Ето как Нинова ще подреди листата на БСП за евровота!

12 април 2019 09:51   2 коментара   14889 прочита


Станишев не фигурира засега в нея, пленумът в неделя гласува анблок

Пореден тежък пленум се заформя в неделя за социалистите. Този път окончателното подреждане на листата, която обаче вече е спретната от Корнелия Нинова на чернова. Соцлидерката се готви да превърне черновата в белова на заседанието на Националния съвет и да предложи гласуване анблок, пише Канал 3.

Дали Нинова ще успее да се пребори с мобилизация на гласовете за своя вариант на листата, предстои да видим. Още повече, че тя, както се и очаква, не залага в списъка името на президента на ПЕС Сергей Станишев.

Засега челото изглежда така: Елена Йончева, водач, веднага след нея Деница Златева. Интересен слух спрегна и варианта Нинова да остави заместничката си у дома, но дори и онези, които са го чули, не вярват в подобна хипотеза. На третото място соцлидерката е подредила Янаки Стоилов, който преди се числеше към вътрешната опозиция. В челната петица влиза още един от депутатите на "БСП за България" - Петър Витанов.

Някъде веднага след него е отредено място за проф. Иво Христов. В първата половина са сегашните евродепутати Петър Курумбашев и Момчил Неков. Нинова държи още на друг от младите си депутати - Димитър Данчев, както и на рали шампиона Крум Дончев, който обаче бил разколебан дали да влиза в листата. Синът на Любен Корнезов - Александър Корнезов също е сред онези, които соцлидерката ще подреди на някое от избираемите места. По-надолу в черновата са имената на Александър Симов, Крум Зарков, Филип Попов и Явор Божанков. За Божанков се знае, че сам се е похвалил, че е заел 12-то място, но ще се бори за челото чрез преференции.

Останалите депутати са само за престиж на листата, тъй като са сред остриетата на Нинова в националния парламент и не влиза в плановете да заминават за Брюксел. Една от изненадите в листата е предложението на коалиционния партньор "Нова зора" - анализатора и преподавател по геополитика Валентин Вацев, който се води за силна номинация, предвид реномето му в левите среди.

Вацев се възприема като жан-виденовист и беше член на партийното ръководство до 1997 г. Сметките могат да бъдат разбъркани от друг, свързван с кабинета на Виденов, депутата Румен Гечев, който има много силни позиции вътре в партията и активно работи за номинация. Той може да пробие челото на лявата листа, ако пленумът го изстреля нагоре.

А със сигурност зад него отсега е застанала вътрешната опозиция. Пак опонентите на Нинова в партията ще направят всичко възможно да вкарат Станишев в листата. Ако той бъде предложен в залата на пленума, Нинова няма да може да откаже гласуване. Според източници от "Позитано" 20 в навечерието на решителния за евровота пленум Нинова била заета да мисли такъв механизъм, който да блокира вкарването на лидера на ПЕС в листата за ЕП.

Blitz.bg

2 коментара
12 Април 2019 16:25 | Каро
Оценка:
1
 (
9
 гласа)

Струмата, всички сайтове гърмят за "къщата за гости" на Сашо Манолов, вие се правите, че не сте от тука...


13 Април 2019 08:58 | цецо
Оценка:
1
 (
5
 гласа)

ДО Каро
Не ни интересуват имотите на Манолев, интересуват ни имотите на кандидатите за евродепутати за които трябва да гласуваме. За него вече народа е дал своя глас. Стига вече с тези битовизми в публичното пространство. Искаме да знаем тези господа бъдещи милионери какви позиции имат и какво ще защитават.





Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар