Георги Самандов - "Български възход": Вървим към изборите със силни и обединени структури.

16 март 2023 15:34   8691 прочита


Проблемите с ниските доходи, спекулата и феодалното управление на места са наш приоритет 

 
Енергийният експерт Георги Самандов е един от основателите на партия „Български възход“ с лидер Стефан Янев. Той бе депутат в 48-ото НС. Цялата му професионална кариера е свързана с енергетиката, като той бе ресорен зам. -министър в служебния кабинет на Янев. Притежава магистърска степен по електроенергетика и електрообзавеждане от Техническия университет в София. 

Самандов е водач на листата на партия “Български възход” в Благоевград с номер 15 в бюлетината 

В публичното пространство се появиха слухове за проблеми в структурите на БВ, има ли резон в тях, или са спекулации? 

-Фактът, че ги определяте като слухове е показателен за това, че са неверни. Напротив, нашите структури се разрастват. Вече имаме ядра във областните градове и работим по покриване на всички общини. Партия „Български възход“ беше създадена преди няколко месеца, но вече имаме добра мрежа от наши привърженици в страната. Разбирам подбудите на тези, които стоят зад подобни слухове. Това са хора, чиeто мислене е зловредно, защото хвърлят усилията си единствено в това да рушат всичко, до което се докоснат. Те са вредни не само за една партия, но и за общността, в която живеят. За мен е важно какво ще съградя и какво ще оставя след себе си. Това е смисъла на участието в политиката и обществената дейност като цяло.. Затова имам снизходително отношение към хора, чието злорадство и злоба са двигател на поведението им. 

На какви хора разчита партията като кандидати, виждаме познати и не до толкова имена в листата? 

-За нас е важно всеки, който иска да бъде част от партия „Български възход“ да бъде воден от това да поставя обществения интерес над своя. През последните години това е голям дефицит сред политиците. Личните желания и мотиви за облагдетелстване надделяха над държавните. До такава степен, че когато медиите съобщят за поредната разкрита корупционна схема, а това се случва почти всяка седмица, хората вече не се вълнуват. Напротив приемат го като част от ежедневието. 

Затова залагаме в листите си на хора, които до сега не са се занимавали с политика и на такива с опит, но споделят нашето виждане. В момента за партия „Българдски възход“ са водещи два основни приоритета, които в миналия парламент се опитахме да поставим, но останахме нечути от останалите партии, които вместо да дебатират се карат грозно и дребнаво. Първият е инфлацията, а вторият е всеобщата несигурност. Спекулата е в невиждани размери и никой до момента не потърси начин за справяне с картелите. Очевидно е бездействието на Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за защита на потребителите, които през последните седмици симулират дейност. И двете са дело на онези партии, които днес уж не си говорят в миналия парламент, но пък не смениха ръководставта на тези комисии, въпреки че инфлацията и спекулата се вихрят вече цяла година. 

Какво предлага „Български възход“, за да се помогне на хората да се справят с инфлацията? 

-В тези 4 месеца живот на парламента настоявах да се промени начина на изразходване на публичните средства за енергийни компенсации за бизнеса. В момента компенсациите се изплащат „на калпак“ и без никакъв ангажимент от страна на бизнеса. На практика това породи спекула и агресивно нарастване на инфлацията.

До 1 януари 2023 г. бизнесът плащаше 250 лв. /МВтч., а 48-ото НС вместо да постави критерии за получаването на компенсации, предизборно свали този таван на 200 лв. /МВтч. Разликата до борсовите цени, които понякога достигаха до 1400 лв. /МВтч, се поема от бюджета, т. е. от гражданите. За благодарност, от бизнеса получихме 100% надценки и рекордна инфлация. От мои питания към ресорните министри става ясно, че само за 2022 г. от държавния бюджет към бизнеса са изплатени над 10 млрд. лв. за енергийни субсидии за бизнеса. От партия „Български възход“ считаме, че това е инструмент, който държавата следва да използва, за да овладее инфлацията. Преразпределянето на енергийните компенсации трябва да стъпва върху ясни критерии и ангажименти от страна на бизнеса към обществото. В момента хем получават пари от бюджета хем всеки месец вдигат цените дори на основните хранителни продукти. 

Какви са най-сериозните проблеми на хората в областта, които индикирате по време на срещите по места? 

-Основните проблеми, за които гражданите ме сезират са свързани с ниските доходи, липсата на инвеститори и феодализирането на определени населени места. 

Какви са решенията, които вие, можете да предложите за тях? 

-Това което предлагаме са финансови и данъчни стимули за малките и средните предприятия. Намаляване на бюрократичната тежест, която е бреме за всеки един бизнес и основна предпоставка за корупция. Ще предложим законодателна инициатива за т. нар. мълчаливо съгласие на държавната администрация, т. е. ако до определен срок служителите не отговорят на дадено искане, то искането ще се разглежда в полза на подателя му. Също така ще повишим контрола върху електроразпределителните дружества, от чието бездействие и бюрокрация обществото ни е изморено. 

Феодалното управление на много места в област Благоевград е сериозен проблем за хората, как ще се борите с това? И как ще убедите хората, че не бива да се страхуват? 

– Страхът е в основата на този феодализъм и непрекъснато го подхранва. От нас зависи дали имаме волята да го пречупим. За себе си съм направил своя избор, когато реших, че вместо да бъда сред тези, които негодуват на думи, да се справя с това, което не одобрявам. Затова реших да се кандидатирам за депутат защото в парламента се случват промените, които после определят нашия живот. Феодализмът може да бъде разбит с няколко стъпки. Първата е да се промени начина на финансиране на общините, който в момента дава безконтролна автономия на кмета. Колкото е по-малка една община толкова по-ключова роля има той защото на практика е най-големия работодател в нея. В същото време обаче имаме фигурата на областния управител, който би следвало да следи кметовете в областта и да може да ги възпира ако нарушават или заобикалят закона. Само, че Законът за местната власт на практика е орязал до такава степен правомощията на областния управител, че той няма почти никакви лостове за въздействие над местната власт. На трето място да се върне общественото доверие в институциите, особено в проверяващите и контролни органи. Трябва ние като политици да имаме волята и да пресечем практиката някой от София да се обажда и да иска от директора на дадено регионално звено да си затваря очите за действията и бездействията на един кмет. В края на октомври са местните избори. Когато сте пред урната тогава отговорността е изцяло ваша защото от избора, който ще направите зависи дали искате да продължавате да живеете във феодална община или не. 

Забелязвате ли индикации за купен и организиран корпоративен вот и къде има концентрация на подобни проблеми? 

– До скоро купеният вот се свързваше с бедността и вирееше там където хората са социално слаби, то вече наблюдаваме нова тенденция в резултат на факта, че това са 5-те избори за две години. Вече има хора, които нямат нужда от 50 лв. -100 лв., но понеже не ги интересува кой ще управлява и не възнамеряват да гласуват, затова гледат на вота като възможност без никакви усилия да вземат „едни пари“ като се разходят до урните. Редно обаче да отбележа, че служебните правителства на президента Румен Радев полагат системни усилия да пресекат и овладеят тази практика. Вярвам, че и на тези избори ще продължат в този дух. 

 

Кои са приоритетите на БВ, които пряко касаят благоевградска област? 

– Привличането на инвеститори, които да дават добавена стойност в областта, изграждането на нови индустриални зони в големите общински центрове, повишаването на стандарта на живота на хората и не на последно място спасяването на футболната емблема на региона, а и на страната, футболен клуб „Пирин“. 

Предизборна публикация. Купуването и продаването на гласове е престъпление 


Още от: Политика

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар