Обзор на тържествената ОБС сесия! Навлязохме в "ерата" на Христо Ковачки! Провали се изборът на ОБС председател! Дуелът Тодоров-Динков приключи без победител!

11 ноември 2019 14:30   43 коментара   60914 прочита


Кметът Р. Томов получи ключа за Благоевград, влезе в кабинета си, благословен от трима свещеници    

Общински съвет Благоевград остава временно без председател, след като на днешното си първо заседание не успяха да изберат шеф на ОБС. Кандидати бяха Андон Тодоров от Партия на зелените и Рашко Динков от Земеделски съюз "Александър Стамболийски".

Както struma.com информира, само 1 глас делеше Тодоров от председателското място след проведеното първо гласуване. Неуспелият кандидат-кмет от ВМРО Иван Ризов направи предложение гласуването да се проведе на следваща сесия, но Тодоров настоя за нов избор. Бишият шеф на ОБС Радослав Тасков внесе повече яснота около процедурата и тя бе повторена, като наново бяха номинирани кандидатите Динков и Тодоров.

Изнервени, двамата кандидати дочакаха и резултатите от втори тур, като този път отново имаше 6 недействотелни бюлетини, а на Тодоров този път не му достигнаха 2 гласа, за да заеме стола на Радослав  Тасков. Цяла седмица след изборите се правиха всемъзможни совалки, за да мине изборът на председател от първия път. Много интересни конфигурации бяха направени, но днес се показа ,че има пробойни и в двата лагера на кандидатите.

Говореше се, че Тодоров е сигурният председател,тъй като зад неговата кандидатура са новите управници,задължени му заради  неговото съдействие за  спечелване на  изборите. Като жест на благодарност за помощта, БСП и гравитиращите около тях общински съветници, със сигурност са подкрепили кандидатурата на Тодоров. 4 членната му група от ПП Партия на Зелените също. Кои са останалите можем  само да гадаем.

Рашко Динков спечели 16 от гласовете на съветниците. Според запознати, неутралитет са запазили съветниците от "Глас народен " имаше 6 недействителни бюлетини и в двете  поредни гласувания. Някой твърдят, че изборът на ОБС председател е разцепил и останалите групи съветници, част от съветниците в една група са гласували за Динков, други  за Тодоров .

Интересно е  поведението  на съветниците от ДПС, които по време на изборите излязоха с дясна платформа. Как са гласували днес обаче  ДПС е  изключително интересно. Изненада бе, че БСП, като печеливша партия, не издигна свой кандидат.Очакваше се Любен Милев, лидерът на столетницата в града, да е кандидат за председател на ОБС. 

Така щеше да е престижно за червение, но явно са припознали някой друг като свой и продължават да изпълняват ролята на патерица в политическите състезания . БСП подкрепиха и независимия кандидат за кмет Румен Томов.  В крайна сметка прогнозите, че днес няма да бъде избран председател ,въпреки активните совалки сред съветниците, се сбъднаха. Затова на 29-ти ноември  местните парламентаристи ще гласуват отново за новия си шеф.  

Новите 41 положиха клетва на тържествена церемония и се заклеха да служат на Благоевград.  От новоизбраните общински съветници днес се явиха абсолютно всички. В залато присъстваха и областният управител Бисер Михайлов, заместник кмета по финансите и временен кмет Иво Николов, председателят на ОИК Мартин Бусаров и др. Между присъстващите бяха и заместник-кметовете инж. Емилия Тунева и Зорница Кралева от кабинета Камбитов, като единствена липсваше Христина Шопова.
 
Впечатление направи и присъствието на главния  архитект на общината Васил Тинчев, който бе уволнен от екс кмета Камбитов,уличен в нарушения по служба.  Още след обявяването на резултатите от изборите обаче, стана ясно решението на съда, според което Тичнев е бил неправомерно уволнен.
 
Той бе и кандидат за общински съветник, но не събра нужните гласове и днес присъства само като гост.  
 Новият кмет на Благоевград Румен Томов получи символично ключа за града от Иво Николов и зае мястото си във все още горещия стол в бившия вече кабинет на  Атанас Камбитов. А там, на бюрото му го чакаше графика за деня - изпълнен със срещи с шефовете на отдели, с които ще бъдат обсъдени най-наболелите въпроси и проблеми.
 
Събитието не премина и без благословия за здраве. Трима свещеника прочетоха молитва и благословиха хляба, с който бе посрещнат Томов.
 
След официалната част и проваления избор на шеф на ОБС, съветниците премихана към гласуване по останалите точки от дневния ред. Започнаха с назначаване на комисия, която ще изготви правилника. според който ще протичат идните заседание на местния парламент. 
С много емоции бе белязан днешният ден за новоизбраните общински съветници и кмета Томов.
 
Ще бъде ли избран председател на следваща сесия или ще продължи "царството" на най-възрастния съветник Христо Ковачки, който по право ръководи съвета, предстои да разберем 
 
П. Пенева

Още от: Политика

Принтирай статия
43 коментара
11 Ноември 2019 14:54 | Благоевград
Оценка:
18
 (
44
 гласа)

Комунисти, комсомолци, пионери .... тра ла ла ла ла, ла ! Какво ли ни чака с тез елементи от менделеевата таблица.


11 Ноември 2019 14:58 | Да !
Оценка:
6
 (
66
 гласа)

Сега поне две години, ще обясняват на хората, че разкриват злоупотребите на предишните, ще манипулират че много работят и след тях..... потоп. Където мине комунист, трева не никне. Ама благоевградчани им харесва, долара да е 3 000 лева.


11 Ноември 2019 14:59 | ИДЕЯ
Оценка:
29
 (
35
 гласа)

В този съвет има няколко души, които откровено си купиха гласове да влезат - Дончо, Рашко, Бриндовица, Бисер Стойчев, ДПС, неграмотният Калоян Ханджийски с топ схемаджията Миро Чолев. прави се нула лева заплата да имат и ги изхвърлят в опозиция да не решават нищо и им е вътрешно с по 30-50 хилияди лева, дето са дали. на следващите избори ще почиват. обединяват се ГЕРБ, БСП, Тасков и още няколко що годе читави и купувачите са аут.


11 Ноември 2019 15:17 | Hei
Оценка:
9
 (
31
 гласа)

Третия коментар е доста верен ...в десетката, а франкофоли ще го сънуват


11 Ноември 2019 15:21 | хаха
Оценка:
11
 (
53
 гласа)

ВЕРНО ЛИ КАМБИТОВ ОКРАЛ 20-30 МИЛИОНА ЗА 8 ГОДИНИ


11 Ноември 2019 16:07 | старогражданин
Оценка:
19
 (
21
 гласа)

При слаб Герб и слабо БСП царуват фурнаджийските лопати, които много трудно се определят като количество и стойност за деформация на обществения вот на първи тур. Деформацията на втори тур обезателно обхваща кмет и зам. кмет. Третия транш довършва деформацията на първия тур. Точно това предстои.


11 Ноември 2019 16:20 | от ера в ера...
Оценка:
7
 (
13
 гласа)

...и от век, на век. На Иванко-бърдуква, Хитър Петър, Настрадин ходжа, Андрешко, Пурко... 1340г. "гордият"народ-потурковци изси. а, купчини човешка смрад готови да го водят и оправят.


11 Ноември 2019 16:37 | бай мише
Оценка:
21
 (
27
 гласа)

ексглавното архитектче беше уволнен много късно от Камбитов. ако иска и него да закопае Томов да го прибере пак. И той, и приятелчето му Дончо най-бързия строител нанесоха непоправими щети на града. Интересно защо василчо не се включи в листата на Дончо ами се набута при Новоселски с цели 40 гласа за листата му. Пази боже сляпо да прогледа е тоя пишман архитект нула като архитект и като администратор, че и политик иска да става.


11 Ноември 2019 16:43 | избирател
Оценка:
17
 (
23
 гласа)

започна се, некой много си поверваха, чуите ехото от петричките села, язък за града ни, ама като джумалии не излязоха да гласуват а др. се продадоха за жълти стотинки /щото тия пари дето получиха дали ще им стигнат за 4 години/ И СЕГА ЯЗЪК ЗА ДЖУМАЯТА, СТАТА ТЯ КАКВАТО СТАНА С ТИЯ УПРАВНИЦИ .....


11 Ноември 2019 16:58 | Петя
Оценка:
17
 (
19
 гласа)

Ерата на "големите цървули"! Помним как дойдоха със хавлиените чорапи във града ни!


11 Ноември 2019 16:58 | старогражданин
Оценка:
6
 (
12
 гласа)

Докато съм жив ще си остана с версията за умишлен палеж на магистрала "Струма". Интелигентна брутарност извън местните комунета и всякакви десни. Ние сме си в Европа!


11 Ноември 2019 16:59 | Лиза Мишпека
Оценка:
8
 (
12
 гласа)

Кмета първо да си избере хубава и дащна секретарка, за да не е на сухо през мандата, другото не е важно...


11 Ноември 2019 17:05 | Вангелия
Оценка:
7
 (
21
 гласа)

Да питат първо работниците на Дончо и на Рашко дали са доволни от чорбаджиите си и тогава да направят избор. Познавам хора, които са работили и при двамата и знам, че от Дончо се оплакват, а тези които работят при Рашко не могат да кажат лоша дума за него!


11 Ноември 2019 17:11 | Пурко
Оценка:
8
 (
32
 гласа)

Много реване за изгонения кмет, и много плюене за новоизбраният. Оставете времето да покаже, Аман от оракули. Всички новоизбрани били подкупни и неуки, ами бившият не го ли изгониха за това. Чест прави на премиера че го нарече дерибей. Ако е честен, в което не съм убеден защо не присъства на предаването на кметския стол. Па много обидчив и срамежлив ще се окаже доктора.


11 Ноември 2019 17:30 | Нещо страшно
Оценка:
19
 (
29
 гласа)

Кмето ви е като кондуктор у градския транспорт .На официална церемония с торбето през рамо, нема такъв цирк и такъв град


11 Ноември 2019 17:38 | 11111
Оценка:
18
 (
20
 гласа)

Дано да изберат достоен ПРЕДСЕДАТЕЛ но ТОДОРОВ не е за там.. той предаде КАМБИТОВ, сега ако ТОМОВ не му играе по свирката как мислите, че ще постъпи.
Не харесвах КАМБИТОВ, защото си мислеше, че все ще е така, но уви..
Но този съвет в по-голямата си част е направо потресаваща гледка.
ИЗБЕРЕТЕ НЯКОЙ ОТ ДПС та да е пълен смях.. ТРАГЕДИЯ .
БОГ ДА ДАДЕ ТЪРПЕНИЕ И ЗДРАВ РАЗУМ НА ТОМОВ.


11 Ноември 2019 17:49 | оххх
Оценка:
15
 (
21
 гласа)

Добре де нямаше ли кой да му каже поне за церемонията по встъпване в длъжност да махне чантичката от рамо?!


11 Ноември 2019 18:38 | Леле
Оценка:
13
 (
15
 гласа)

Ами тия лелки за там ли са, никаква класа и стил, излезнаха от село но селото си е останало в тях. Нека ни е честито, е и временния председател и той да ни е честит. Благоевградчани доволни ли сте от състава


11 Ноември 2019 19:34 | имеиме
Оценка:
21
 (
23
 гласа)

Новия кмет не смее да свали чантичката от рамо, като е чул какви айдуци има там.


11 Ноември 2019 20:00 | Нашио
Оценка:
13
 (
21
 гласа)

Калоян Ханджийски застава зад комунистите за малко трохи от трапезата. Такива отрепки закопаха дясното. Утре Хакан ще гласуваме за дясното, дори и върли седесари като мен. Душици продажни.


11 Ноември 2019 20:05 | Гошо
Оценка:
10
 (
20
 гласа)

Лелки като Росица Димитрова и Савеклиева бутнаха Камбата. Много оси си беше вкарал в кошера завалията. Тези безскруполни селянки му разковаха колибата. Толкова са нагли че даже не си подават оставката а се правят на ощипани. Ако бяха нормални сега щеше да ги е срам да излезнат сред хората.


11 Ноември 2019 22:41 | Съветник 42
Оценка:
8
 (
20
 гласа)

Рашко Динков жалко подобие на бизнесмен и политически играч. Г-н Динков кой Ви даде да санирате блок в Струмско-Камбитов. Кой Ви покани на сцената при обявяване на съветниците на ГЕРБ-Камбитов. Така ли му благодарите? Щедър сте Господин бизнесмен с провал като рентиер на The Moon и гениалната идея за ледена пързалка. Добре, че слушкате за да Ви дадат нещо в замяна иначе няма как да се фукате с BMW X7. Фурнаджийска лопата и лош генетичен материал това сте Мистър ОБС наблюдател. Ходете си на Мощанец не сте желан! Покажете малко чест и мъжкарство! Бъдете опозиция нали бяхте екип с Камбитов или просто използвахте ГЕРБ кръвопиецо и смукахте, но може да дойде ден в който ще се задавите от собствената си алчност. Бог да пази Благоевград ог такива, личности' като Вас.


11 Ноември 2019 23:39 | ...
Оценка:
10
 (
16
 гласа)

Най-ми е кеф, че Елезов не влезе в общfle1pинския съвет, смешник, пълен смешник. Е нека сега да слезе на земята... беше си много повервал, да квичи и плямпа по фейса сега.


11 Ноември 2019 23:42 | Рошко
Оценка:
10
 (
14
 гласа)

След хейта по Камбитов, тоя пич ше има точно 3 до 4 месеца, за да покаже че ще отвори нови работни места, щот всичко друго ще е само оправдание или просто е лъгал.


11 Ноември 2019 23:45 | Валери
Оценка:
7
 (
15
 гласа)

1000 работни места ще отвори, ще махне таксите от 40 лева за детските градини и ще отвори индустриална зона, чакаме. Но да спазва националното законодателство, моля.


11 Ноември 2019 23:55 | Грозданов
Оценка:
11
 (
15
 гласа)

Нямам идея какво направихме, Съсипахте града. Ще получа още един инсулт.


12 Ноември 2019 01:19 | Струмичката
Оценка:
1
 (
11
 гласа)

Първите пет коментара са на един и същи човек или трол, ако искате го наречете. Да не би да е некй от вас, а? И той като вас доста неграмотни коментари пише. Ама колко ви е яд, чак от Космоса се вижда. От яд ще си изядете и таш.... те, ако имате, де. Толкова сте пристрастни, на човек да му се доповръща от вас. Не съм комунист, но вие ги биете по всички направления. Уууууу!!!!


12 Ноември 2019 06:19 | Лили
Оценка:
17
 (
17
 гласа)

Дончо Балито няма висше образование, вие добре ли сте да направите председател на общински съвет необразован човек. Ама направете го, да почне да изнудва и да рекетира обикновените хора, за да им включва точките в дневния ред за сесия.


12 Ноември 2019 06:27 | Питам
Оценка:
10
 (
10
 гласа)

Томов защо на заяви открито кой от кандидатите подкрепя. Да покаже ясно с кой има намерение да работи


12 Ноември 2019 06:33 | Държавна калинка от Градъ
Оценка:
20
 (
24
 гласа)

Новия кмет с чантичката прилича на работник от синята зона, само светлоотразителна жилетка нямаше!


12 Ноември 2019 07:19 | еймико
Оценка:
17
 (
19
 гласа)

Как ще се избере неграмотен човек без висше образование Дончо зеленото, дето застрои всички зелени площи в града, вие луди ли сте, боже какви хора влязоха в ОС


12 Ноември 2019 07:23 | ейлелеле
Оценка:
8
 (
16
 гласа)

Колко години Рашко лапа, а зад него баща му, ожени се за този пост, номад и той, алчник


12 Ноември 2019 07:33 | Мими
Оценка:
17
 (
17
 гласа)

Станахме за смях в страната никой не ни коментира хубаво


12 Ноември 2019 08:29 | Запознат
Оценка:
-1
 (
13
 гласа)

Лошо за Рашко ли говорите?! Спрете се псевдо разбирачи и коментатори! Повечето сте заслепени и водени единствето от злоба, завист и омраза!!!! Искате нещо добро, промяна?! Е, как да стане, като телата и душите Ви са изпълнени с лошотия, която бавно, бавно Ви изяжда!? Промяната към добро започва първо отвътре в нас! Рашко е човек с главно "Ч"!!!!


12 Ноември 2019 09:13 | До Валери
Оценка:
-2
 (
10
 гласа)

Валери от 2 месеца няма задължителна такса - 40 лв. в детските градини. Аз имам малко дете което посещава детска градина и знам.


12 Ноември 2019 10:02 | старогражданин
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

В Благоевград идват за постоянно представители на успешен 70годишен, частен бизнес извън страната. Случайно не Ви напомних за Георги Найденов и Тексим. Десетилетия хората търгуват с българска продукция с фантастична печалба. За себе си. Бог знае къде са инвестирали печалбата по света. Само за миналата година става въпрос за продукция за два милиарда лева. Държавната печалба тук е над 600милиона лева. За тяхната няма данни. Второ или трето поколение на изключително интелигентни хора на ДС. Над нивото на един Пирински, който го познавате.


12 Ноември 2019 10:44 | до съветник 42
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Затова сте 42, щото сте много далеч от истината, само Динков ли е, както се изразявате фурнаджииска лопата, ами др. какви са, колко от тях минаваха от едни към други докато не получат това което искат, Вие май сте от невлезлте, а доста потичахте и поплювахте, но не Ви се отвори парашута, говоря КАТО вАС, ЗА ДА МЕ РАЗБЕРЕТЕ... Оставете Рашко Динков, виште си Вашият избранник..... той какъв е, честен, коректен, е хайде моме излагаш се...


12 Ноември 2019 12:28 | капитан Вишнаров
Оценка:
-1
 (
5
 гласа)

Раше е човек с главно Л Котило на доносници и политически фурнаджийски лопати! Маринополски къцани кочове!


12 Ноември 2019 13:04 | Запознат
Оценка:
-1
 (
3
 гласа)

Ти нямаш нито визията, нито интелекта да изкзваш тук мнения за маринополски хора!!!


12 Ноември 2019 13:28 | капитан Вишнаров
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

За да се изказва мнение за маринополци трябва да умееш да псуваш звучно и искрено, а не да имаш визия и интелект! Впрочем интелекта ми го откраднаха в рейса докато пътувах от Сандански за Марино полле.


12 Ноември 2019 17:25 | orlin mahala
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Споко ЗЛАТАНКАТА, СЛЕД 1 ГОДИНА НА БОРСАТА, ОТНОВО Е ЗАМ. ДИРЕКТОР В 5 СОУ. Мишок.


12 Ноември 2019 21:24 | 123
Оценка:
-2
 (
8
 гласа)

Сърбайте сега попарата на Томов, ама пада ви се, благоевградчани. Не помислихте добре, действахте емоционално и затова ще тънете в мизерия. Няма да има санирани блокове, няма да има инвестиции. С тоя кмет сте за никъде.... ама има една приказка- каквото човек сам си направи, всички да се съберат, няма да го сторят. Сами си го направихте, така че не се оплаквайте.....


12 Ноември 2019 22:29 | Коментар До съветник 42
Оценка:
-5
 (
5
 гласа)

Аз коя съм гражданка на община Благоевград. Вие какви интереси обслужвате? Далеч сте от истината. Аз да се кандидатирам за общински съветник няма шанс, интелектуалното ниво е прекалено високо''. Говоря Ви за политики господин поддръжнико обслужвайте си вашия Рашко както можете. Виждам от тук, че не ви се отдава, но дерзайте. Другите какви са не ме интересуват, но Рашко Динков каква строителна фирма има да санира блок или сигурно си взе комисионното и като всеки, интелектуалец'' си купи кола, с която е безсмъртен? Как използва Герб? Как беше от друга партия с Румен Калайджиев мистър минерална вода и сега смени опашката си като хамелеон, но бързо се разпознава. Успех на 29 и запалете една свещ за Дончо или Албина!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар