Икономистите на Възраждане с алтернативни концепции за ускорено развитие на страната в следващите 20 години

08 юли 2021 10:47   2 коментара   5625 прочита


Един от много често задаваните въпроси към Възраждане е „Откъде ще намерите пари за осъществяване на идеите си?“. В тази връзка Възраждане работи по оптимизация на държавния бюджет.

 Екип от експерти, от който е част Цончо Ганев, водач на листата на кандидатите за народни представители на  Възраждане за 1 МИР Благоевградски,  анализира бюджета по сектори, като крайната цел е да се установят всички неефективно изразходващи се средства и да се пренасочат към държавна политика и сектори, където има недостиг. Подходът се състои в следното: събиране на информация, анализиране и установяване на проблем, изготвяне на стратегия за решаването му, оценка на риска и очаквания резултат.

Общата годишна сума, която може да бъде преразпределена и пренасочена към по-ефективно използване, по предварителна оценка е между 7 и 10 милиарда лева годишно. Обобщените данни показват, че неефективността на изразходваните средства в бюджета е в три основни посоки:

  • Раздути разходи за заплати на държавни служители (3 млрд. лева на година)

  • Корупционни практики (между 3 и 6 млрд. лева на година)

  • Други, сравнително малки разходи (1 млрд. лева на година)

Повече за анализа може да прочетете тук: https://vazrazhdane.bg/novini/628-ekspertite-na-vazrajdane-pri-optimizaciia-na-biudjeta-pari-v-darjavata-ima-

Освен това екип от икономически експерти на Възраждане работи по алтернативни концепции, които имат потенциал да доведат до ускорено икономическо развитие на страната. България  е средна по размер и население държава, но с приблизително 100 млрд. БВП, все още значително изостава в икономически план. 

Днес ще представим три от концепциите, разработени от икономическия екип на Възраждане, които могат да са част от стратегията за икономическо развитие на страната в следващите 20 години.

1. Национален фонд за инвестиции в започващи (стартъп) компании. IT секторът е един от най-динамичните в света в 21 век и има един от най-ускорените цикли на възвращаемост. Държавата може да инвестира в български софтуерни компании срещу процент от акции, които да продаде след 10 години. Възможният капитал на такъв фонд е 200 млн. лв. на година, което е достатъчно за създаването и развитието на 400 нови софтуерни компании в България. Целта е България да се превърне в IT център на Източна Европа, а държавата да постигне 500% обща възвращаемост, когато цикълът се завърти. Изчисленията показват, че след 10 години, бюджетът на България може да има икономически ползи в размер на 3 до 5 млрд. лв на година от данъци и продажба на акции.

2. Създаване на българска криптовалута, която следва принципите на децентрализация и анонимност. Биткоин има пазарна капитализация от около 1 трилион долара, а през следващите 20 години може още много криптовалути да постигнат подобни равнища. Потенциалът е сериозен, а рискът оправдан. Цената на една криптовалута се определя от търсенето и от това колко е използвана. Държавата има възможност да узакони плащането на определени данъци с новата криптовалута, което ще я направи използвана и търсена, а на световните борси ще е знак за стабилност. Това ще доведе до повишаване на цената на криптовалутата. При добро управление на стратегията, България може да придобие значителен дял от новата криптовалута в ранните етапи на развитието и да продаде на по-късен етап. Целта е да се придобият около 30% от валутата в първите години чрез "копаене" и събиране на данъци, а продажбата да се случи, когато пазарната капитализация достигне поне 100 млрд. лева. Това може да донесе на България 30 млрд. лева печалби за период от 10 години.

3. Натрупването на държавен капитал за инвестиции. Почти всеки милиардер в света е отделил част от състоянието си и го е предоставил на така наречените hedge фондове, които управляват ресурса му срещу комисионна и му носят около 10% годишна възвращаемост. България със своя бюджет от 30 млрд. лв на практика е милиардер и може да отделя 3% от годишния си бюджет за инвестиции. Целта е всяка година да се добавя допълнителен 1 млрд. лева, което заедно със средна възвращаемост от 10% и при инфлация от 3%, ще доведе до натрупване на капитал в размер на 70 млрд лева и годишна възвращаемост от 6 млрд. лв. Богатите държави не трябва да имат държавен дълг, а държавен капитал, който в определен момент може да носи възвращаемост, която да позволи намалянето на част от данъците.

Това са само някои концепции, върху които експертите на Възраждане работят и могат да доведат до ускорено развитие на икономиката. Важно е да се отбележи, че това са концепции и по тях има още много работа, но България има нужда от подобен тип алтернативни идеи, които да са в крак с 2021 година.

 

България има нужда от Възраждане!

Възраждане е с номер 11 в бюлетината

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

2 коментара
08 Юли 2021 13:20 | Патриот
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Да не забравяме успехите на патриотите във вноса и горенето на боклуци от цял свят, източването на водите от язовирите от градове и земеделските земи в полза на ВЕЦ-овете на ДПС, а също и успешната продажба на паспорти ...


08 Юли 2021 23:26 | Кдкфкфк
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Да не забряваме кои се определят като патриоти, Възраждане нямат нищо общо с Каракачантов, Марешки и Валката Симеонов???!!!




Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар