Кмет обяви стачка в защита на рушаща се черква

12 май 2012 00:19   2 коментара   11718 прочита
Селският кмет Бойко Перянски за втори път е във стачка
Селският кмет Бойко Перянски за втори път е във стачка


Селският кмет Бойко Перянски за втори път е във стачка

Не мърда от бюрото си, докато не му дадат 50 000 лв.

Кметът на кюстендилското село Таваличево Бойко Перянски обяви стачка, според която няма да излиза от кметството в селото и ще приема съселяните си денонощно.

Това е вторият протест на управника на малкото кюстендилско селце за последните три години, а причината е средновековната черква "Света Параскева", която е пред разрушаване.

Това е протест срещу бездушието на държавата към рушащия се храм светиня, който е паметник на културата от XIV век и е пред срутване. Черквата е истинско бижу със стенописи, подобни на тези в Боянската църква, но се рушат безвъзвратно, обясни стачкуващият кмет, който не само няма да напуска кабинета си, но вече е уредил и спането си там, а съпругата му ще се грижи за прехраната на стачника, носейки му манджа на работното място.

Според селския кмет ремонтът на старата част на храма е наложителен, тъй като за последните няколко години четирима млади хора от селото са загинали в катастрофи.

Хората тук вярват, че ако не направим ремонта, ще има още смъртни случаи, обясни Б. Перянски. Проблемът с реставрацията на старата част на храма е в това, че по него може да се работи само след разрешение, съгласуване и специални реставратори от Националния институт на паметниците на културата в столицата, но време, пари и хора за нашия храм все не стигат, обясни Бойко Перянски.

Това е вторият протест на селския управник, преди три години той стачкувал и от Дирекцията по вероизповеданията отпуснали 120 000 лева за ремонта на таваличката черква, но само на новата й част, която не е паметник на архитектурата, казва Б. Перянски. От 33 години има проект за възстановяването й, но то така и не е започнало. От толкова години Перянски е и кмет на селото.

Уморен съм от чакане и обезверен, заклевам се, че този път обаче няма да мръдна от бюрото, докато държавата не намери начин да спаси падащата светиня, заканва се Перянски. Костите си ще оставя тук, но няма да се откажа, категоричен е селският кмет.

Старият храм е напукан и всеки момент ще рухне върху главите на свещениците, обясни управникът. Свещениците ползвали олтара в старината за богослужения, а миряните се тъпкали като сардели в новата пристройка. Сега Перянски е изпратил жалба и до премиера Бойко Борисов.

За 29 години, през които съм кмет, съм ходил къде ли не. Обръщал съм се към всички министерства, Народното събрание и депутати, Синода, всички посолства у нас, към над 100 бизнесмени и 900 души, които се изселиха от Таваличево. Всички ми казват: “Добре”, после потупване по рамото, снимка и айде, разказа кметът неволите си в опит да събере необходимите 50 000 лв. за ремонт на черквата. Само гръцкото посолство е откликнало с 400 лв. досега, обяснява селският кмет.

Ние на село не сме прости - докато не подпишем споразумение черно на бяло, аз няма да спра да протестирам, категоричен е Перянски.


Още за: Б. Перянски   стачка   черква   Още от: Политика

Принтирай статия
2 коментара
12 Май 2012 12:38 | От Дупница с любов
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Пак ще кажа: ако човек се отучи да живее в разкош, много бързо пак ще се научи, но ако изгубим духовността си, векове ще са нужни да я възстановим. Бойко, с теб сме в тази апостолска мисия!


18 Май 2012 23:04 | Стоян Доклев
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Възхищавам се на този човек!




Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар