Георги Самандов: Предстоят трудни решения, които трябва да бъдат взети. "Български възход " ще работи да има правителство и стабилност за хората 

30 март 2023 10:18   5 коментара   6300 прочита


 

1. Кои са най-важните неща, които научихте в тази кампания? Кои са онези неща, които най-силно тревожат хората в областта? 


Откровеният разговор и конкретните отговори на поставените въпроси – са двете неща, които определно се отгроявт като тенденция при срещите ми с избирателите. Това улесни кампанията ми, защото и на миналите избори, и сега моят подход е да бъда открит с тях. До скоро и аз бях от другата страна- тази на избирателите. Моите очаквания към политиците и това, което исках от тях е откритост, без мъгляви отговори и кухи изречения. Това е обида към интелекта на гражданите. С други думи не говоря неща, които самият аз като избирател не бих искал да чуя. 


Основните две неща, които се открояват като най-важни за хората в Благоевград са инфлацията и несигурността. Но тези два проблема са водещи и на национално ниво. Всички са притеснени до кога ще продължат да растат цените на стоките и услугите и колко още ще се обезценяват парите. Политическата нестабилност води до липсата на предвидимост, която пък е причината бизнесът да е предпазлив, защото не може да предвиди какви ще са проблемите и рисковете в краткосрочен план. Това кара работодателите да се колебят да вдигат заплати и да правят инвестиции. Ефектът от войната в Украйна се отразява индиректно върху нашето ежедневие. Например българските земеделски производители протестират заради безмитния внос на земеделска продукция от Украйна. ЕК обсъжда удължаването на срока на действие на това облекчение за Украйна с още една година, което обаче удря сериозно нашите производители. Предстоят трудни решения, които трябва да бъдат взети. 


2. Труден ли бе диалогът с местните хора, с оглед, че това е поредна кампания и всички подчертават, че им е омръзнало от избори? 


Да, на хората вече им омръзна от предизборни кампании, защото не виждат желание в политиците да направят реверанс към тях като поставят важните за обществото теми в центъра на дебата, а вместо това гледат единствено и само тясно партийните си интереси. Затова избирателите са готови да те чуят, когато им говориш смислено и засегнеш проблемите, които ги вълнуват, предлагайки ясни и конкретни решения на тези пролеми. „Български възход“ е може би единствената партия, която предложи мерки за намаляване на инфлацията с конкретни параметри и механизми как да се случи. Ние бяхме първите, които още в миналия парламент настоявахме да спре безразборното раздаване на компенсациите за ток за едрия бизнес. Искаме подпомагането да става с ясни критерии, определящи кой има нужда да получава такава държавна помощ. Както знаете миналата година са дадени над 10 млрд. лв. за компенсации. Трима министри не мжаха да ми отговорят какъв е ефекта от тези пари за икомиката и домакинствата. Едно е ясно, че една от причините за тази инфлация са въпросните помощи, защото бизнесът хем получава компенсации за тока, хем продължава да вдига цените. 2022 г. е рекордна откъм печалби за същия този бизнес и това е видимо данни на Националния статистически институт, според които депозитите на едрия бизнеса за нарастнали до 10 млрд. лева! 
Сега всички партии предизборно взеха да говорят, че тези компенсации не се раздават целесъобразно и е небоходимо тяхното преразглеждане, а в парламента предизборно раздадоха на едрия бизнес парите на всички ни, надувайки балона на инфлацията. 
Ние смятаме, че половината от тези пари трябва да бъдат преразпределени между домакинствата, малкия и средния бизнес, които понасят най-тежките удари на кризата. 


3. Какво споделяха хората с Вас и как приемат идеите и приоритетите на "Български възход "? 


При срещите ми с хората, те споделиха притесненията си относно обезлюдяването на областта и липсата на инвестиции. Това са проблеми, чието разрешаване са приоритетни за нашата партия. Предложението ни за изграждане на нови индустриални зони в големите общини и развитието на културния, селския и спа туризъм в областта са ключови политики, които биха преборили негативните тенденции., За щастие, Благоевградска област притежава огромен потенциал, който е ясно изразен в богатата винарска и земеделска традиция в Петрич и Сандански, забележителен спортен и икономически потенциал в Благоевград и силния ски и спа туризъм в Банско, Разлог и Гоце Делчев. 


4. Ангажирахте ли се с конкретни ангажименти към избирателите и ако е така, какви са те? 


На първо място, никога да не ги лъжа. Второ, да не обещавам, а да работя за разрешаване на проблемите на областта и привличането на инвестиции, гарантиращи работни места и стабилност на гражданите. 


5. Хората очакват този път да се конструира парламент. Какво ще направи ПП "Български възход ", за да се случи? 


Както и мналия парламент така и сега ще продължим да раблотим за съставяне на правителство, което обаче да стъпи върху важните за обществото ни в момента приоритети – овладяване на инфлацията и сигурността във всичките и измерения, а тя е социална, здравна, стабилна банкова система, охрана на границата. Този кабинет да бъде съставен на базата на ясни отговорности и задачи, които да залегнат в коалиционно споразумение. 


6. Има ли политическа формация, с която не бихте участвали в коалиция и коя? 


Предвид всички проблеми, пред които сме изправени точно в момента нямаме лукса да си избираме с кого да си говорим и ского не. Това ще го оставим за едни по-спокойни времена. 


Няколко бързи въпроси, с кратки отговори: 


7. Защо "Български възход, пред останалите партии? 


Защото точно в този момент е необходимо в парламента да има политически сили, които да подходят по-мъдро и балансирано. Държавници, които могат да превъзмогнат личното и политическото си его като поставят над тях националния интерес и благото на обществото. Ние доказахме, че можем. Ситуацията е сложна, както във вътрешен, така и в геополитически план. Можехме като останалите да влезем в удобна роля на опозиция срещу едните или другите, но не го направихме, зашото такава позиция е национално безотговорна Първи настояхме партиите да започнат да си говорят и първоначално бяхме критикувани, но в последствие се обявяват за предложения от нас диалог. 


8. Защо Георги Самандов, пред всички останали кандидати в МИР-1? 


Защото за мен политиката не е поле за реализация, а инструмент, с който да подобря качеството на живота на съгражданите ми. Произхождам от областта – пето поколение неврокопчанин. Израснал съм и съм завършил образованието си тук, доказал съм способностите си първо в частния сектор, после в изпълнителната и законодателната власт, а не обратно. 


9. Първата ви конкретна задача, при влизане в следващия парламент? 


Да внеса предложение за методика за преразпределяне на енергийните помощи, така че парите да стигнат до хората. 


10. Вашето послание към избирателите от МИР-1? 


Вашият глас е вашата сила! Затова гласувайте с разум! 

Предизборна публикация! Купуването и продаването на гласове е престъпление
 


Още от: Политика

Принтирай статия
5 коментара
30 Март 2023 10:30 | off
Оценка:
6
 (
8
 гласа)

тази някак си стимулирано усмихната физиономия не си заслужава да се коментира.....


30 Март 2023 11:04 | Шакшука
Оценка:
4
 (
6
 гласа)

Видяхте ли как всеки път като има платена статия за гербероид махат коментарите


30 Март 2023 12:49 | До шакшука
Оценка:
3
 (
5
 гласа)

Не само за гербероидите. И за бабата адвокатка също не дават нищо да се каже.


30 Март 2023 15:24 | off
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

Да прави сте..... коментарите просто се трият ....даже не ги явяват.... сричката от симитли, главният личен състав - някаква си савеклиева/няма държавно назначение ако не си гербав и тааа не те одобри/


30 Март 2023 17:13 | горе на снимката
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Олигофрен




Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар