Кметът на Петрич В. Илиев е невинен за сделката "Пътят на Гунди"

19 юни 2012 00:14   26 коментара   46123 прочита
К. Хаджииванов
К. Хаджииванов


К. Хаджииванов

След 13 заседания съдът се произнесе по "сигнал" на Коце Маца

Кметът на община Петрич Вельо Илиев е невинен за скандалната сделка "Пътят на Гунди", реши 3-членен състав на Окръжен съд - Благоевград, председателстван от Атанас Маскръчки. След 13 съдебни заседания по делото оправдателната присъда бе произнесена от магистратите вчера по обед след няколко часа пледоарии на прокуратурата и адвоката на кмета - Ангел Рашев. Съдебният състав призна за невинен градоначалника по повдигнатото му обвинение за длъжностно престъпление - превишаване на власт и на правата си в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, вследствие на което хазната е ощетена с 6555 лв.

Делото срещу Вельо Илиев се разви в добра посока за него основно след изслушването на експертиза, изготвена от вещо лице, което беше категорично в заключението си, че цената, на която кметът е продал пътната отсечка на известния петрички бизнесмен Кирил Борисов Христов-Гунди, не е била подценена, а съвсем точна и на практика не е извършил никакво престъпление. След като обвинението се разклати, миналия месец окръжният прокурор Райна Гундева поиска изменение на обвинението, като се отказа от имуществения елемент, т.е. от настъпилите за общината финансови вреди, и го обвини само в накърняване авторитета на общината.

Разследването срещу кмета Вельо Илиев тръгна преди повече от 5 години по сигнал на тогавашния председател на Общинския съвет в Петрич Костадин Хаджииванов - Коце Маца. Според първоначално повдигнатото обвинение градоначалникът сключил договор с фирма "Анек" ООД, собственост на бизнесмена Гунди, за покупко-продажба на общинска собственост от 636 кв.м, отредена за общински път, която обаче разделяла два насрещни имота на бизнесмена.

Без да е прието решение на местния парламент и без да са му определени конкретни правомощия, кметът му продал въпросния участък за сумата от 3800 лв. Вследствие на сделката общинската хазна загубила 6555 лв., представляващи разликата между цената на имота съгласно Наредбата за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество, собственост на община Петрич, приета от Общинския съвет. Реалната цена, на която е трябвало да бъде продадена общинската собственост, е 10 355 лв., сочеше по-рано в обвинението си прокурор Гундева.

Заради подправен протокол от заседание на Общински съвет, касаещ скандално прочулата се сделка, вече понесе вината си главният секретар на общината Туфчо Сандъкчиев, който бе осъден на 6 месеца условно и махнат от длъжността.

Оправдателната присъда спрямо кмета Вельо Илиев подлежи на обжалване пред Софийски апелативен съд.


Още за: В. Илиев   сделка   присъда   Още от: Политика

Принтирай статия
26 коментара
19 Юни 2012 06:31 | сандански
Оценка:
2
 (
6
 гласа)

стига плачеш бе СЕЛЯНИНО все едно и също повтаряш


19 Юни 2012 08:14 | Стоян Колев
Оценка:
4
 (
6
 гласа)

Аз съм виновен! Оставете го вече човека!


19 Юни 2012 09:30 | коментар
Оценка:
3
 (
11
 гласа)

за пореден път вельо илиев доказа че може да мисли с ходове напред. оправдателната му присъда явно ще озадачи и неприятно изненада доста хора които се вживяват като политици. очертават се трудни избори за опозиционните партии в нашата община. с това решение кмета се осигурява цял мандат и ще пресече различните спекули на базата на които различни личносни си правят пиар. жалко за гражданите на този град. те имаха шанс да променят статуквото но поради тесногърдите и некомпетентни и същевременно алчни интереси на преставителите на партиите които можеха да сторят това визираики герб / атака /бсп не се получи. и от цялата ситуация илиев не излъга своите избиратели и затова те му имат доверие за разлика от останалите като герб например-те излъгаха тези които гласуваха за тях с последващите деиствия и поведение.


19 Юни 2012 09:30 | гражданин
Оценка:
10
 (
16
 гласа)

Като кмета не е виновен, защо Туфчо, който е виновен, макър и осъден е в Общината?


19 Юни 2012 09:52 | оо
Оценка:
4
 (
16
 гласа)

КМЕТА Е НЕВИНЕН, А ОТ ОБКРЪЖЕНИЕТО НА ТАНЕВ САМО ЛАЯТ КАТО БЕЗДОМНИ КУЧЕТА.


19 Юни 2012 09:56 | ДО ГРАЖДАНИН
Оценка:
7
 (
7
 гласа)

НЕ ЗНАМ ЗАЩО ТУФЧО Е В ОБЩИНАТА ЩОМ КАТО Е ОСЪДЕН НО ТОЗИ ПАРАДОКС Е СЪЩИЯ КАТО И СЛУЧЕЯ СЪС ФАРМА - ПЕТРА .ГЕРБ ПОДАВА СИГНАЛИ ЗА ЗЛОУПОТРЕБА А СЪЩЕВРЕМЕННО ПОДКРЕПЯ КИРОВ ЗА УПРАВИТЕЛ НА БОЛНИЦАТА. НЕ СА ЛИ СЪЩИТЕ КАТО ВЕЛЬО ИЛИЕВ .И ТОИ ПРИЗНА ЧЕ ТУФЧО Е ВИНОВЕН / ПРЕД ОБЩЕСТВЕНОСТА/ НА ГО ОСТАВИ В ОБЩИНАТА. ГЕРБ ТРЪБЕШЕ ЗА СВЪРЗАНИ ФИРМИ И ХОРА С ФАРМА ПЕТРА НО ПОДКРЕПИ ЧОВЕК С НАИ - БЛИЗКИ ИНТЕРЕСИ С ТАЗИ ФИРМА. КЪДЕ И МОРАЛА. И ЗАЩО ТРЯБВА ДА СЪДИМ ЕДИН КОГАТО ДРУГИ ВЪРШАТ СЪЩОТО.


19 Юни 2012 09:57 | АЗ.
Оценка:
-4
 (
24
 гласа)

ТЕЗИ ОБВИНЕНИЯ ИДВАТ ОТ КОЦЕ МАЦА, ВИДЯХТЕ КОЛКО Е СВЕТ ТОЙ, СЕГА ГО ИЗДИРВАТ В ЦЯЛ СВЯТ, ВСИЧКИ МОШЕНИЦИ СА ПРОТИВ В. ИЛИЕВ. ЗАЩОТО ТОЙ Е НАЙ СВЕСТНИЯ КМЕТ НА ПЕТРИЧ.


19 Юни 2012 10:02 | Запознат
Оценка:
10
 (
16
 гласа)

Всички хора, знаят колко кмета е невинен, колко не е крал пари колко общински имоти не е дал за без пари на тоя и оня и колко лажи не е изговорил! Той е за затвора до живот!


19 Юни 2012 10:05 | До гражданин
Оценка:
9
 (
13
 гласа)

Това че балдъзата на Киров се е скъсала от крадене, не означава че доктора също е крал като нея! Не може да се съди цяла родствена линия, за определено престъпление. ВСЕКИ носи Сам КРъста СИ! СИлва в затвора!


19 Юни 2012 10:06 | 123
Оценка:
1
 (
15
 гласа)

Много отдавна се знаеше, че КМЕТА е невинен, но разни новоизлюпени политици и партии искаха да го изкарат черен, но хората не се подведоха и му гласуваха доверие. ВСЕ ОЩЕ ИМА ЧЕСТЕН СЪД В БЪЛГАРИЯ.


19 Юни 2012 10:09 | До гражданин
Оценка:
10
 (
12
 гласа)

Виж за туфчо, тук е съвсем различно. ТОй е доказан престъпник и Велко пак си го назначи на Граждански договор ( той няма право да е на трудов към общината щото е осъден) Просто Велко много си го обича как му лиже топките и затва гледа да го задаържи по всякакъв начин. А и нали благодарение на Туфчо, който пое вината за пътя Гунди, сега кмета е невинен!


19 Юни 2012 10:09 | дафин
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Прокурор Гундева оправдава Гунди ... логично !


19 Юни 2012 10:13 | СДС
Оценка:
0
 (
4
 гласа)

до запознат, Изглежда, че КМЕТА го познаваш от снимките и махленски клюки затова по добре си мълчи или си някой от промитите мозъци на герб.


19 Юни 2012 10:20 | ДО ГРАЖДАНИН
Оценка:
6
 (
8
 гласа)

НАПРАВИ СПРАВКА В РЕГИСТЪРА ЗА ИМОТИ ВЪВ ВЕЛИНГРАД И ВИЖ КОИ СТОИ ЗАД СКЪП ИМОТ ИНТЕРИСУВАИ СЕ В ТАЗИ ОБЩИНА И ТАМОШНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ ЩЕ ТИ ОТГОВОРЯТ КОИ Е ОТИВАЛ ДА РАЗГОВАРЯ ЗА СЕРИОЗНО ИНВЕСТИЦИОННО НАМЕРЕНИЕ . СИЛВИЯ Е ВЪРХА НО ОСНОВАТА НА ЦЯЛОТО ПРИСВОЯВАНЕ Е ДРУГО. И ТУК СИ ПРАВ .ДОКТОРА НЕ Е КРАЛ ДИРЕКНО . ТОИ ПРОСТО Е ИЗПИРАЛ КРАЖБИТЕ. НО ВТОРОТО Е СЪЩО ТОЛКОВА ПРЕСТЪПНО КОЛКОТО ПЪРВОТО. ТА МОЖЕ ЗА СИЛВА ДА ВИКАМЕ, РАЗПНИ ГО, А ЗА КИРОВ КОИТО ИМА КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ ДА СЕ ВИКА, ОСАННА,


19 Юни 2012 10:44 | ДО СДС
Оценка:
3
 (
5
 гласа)

Вие съществувате ли още?!? Та даже и любимия Ви Кмет ВИ ПРЕДАДЕ и въобще не се занимава с некви разсейки от умрялото СДС, яви се за втори път като независим!


19 Юни 2012 10:48 | дедо Гюро
Оценка:
6
 (
8
 гласа)

Крадеца вика дръжте крадеца. Наркотрафиканта Коце Маца в ролята на обвинител. В една нормална държава той отдавна трябваше да гние в затвора.


19 Юни 2012 10:49 | Славчо
Оценка:
1
 (
7
 гласа)

Поредното доказателство, че само се плюе по Вельо Илиев.


19 Юни 2012 10:50 | До гражданин
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Силва: зетко имам спестени 1-2 милиона дай да ти ги дам да направим хотел във Велинград, че имам прекалено много имоти, а аз не съм платила толко данъци! Киров: няма проблем ще си направим един хотел!. Аз лично не виждам нещо, което някой не би направил. Дори да не е много законно от страна на доктора, не може въобще да се измерва с това което СИЛВА е направила!


19 Юни 2012 12:10 | Сезиране -на-..сиране
Оценка:
3
 (
3
 гласа)


Голема работа! И че какво толко е наприла Силва? Нищо ! Некакви си 3-4000 000 лева! Голема работа, нема шо !Общината се прави на лека ощипана, а па гламната пракурорка -
" ни чула, ни видела! И хрътките станаа трътките


19 Юни 2012 13:40 | ,,,,,,
Оценка:
0
 (
10
 гласа)

ако си мръсник - бъди мръсник ако си почтен - остани си такъв .единствените розите останаха вярни на себе си и последователни .гербаджиите и онова мрънкало бръчков що помия изляха върху киров и болницата какви сценарии чертаеха за закриването и и лошо управление и в краина сметка гласуваха за оставането на киров като управител, уж почтенни а наи мръснишкия номер изиграха като мислеха че ще хвърлят прах в очите на хората но последните не са глупави и виждат кои какво дроби и прави. на вельо илиев да му е честита оправдателната присъда. когато мишоците не могат да се преборат с котката да си седят в дупката


19 Юни 2012 14:57 | студио Х
Оценка:
-4
 (
14
 гласа)

ИСТИНАТА ВЪЗСТАРЖЕСТВУВА... ЧЕСТИТО КМЕТЕ... С ТЕБ СМЕ.


19 Юни 2012 16:31 | юстиниан
Оценка:
3
 (
5
 гласа)

м-да, поредното дело решено от съдебен експерт, според който 3800 лв : 600 кв. м. = 6. 33 лв. на квадратен метър в регулация си е съвсем реална пазарна цена, а, браво. интересно кой е вещото лице, струма защо не ни осведомите?


19 Юни 2012 17:00 | ===
Оценка:
3
 (
5
 гласа)

Градо си е негов шо иска тва ке си прае пазаро на Маца Яворите сьщо, Авалон на Никмар, пьтьо на Гундиии на сички по малко демокрация


19 Юни 2012 20:13 | поезия
Оценка:
4
 (
6
 гласа)

Христо Ботев


ЕЛЕГИЯ

Кажи ми, кажи, бедний народе,
кой те в таз рабска люлка люлее?
Тоз ли, що спасителят прободе
на кръстът нявга зверски в ребрата,
или тоз, що толкоз годин ти пее:
"Търпи, и ще си спасиш душата?! "


Той ли, ил някой негов наместник,
син на Лойола и брат на Юда,
предател верен и жив предвестник
на нови тегла за сиромаси,
нов кърджалия в нова полуда,
кой продал брата, убил баща си?!


19 Юни 2012 23:16 | ?
Оценка:
3
 (
5
 гласа)

Коца Маца е разбойник от класа ама и обкръжението му като Д, Юруков са същите мръсници- ядат кървави пари да им заседне и да пукнат дано крадливи мръсници на чужд труд! Що народ им работиха с месеци и стотинка не им дадоха за труда -ГАДОВЕТЕ!


19 Юни 2012 23:36 | поезия 2
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

НИКОЛА ВАПЦАРОВ

НАРОДЪТ ПРОСТ,
ЖИВОТЪТ ТЕЖЪК, СКУЧЕН...




Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар