Фирма “Фарма Петра” зад гърба на местния парламент е изтеглила незаконно кредит

04 май 2012 00:07   16 коментара   14907 прочита
С. Тренева
С. Тренева


С. Тренева

Съветниците от Постоянната комисия по контрол на общинските фирми към Общински съвет - Петрич не успяха да открият решение на местния парламент, с което се дава правото на управителката на общинската фирма “Фарма Петра” Силвия Тренева да ипотекира аптека №2 и да тегли кредит. От фирмата обяснили на съветниците, че решението е взето на 26 май 2005 година и е записано в протокол №21 на местния парламент.

Внимателната проверка на протокола установила, че няма решение, упълномощаващо управителката да тегли кредит. На заседанието на Общински съвет от 26 май 2005 година под точка 14 от дневния ред действително е обсъждана “Фарма Петра”, но взетите решения са за приемане на отчета на фирмата за 2004 година, приемане на одитния доклад и отчет за управлението на управителя за 2004 година, приемане на бизнес план, освобождаване от отговорност на съвета на директорите и прехвърляне на печалбата в размер на 7000 лева в полза на общината. В протокола липсва решение за кредит. В същото време Законът за държавния бюджет, Търговският закон и Законът за общинската собственост предписват общинските предприятия при теглене на кредит да разполагат и предоставят в банката решение на Общински съвет, който е принципал на предприятието.

При липсата на такова решение трябва да се намеси прокуратурата, смятат съветници. Всичко това означава, че кредитът, теглен от “Фарма Петра”, чийто размер още не е официално известен, е взет чрез заобикаляне на закона.

За да не предприемат прибързани действия, съветниците от комисията решиха да изискат с писмо от съда всички обстоятелства около задълженията, кредитите и запорите на фирмата. За идния четвъртък е насрочено следващото заседание на постоянната комисия по контрол на дейността на общинските фирми, на което ще се разследват действията във фирма “Фарма Петра”.

16 коментара
04 Май 2012 02:56 | майтап
Оценка:
9
 (
9
 гласа)

как се е издулаааа на нищо не мяса


04 Май 2012 05:25 | Петричанин
Оценка:
14
 (
14
 гласа)

Силве, Силве какъв бъбрек беше преди да станеш бизнес дама.... а и други хувабици-биснесменки като тебе на какво заприличаха, като се видяха в пари. Много си закъсала с тези далавери, а и кметската управа заедно с тебе.


04 Май 2012 07:56 | .петрич
Оценка:
16
 (
18
 гласа)

ама Вельо пак нищо не знае, той е само за красота


04 Май 2012 09:18 | nabludatel
Оценка:
12
 (
14
 гласа)

Зад гърба на Общински съвет - да, но без съгласието на кмета - няма как. Между другото от това естество не беше ли и въпросът с частаната улица на Гунди.


04 Май 2012 09:40 | неграмотен
Оценка:
13
 (
13
 гласа)

Остава този кредит да е взет от Общинска банка, и Велко и Батев нищо да не знаят. И Делидимова от Общ. администрация ноято постоянно и помага с натаманяването на отчетите, сигурно пак е помогнала за издаването на сл. удостоверения за ипотекирането на общ собственност.


04 Май 2012 09:42 | 1122
Оценка:
9
 (
9
 гласа)

СИЛВЕТО ТРЯБВА ДА Я ИЗПРАТЯТ НЕ В СЛИВЕНСКИЯ ПРИ ЖЕНИТЕ, А В БОБОВ ДОЛ ПРИ МЪЖЕТЕ ДА И СКЪСАТ.....


04 Май 2012 09:44 | чарли
Оценка:
-3
 (
5
 гласа)

Снимката не е на Тренева, май. Ало Струма, пак ли объркахте снимките?


04 Май 2012 10:38 | Пореден
Оценка:
11
 (
11
 гласа)

случай на лошо управление на общинска собственост от кмета илиев! Той е избран именно за да управлява в интерес на гражданите на общината включително и общинските предприятия. Изказването му, че "не знаел" нищо... показва, че този човек е изключително неадекватен за мястото, което заема или пък е загубил усещане за срам, чест и достойнство. Жалко за илиев!!! Пълен срам! Има думата съда, но преди това прокуратурата и разследващите органи! Дължите го на гражданите, загубили вяра в съд и държавност!


04 Май 2012 10:47 | az
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

ква беше и какво хубаво се е... ше защо така бе мило?


04 Май 2012 10:57 | обикновен гражданин
Оценка:
16
 (
16
 гласа)


ОБИКНОВЕН ВЪПРОС ЗА НАЧИНАЕЩИ КАНДИДАТСТУДЕНТИ ЗА ПРАВНИЯ ФАКУЛТЕТ В ЮЗУ:

КАК ТАКА ПРИ ТЕЗИ НЕОСПОРИМИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ФИРМА "ФАРМА ПЕТРА "ПРОДЪЛЖАВА ДА РАБОТИ И ТО СЪС СЪЩИЯ УПРАВИТЕЛ???!!!
НЕ СЪЩЕСТВУВА Л И ПРЕЗУМЦИЯТА, ЧЕ Г-Н КМЕТА Е В СХЕМАТА ЗА ИЗТОЧВАНЕ НА ПАРИ И ПРИ ОСВОБОЖДАВАНЕТО НА ТРЕНЕВА ЩЕ ПОСЛЕДВАТ РАЗОБЛИЧАВАЩИ ГО ФАКТИ ????


04 Май 2012 11:49 | sandi
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Трябва съответните органи да се самосезират... и в Сандански е същия батак... ако не и по-зле... Управителката на общ. аптека краде години наред, а сега има своя частна аптека в същото помещение и плаща десетократно по-голям наем, пък преди общинската аптека беше все на загуба и лекарствата в нея-най-скъпи...


04 Май 2012 14:08 | До Санди
Оценка:
9
 (
13
 гласа)

Ами тук в Петрич, тия престъпления излязоха на яве благодарение на Митко Танев ( ГЕРБ), Какво дрямат вашите ГЕРБАДЖИИ!


04 Май 2012 16:42 | Цеко Цапаревски
Оценка:
8
 (
8
 гласа)

Споко. Инж. Туфчо е скрил някъде решението на ОбС за кредита и сега ще го извади... Иначе тази проверка ще се този ...цела година. Но, не бойте се деца, инж. Азис има достатъчно пари да купи Окръжна прокуратура и Окръжен съд - Благаевград заедно и по отделно. Вече го правил.


05 Май 2012 01:23 | мимааа
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Некъдърници! От къде пари на тая????? Харчиха безразборно, та чак сега се видя от къде! Парадираха в града за "Богаташи".....


05 Май 2012 14:35 | един бивш българин
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

ЗНАЕТЕ ЧЕ ЛИ БГ ЧИНОВНИКА Е НАЙ КРАДЛИВИЯ В ЦЯЛА ЕВРОПА. МОЖЕТЕ САМО ДА СЕ ГОРДЕЕТЕ С ТАКИВА СЛУЖИТЕЛИ, ОГЛАВИЛИ ЧЕЛНИТЕ КЛАСАЦИЙ, А НЕ ДА ГИ КРИТИКУВАТЕ! ТА ПОКРАЙ ТЯХ СЕ РАЗБИРА ЧЕ ИМА И ТАКАВА ДЪРЖАВА-БГ, ИНАЧЕ НЯМАШЕ ДА СЕ ЗНАЕ ЧЕ Я ИМА НЯКЪДЕ ТАМ НА БАЛКАНИТЕ. ПОНЯКОГА И ЛОШАТА РЕКЛАМА Е НЕЩО, ОТКОЛКОТО НИЩО.


08 Май 2012 11:09 | някой
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Да си понесе наказанията за всичко откраднато. Тази жена която не може да управлява и собствения си живот са я сложили на такъв стратегически пост? Аз съм взимала лекарства на майка си бог да я прости но имаше ред и проверки а сега пълна анархия. Докато се избират такива хора на тези постове нашата община е обречена на гибел. Кой има вина за назначенията и по чие нареждане се правят? -нека е солидарен с грешките на служителите. Има ли страх от закона, ще има страх да откраднеш. Всеки може да изхарчи само нещото което е негово. За другото да му мисли.




Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар