Корнелия Нинова остава председател на БСП, конгресът не прие оставката и

22 януари 2022 17:02   25 коментара   13664 прочита


50-ият Конгрес на БСП не прие оставката на лидера на партията Корнелия Нинова. 

Гласували „За“ оставката на Нинова бяха 164. 415 делегати на левицата гласуваха „Против“ оставката на Корнелия Нинова, а 20 гласуваха „Въздържал се“. 

Корнелия Нинова остава председател на Българската социалистическа партия. Ето част от политическия и доклад пред конгреса: 

Изтеклата 2021 г. беше наситена с политически събития. Беше белязана от ковид епидемията и последвалите я здравна, икономическа и социална кризи. Рязкото увеличение на цените на електрическата енергия доведе до  задълбочаване на проблемите в икономиката и за домакинствата. 2021 беше годината на политическата нестабилност, на мъчителна раздяла с управлението на ГЕРБ, усилия на опозицията в лицето на БСП и на новите партии да направят промяната с подкрепата на мнозинство от българските граждани.

Проведоха се безпрецедентни 3 парламентарни избора в една година. Благодаря от сърце на вас, а чрез вас на всички структури на партията за усилията, труда, които положихме за тези три избора. Не беше лесно, но вие направихте всичко възможно тези избори да минат добре организирано от наша страна, въпреки ковид пандемията и тежките условия на общуване помежду ни.

БСП се нуждае от нова програма, отчитаща промените в глобален, европейски и регионален контекст, даващи бързо променящи се черти на съвременната епоха с навлизането на нови технологии, трансформации, във финансово – икономическата сфера, информационните средства, научно-образователните институции и силно влияещи върху промяната на политическите и идеологически нагласи. В програмата ни да опишем не само следствията и характеристиките на съвременната епоха, но и да се направи по-точен обзор и оценка на така наречения преход, който доведе до бързото пропадане на България в поредица от общо структурно и силно регионално изявени кризи – демографска, финансова, икономическа, стопанска, образователна, здравна.

В почти всички програми на сродни европейски леви партии и движения наред с общите положения в исторически план се дават конкретни управленски решени с програмни цели и положения, като някои от тях са и много строго секторно ориентирани. Новата програма на партията трябва да отдели повече място и конкретност на вижданията за външната политика, на която ще се спра по-късно. Ние в изпълнение на решението на Конгреса започнахме работа по такава програма.

Проведоха се дискусии организирани от Националния ни политически институт. В тях се включиха учени, неправителствени организации, членове на партията и цели наши организации. На базата на тези дискусии върви подготовката за изготвяне на новата ни програма.

Предстои ни да засилим капацитета на Националния политически институт, който да активизира работата си, да привлечем по-широк кръг представители на други леви партии и граждански организации. Да ангажираме в дискусиите представители на партиите и партньори от ПЕС и социалистическия интернационал. 

Второто направление, в което трябва да помислим и да работим е организационното укрепване. Поставяне на нова, стабилна и съвременна основа на организационната работа на БСП. Другари, имаме проблем с организациите по места, с организационния живот. Трябва да извършим цялостен преглед на организационното състояние на БСП, да постигнем нов баланс между дейности, които да бъдат реализирани добре на централно равнище и други, които да са отговорност на местните структури.

Да провеждаме регулярни обучения на актива, да подобрим комуникацията и взаимодействието с местните структури, по-силно ангажиране на народните представители в процеса на повишаване на организационния ни капацитет. Проучване на добри практики, партии и партньори и прилагане на уставни мерки по отношение на социалистите, които са работили за кампании и кандидати на други политически формации. 

Трето направление – на обновление и развитие в БСП. Електронизацията и новите технологии в дейността на БСП. Вие знаете, че ние направихме първата стъпка за въвеждане на електронни карти и регистър, но предстои тази политика да бъде довършена, да се усъвършенства, да се осъвремени и да се намали до минимум обмена между нас на хартия. 

Четвърто – изграждане и привличане на кадри, интелектът на нашата партия като политическа възможност за реализиране на политиките ни. Преглед на състоянието на кадровата банка на БСП. Възстановяване на системата на обучение. Засилване на взаимодействието със специализираните неправителствени организации, работа със студенти, стипендии, стажове, щатни и нещатни сътрудници на народни представители и подкрепата за инициативата на Младежкото обединение в контекста на изпълнението на нашата младежка политика. 

Пето – парламентарна дейност. Подобряване на взаимодействието между парламентарната група и Националния съвет на БСП и местните структури, засилване на присъствието на народните представители в регионите. Изнесени заседания на парламентарната група по места, публични кампании на самата парламентарна група по определени теми, засилване на обмена на информация и съвместната работа на парламентарната група с членовете на Европейският парламент. 

Имаме нужда от нов подход към местната власт, още повече, че днес би трябвало да си поставим следващата политическа цел: местните избори 2023 г. и тяхното убедително спечелване.  За да направим това  обаче, трябва добре да засилим  работата с местните кметове и общински си съветници, провеждане на големи срещи на национално ниво, внасяне на конкретни решения за проблемите, които засягат местната власт.

Разбира се, бих искала да благодаря и да отчета усилията ни да създем  голямата лява коалиция и да благодаря на партньорите ни от нея. Но ни предстои още работа в тази посока. Трябва да засилим диалога с още граждански сдружения и партии от лявото пространство, с профсъюзите и изграждане на европейски модел, при който левите партии и синдикатите са в тясно взаимодействие и комуникация.

 

Уважаеми другарки и другари, резултатите на БСП от изборите миналата година са тежка загуба. Причини има много. Но  аз поех отговорността за тази загуба и подадох оставка, която изпратих до всички членове на партията. Днес я потвърждавам пред вас и моля да се спре също с всички манипулации и спекулации по тази тема. Всеки член на партията е получил моята оставка, защото е гласувал на пряк избор Днес я потвърждавам пред най-висшия орган на партията – Конгреса. 

 

 

Ние сме част от управляващата коалиция на България. Нейното създаване не беше лесна работа. Четири партии с различен идеологически и електорален профил, дори по някои въпроси – с взаимно изключващи се позиции. 4-те партии бяхме изправени пред предизвикателството – четвърти избори, тежка икономическа криза, безпътица за България, страдание за българския народ или работещи решения, спокойствие, мъдрост и привеждането на страната и народа през кризите.

Ние избрахме второто. Заявихме, че ще бъдем социалния вектор в правителството и отстояхме в трудни разговори тази заявка в коалиционното споразумение.

Другари, до коалиционното споразумение се стигна след прозрачни и публични преговори в 18 работни групи. Благодаря на всички участници в тези нелеки преговори. Благодаря за професионализма, с който отстояха основни политики от нашата програма и предизборни ангажименти. 

Още от началото на преговорите за съставяне на правителство и до ден днешен ние сме не просто необходимата партия за допълване на гласове в парламентарното мнозинство. Ние сме основен стълб на стабилност, сигурност, предвидимост, предсказуемост и професионализъм в управлението на България и в Народното събрание. 

За по-малко от месец се видя, че нашето искане за повече държава в подкрепа на хората не е просто идеологически постулат на БСП, а е съвременна необходимост за икономиката и за хората. Правителството предприе мерки, които на практика я реализираха. Наложихме мораториум върху увеличението на сметките на битовите потребители. Подпомогнахме с близо 2 млрд. лв. домакинствата и бизнеса с  пряка намеса на държавата. Напълно наша инициатива е най-накрая да реализираме друг приоритет от програмата на БСП - борбата с монополите в защита на гражданите. И започнахме от мобилните оператори, от колекторските фирми. Предстои ни тази с частните съдебни изпълнители. С пълното съзнание, че се изправяме срещу огромна финансова мощ, но твърдо решени, така, както говорихме в опозиция на думи, сега да свършим работа, когато сме в управление.

В ход е подготовка за съществена съдебна реформа, която да върне справедливостта в България. Заедно подготвяме проектите на закони за закриване на специализирания съд и прокуратура и за промяната на КПКОНПИ, за оставката на главния прокурор, но и за същностната, дълбоката промяна в съдебната система. 

Само за един месец и без нито един ден толеранс към правителството, три основни политики на БСП, за които се борим от години направиха първите стъпки - засилената роля на държавата, борбата с монополите в защита на гражданите и съдебна реформа. 

Разбира се, нашето лице, нашата същност като лява и социалистическа партия е социалната държава и социалната политика. Ние сме социалният стълб в правителството и най-вече по това хората ще съдят за нас. Един от най-силните изразители на този социален вектор е политиката по доходите. В следствие на кризите, бедността и неравенствата се увеличават. Нашата грижа са слабите, уязвимите и бедните. Правителството предприе мерки за компенсации, но те не са достатъчни. Инфлацията, резкият скок изяждат доходите. 

Другари, грешката при преизчисляването на пенсиите ни направи уязвими. Но днес ние трябва да кажем - всички пенсии се преизчислени и увеличени. Разликата дойде от намаляването на ковид добавката, която не е част от пенсията - от 120 лв. на 60 лв. Но и тази разликата не трябваше да я има. И тази грешка ще поправим в началото на февруари. Всички пенсии, получили по-малко спрямо декември, ще бъдат компенсирани през февруари. 

Не смятайте, че с това ще приключим нашата борба за достойно възнаграждение, за достойни доходи, достойни пенсии на нашите родители, на нашите баби и дядовци.

Ние продължаваме да стоим на позицията за преизчисляване на всички пенсии с нов средноосигурителен доход. До края на юли ще обсъждаме този нов модел на пенсионната система, която да бъде по-справедлива и възрастните хора да получат онези достойни доходи, които са заслужили, които са изработили и които ще им дадат възможност за по-достоен живот. През юли по този въпрос и не само по него, ще има актуализация на бюджета. В тази актуализация ще залегнат същностните реформи в различни сектори, за които БСП от години се бори. Освен в пенсионната, в образователна, в здравна сфера. Но проблемите на хората няма да чакат до тогава. Много е важно да се действа сега, в най-трудните месеци. Подготвен е бюджетът, който трябва да бъде приет през януари.

Уважаеми делегати,

Смея да твърдя, че толкова социален бюджет не е имало отдавна в България. Социалните разходи са увеличени с над 30% спрямо 2021 г.

Благодаря на министрите на БСП за усилията, които положихме. Благодаря и на министъра на финансите, който прие нашите предложения. Това не са просто числа.  Зад числата, които ще ви кажа, стоят основни политики на партията - 20 млрд. лв. за социална политика.

Уважаеми другари и другарки,

Най-голямото предизвикателство пред нас като партия, като общество, като държавници, като народ е демографската катастрофа. Каквото и да правим, ако няма народ, няма никакъв смисъл.  Грижата за младите и за децата, за увеличаване на продължителността на живота, намира реално изражение в бюджета за тази година. Ето как:

Мечтаните от нас безплатни детски градини и ясли са факт от  01.04.2022 г., с 10% се увеличават парите за издръжката на детски градини и училища, с които ще се платят увеличените разходи за електро и топлоенергия, горива и вода. Децата в предучилищните групи  ще продължат за получават безплатни закуски, но с увеличен бюджет за това, за да бъде храната  по-качествена.  6,5 мнл. лв. са заложени за транспорт на учениците от средищни училища и професионални гимназии в съседни населени места. Ще се закупят и нови училищни автобуси, за да не остане и едно дете без възможност да има достъп до образование. Със 100 млн. лв. ще се финансира нова програма за извънкласни дейности в училище. И тази година учениците ще почиват безплатно на море, а бюджетът се увеличава и за тази мярка. С 15 млн. лв. се финансират физкултурни салони, спортни площадки в училище, в името на здравето на децата. Заработва и нова програма за медиатори и социални работници в детските градини  и училища. Повишават се заплатите, отново заплатите на учителите, като стожерите, като хората, които помагат на нас, на семействата, за отглеждането на нашите деца.

 

Разбира се, няма как за един месец да решим всички проблеми, но това е първата голяма крачка за социална справедливост. Заслугата за това, че участието на БСП и „БСП за България“ в участието на страната. Знаем, че хората са уморени. Знаем, че са мачкани години наред. Знаем, че нямат търпение за пълна промяна и ще се опитаме да я направим, възможно най-бързо.  Не се оправдаваме, просто имахме само един месец за работа и нито един ден спокоен, нито един ден толеранс. Въпреки това, продължаваме да работим в изпълнение на ангажиментите на БСП, поети в нашата програма и предизборната кампания.

Уважаеми другарки и другари,   

Ние, БСП и коалиция „БСП за България“, няма да отстъпим  от декларацията на 44-то Народно събрание и Договора за добросъседство. Преговорите на РСМ за членство в Европейския съюз, не могат да станат за сметка на българския национален интерес и историческата истина. Не могат да станат, докато има език на омразата и дискриминация спрямо граждани с българско самосъзнание.

 

Много ще се изговори на днешната дискусия - какво да направим, за да възродим БСП. Да я вдигнем отново. Ще има най-различни мнения. Казвам своето сега - морал и доказване в управлението. А то става по три начина - идеи, хора и действия. Ние имаме своите идеи и започнахме добре с първите стъпки в управлението - да ги отстояваме, те да стават видими и да стават правителствена политика. Ние имаме хора на всички равнища - подготвени за управлението. Остават ни действията. Нека да покажем именно с действия, че Българската социалистическа партия е тази партия, която винаги ще отстоява националния интерес на България. Която е за социалната държава. Която е за справедливост. Която е за просперитет. Която е за развитие на икономика. За образование, свързано с икономиката. За земеделие, което храни българския народ. За развитие на културата и духовността, която винаги е била стожер на България. За развитие на здравеопазване, до което всеки да има достъп. За развитие на икономикa, която не просто ще ни осигури повече БВП, а ще даде нов модел на правене на икономика. Ние трябва да докажем, че такава България, каквато си я представяме и за каквато мечтаем, може да стане реалност чрез управление, в което БСП участва, работи и доказва чрез моралния си облик, чрез професионализма и кадрите си, че това, което казваме, го правим и не отстъпваме. 

Вярвам във вас, че това ни предстои в следващите месеци и години. Пожелавам на всички на добър час. И всичко, което днес си кажем, да пр


Още за: БСП   конгрес   нинова   Още от: Политика

Принтирай статия
25 коментара
22 Януари 2022 18:40 | Дончо
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Десните трябва да издигнат паметник на Нинова поне 20 метра висок. Да съсипеш партия с готова членска маса, изградени структури, организация, не е никак лесно.
Едно време казваха: "всяка крива линия, успоредна на априлската е права линия", сега могат да го адаптират с: "всяка грешка, ако е сътворена от другарката Нинова, не е грешка"


22 Януари 2022 18:43 | Ники
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Още 2-3 години и Корнелия Нинова ще им закрие партията. Голям смях ще падне, когато на следващите избори не прескочат 4 процентната бариера.
Можеха направо да я изберат за ликвидатор, за да не правят разходи за още един конгрес.


22 Януари 2022 18:55 | Стефанов
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Сигурно след отхвърлянето оставката е имало бурни ръкопляскания. Супер мазохизъм е да аплодираш някой, който умира. Освен ако наистина желаеш кончината му.


22 Януари 2022 19:04 | Леля Таня
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

И БСП и ГЕРБ по пътя на НДСВ.


22 Януари 2022 19:36 | старогражданин
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Без илюзии! Всички комунета гласуват за Радев и Нинова. Даже "сините " от файтоните. Даже и ДПС.
Без рестарт на Герб България е загубена!!!


22 Януари 2022 19:52 | До староселянина
Оценка:
0
 (
4
 гласа)

За пореден път доказваш, че си изкукуригал дърт и невеж индивид. Герб и дпс са скачени съдове от над 10 години.


22 Януари 2022 20:30 | старогражданин
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Досието на ДПС не започва преди 10 години.


22 Януари 2022 21:28 | До староселянина
Оценка:
-2
 (
2
 гласа)

Пишеш тъпотии, че ДПС са гласували за Радев, та те заедно с герберите са му най голямата опозиция. Много домати има да отгледаш, докато ти станат ясни нещата.


22 Януари 2022 22:29 | k
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

bsp bokluk


23 Януари 2022 09:09 | Рот
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Честито! Любчо и Корнелия, честито! Вчера закрихте БСП


23 Януари 2022 13:17 | Чука
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Клавиатурните ватници не искат да си признаят, че за агонията на партията на олигарсите е виновен само и единствено сатрапа Мунчо. Същия този калъф създаде партията на Просто киро и Кокорчо, а на пролет се очаква да промотира новата си партия - „Ново начало”, начело с комсомолеца Пеканов. Честито на всички социдиоти и розови чукундури!


23 Януари 2022 13:23 | До горния дебил
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

Искам те тих, герберски уроде.


23 Януари 2022 14:02 | Чука
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Не мяукай бе, розов!


23 Януари 2022 15:07 | Чука
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

Аз съм розов миндил. Искам комуняги да ме онодат


23 Януари 2022 20:03 | Чука
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Чифуте, ти си нелечим шизо-кретен!!! Колкото и да се напъваш да пишеш от мое име, си оставаш един розов миндил. Единственото лечение за теб е чук в главата и у Бистраците.


23 Януари 2022 20:56 | До Чука толупа
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

Да ти еба майката умрело куче.


23 Януари 2022 20:57 | Чука
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

Извини ме, аз не искам проблеми. Просто съм розов педал.


23 Януари 2022 21:00 | Чука
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Еби си майката розов шизофреник!


23 Януари 2022 21:21 | Чука
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

Ще си еба майката. Аз съм мишка и жалкар в реалния свят и тигър тук.


23 Януари 2022 21:21 | Чука
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

Искам много комунисти да ме ебат, да ми сцепат розовото анусче.


23 Януари 2022 22:24 | Чука
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Ше осереш курецо некъде, де да е по-скоро :)


23 Януари 2022 22:40 | До Чука глупака
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Не ни занимавай с твоите сбъркаи сексуални фантазии.


23 Януари 2022 22:40 | Чука
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Искам голям розов комунистически хуй в гъза си.


24 Януари 2022 09:33 | старогражданин
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

С опростачването на форума се стопира дебатът върху темата. Следващата стъпка е форум... без форум. Да не се чудите


24 Януари 2022 10:55 | До староселянина
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Изкуфял старец, кажи как ДПС са карали електората си да гласуват за Радев? Объркан шизо.




Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар