Напрегната сесия на ОБС Петрич! Разгорещени дебати около местните данъци и такси, ето какво решиха съветниците

29 януари 2019 17:08   37 коментара   40856 прочита


Разгорещена бе днешната сесия на общинския съвет в Петрич. Местните парламентаристи заседаваха по 18 точки от дневния ред и една извънредна. Най-оживени дебати предизвика предложението за изменение и допълнение на Наредбата за местните данъци в община Петрич. То нажежи обстановката на заседанието на съветниците в южния град днес.

Категорично против промени се обяви социалистът Димитър Капитанов, който излезе с пространно изказване срещу промени в Наредбата, които по думите му ще ощетят значителен брой собственици на МПС в петричко. Капитанов заяви, че 25 000 превозни средства до 3,5 т ще бъдат обложени с нови данъци. Увеличението на данъка върху МПС е илюзия, че ще ощети само най-бедните. Ще пострадат и други в т.ч и бизнеса“, обобщи Капитанов, посочвайки, че държавата е поставила общините пред свършен факт с приемането на промените в Закона за местните данъци и такси.

Той предложи на колегите си да отпаднат предложените промени в Наредбата, а ако това не се приеме да влязат в сила най-ниските ставки ,предложени от законодателя, което няма да ощети сериозно местния бюджет. Георги Ангелски от ГЕРБ контрира с думите, че Капитанов е изрекъл много неистини и приведе примери с новия данък за петричани и този в съседна община, където ставките са действително по-високи при една и съща възраст на автомобилите.

Председателят на ОбС Георги Тренчев предупреди, че ако не се приемат промените в Наредбата за местните данъци Петрич ще трябва да отиде към нормите приети от законодателя, а щетите върху бюджета ще бъдат близо половин милион лева. Тренчев беше категоричен, че са взети предвид минималните ставки при промените в Наредбата, и че съветниците във всички комисии са подходили изключително отговорно.

Според гласуваното днес от съветниците при автомобили до 55 киловата, от 0,70 лв на киловат досега, в новата Наредба се отива към намаление на 0,45 лв на киловат. При автомобилите в граница от 55 киловата до 74 киловата намалението е от 0,80 лв на киловат по старата Наредба към 0,55 лв на киловат по новата Наредба.

При автомобилите от 74 киловата до 110 киловата ставката се увеличава само с 0,10лв. на киловат , при 1,20 лв по старата Наредба към 1,30 лв на киловат в новата. Това по отношение на мощността. При екологичния компонент промените в новата Наредба отиват почти на минимума, стана ясно от представените разчети. „Разработвани са и много примерни партиди, за да се стигне до окончателното предложение“, обобщи Тренчев.

Тези три категории обхващат 21 500 моторни превозни средства в петричко от общо 26 000. При гласуването след едночасов дебат не бе прието предложението на Капитанов да отпаднат измененията в Наредбата за местните данъци. „На близо 10 хиляди автомобили от най-масовата категория в община Петрич се намалява данъкът, а там където ще има увеличение, то ще бъде до 9%“, обобщи председателят на Общински съвет Георги Тренчев.

Към кмета Бръчков бяха отправени няколко питания. Съветникът Стоян Божинов от ВМРО се поинтересува какви мерки ще вземе кмета във връзка с провала на снегопочистващите фирми? Ще бъдат ли глобени те?

Какви мерки са предприети от Община Петрич във връзка с ширещото се незаконно строителство, особено в новата циганска махала на Петрич? Задействана ли е процедура за премахване? На питанията на Божинов кметът не отговори на тази сесия .

Питане отправи и БСП съветникът Димитър Капитанов около готовността на Община Петрич да поеме част от разходите на участъци от републиканската пътна мрежа, за да не плащат винетки хората, които я ползват, особено в Подгорски, Кулско-Марикостински и Първомайски райони.

Кметът Бръчков бе готов с отговора си и заяви:

Въпросът беше поставен и вече коментиран на заседание на ПК по ТСУ към ОбС. Предстои да изготвим план-сметка за ежегодната поддръжка на тези участъци, каква е дължината им и тогава да се вземе решение.

Общинският съветник Йордан Каракашев излезе с отворено писмо по проблема с придвижването на тежкотоварни автомобили по моста при село Рибник. Каракашев напомни, че там вече има поставен ограничителен знак за преминаване на МПС над 12 тона, при условие че същият мост е новоизграден. Припомняме, че съоръжението се срути през месец май 2012 г, а през пролетта на следващата година беше изграден отново и пуснат в експлоатация.

Каракашев посочи, че забраната за преминаване на тежкотоварни превозни средства затруднява работата на бизнеса, а алтернативният маршрут през моста при с. Тополница също не е надежден, защото съоръжението не е в добро състояние. Каракашев призова ОбС да излезе с обща позиция по този въпрос и да потърси отговор на въпроса: защо съоръжение на 5 години е затворено за движение на тежкотоварни автомобили и ще се предприеме ли нещо по въпроса от страна на принципала – държавата? Кметът Димитър Бръчков отговори, че проблемът е поставен на вниманието и на депутата Георги Динев, който е поел ангажимент да го отнесе до парламентарната комисия по регионално развитие, в която членува.

Отделно от това е изпратено писмо до компетентните инстанции на държавно ниво с искане да се предостави информация на община Петрич за състоянието на всички мостови съоръжения в петричко, както и за кои са предвидени ремонти и в какви срокове ще бъдат извършени те. Среща на ниво министерства предстои по въпроса до дни, обобщи кметът Димитър Бръчков.

Вяра Иванова

 


Още от: Политика

Принтирай статия
37 коментара
29 Януари 2019 17:22 | Гроб
Оценка:
20
 (
24
 гласа)

Поздрав за всички петричани гласували за Герб, таз година увеличение на данаците с 50%, а догодина с100%, честито.


29 Януари 2019 17:25 | Януарчо
Оценка:
12
 (
12
 гласа)

Честито! Пей народе - сигурен съм, че сега форума ще бъде затрупан от такива положителни коментари и суперлативи, та на управниците ще им се прииска още утре да са изборите...


29 Януари 2019 17:33 | тук
Оценка:
17
 (
19
 гласа)

В ПЕТРИЧКИЯТ " ПАРЛАМЕНТ" СОМО КАПИТАНОВ И БОЖИНОВ ЛИ ЧЛЕНУВАТ, ВСИЧКИ ОКТАНАЛИ САМО ПАРИЧКИ ЛИ ПОЛУЧЯАВАТ..... ЗА КАКВО НИ СА ТОГАВА, НЯКОЙ ЩЕ ЧУЕ ЛИ МНЕНИЕТО НА НАС ГЛАСАПОДАВАТЕЛИТЕ..... ГОСПОДА ДАНЪЦИТЕ СА МНОГО ВИСОКИ, СПРЕТЕ ДА ГИ КАЧВАТЕ ИНАЧЕ ЩЕ СТАНАТ НЕСЪБИРАЕМИ, В ПЕТРИЧ ВЕЧЕ НЕ ОСТАНАХА МЛАДИ ХОРА


29 Януари 2019 18:50 | bobi
Оценка:
22
 (
22
 гласа)

вдигай всичко, на това заспало племе и въздуха трябва да се облага с данък, лъвове сме били, путки заспали сме ние българите


29 Януари 2019 19:31 | ДОБРИ
Оценка:
18
 (
20
 гласа)

НАЙ-ГОЛЯМИТЕ КОРУПЦИОННИ ПРАКТИКА СА СЕГА, ПРИ УПРАВЛЕНИЕТО НА БРЪЧКОВ! НЕМА ТАКИВА СХЕМИ НИКЪДЕ В БЪЛГАРИЯ, САМО В ПЕТРИЧ, КОРУПЦИЯ И ПАК КОРУПЦИЯ


29 Януари 2019 19:32 | Ъ
Оценка:
11
 (
35
 гласа)

Капитанов и Божинов са по зле от всички. Толкова популизъм не съм виждал никога. Капитанов и ти Божинов спрете да се излагате и хората да заблуждавате.


29 Януари 2019 19:58 | Красо
Оценка:
-3
 (
9
 гласа)

Ало другарката стига си писала коментари. Няма как 20 годишна кола с катализатор да плаща данък 10 лв, а да замърсява въздуха двойно.


29 Януари 2019 20:02 | За Петрич
Оценка:
16
 (
20
 гласа)

Бръчков, давай сега и водата вдигни, ега орел ве вдигне, гадове мръсни


29 Януари 2019 20:09 | МАЦАНОВ
Оценка:
8
 (
10
 гласа)

Що ми триете коментарите за Капитанов гласувал 20 000 лв за телевизия БАЦ


29 Януари 2019 21:18 | РЄ
Оценка:
22
 (
26
 гласа)

Ами да на Капитанов скъпата вода ще му се отразява добре нали там е на заплата. А какво върши ? Цял живот в ощърб на народа точно като БСП


29 Януари 2019 21:22 | Коларовалия
Оценка:
8
 (
10
 гласа)

Лошо му е на Капитанов 2000 бона заплата вода без пара живото у него.


29 Януари 2019 21:25 | Апашко
Оценка:
7
 (
11
 гласа)

Аве бръчка отговори на божинов на въпросите срам немаш и кажи на народо с колко ки дигните водата?


29 Януари 2019 21:30 | Kl
Оценка:
16
 (
18
 гласа)

Цената на горивата го дразни Божинов не на водата а пък Капитанов обратно .То едно куче като умира най много лае.


29 Януари 2019 21:54 | Ванчо
Оценка:
-1
 (
11
 гласа)

Абе никаде не видях да има повишение на данаците ? Защо плюете да ви е честито не разбирам поне някой от коментиращите ако може да ми отговори. Това може само в кафалорията да се случи чета, че има мамаление а от долу псуват по кмет, съветници и партий, че им увеличавали данаците.


29 Януари 2019 23:10 | един позитивен
Оценка:
-1
 (
7
 гласа)

(На всички критични коментари, хайде малко да разнообразя)

Тренчев като младеж си. Да си жив и здрав :)


30 Януари 2019 00:21 | Лялето
Оценка:
10
 (
10
 гласа)

Петрич от град на МИЛИОНЕРИТЕ се превърна в града на МИЗЕРИЯТА !!!
ВИЕ кажете на кой е заслугата за това ??


30 Януари 2019 02:38 | до МАЦАНОВ
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Бързо обърна резбата . Да не те подгониха от БАЦ та започна да плюеш .


30 Януари 2019 08:41 | Яшо
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Божинов го плюете ама задава смислени въпроси. Кмета не само да отговори, ами да предприеме незабавни действия за събаряне на циганските катуни.


30 Януари 2019 08:54 | Герб
Оценка:
9
 (
13
 гласа)

Господин кмете, може би знаете, че няма вечно абонирани за стола на който сте в момента. Същото най вече се отнася за вашата администрация. Там сложихте млади девойки без потенциал, без стаж, само затова, че са хора на някой си. На хора които изтински се нуждаят от работа, независимо къде най- безпардонно им отказвате. Помислихте ли преди това, че те са ваши избиратели. Знаете ли колко от тях са на улицата и вие ако сте забравили те не са. По моя преценка и настройката в обществото не затова, че сте от ГЕРБ, а за горенаписаното ще накажат цялата администрация.


30 Януари 2019 08:59 | Брендо
Оценка:
-1
 (
5
 гласа)

КАРАКАШЕВ СЕ СЪБУДИ А ЦЕЦА КОГА?


30 Януари 2019 09:03 | Уточняващ
Оценка:
6
 (
8
 гласа)

Към ГЕРБ. По отношение на девойките и потенциала. Имат, имат и то не един - млади, убави, че и дашни. Малко ли е?


30 Януари 2019 09:05 | Трайчо
Оценка:
-3
 (
5
 гласа)

Абе човек който е много кадърен няма да бъде на улицата, значи за нищо не ставате щом сте там, часните фирми не остават кадърните и образовани хора да стигнат до община или др държавен сектор казвам от личен опит. Просто има глад за работна ръка а частните фирми дават доста по голями заплати от държавния сектор. Така, че ако сам себеси мислиш че си кадър няма как да си на улицата, освен ако живееш в розов филм.


30 Януари 2019 09:33 | Герб
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Съгласен съм, че са млади, за хубави не съм много сигурен, а за дашни незнам. Така не живея в розов филм, аз си имам работа, но познавам млади хора висшисти които години немогат да си намерят работа и мислят да имигрират. А дали са ценни кадри времето ще покаже, защото не им се дава възможност да се докажат. Нали знаете когато кандидатстваш за работа те питат какъв стаж имате и къде.


30 Януари 2019 09:39 | Киро
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

като ги гледам горките съветници никой ама никой от тия нема да е там след изборите най много бацанка и карадалията на другите довижданеее колко и напъни да прават


30 Януари 2019 10:01 | ПЕТРИЧ.
Оценка:
0
 (
8
 гласа)

ГОРЕ ИМА ЕДИН КОМЕНТАР, ЧЕ СЕГА НАЙ МНОГО СЕ КРАДЕ, А ПРИ ВЕЛЬО НЕ СЕ ЛИ КРАДЕШЕ ПОВЕЧЕ, ИЦО ГЕОРГИЕВ И ВЕЛЬО СТАНАХА МИЛИОНЕРИ, ПЛАЩАХА РАЗДАВАХА ПО 1 000 000, ЛЕВА ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ.


30 Януари 2019 10:16 | Видо
Оценка:
4
 (
8
 гласа)

Всичките положителни коментари да написани от служители в община Петрич, да ви кажа само едно, гниди долни скоро ида Видовден.


30 Януари 2019 14:20 | ГЕОРГИ
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

ВИДО ТАКОВ ДЕН НИКОЙ НА СВЕТО НЕ Е ВИДЕЛ САМО ТИ КИ ГО ВИДИШ АМА НА ДРУГ СВЕТ ХА ХА ИДВАЛ ВИДОВДЕН СЕЛЧО.


30 Януари 2019 15:46 | ЕЛВИРА
Оценка:
2
 (
6
 гласа)

ЗА НИЩО НЕ СТАВАТ ТЕЗИ СЪВЕТНИЦИ И КМЕТА И ПРЕДСЕДАТЕЛЯ .
ДАКАТО БЯХМЕ С РОЗАЛИН В ОБЩИНСКИЯТ СЪВЕТ СТАВАШЕ ПО НЕЩО НО СЕГА -НИЩО.
НО НА СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ ПАК ЩЕ СЕ КАНДИДАТИРАМЕ .
АМАН ОТ НЕКАДЪРНИЦИ И СЕЛЯЦИ


30 Януари 2019 17:17 | Гг
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Кмете изключи ги от скорост съветниците и са живи загинали.


30 Януари 2019 17:26 | До Елвира
Оценка:
0
 (
10
 гласа)

Розалин да излезе за кмет, колко още да го чакаме??? Ще стане от раз. Каквото и да се спекулира, той е най- принципния и сериозен от всичките в тая среда. За това си отиде от ОбС. Никой уважаващ себе си бъдещ кмет, не би плувал в тая помия от нискоинтелигентни и селяци с мазни бретони
п. с. Струма, не го показвайте тоя Тренчев !!!читателите имамаме кошмари един месец след всяка негова ппява


30 Януари 2019 17:33 | До Бръчков
Оценка:
2
 (
12
 гласа)

Митеееее, ако знаеш колко хора разочарова и отврати. Най- близките, които загуби само колко са? Това са потенциални избиратели глупако, идват избори. Срамувай се, че си млад, а си толкова деградирал и посредствен! И аз съм за Рози - кмет, но независим!!!


31 Януари 2019 00:41 | ПЕТРИЧ.
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

ЕЛВИРА ТИ ИЗОБЩО НЕ СИ В ЧАС, ТИ СИ НЯКОЯ ПАЧАВРА ОТ ТЕЗИ НА ИЦО ГЮПКАТА И НА ВЕЛКО.


31 Януари 2019 15:04 | 22
Оценка:
0
 (
6
 гласа)

хахах Рози кмет, но независим? Хахаха кое му е независимото? Толкова години източваше ВиК Петрич независим от никой.


01 Февруари 2019 00:54 | от Петрич
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Октомври ще дойде идват избори. Бръчков и всички общински свъетници ще си змаинат за винаги. Как няма срам Бръчков ще назначава млади пикли некадърни, а хора с магистратури завършили ще стоят безработни, няма и срам, забрави кога се молеше да го избираме! Тези които не ги назначава на работа го избраха те, но няма да идва следващ път! Колко хора със средно образование работят в общината и в данъчното, а за висшистите нямало било работа, няма срам този Бръчков по зле е от Вельо съжаляваме че сме го избрали. Но ще му е за последно!


01 Февруари 2019 00:58 | 00012234
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Приел Бръчков архитект от Варна някои си непрокопсаник, ама е от Герб затова го е взел наредили са му, колко архитекти млади нямат работа, чудят се къде да работят, а той ще нанзачава тук хора от Варна, как може да не държи за града, това е предател и чуждопоклонник! Но идва видовден ще го видим на изборите. Никои няма да го изберем вече. Нека се порадва още малко да е кмет че няма да има друг път кметски стол, ще седи някои друг там, които ще мисли за народа!!!


01 Февруари 2019 01:03 | Радина
Оценка:
-1
 (
5
 гласа)

Розалинчо този глупак, по 300 пъти пуска обяви за Супер маркет Рай и всъщност никои не приема, как може да е толкова глупав този Розалин, може ли да е такъв смешник, две зърна няма в главата тоя ще е кмет как ли пък не, никои не е луд да гласува за него, той е толкова зъл и простоват, мисли се че е много нещо, ама е нищо да му имам пилешкия акъл! Самочувствие без покритие.


01 Февруари 2019 07:56 | За Радина
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Нещо си в голяма грешка чайе Радина, просто “след това” не те е зарадвал, както си очаквала




Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар