Гл. секретар на МВР подписа споразумение за българо-гръцка охрана на Банско

25 януари 2011 00:28   5 коментара   19530 прочита


Главният секретар на МВР Калин Георгиев и зам. директорът на гръцката полиция Йоанис Раховицас подписаха вчера в библиотеката на "Пирин голф" правила за работата на съвместни патрули в Банско. На официалната среща при подписване на споразумението присъстваха кметът на община Банско Александър Краваров, директорът на Областната дирекция на МВР - Благоевград Йордан Кочев и началникът на Районното управление в Банско Валери Вълчев.

Шестима гръцки полицаи - двама офицери и четирима сержанти, ще патрулират заедно с българските им колеги в Банско до 15 март, когато ще завърши активният туристически сезон. Първите гръцки полицейски служители вече осъществяват патрулно-постова дейност от 17 януари 2011 г.

Калин Георгиев очерта правомощията на гръцките полицаи у нас: те ще работят най-вече в областта на охраната на правовия ред съвместно с нашите колеги от Районното управление в Банско, ще бъдат с гръцката униформа, няма да имат право да носят оръжие и най-вече ще работят приоритетно с гръцки туристи. Направеният анализ показва, че от 80 хиляди туристи през миналия сезон в Банско 30% са били гръцки граждани, обясни главният секретар на МВР.

Днес направихме голяма крачка при трансграничното сътрудничество. Фактът, че в България ще има гръцки полицаи, говори много. Следващата крачка ще бъде, когато станем членове на Шенгенското пространство. Това е ново сътрудничество между България и Гърция. Едва ли преди време някой си е представял, че ще работим рамо до рамо, че български и гръцки полицаи ще се борят срещу престъпността, каза Георгиев. По думите му, мечтата българската и гръцката полиция да работят съвместно вече е реализирана. Освен колеги, съратници и съмишленици ние сме и приятели, а това приятелство минава и към нашите подчинени, посочи още Калин Георгиев. Той допълни, че от днес нататък между българската и гръцката полиция започва една добра традиция.

Щастлив съм, че двете държави подписаха днес това споразумение за сътрудничество. Това ще бъде началото на съвместна работа в борбата с престъпността. Туристите, които идват от Гърция, ще бъдат спокойни в града ви, тъй като с присъствието си нашите полицаи ще повишат сигурността им. През активния летен сезон, когато в Гърция са на почивка български туристи, по същия начин за тяхната сигурност ще бдят ваши полицейски служители, каза генерал-лейтенант Йоанис Раховицас.

Кметът на Банско Александър Краваров каза, че присъствието на гръцките полицаи в града ще бъде от изключителна полза, и уточни, че една част от месечните им възнаграждения ще се поемат от общинския бюджет, а друга - от хотелиерите и ресторантьорите в Банско.

5 коментара
25 Януари 2011 11:58 | Голф-играчи ли са?
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Нещо не схванах добре - голф ли ще играят гръцките и българските полицаи в Банско, или ще опазват обществения ред???!!! Защото ако е второто, то съвсем логично е това споразумение да беше подписано в общинскатата сграда в Банско, в полицейския участък или в сградата на ОД МВР - Благоевград! Това изглежда е някакво невидимо послание към гражданите на Република България и към гръцката полиция - важно е да рекламираме частния бизнес на управляващите, а опазването на обществения ред и държавността в страната са на по-заден план!


25 Януари 2011 16:03 | Боби
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Да се надяваме, че през летния сезон ще виждаме да патрулират български полицаи по тръцките плажове и курорти. И ние българските туристи ще се чувстваме много по-спокойни.


25 Януари 2011 19:04 | 22
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

До Голф-играчи ли са? Браво, умен коментар!


26 Януари 2011 10:56 | Полковника
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

И като какви ще патрулират гръцките полицаи в Банско?! Те са полицаи в Гърция, но тук са едни обикновени посетители на града от чужда държава. Вместо кметът Краваров да подсигури работа на няколко човека от града като общински полицаи, които действително ще вършат някаква работа, той се занимава с глупости!
И друго, това действие на МВР показва, че министерството е безсилно пред няколко гръцки хулигани и дребни крадци! За какво тогава отиват нашите пари, които внасяме като данъци?!
Нека дойдат 100 гръцки полицаи да свършат работата на 60 000 български ченгета, които напразно харчат парите от бюджета!


27 Януари 2011 19:27 | ЕЛЕНА
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

ЛЕЛЕ ХОРА НЯМА ДА МОГА ДА ГО ПОНЕСА НЕ МИ ПРИЧИНЯВАЙТЕТАКОВА НЕЩО. В СОБСТВЕНАТА МИ СТРАНА ПОЛИЦАИ - ГЪРЦИ




Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар