Обсъждат възможности за китайски инвестиции в Благоевградско

18 септември 2012 11:12   20 коментара   10437 прочита


Меморандум за партньорство между област Благоевград и китайската провинция Дзилин беше подписан в столицата на провинцията - Чан Чун, каза на пресконференция областният управител Костадин Хаджигаев, предаде репортер на Радио ‘‘Фокус’’ - Пирин. Хаджигаев беше в Китай на третата поредна среща „Еврокитайски бизнес” начело на 9-членна делегация от политици и бизнесмени. Той се е споразумял с китайския си колега Ванг Рулин през април китайска делегация да гостува в Благоевград и да се създадат работни групи, които да работят за сближаването на двете области.

Областният управител уточни, че ще се търси партньорство по две направления – възможности за китайски инвестиции в Благоевградско и срещи на местния бизнес с китайския за евентуални общи бизнеспроекти. Според него, най-перспективни са сферите на туризма, производството на алкохол и текстилната промишленост, а също и научната сфера, тъй като китайските му колеги били много впечатлени, че в Благоевград има два големи университета. Благоприятно е и разположението на града в близост до границите с Гърция и Македония.

На официалното представяне на големия международен бизнесфорум Костадин Хаджигаев е бил поканен в официалния президиум и е изнесъл реч. Бил е приет и от партийния секретар на областта. Той е изключително впечатлен от интензивните темпове, с които се развива Китай, както и от мащабите на китайската икономика. Област Дзилин има 27 740 000 жители. Делегацията е посетила мол в столицата Чан Чун, построен на 64 000 кв.м. площ, посещенията в който достигат в почивните дни до 500 000 купувачи, а оборотът му достига 1,5 милиарда евро.

На форума Хаджигаев е преговарял за бъдещо партньорство също с хърватската и латвийската делегации.

източник: focus-radio.net

20 коментара
18 Септември 2012 11:31 | Преговори
Оценка:
16
 (
18
 гласа)

Как е преговарял Хаджи Ганьо: изял паница паяци в китайски ресторан; пил е водка с литовеца и ракийка с хърватина. След като се напил изнесъл реч. След това Струма Нова го обявила за Андрей Громико на Балканите!


18 Септември 2012 11:37 | Христо
Оценка:
11
 (
17
 гласа)

Бай Ганьо ходи, ходи по Европа, па отиде и в Азия, се същия простак си е.
Неграмотен, без образование и култура представя града и България - пък после защо не ни уважават никаде- защото такива екземпляри ни представляват.
Аз избирах Бойко, а то се пръкна Хаджигаев! За Хаджигаев никой никога не е гласувал!


18 Септември 2012 11:52 | Незнайко
Оценка:
11
 (
15
 гласа)

Откога този гьон започна да разбира и от наука, че и да мениджира връзките и? Вероятно след като си купи диплома за "вишо" от Габрово ли беше, от пернишката ли?


18 Септември 2012 11:54 | иван
Оценка:
3
 (
9
 гласа)

Това е много хубава новина но трябва да се погледне към земеделието най- вече направата на борси за изкупването на селскостопанската продукция за да бъде олеснен производителя, това е най-важното на този етап.


18 Септември 2012 12:09 | съветник
Оценка:
10
 (
12
 гласа)

Браво за "добре обмисленото "сътрудничество. Ще ги накъркаме китайчетата с нашата люта ракийка, ще им изтъчем и ушием сините униформи и ще ги качим на лифта за Картала, да видят, аджеба, как се развива туризма у нас, и то отвисоко. А за научната сфера-достатъчна ще им бъде срещата само с областния управител и заместника и сами ще се откажат от това изфабрикувано от нашия "умник"сътрудничество.


18 Септември 2012 12:31 | Mайкъл
Оценка:
9
 (
11
 гласа)

Може ли някой да ми каже каква беше палзата за Благоевград от сътрудничеството
с гр. Обърн Щатите?


18 Септември 2012 13:17 | !
Оценка:
10
 (
10
 гласа)

защо бе тикво не отмени решение за корекцията на реката в парка на Сандански, а?


18 Септември 2012 14:16 | ЧЕНГЕ ОТ ДС 08
Оценка:
8
 (
10
 гласа)

ТОЯ КАМБИТОВАТА МУТРА НЕ В КИТАЙ А В СИБИР ЩЕ ГО ИЗПРАТИ СКОРО. С ЕДНОПОСОЧЕН БИЛЕТ.
ГЕРБ Е ТОТАЛНА МАФИЯ.


18 Септември 2012 16:22 | за !
Оценка:
7
 (
7
 гласа)


тия всички са у кюпо - борбата е за обществените поръчки там се краде яко и затова никой не скача срещу Тотев и неговата банда - подхвърля на всички в властта що са !затова трябва да направим един протест пред областта - с искане да си одат и Хаджигаев .....
ГЕРБ дойде на власт с мисията да сложи ред в управлението ! но нещо не се получава вече трета година ?? само някакви проверки без да има резултат !! четиво за запълване на свободното време !!
Често четем, че областната управа Благоевград е разпоредила проверки - кога за пропаднали улици в Ново Делчево, кога за незаконни строежи около водоема в с. Дебрене, училищни ниви с. Поленица община Сандански, кога за нещо друго. Жалко е, че нищо не четем за резултати от проверките. Много дълги проверки, сякаш изследват историята на човешката цивилизация!!!
защо бягаш от истината за тези лично извършени от теб проверки !! дай отчет -какво си направил - едната е по разпореждане на премиера г-н Борисов!!


18 Септември 2012 16:43 | !
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

Хаджигаев разпореди проверка ! Къде е Баханов - града се надига а той се крие, при тия явни нередности обекта корекция на река Бистрица трябва да се спре !!
Кмете къде ти е гранитната облицовка на стената на корекцията на река санданска Бистрица ! защо боклуци - изрески от облицовъчни плочи от Гоце Делчевските села !! след 2-3 години всичко ще се орони ....


18 Септември 2012 17:03 | случаен
Оценка:
-2
 (
4
 гласа)

Чета от известно време форумите в Струма. Прави впечатление, че едни и същи тъпанари пишат едни и същи дрънканици!!! Не стойте у дома пред компа, а се хванете на работа и така ще сте по щастливи и по позитивни. Иначе диспансеризация !!


18 Септември 2012 17:24 | браво !!браво !!!!
Оценка:
8
 (
8
 гласа)


Прозрачност, достъпност, отворени за гражданите държавници с европейско мислене - ГЕРБ.
три години бездействие !! Какво става у таз държава !!
Изправиха пред дисциплинарен съвет директор Р. Каймаканова за скандалната продажба на 29 дка от гребната база в Огняново за 175 000 лв. вместо за 1 268 000 лв.
Искаме истината за случая с продажбата на имота с. Огняново !
Кога зам. областните управители г-н Баханов, г-н Михайлов ще излезнат най-после със становище по горния случай !! кога ? защо тези хора стоят в областта !! ЗАЩО ?
ги дължат тези хора в областта!
Кога ще излезе истината за продажбата за този имот !! КОГА


18 Септември 2012 17:53 | до браво!! браво!!!
Оценка:
-5
 (
9
 гласа)

ПРЕСТАНИ С ТВОЙТЕ ПИСАНИЯ ЗА ОГНЯНОВО. ВИЖДАШ ЧЕ ОТ ГОДИНИ ПИШЕШ ЗА ТОВА И НИКАКЪВ ЕФЕКТ. БАНАЛЕН СИ, КОЙ ГО Е ЕНЯ ЗА НЕЩО КОЕТО САМО ТЕБЕ ИНТЕРЕСУВА ОТ ОГНЯНОВО И ОТ ЦЯЛА БГ.


18 Септември 2012 18:30 | защо !
Оценка:
9
 (
9
 гласа)

защо г-н Хаджигаев не излезе със становище по случая Огняново ! та да стане ясно що е ставало и кой що и правил та да спрат тези писания ! вечни ! защо


18 Септември 2012 22:00 | 13 до защо
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

Иди и питаи Киро Добрев, он ке ти каже-никои друг не може.


19 Септември 2012 04:51 | до 13 -до защо !!??
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

кой е този Киро Добрев !! къде да го намеря та да го питам ! що он работи ! каков е ! и защо да го питам него кат тоя имот е продаден от областта ! и г- н Плевналиев го повдигна този въпрос първо когато беше митистър на строежите, а сега вече като президент явно го заборави


19 Септември 2012 09:20 | любопитна Гана
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

КРАЙНО ВРЕМЕ Е ПРОЦЕСА, КОЙТО СТАРТИРА С РАЗКАРВАНЕТО НА Ви К ШЕФА ДА ПРОДЪЛЖИ И С НЕГОВИЯ ПРИЯТЕЛ, КОЙТО СЕ Е ЗАВЪРНАЛ ОТ КИТАЙ. НЕЩО ТОЯ ГЕРОЙ СЕ БЕШЕ ИЗЦЕПИЛ В НЕГОВ СТИЛ " АКО СМЕНАТ Б. СПАСОВ, ЧЕ СИ ПОДАМ ОСТАВКАТА " . ЕМИ СПАСОВ Е ВЕЧЕ ВЪНКА, КАКВО ЧАКА КИТАЕЦА ОЩЕ, ДА СИ ПОДАВА ОСТАВКАТА И ДА СИ ПЛИЦКА КРАКАТА В СКЪПИЯ СИ БАСЕЙН.


19 Септември 2012 09:52 | кирил
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

още ли молове ще се строят в нашият малък град ще наемаме ли китайци където никой не ги ще и ще ги заселваме в благоевград, не ни трябват да измисли как да се подпомогне бизнесът и то малкият в града китайци не ни трябват..... да помисли как да се разрастнат селата около града, да има инфестиция по някоя европейска програма да се оправят деретата и улиците по селата и най-вече да има производство, а не стройтелният отдел в общината г-жа стиляна ерделска да създава само проблеми на дребните хора който искат да правят бизнес а не да пълнят нейната хазна до кога?


19 Септември 2012 17:13 | пд г-жа Кунева
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

1. Какво спира г-жа Кунева да направи среща на място в Сандански, лично да разговаря с гражданите, събрани около тази кауза, и наистина да стане техен глас, като буквално доведе прожекторите на медиите и ги насочи към проблема?
2. Какво спира адвокатите в нейната партия да предложат безплатно услугите си на неформалната гражданска организация в града с цел изискване на достъп до информация от общината по случая?
3. Какво спира разследващите журналисти, членуващи в партията й, да направят журналистическо разследване по случая, а PR-те й да се погрижат то да получи широко отразяване в медиите?


19 Септември 2012 20:47 | цървул
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Гарван на Гарван око не вади. Само снайпера ге оправя. Ще дойде и тоя ден .Като не става с мира на Ви СЕКИРА.




Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар