Кандидатът за кмет на Благоевград от ВМРО-БНД Георги Васев: Да защитим благоевградския бизнес

20 октомври 2011 00:08   3 коментара   27325 прочита


Безработицата в Благоевград хронично се повишава, негативната тенденция ще се превърне в сериозен проблем за следващото управление на града, защото на хоризонта не се вижда алтернатива. През последните няколко години се даваше щедро от местната власт зелена светлина за инвестициите в сферата на търговията със стъпването в общината на големите хипермаркети. Така практически бяха поставени на колене благоевградските предприемачи, които, естествено, не могат да се конкурират със световни търговски вериги. Местният бизнес бе изтикан в ъгъла, от което загубиха не само предприемачите, но и всички по веригата.

Сега парадоксалното е, че местните жители имат къде да похарчат парите си, но няма къде да ги заработят. Затова Благоевград има нужда от привличането на стратегически инвеститори, които да налеят пари и да разкрият работни места в сферата на производството, и то на леката промишленост. Усилията на ВМРО-БНД ще бъдат насочени точно в такава посока, а това трябва да е ангажимент на всички представители на политически партии в града, защото бъдещето на “Благоевград-БТ” е неясно, а там изкарват хляба си над 1000 семейства от общината. Какво ще правят съкратените, защото едва ли някой си прави илюзии, че това ще се случи, ако не тази, то следващата година.

За съжаление община Благоевград през последните години нямаше стратегия да презентира местния бизнес, да го подпомага и да търси нови възможносдти за развитие на икономиката с инструментите, с които разполага. Това повече не може да се отлага, защото с оглед на глобалната икономическа криза и стагнацията в много сектори на бизнеса, бъдещето пред жителите на града, свързано с работа, просперитет и добър стандарт на живот, изглежда по-скоро тревожно. Затова общината трябва да има план, стратегия за развитието на района като туристически център. Туризмът е и най-перспективният вариант за привличане на външни пари, но тук трябва да се предпазим от т.нар. “танзанийски модел”, т.е. има хотел, но няма път да стигнеш до него.

ВМРО-БНД ще работи за изготвяне на подходяща устройствена основа за развитието на общината като атрактивна туристическа дестинация. И още нещо, за което от години никой не обръща внимание - Благоевград е с добро географско положение, има достатъчно обработваема земя, вода за поливни нужди, няма вредни производства. Това е чудесна основа за развитие на земеделие, но производителите, най-вече в селата, трябва да почустват подкрепата на общината, разбира се, и на държавата. Производството на екологични продукти е хит в цяла Европа, но у нас това е още някаква екзотика, предпочитаме внос на домати от Гърция, Македония и Турция и на картофи от Полша или Египет.

ВМРО-БНД е за честно и открито управление, в което работят професионалисти, а не партийни функционери.

3 коментара
20 Октомври 2011 08:54 | Леля Мара
Оценка:
5
 (
7
 гласа)

Герге не закачай бизнесо! Он си е на Насе и ше си го крепи он. Отчитат си се по списъко ежемесечно.


20 Октомври 2011 11:41 | Vanche
Оценка:
0
 (
10
 гласа)

С ТЕБ СМЕ ЖОРО. УСПЕХ!


20 Октомври 2011 17:38 | до селянина от еленово
Оценка:
0
 (
4
 гласа)

хъката-мъката ама бареков обяви че в допитването към зрителите е показал най-добър резултат. не е лошо да идеш на ушен лекар, за да ти промият ушите, та да чуваш добре




Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар