Избраха Вежди Рашидов за председател на 48-ото Народно събрание

21 октомври 2022 14:08   7 коментара   13542 прочита


 

 

Със 139 гласа Вежди Рашидов бе избран за председател на 48-ото Народно събрание. 

Той бе номиниран от ГЕРБ, БСП, ДПС и Български възход. 

„Нямахме единство, но постигнахме мнозинство. Упълномощена съм от мнозинството да предложа най-принципното нещо. Номинирам от името на 4 партии най-възрастния депутат Вежди Рашидов“, обяви от трибуната лидерът на БСП. 

„Продължаваме промяната“ не участва в парламентарната аритметика. 

Кирил Петков поиска почивка от името на парламентарната група, което предизвика поредното напрежение в пленарната зала. 

Йордан Цонев заяви, че тъй като няма сформирани парламентарни групи, не важи правилото почивката да бъде давана задължително при поискване. 

„Явно някои народни представители изобщо не искат да има Народно събрание, а направо искат да са си на власт, защото са единствените носители на истината, на правотата, на справедливостта. Без да има значение за тях какво пише в Конституцията и законите на страната. Но, на изборите народът показа, че не мисли като тях. И се опитват тук няколко дни да върнат нещата в изходна позиция. Опитват предизборно и маркетингово да се харесват на своите избиратели, а не следизборно да вършим работа в полза на народа. И по този начин хората да ни харесват“, заяви Мустафа Карадайъ, лидер на ДПС. 

Припомняме, че на вчерашното заседание Вежди Рашидов си направи отвод и обяви, че не приема номинацията. 

„Не смятам, че в момента е най-важното с процедурни номера да блокираме за още незнайно колко процеса по избор на председател. Всички опитахме, положихме усилия и се обединихме около кандидатурата на единствения, който успя вчера да обедини по някакъв начин българското Народно събрание“, обяви Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ-СДС. 

„Ако така сформираното мнозинство за да прикрие своята немощ, как ще тръгне този парламент и как ще се управлява тази държава. Вчера бях един от тези, които станаха на крака й ви аплодираха. Вие вчера г-н Рашидов казахте, че нямате желание да ръководите Народното събрание. Сега ви питам имате ли желание или правите това като последен акт, който да разреши политическата криза? “, запита от трибуната Асен Василев от ПП. „Това, което ние искаме в най-конструктивен тон е 15 минути, за да проведем консултации в нашата група. Има мнозинство, нямаме желание да спираме това мнозинство. Не разбирам защо има съпротива срещу това? “, посочи още Василев. 

„Ще трябва да сложа на кантар дали нуждите на моята личност или на българското общество е по-важно. Не съм казал дали ще приема тази номинация“, отговори му Рашидов. 

7 коментара
21 Октомври 2022 15:33 | Айде-е-е-е!
Оценка:
7
 (
11
 гласа)

Малко трудно се е навил Веждичката, ама айде, от него да мине. Нямаше да се съгласи, ако не му се беше обадил "великият Стоичков". Обадил му се и плакал. Плакал с крокодилски сълзи. Като Тити Папазов. За великите се плаче! Интересно ще бъде кой ще плаче, за да се състави кабинета? Май никой. Ще си остане Веждичката председател за две седмици и се почва "старата песен на нов глас".


21 Октомври 2022 15:55 | По-скоро да идват избори!
Оценка:
1
 (
9
 гласа)

А знаете ли, че ако беше влязал в парламента и г-н Александър Мацурев? Отдавна щеше да има председател на Н. С. Той с неговия богат речник отдавна щеше да ги е омагьосал всичките. Голяма е загубата без него в парламента! Ама нищо. Сега ще дойдат новите избори и този път... ще видите какво ще стане! Сашко-дупе тат! Ще издуха и Стефко, и Роска-водоноска и все! Хайде по-скоро да идват изборите!


21 Октомври 2022 16:20 | амин
Оценка:
2
 (
10
 гласа)

Главен Мултак на Републиката


21 Октомври 2022 20:19 | НИК
Оценка:
4
 (
10
 гласа)

КАК МОЖЕ ДА СЛОЖАТ ТУРЧИН ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПАРЛАМЕНТА?


21 Октомври 2022 21:14 | радио Жум@я
Оценка:
2
 (
10
 гласа)

Дъното до което може да достигне нашата Мила Родина с този избор пропадна с поне ХИЛЯДА КИЛОМЕТРА!


21 Октомври 2022 21:22 | Това е Първа стъпка!
Оценка:
4
 (
10
 гласа)

От тук нататък ще бъде така! Читавите българи избягаха в странство. Които пък останаха тук не искат да нагазят в "блатото". Така че да не се учудваме. Полека-лека България става циганска, турска държава. Виждаме как лидерите на ДПС предизборно всеки път посещават Ердоган да му лижатгъза, та да им пусне "гювеч" около изборите, за да мобилизира българските изселници в Турция. Това си е чиста проба подготовка за потурчване, циганизация и т. н. Старите българи измират, а младите напускат. Ето кой ще поеме държавата наречена за сега България.


21 Октомври 2022 22:12 | Йово Катрафилов
Оценка:
2
 (
8
 гласа)

Не е важно че Вежди Рашидов е етнически турчин! Турците са трудолюбиви хора, бизнесмените им не са за подценяване! ПО ВАЖНОТО Е ЧЕ ТЕЗИ КОИТО ГРАБИХА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД КАКТО ТУРЦИ НЕ СА ГО ГРАБИЛИ сложиха за Председател на Българския Парламент един очевидно нечистоплътен човек! Как ще им благодари той?




Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар