Илко Стоянов: Представяме ви нашата амбициозна и дългосрочна, но изпълнима и възможна икономическа ПРОГРАМА

12 юни 2021 09:51   16 коментара   14529 прочита
IT, START-UP & COWORKING
IT, START-UP & COWORKING


IT, START-UP & COWORKING

Уважаеми съграждани, убеден съм, че много от вас ще одобрят нашата икономическа програма.

Тя, разбира се, е отворена за вашите мнения, препоръки и идеи.

Уверяваме ви, че вашите предложения са важни за нас! Защото само заедно можем да поставим новото начало за Благоевград!

Ето какво предлагаме:

IT, START-UP & COWORKING

3500 висококвалифицирани работни места;

75 млн. евро добавена стойност към икономиката на града годишно;

150 млн. евро инвестиции в сгради и инфраструктура.

Красивата и функционална, културна и административна зона, организирана на и около площад „Георги Измирлиев“, разполага със солиден структурен и инфраструктурен ресурс. Това позволява с умни и добре планирани мерки за оптимизиране и преустройство да бъде създаден притегателен център и екосистема за стартиращи и развиващи се IT предприемачи и предприятия. Изграждането на високотехнологична зона, обмислена и проектирана, съобразно най-новите изисквания в сектора, модерно и качествено изпълнена, има потенциал в средносрочен план да създаде около 3500 работни места. Очакваната средна заплата от 4000 евро към 2027 г. би оказала огромно въздействие върху съвкупното търсене в икономиката на града. Отделно ще се даде шанс на младите високообразовани специалисти да останат да работят в нашия град.

ИНДУСТРИАЛНА И ЛОГИСТИЧНА ЗОНА "ГЛАВЕН ПЪТ Е-79"

10 000 добре платени работни места;

125 млн. евро добавена стойност към икономиката на града годишно;

450 млн. евро инвестиции в пътна и техническа инфраструктура.

Изграждането на АМ „Струма“ позволява реализация на индустриални площи в две посоки:

• Разтоварването на главен път Е-79 превръща участъка от възел Кочериново до възел Железница в естествен гръбнак за индустриално развитие на Благоевград. С изпълнението  на адекватно проектирани локални платна и връзки ще се отпушат всички терени от двете й страни.

• Възел Зелен дол позволява разработката на голям индустриален парк в землището на с. Зелен дол.

Очакваното към 2027 г. 2000 евро средно заплащане в производствения сектор ще създаде солидна база за устойчиви доходи, които са основа за привличане, както на нови, така и на напуснали жители на града.

ЕКО И ФРИЙРАЙД ЗОНА "КАРТАЛА"

4000 туристи средно дневно в активните сезони;

60 млн. евро добавена стойност към икономиката на града годишно;

175 млн. евро инвестиции в съоръжения и инфраструктури.

Най-значимият  общински ресурс  има нужда от разработката и осъщестяването, съвместно с неправителствения зелен сектор, на дългосрочен, природосъобразен, щадящ и устойчив проект, изработен в условията на международен конкурс на световно ниво. Обвързването на общинска екотранспортна система с отлични устройствени решения за съществуващите почивни зони, вили и хижи: „Септемврийче“,„Бодрост“, „Картала“, х. „Македония“, включително инфраструктура и съоръжения, ще превърне Югозападния дял на Рила в магнит за любителите на природата от страната и чужбина – пролет и лято, есен и зима.

При добронамерено взаимодействие, както на институционално, така и на гражданско ниво, Благоевград, в рамките на текущото десетилетие, може да реализира и бенефицира екокурорт от висок клас, който да постави общината на туристическата карта.

ТЕРМАЛНИ СПА ЗОНИ

2000 туристи средно дневно на годишна база;

35 млн. евро добавена стойност към икономиката на града годишно;

125 млн. евро инвестиции в съоръжения и инфраструктури;

Термалните минерални води са природен актив, оценен в миналото и неглижиран в настоящето на града ни. Проучване, последвано от анализ и технологичен проект за добив, акумулация и разпределение в ареалите на находищата в землището на с. Зелен дол - р. Струма, над „Владишкото“ - землището на с. Дъбрава, ще позволи:

• възстановяването и преустройството на „Аквапарка” в модерна открита и закрита термална СПА зона; да бъдат конкурсно разработени проекти за още два комплекса в зоните за добив и акумулация:

• ареал находище „Зелен дол“ – спортен и екшън атракционен термален парк, насочен към активна младежка, детска и семейна аудитория;

• ареал находище „Владишко-Дъбрава“ – възстановителен СПА туризъм.

С три значими и в национален мащаб обекта Благоевград ще влезе с висок старт в бързоразвиващия се спа и балнеотуризъм в страната, имайки предвид че в момента градът ни не присъства дори и в стратегиите на Министерство на туризма като такава дестинация.

ПАРК ЗОНА

1000 туристи средно дневно на годишна база;

20 млн. евро добавена стойност към икономиката на града годишно;

100 млн. евро инвестиции в съоръжения и инфраструктури.

Създаването на крайградски паркове в общината е спряло в края на 30-те години на миналия век с откриването на парк „Бачиново“ и парк „Ловен дом“ от един от най-съзидателните кметове на Горна Джумая - Панайот Тасев. Работата по проектирането, обособяването, изграждането на значим крайградски парк от двете страни на р. Бистрица, започващ от Зоологическата градина и пречиствателната станция на с. Дъбрава до с. Бистрица, с площ, отговаряща на европейските и национални изисквания, ще се отплати с органичното му вписване в създавания туристически профил на града. Насищането на парка с футболни, баскетболни, волейболни и голф игрища, тенис кортове, пешеходни алеи, велотрасета и велоалеи, алеи за конна езда, стени и обекти за катерене, ще даде така необходимата за хората общинска система за масов спорт и активен отдих. Отделно от това, добре измислените, уредени и отлично поддържани крайградски паркове са изключителен формиращ фактор за съвременния градски туризъм.

16 коментара
12 Юни 2021 10:36 | Блг
Оценка:
8
 (
12
 гласа)

Абе стига с тов палячо! Като депутат какво направи той и неговата партия - позволиха на ДПС и Турция да гласуват неограничено.... Ердоган ли ви е баща г-не??


12 Юни 2021 10:47 | Караиванов
Оценка:
-11
 (
13
 гласа)

реално само той има обосновани послания, всичко друго е развей прах


12 Юни 2021 10:47 | Браво
Оценка:
-10
 (
12
 гласа)

Успех, Илко


12 Юни 2021 11:21 | уефа
Оценка:
5
 (
9
 гласа)

Абе хора то и Томов обещаваше а какво стана нищо


12 Юни 2021 12:21 | Бл
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

IT зона парк Македония.


12 Юни 2021 13:16 | Пепито
Оценка:
10
 (
12
 гласа)

Не съм "хейтър", но просто искам да си изразя мнението:
- Самата програма изглежда направена за 2-3 минути във Powerpoint
- Идеите са супер, но само на думи - самите инвеститори как ще бъдат привлечени ( тъй като общината няма пари ) и как ще успее общината да ги задържи? Проектите ще минат ли на гласуване от ОБС и заплатите какви ще бъдат на хората, които ще работят на новооткритите работни места?
- Кому е нужно изграждане на нови индустриални зони и паркове, като вече имаме изградени? По-добре пари да се инвестират в тях, вместо откриване на нови или тук отново става въпрос за задкулисни договорки и измами с общински пари и имоти?
Имам и други въпроси, но бих предпочел на лично с Г-н Стоянов да си поговоря за тях.


12 Юни 2021 15:00 | Старата махала
Оценка:
8
 (
10
 гласа)

Нахвърляни неща на коленце без ясна обосновка и без съобразяване със закона. Фрийрайд зона в резерват Парангалица и Национален парк Рила е нещо, което по никакъв начин не може да се случи по закон.


12 Юни 2021 15:18 | Сашо Диков
Оценка:
8
 (
10
 гласа)

Как се казва човек сменил 5-6 партии? Отговора е.... политическа проститутка.


12 Юни 2021 16:11 | Ало, Илко
Оценка:
9
 (
11
 гласа)

Много думи, малко реализъм! Кого заблуждаваш!? Нищо от тези обещания няма да изпълниш, защото за това трябват пари и инвеститори! Празни обещания от празна чалгарска партия!


12 Юни 2021 20:15 | БАЛАРБАШИ
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

ЦИГАРЕНАТА 1700 ЧОВЕКА


12 Юни 2021 20:18 | БАЛАРБАШИ
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

ЦИГАРЕНАТА 1700 ЧОВЕКА


12 Юни 2021 22:17 | До ало Илко
Оценка:
-3
 (
5
 гласа)

А Дончо какво ще изпълни?!


12 Юни 2021 22:44 | Илко не лъжи
Оценка:
4
 (
8
 гласа)

Дончо поне е реалист и не обещава неизпълними неща!


13 Юни 2021 19:46 | ГРОБАРИЯ
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

по обещанията и лъжите личи че е цигане. и не му вярвам . никога власт на цигане. и .турче. а тои е минал и от двете партий. и сега слугува на доган.


14 Юни 2021 08:03 | Фалш
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Абсолютен фалшификат! Който кандидат за кмет ви обещае повишаване на заплатите, значи 100% ви лъже и баламосваш, кмета заплати е невъзможно да увеличи! Който ви пише добре звучащи думички и изрази без никаква конкретика в тях, значи ви лъже, после няма да има в какво конкретно да го обвинявате. Който кандидат за кмет ви представя такава фантасмагорична "програма" с разни милиони в нея, високи заплати и светло бъдеще за период извън предстоящия 4-годишен мандат, значи много грубо ви лъже и манипулира. Като му изтече тоя мандат за през който нищо не ви е обещал, ще ви каже после "ааа, изберете ме пак, ама аз съм ви казал още преди първия мандат, че ще изпълня разни хубави неща чак след втория или третия... " и така ще ви баламосва колкото може по-дълго, за да краде "усвоява" колкото може по-дълго от вас и парите ви. Та разни такива политически проститутки, предлагащи се на всички партии, само и само да се намърдат на високи постове изобщо не са ви нужни, миналото им говори достатъчно.


14 Юни 2021 08:07 | Тръчи лажи
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

На тоя прякора му е Тръчи-лажи, смятайте за какво иде реч!




Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар