Екскметът Г. Алексова плащала всеки месец по 950 лв. на строителен инженер за правни услуги

17 март 2012 00:03   8 коментара   20276 прочита
Г. Алексова
Г. Алексова


Г. Алексова

Екскметът на община Бобов дол Грети Алексова при наличие на абонаментен договор и щатни юристи в Общинска администрация е сключила договор за правни становища по юридически въпроси вместо с адвокатска кантора със строителни инженери и е плащала по 950 лева на месец през мандата си. Този фрапиращ факт изплува в одитен доклад на Сметната палата, по-големи подробности от който са засекретени вчера, тъй като серия драстични нарушения са предадени на прокуратурата за започване на разследване. Източници на вестник “Струма” съобщиха, че екскметът Грети Алексова е сключила договор с ЕТ “Василка Пашева - Василиса-Георги Пашев-Василка Пашева” за предоставяне на правни консултации срещу изплащане на ежемесечно възнаграждение. В. Пашева е от Кюстендил и е инженер по професия.

При решаването на спорове за изплащане на месечни възнаграждения по договори за правно обслужване, така нареченият абонаментен характер, Върховният административен съд е възприел, че по същество става въпрос за договор по поръчка, при който не се изисква постоянно доказване на изпълнението, тъй като с него се гарантира осигуряване на постоянно правно обслужване с уговорения правен обхват. Но инспектори от Сметната палата се противопоставят на съда с твърдението, че едноличният търговец няма необходимата правна квалификация и няма нает персонал в областта на поетото задължение, от което следва, че не може да бъде страна по договор за оказване на правна помощ, тъй като е извън неговата компетентност.

От Общинска администрация съобщиха, че вместо Василка Пашева в общината действително е осъществявала работата нейната приятелка Десислава Златкова, която оглавявала по същото време областната комисия по конфликт на интереси на Кушлев в Кюстендил. Тя е осъществявала правното обслужване, като дори се явявала на конкурси, по провеждането на търгове, конкурси и била член в качеството си на юрист. Прокуратурата бистри точно каква е връзката между представителя на Кушлев в Кюстендил и моста, който е хвърлила Грети Алексова чрез договора за правно обслужване с техническия инженер В. Пашева.

Само за 2009 година са преведени на Пашева над 11 000 лева. Одитът е за периода 2008-2009 година и при него се констатира, че през 2008 година е допуснато отклоняване на средства от делегираните от държавата дейности за разплащане на разходи в местни дейности в размер на 22 196 лева. През 2009 година размерът на отклонените средства е нараснал, достигайки стойност от 506 440 лева. За подобни действия екскметът на Дупница вече е с обвинителен акт и го грозят решетки. Освен това в Бобов дол през периода 1.01.2008-31.12.2009 са сключени 318 договора от гражданско-правен характер на стойност 182 795 лева. Всеки един от договорите ще бъде разследван персонално, твърдят от Сметната палата.

8 коментара
17 Март 2012 08:42 | 55
Оценка:
4
 (
6
 гласа)

Хубаво е, че отнетите възможности я правят не само екс-кмет, но и екс-измамник. Би било прекрасно, ако прокуратурата се намеси и я накаже за безумията.


17 Март 2012 09:02 | бобовдолец
Оценка:
5
 (
7
 гласа)

Къде да я намерим тази прокуратура?
Прокурор Галев или прокурор Кацов биха я не само оневинили, но и за пример ще я посочат като мъдър крадец на народни пари.


17 Март 2012 15:59 | ВЯРА
Оценка:
5
 (
7
 гласа)

МРЪСНИЦА!!! ЛИНЧ И ЗАТВОР! НАРОДА ГЛАДУВА, ТЕЗИ РАЗНИ ИЗМИСЛЕНИ ИЗЧАДИЯ СЕ " ПЛЕЗЯТ " НАГЛО НА ТРУДОВИТЕ ХОРИЦА!


17 Март 2012 16:58 | Донка
Оценка:
3
 (
5
 гласа)

Ах тази селска душица в какви проблеми се е вкарала.


17 Март 2012 17:02 | Ники
Оценка:
5
 (
7
 гласа)

Добра е женицата, скромна. Нали за жиголо не си е плащала?


17 Март 2012 20:13 | Българина
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Да ги връща сега тази кметица, защото това си е било далавера, проста далавера. Колко ли са се насрали по тези кмества, митници, здравни каси, разни комисии.... колко ли пари народни са отмъкнали. Като няма и не е имало проверки, щателни. Браво на ГЕРБ че прочиства здраво.


18 Март 2012 15:39 | копач
Оценка:
4
 (
6
 гласа)

Да не я мислим нея. Тя си отиде, но преди това се замогна. Хитрушка, но ние и помогнахме за това.


18 Март 2012 17:05 | до всички по-горе
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Нещо не сте разбрали - това дето го пишат, го провериха доста органи и няма престъпление, дори и сметната палата не го смята за такова - само бла, бла бла....., ей така да има нещо гадно. Карипова висеше нон стоп при ревизора, само и само да напише тези глупости. А това дето е в прокуратурата, то касае Ковачки, а вие него избрахте, по-точно негов човек, така че..... не знам защо изобщо се изказвате. А Колко се е замогнала - тя си знае, защото за разлика от другите кметове, което си го е имала, го е имала преди да стане кмет. А статията сигурно е от Божана - а тя в последните години само срещу Алексова пише - сигурно нещо не й е угодила???




Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар