Племенницата на Ив. Костов си вкара автогол - спечели дело за митнически началник, получава заповед за уволнение

03 май 2010 00:20   11 коментара   27052 прочита
Ивета Георгиева
Ивета Георгиева


Ивета Георгиева

Шефът й ген. Ваньо Танов ще плати 250 лв. разходи по делото, но ще се отърве от “горещия картоф”, подхвърлен му от лидера на ДСБ

Племенницата на лидера на Демократи за силна България Иван Костов - благоевградската митничарка Ивета Рангелова Георгиева, се полакоми за по-висок пост, спечели делото за заемането му, но с това успя да си издейства единствено уволнение, защото не бе предвидила влязлата в сила в края на 2009 г. митническа реформа. Ако известната митничарка си бе траяла и не бе водила дело в Административен съд - София срещу заповедта за понижаването й от длъжност началник отдел “Акцизен” в старши инспектор, след изтичането на майчинството й тя щеше да заеме по-ниския, но сигурен пост в Митница Югозападна. Георгиева обаче се почувства засегната от разжалването и сега остава безработна.

Миналата есен, както “Струма” съобщи, Ивета Георгиева бе съкратена от митница Благоевград, но запази поста си старши инспектор след телефонно обаждане в Агенция “Митници” на вуйчо й Иван Костов, брат на майка й. Това доведе до прецедента заповедта й за уволнение да бъде отменена няколко часа след подписването й от шефа на Агенция “Митници” ген. Ваньо Танов и да се прибягва до документно престъпление, каквото е заличаването й с коректор в изходящите заповедни книги на агенцията.

Георгиева заемаше длъжността старши инспектор до 12 февруари 2007 г., когато пое акцизния отдел в митница Благоевград. По-късно става ясно, че скокът й в ранг от IV във II е в нарушение на митническата Наредба за условията и реда на атестиране на служителите в държавната администрация и на 29 май 2009 г. бившият началник на митница Благоевград Румен Коцев отмени заповедта за повишението й и я прати на старата й месторабота. Мотивите на Коцев бяха, че не е имало конкурентен подбор за шефското място на отдел “Акцизи” - Георгиева била единствената кандидатка.

Според 12-ти състав на Административен съд - София град, председателстван от Наталия Ангелова, началническото място било предложено на още 2-ма колеги на Георгиева, те обаче се отказали и единствено по тази причина племенницата на Костов останала да се състезава сама със себе си, тоест не е имало нарушение на конкурсното начало. Съдът реши още, че заповедта за понижение е закъсняла с около 2 години - тя можела да бъде пусната не по-късно от 28 март 2007 г.

Ивета Георгиева депозира жалбата си в Административен съд срещу неправомерното, според нея, понижение, през юни 2009 г. Въпреки че тогава вече в страната се говореше за митническа реформа, още нищо не бе ясно и тя влезе в сила едва в края на есента. В новата структура митница Благоевград не съществува, респективно не съществува и длъжност началник на отдел “Акцизен” в нея, тоест съдът връща Ивета Георгиева на несъществуващо вече място.

Не е ясно как след влизане в сила на новата митническа структура Иван Костов и адвокатът на Ивета Георгиева не са се усетили, че митничарката води дело, при спечелването на което вместо заповед за началнически пост ще получи заповед за уволнение. Ако бяха се досетили предварително за клопката, правно те можеха да оттеглят жалбата в съда и Георгиева да се върне на работа след майчинството като митнически инспектор.

Единственият разход на Агенция “Митници” по благоевградската митничарка ще са 250 лв., колкото тя платила на адвоката си, а съдът постанови тази сума да й бъде възстановена от ген. Ваньо Танов.


Още за: И. Георгиева   дело   пост   Още от: Политика

Принтирай статия
11 коментара
03 Май 2010 04:17 | usa
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

E по некога и това става. хахахахах


03 Май 2010 08:18 | Бивш митничар
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Когато се опиташ да си търсиш правата в тази система,започват въртелрежките и в повечето случаи,те"прекарват",ако не си си осигурил правилната защита.А когато искат да се върне някои служител предложен за съкращение или уволнение,нарочно допускат грешки в заповедта ти,за да имаш шанс в съда.Така се връщаш и не те уволняват или съкращават повече.А тези които са нарочени,като тази колежка-те уволняват отново.Искат всички да са послушковци и да си траят за да върви далаверата.Затова и контрабандатана цигари и несъбирането на акцизите от алкохола и др.- се увеличава,а пхриходите от акцизи спадат.Нали проверяват останалите най-добри и проверени чрез точковата система,минали през конкурс митничари?Къде са приходите които обеща Директора на агенцията?По магазините е пълно алкохол със съмнителни,дори незалепени както трябва фалшиви бандероли.Лепилото е още незасъхнало......Цигари от Македония и Турция е пълно,дори в сладкарниците около училищата.Няма контрол от данъчни и митничари.


03 Май 2010 09:34 | хари
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Това не е вярно що се отнася до прилагането на трудовото закнодателство. Г-жата е под закрпила ,защото е по майчинство и има още едни член от ЗДСл , които задължава работодателят да и предложи работа. Така че напразно се радвате.


03 Май 2010 09:59 | умно
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Който копае гроб другиму, сам попада в него!


03 Май 2010 12:57 | БЛАТИНЕЦ
Оценка:
3
 (
5
 гласа)

Не познавам въпросната особа,но Ив.Костов никога не е помагал на роднини.Той се срамува от блатинското си потекло. Така че оставете всички тия глупави писания.


03 Май 2010 16:23 | гражданин
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Живеем в свободна държава и свободно, анонимно и спокойно можем да изказваме лично мнение. Не погазваме закона! Мненията тук са нещо обикновенно на запад. А всеки има глава на раменете си и може да отсее житото от плявата.


03 Май 2010 23:19 | pepi
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

тази госпожа има 6 кила злато по нея.до днес не знаех че е племеница на костов,сега вече ми е ясно защо носи толкова злато все пак на ромите това им е любимия метал.а иначе всеки който се е допрял до тази племеница се е отвратил от костов и родата


07 Май 2010 12:06 | Митничаря
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Шушков,след като си направил Захарина Никова-/Зина митничарката ,известна в митническите среди и службите навремето, с фиктивните износи за Македония,която е доверен човек на Д.Манолев,бившият митничар и кмет на с.Кулата,който дърпа конците на митниците Кулата и Златарево в сянка/-началник на смянана Златарево,явно старите канали и далавери си продължават дейността.А ген.Танов,като бивш шев на ГДБОП явно знае и си трае,за преминаването на китайските пиратки през Златарево и др.контрабанди.Нали изгонихте неработещите митничари,но вие изгонихте работещите за Държавата,а работещите за Вас и СИЕ-послушковци,останахада "увилочават" бюджета на РБ.Дали Премиера Бърисов е наясно или го манипулирате?.........


07 Май 2010 19:24 | ......
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Борисов и Костов са наясно с контрабандата,когато Борисов е бил Главен секретар по времето на НДСВ, я е движил и сега също има контрабанда, всичко което става в страната става с разрешението и под чадъра на определен кръг от хора! В момента се вдига мн пара че се върши нещо от правителството УЖ срещу организираната престъпност, а всъщност ся премахват хората които ги застрашават! Алексей Петров и Борисов се появиха като фигури по времето на Костов, те са отдавна законсперирани фигури, след падане от власт на Костов, Борисов почна да става известен и да трупа точки и сега е премиер, защо ли Иван Костов след като е компрометирана фигура е на ключов пост! В комисията за контрол на ДАНС! Знае се кви далавери са вартели, тогава защо борисов дава на Ванката власт, защото Костов го държи с нещо! Схемата е ясна НЕ Борисов а Костов дърпа конците и в момента премахва определени хора с натиск и власт! Смениха почти всички хора от администрацията в митниците? Всички институци са в контрабандата!


07 Май 2010 19:41 | ......
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Сменя се цялата администрация, техни хора си слагат, на някои се повдигат фалшиви обвинения без доказателства за да се отчете дейност!Делата в съдилищата се разпределят на определени състави! Полицията извършва арести без заповеди, или ако има заповед за арест е без входящ номер! Всичко се прави с цел спрашване на обекта, който всъщност знае или незнае нищо, знае се че той ще проговори в състояние на стрес, с цел да отърве кожата, а всъщност е точно обратното, затва че да знаете колко по малко говорите в полицията толко по добре! не случайно при арест се казва Всичко което кажете ще бъде използвано срещу Вас в съда! Прокуратурата също е в контрабандата, не цивилната само че! Никога няма да има контрол по границите, от там минават една част от парите на народа, грехота е да не посегниш!


09 Май 2010 17:05 | ***
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Не разбирам защо Редакцията сваля два мои коментара и не иска да отговори на въпросите ми?
Може би защото публикува невярна информация и я е страх от наказателна отговорност?
Отговорете, моля, какъв е източника ви и кой е написал материала?




Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар