Градоначалникът на Дупница Ат. Янев с мярка “подписка” за сделката с фирма “Тоби” на съветниците баща и син Стойчо и Крум Милеви

27 февруари 2010 00:18   16 коментара   23545 прочита
Ат. Янев
Ат. Янев


Ат. Янев

Скандалният случай иззет от кюстендилския прокурор Б. Любенов заради мудно разследване и прехвърлен на колегата му Вл. Мицов

Дупнишкият кмет Атанас Янев е с мярка “подписка” по искане на Окръжна прокуратура - Кюстендил. Той е привлечен като обвиняем по досъдебно производство за престъпление по служба, превишаване на власт с цел облагодетелстване във връзка със сключването на сделка с фирма “Тоби” ООД, собственост на общинските съветници Стойчо Милев и сина му Крум, който от няколко месеца е шеф на фонд "Земеделие" в Кюстендил.

Проверката е по чл. 282, ал. 2 от НК, във връзка със сигналите на двама от общинските съветници в Дупница - Методи Стойнев и Милен Попов, които през 2008 година изпращат сигнали до Районната и Окръжната прокуратур в Кюстендил. Ако обвинението срещу Янев бъде доказано в съда, градоначалникът на Дупница е заплашен от затвор от 1 до 8 години, съдът може да му забрани и да заема ръководни функции за определен период от време.

Според написаното от Методи Стойнев и Милен Попов в сигнала до прокуратурата неизгодната сделка, за която ще трябва да отговаря кметът Атанас Янев, е за доставка на хранителни стоки в социалните звена на община Дупница - училища и детски градини и Социален патронаж.

Преди около десетина дни с разпореждане на Върховна касационна прокуратура случаят е отнет от кюстендилския прокурор Бисер Любенов и прехвърлен на колегата му Владимир Мицов, тъй като държавното обвинение е установило, че съветниците атакисти имат право. Ровенето в документацията на кметството изяснява, че цените, по които се зареждат въпросните социални звена, са необосновано високи и в някои случаи надскачат дори цените на дребно с 50 процента.

Още когато гръмна скандалът, дупнишки общинари издадоха, че фирма “Тоби” доставя на социалните звена хляб на цена от 1.20 лв. за 700 грама на едро, при положение че в магазините на Дупница цената е 1 лев.

Срещу 3.70 лв. фирмата, избрана от кмета Янев, доставяла литър олио, докато в търговската мрежа на региона то може да се намери на цени много под 3 лева. Картофите екстра качество на пазара се търгували срещу 50 стотинки, а дупнишка община ги купувала по 85 стотинки.

Проверката на прокуратурата установила още, че договорът с фирма “Тоби” бил подписан от градоначалника Атанас Янев в екип с главния счетоводител Васил Попов и главния юрисконсулт на общината Емилия Гигова.

Досъдебното производство по случая е поверено на прокурор Владимир Мицов, като за работата по него и спазването на сроковете следят от Върховна касационна прокуратура, издадоха от Кюстендилска окръжна прокуратура.

Преди около година и Софийска районна прокуратура образува производство срещу кмета на община Дупница Атанас Янев. То е за това, че в качеството си на длъжностно лице като управител на фирма за изпълнението на проект, който се финансира от европейските фондове, е присвоил над 70 000 лева, които са принадлежали на Европейския съюз.

Това е длъжностно присвояване в големи размери, поясниха тогава от софийска прокуратура.

Парите са били отпуснати на фирмата на Янев “Специалремонт” през 2004 и 2005 г., преди той да стане кмет на Дупница. Дружеството вече се води на името на сина на Атанас Янев. Проектът, за който е получено финансирането, е за практическо обучение в чужбина на служители на фирмата в Белгия.

Миналата година бе извършено претърсване в офиса на тази фирма, иззети са множество документи, компютри и други относими към разследването вещи, казаха още от СРП.


Още за: Ат. Янев   мярка   обвиняем   Още от: Политика

Принтирай статия
16 коментара
27 Февруари 2010 03:50 | Веси
Оценка:
77
 (
97
 гласа)

Ало Струма тази статия е за Крими не е за в политика!!!!Това си е жива кражба,една експертиза от вещи лица и хайде в съда!!!!Какво като Крум Милев е от ГЕРБ.Налице е престъпление.Дупнишкият общински съвет сизключение на 4-ма е,, бизнес сдружение" организирано и ръководено от братя Галеви.Липсва всякаква политическа амбиция,като на преден план са само личните им бизнес интереси.Крайно време е цялото гражданство на Дупница да разбере че града отдавна се намира в ръцете на организираната престъпност.Така нареченият,,модел на управление"си е чиста проба структура към групата за организирана престъпна група на Галевите,които с циганските купени гласове на изборите успяха да се наложат в общественият живот на цял един град....Нека Ви е честита победата.....Сега крали....Ами Те друго не могат...Рекет,насилие,бизнес ред,изнудвания,побой на тия дето не слушат и т.н...


27 Февруари 2010 07:57 | Българин
Оценка:
5
 (
11
 гласа)

Всички кметове да се проверяват за обществените поръчки, приватизацията, неизгодни сделки, раздаване на общински имоти с малки наеми,петна за строежи на общински терени и др.престъпления- за 20 години назад.Народните имоти:земи, постройки, обекти се раздаваха като че ли е бащиний.А те бяха на всички ни,но ги разделиха само за някои партиини техни другари и този който даваше пари под масата.Проверки ...до Съда.


27 Февруари 2010 09:14 | ...
Оценка:
237
 (
249
 гласа)

Сега точат не през Тоби а през фирмата на осиновения син на Стойчо Милев - Чушкаро, казва се фирма Рабит
Янев, Кмете продажен, дано опереш пешкира !


27 Февруари 2010 09:55 | пази боже
Оценка:
-11
 (
21
 гласа)

какво точат - от пусто в празно ???????????


27 Февруари 2010 09:58 | Милостивата
Оценка:
29
 (
37
 гласа)

Миличкият ни Кмет!!! Нищо Кмете - аз ще ти нося храна в затвора! Споко! Ама и ти не спря - то европари, то сделки, то ремонти на сина ти с фирмата, то уволнения.....не мога да ги изброя! Е, така става - ще търкаш нара! Нека ти е! Но няма да те забравим - ще идваме да те виждаме!!!


27 Февруари 2010 09:59 | Милостивата
Оценка:
6
 (
16
 гласа)

Дали някъде, в някоя нормална страна има такъв кмет и такъв модел на управление!!! ха ха Едва ли? Европа гледа....


27 Февруари 2010 10:51 | петкан
Оценка:
11
 (
19
 гласа)

ГЕРБ не трябва фа опъват чадъри ако са честни и да дадат на прокурор видния си деец Крум Милев. Ако не ще покажат на цяла България че са същите крадци и да не се надяват на нито един глас в Дупница повече


27 Февруари 2010 13:53 | яд ме е че дадох гласа си
Оценка:
36
 (
46
 гласа)

всики минали и текущи ревизии са за да ни се запушат устите, очите и ушите
когато обаче наистина някой реши да ревизира....... мале, мале, под колко ли гаранции ще е навън този винаги усмихнат "мъжага" 150 см висок


27 Февруари 2010 13:54 | .
Оценка:
-7
 (
13
 гласа)

как си рожбичка?


27 Февруари 2010 21:16 | 24 карата
Оценка:
-87
 (
99
 гласа)

Оставете човека на мира. Той ли е само виновен? По-скоро да се отърве от някои
началници, при които се пробива само с носене на чанти и рушвети.


28 Февруари 2010 15:33 | анонимен
Оценка:
42
 (
50
 гласа)

Г-н Янев да отговори как така се издигна къща в двора на ОУ Хр. Павлович на Г.н и г-ж-а Александър и Емилия Червилови Цяла Дупница знаем,че те са също членове на това престъпно сдружение за развитие на личния им интерес ,а не на Дупница както заблуждаваха съгражданите си преди изборите Защо не построиха Жилищния квартал в м. Св.Спас ,Търговския център на мястото на Рибарника в кв. Спартак и Жилищен комплекс на мястото на Старите казарми


28 Февруари 2010 22:25 | 55
Оценка:
301
 (
311
 гласа)

Казват,че някога е бил човек........


01 Март 2010 00:52 | Emil
Оценка:
17
 (
25
 гласа)

Наско, на стари години се мазниш на двете говеда...и се чудиш защо в Дупница останаха 15,000 души да живеят...


02 Март 2010 22:29 | aaaa?
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

До 55 Никога не е бил човек - винаги е бил крадец и престъпник! Частната си фирма стартира като окраде "Енергоремонт" заедно със зам. директора Фикерлийски, направиха частна фирма на общата си любовница - Наташка .... Това е модела на прехода към "демокрация" в България. Сега нека да подари и парк "Рила" на Галевци, за да няма къде и да се разходим. ако и това позволим - наистина сме "дупета", както ни наричат по форумите! Няма на кого да се сърдим - ние сме им позволили да се гаврят с нас и да ни крадат!!!




Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар