Кметът на Марино поле предлага с отпадъците от магистрала "Струма" да се правят бентове на реките

10 октомври 2012 12:45   2 коментара   12996 прочита


Кметът на петричкото село Марино поле Георги Илиев предлага отпадъците от камъни и пръст от строежа на автомагистрала „Струма“ в участъка от лот №4 Сандански-Кулата да бъдат изградени бентове на река „Струма“

Това предложение е вече факт от вчера и внесено до кмета на община Петрич Вельо Илиев и ОбС председателя Димитър Танев, както и до председателя на ЛРД-Петрич Георги Ичконов. Селският управник е категоричен, че така нивото на река Струма в този участък ще се вдигне. По уверението на общинския кмет сега то е с пет метра по-ниско от обичайното. С бентове нивото на водата ще влезе в норма и няма в бъдеще да стават нещастни случаи, какъвто е случаят с рухналия мост край с. Рибник вследствие на подкопани основи. Илиев твърди, че е заимствал идеята от гръиката страна, където при строежа на магистралата до Серес по поречието на р. Струма били направени множество бентове.

В тях се отглеждала риба, като същевременно играели превантивна роля за поддържане на нивото в допустими граници. Идеята му е споделена пред шефа на ЛРД-Петрич Георги Ичконов, който е обещал пълен картбланш. Обещал е, че той лично ще осигури развъдния материал. Според кмета, ако идеята му бъде реализирана от изпълнителя на строежа, ще се спестят и средства по депониране на отпадъците. Илиев смята, че в района могат спокойно да се направят поне два бента - единият от моста на с. Тополница, а другият в близост до с. Кулата. Вчера стана известно, че напу-каният мост в началото на Марино поле, за което вестникът първи информира, ще бъде напълно възстановен. Това уверение тойепсшучил от Агенция "Пътна инфасгруктура".

Мостът, който е в близост до германските гробища, със корозирало скеле на бетонните му блокове. През него е било предвидено да преминава целият пътникпогок при започване строежа на автомагистралата. Сега около него е започнало разширяване на платното. По план то ще бъде асфалтирано, като самата отбивка от Марино поле-Чучулигово-с .Кулата при преминаването си през районите на трите села ще е с тротоари от двете страни и електрифинирано.

източник: toppresa.com и Вестник Вяра

2 коментара
11 Октомври 2012 09:38 | DAVID TRENDAFILOV
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Егати колко много правописни грешки! Тука има ли редактори???


11 Октомври 2012 13:14 | ДА
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

dst67 написа:Егати колко много правописни грешки! Тука има ли редактори???

Много непрофесионално!
"... от гръиката страна.. "; "единият от моста на с. Тополница, "- не "от" а "до"; ".. че напу-каният мост... "; " не... със корозирало.. " - а С корозирало..; "пътникпогок "- това пък какво е?




Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар