на благоевградския кмет

15 януари 2020 20:13   29 коментара   44807 прочита


Спасова не е уведомила ОИК и ОБС за действията, които е предприела по чл. 41 от ЗМСМА, с което погазва закона , а благоевградският градоначалник е допуснал още 2 нарушения по този текст от закона, но ОИК отказа да го освободи, затова казусът е в АС 

Общинска  избирателна комисия в Петрич  сътвори прецедент в Благоевградска област. Прекратиха  предсрочно правомощията на кмета на едно от най-големите села в областта , село Коларово. Величка  Спасова от Българска Нова Демокрация,   е нарушила чл. 41 от ЗМСМА, като не е уведомила в срок ОБС и избиртелната комисия по действията си за заличаване като търговец, след като е била избрана за кмет на селото.

Припомняме, че текстът от ЗМСМА предвижда в 30 дневен срок след обявяване на изборния резултат, новоизбраните кметове да прехвърлят фирмите си, да обявят това обстоятелство в избирателната комисия и общински съвет и да се заличат като търговци в Търговския регистър. Трите условия вървят заедно и нарушението на едно от тях, води до предсрочно прекратяване на правомощията.

И тук законът е категоричен.   На заседание на ОИК Петрич почти единодушно, членовете, голяма част  от които са юристи, са гласували за прекратяване на правомощията, спазвайки закона . Нарушенията по този член не се тълкуват, а са императив- задължителни за изпълнение.

Въпреки политическите различия, 9 от членовете на РИК са гласували "За " прекратяване, срещу 3-ма, които са гласували политически против, загърбвайки разпоредбите на закона. Истинско показно направи районната избирателна комисия в Петрич на ОИК Благоевград, която отказа да прекрати правомощията на благоевградския кмет, който е погазил чл. 41 от ЗМСМА във всичките му изисквания. Отстранената кметица ще обжалва решението на ОИК в съда .

Кметът на Благоевград Румен Томов е пропуснал в рамките на законовия срок да се заличи като търговец, не е подал уведомление за действията си в ОИК и Общински съвет, извършил е прехвърляне на фирмата си, но не е изпълнил останалите изисквания, поради което и до днес той продължава да е търговец по смисъла на закона, и кмет на Благоевград.

Нарушение, което е доказано, но ОИК гласува политически и не прекратиха правомощията му. 4 партии обжалват казуса, който е в съда и вчера се проведе и първо заседание на АС .

В понеделник най-вероятно ще има решение на съдия Узунов, който гледа делото   "Томов". Един и същ казус две решения на избирателни комисии. В Благоевград си затвориха очите пред закона, а в Петрич законът бе приложен с цялата му сила.  Сигнал за нарушение на ЗМСМА в Петрич има срещу още 5-има кметове, но при тях нарушение не бе открито.

Според запознати, жалбоподателите са "целили" кмета на най-голямото село Първомай Ив. Митрев, но се оказа, че той е абсолютно редовен и свършил работа с фирмата си по закон. Заличил се е като търговец в указания от закона срок. ОИК Петрич даде пример и добра практика, за това как трябва да се отнасят политически отговорни лица към законите и законността в тази държава.В Благоевград очакват справедливото и законно решение на един от авторитетите в Административния съд ,съдия Димитър Узунов .  

 П. Попова 

29 коментара
15 Януари 2020 20:45 | Сашо
Оценка:
7
 (
15
 гласа)

Викаш и трите условия вървят ръка за ръка. Това да не е ръченица с 50 лв.


15 Януари 2020 20:55 | Сашо
Оценка:
2
 (
6
 гласа)

А бе Хихи


15 Януари 2020 20:56 | Сашо
Оценка:
11
 (
19
 гласа)

Викаш за пример са РИК Петрич А? А сега като касират изборите за общински съветници прокъратурата ще търси ли виновни от РИК Петрич че са подменили вота на хората? Кой ще плаща стотици хиляди лева за новите избори? Викаш Председателя на РИК -Зорница Авгинова ще е виновната а???


15 Януари 2020 21:14 | Кокорчо
Оценка:
-1
 (
9
 гласа)

Шаши, иди си у баня к.. Во


15 Януари 2020 21:28 | До Сашко - Лазар Балтонов
Оценка:
7
 (
13
 гласа)

Нарушенията са от СИК, СИК ОИК РИК и ЦИК са различни комисии. Най много нарушения в Петрич има там където председател на СИК е на ВМРО квота мисля в Кавракирово. Ще си поемете ли отговорността господа


15 Януари 2020 22:41 | Хаха
Оценка:
7
 (
9
 гласа)

Нарушенията не са по селата нарушението е в същата тази комисия която се подигра със всички


15 Януари 2020 23:02 | КапитаЛов
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Са как се класирам, как се върнам, цело Коларево ке купам


16 Януари 2020 06:51 | мими
Оценка:
5
 (
11
 гласа)

В Благоевград ОИК не гледа закона, а слуша мнението на част от улицата и затова получава възнаграждение.


16 Януари 2020 08:19 | Кокорчо
Оценка:
1
 (
5
 гласа)

Кокорчо ще умреш от злоба. Много си жалък, явно няма кой да те наебе.


16 Януари 2020 09:13 | пример
Оценка:
2
 (
6
 гласа)

Когато Ви изнася е за пример, нали... някъде за корупция има разстрел... съдът ще се произнесе, не разбрахте ли


16 Януари 2020 10:00 | Томчо Руменов
Оценка:
-3
 (
9
 гласа)

мале мале петричани показват на благоевградските пишман оик как се прави....
Да си одат тея в благоевград


16 Януари 2020 10:17 | qwe
Оценка:
7
 (
7
 гласа)

естествено ще ги касират... тя не е гербава, тя е различна.... но Вили при нови избори ПАК ще спечели.... няма да могат да подменят всички бюлетини или да ги направят невалидни...


16 Януари 2020 11:18 | Весето
Оценка:
5
 (
9
 гласа)

Хайде стига спекулации. Томов е извършил всички изисквания. И е предприел действия за прекратяване, и е уведомил. Не манипулират. Кум момента на произнасяне на ОИК има и заличаване. Така че престанете да вредите на Благоевград, ами се хванете за работа. Освен това всички жалби са нередовни и съдия Узунов сам прочете в залата изискването за решение на колективния орган на партиите, съгласно техните устави. Той е достатъчно компетентен и няма да си плюе на дипломата и да отхвърли решението на ОИК. Той ще прекрати делото, както следва. След малко знам че ще изтриете коментара ми но аз ще го пусна и в друга медия така че не се излагайте.


16 Януари 2020 11:26 | Възмутен
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Браво за това, че си отстранихте грешката, но защо изтрихте коментара ми?! Да ми бяхте благодарили поне...


16 Януари 2020 12:37 | Беласишки
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Тези от Коларово са толкова некадърни, че не могат и един селски прост кмет да си изберат. Пратихме им от Беласица, да ги цивилизоваме, ама и нея опропастиха. Абе така е - веран село, веран народ и веран бъдещ кмет и настоящ поп.


16 Януари 2020 12:42 | Коларски пръч
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Ей Беласишки, мож да сме веран, ама сме оргинални подгорски пръчове и зимата си караме с летните гуми и бронзирани джанти


16 Януари 2020 12:42 | ....
Оценка:
1
 (
5
 гласа)

Ха ха ха пак изтрихте коментара ми. Е много сте смешни и жалки???!!!!


16 Януари 2020 12:58 | сто грама гроздова
Оценка:
-3
 (
9
 гласа)

само да питам верно ли оти некъв симонски е фалшифицирал документи и тоя кмет на село благоевград сега се страхува... ей селяци от благоевград петрич немое да го стигнете. оти пишете тука за некъв куфар томов ...


16 Януари 2020 15:40 | �������
Оценка:
-5
 (
9
 гласа)

НЯМА ЛИ КОИ ДА ГИ МАХНЕ. ТЕЗИ ОТ. ОИК. ЗА СЕЛСКИ КМЕТ ИМА ЗАКОНИ. А ПРИ. ЯВНО НАРУШЕНИЕ. ОСТАВИХА. ПИЯНДЕТО ДА УНИЩОЖИ. БЛАГОЕВ ГРАД.


16 Януари 2020 16:47 | ива
Оценка:
2
 (
6
 гласа)

Важно е за ОИК да си гушне заплатата и да получи някоя друга облага, а закона ще си го тълкуваме както на нас ние изгодно. А там има и хора които не могат и да го тълкуват.


16 Януари 2020 19:03 | ��������
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Кои са тези, които са гласували политически?


16 Януари 2020 20:27 | Коларово
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Беласински Шопе не пишейте много, оти на вас Станка Коцинова вие заместник кмет. Сека събота смука със кмето. Величка е свет, за това избега от Чифлико. Пумкайте си на лъвчетата и чекайте да се стопли да крените по полето.


17 Януари 2020 11:25 | До струна
Оценка:
-2
 (
2
 гласа)

До му го лапате на Благоевградския кмет


17 Януари 2020 15:19 | Коларски пръч
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

До Коларово : Абе Коларски нужник . Личи си оти главата ти е крива и куха като на като на твойо селски Салмата . Ние можем да одим на полето, ама сме по близо до градо . Оня ден на фестивала на кукерите у Силмитли немаше нужда да носите маски, оти вие си ги имате по рождение . У главите сте кат грузинци . А това че сте некадърни и кухи - самите вие си го знаете и затова ойте у градо само у среда


17 Януари 2020 16:30 | Гост
Оценка:
-1
 (
3
 гласа)

Струмски блянове за рокади в Благоевград..... ех мечти, мечти.....


18 Януари 2020 00:35 | акулата
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Прочетох внимателно статията. Излиза че за липса уведомление на хартия е престъпление. В търговския регистър се вижда кой е управител на дадена фирма и повече не е нужно. Томов не се беше заличил и остана, а в случая всички са ербап на една жена. Жена която има кураж за 10 мъже и е толкова положителен човек, че е чест за тези който я познават. В нормалните държави не гледат анонимни сигнали, но тези от ОИК- Петрич се направиха велики. Важното е че ще взимат пари от заседания и нови избори за ОС. По всичко личи че някой от ОИК - Петрич е подал сигнала само те знаят вътрешни подробности. Момичето което е спечелило по най-честният начин изборите да я махнат по най- нечестния начин с оправданието на закона. Интересно дали някой от загубилите кандидати ще е новия кмет. Ако са мъже трябва да признаят че са загубили и да не са кандидати за този мандат. Жители на Коларово защитете си кметицата подкрепете с каквото можете и както можете. Пожелавам успех на Вили тя го заслужава.


18 Януари 2020 03:42 | Коларовлия
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Що им е на Станка Коцонова най убавата мома у Беласица


18 Януари 2020 03:44 | Коларовлия
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Що им е на Станка Коцинова. Най Убавата мома у Беласица


29 Януари 2020 13:15 | пешо
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

от всяко дърво свирка не става, от величка кмет не става
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар