Ексклузивно! Struma.com очи в очи с председателя на ОБС Благоевград Р. Тасков: За скандалите, ножовете в гърба, съветниците и всичко, което излезе от "зоната на здрача" след тържествената сесия

09 октомври 2018 13:31   23 коментара   121286 прочита


В търсенето на Политическо възраждане, някои съветници прекалиха. В ОБС няма опозиция, опозицията предлага решение, а тук се работи и гласува на инат.

- Г-н Тасков, изненадвам ви с посещението си, но бих искал да ви задам няколко въпроса без да сте подготвен с отговорите! Три дни след тържествената сесия по случай 106 години от освобождението на Благоевград, ехото от така наречения бойкот на част от съветниците си търси място в публичното пространство! Чухме обясненията на местни парламентаристи, вие как ще коментирате отсъствието на 18-те и как наричате действията им?!

- Наистина, на тържествени сесии всички съветници биват поканени, и някои имат уважителни причини да не присъстват. По време на самата тържествена сесия, честно казано, присъствието беше достатъчно, за да помисля, че има какъвто и да било бойкот. След това прочетох, че е имало форма на бойкот от определени хора и бях шокиран. Първо, тържествената сесия се провежда традиционно по случай празника на града и награждаването на изявени наши съграждани. Това не е мястото, според мен, за такъв бойкот- ако някой е искал да прави бойкот. Иначе самата сесия, смятам че протече изключително добре. Гостите, които присъстваха, също я харесаха. Тези, които са бойкотирали точно тържествената сесия, могат само да съжаляват за това..

- Адвокат Анева не одобри това, че общината раздава награди в категория "Право" Има ли основание да смята, че не общината е органът, които да определя Личност на годината сред магистратите и какъв бе мотивът за избора в тази категория?!

- Номинациите и изборът за личност на годината се правят от комисия. Те се опират на това, в каква сфера работи номинираният. Там се номинират както хора, които имат постижения в областта на финанси, предприемачество, право и др. Това е една широка палитра, и не знам какво точно е подразнило Анева в областта на правото. Награденият е неин колега, който съвсем наскоро се пенсионира. Един човек, който е отдал целия си живот в тази сфера. Още повече, смятам, че тези награди са символични и морални, за да има някаква завист на колегиално ниво. Не знам какво точно недоволства колежката, но смятам, че един общински съветник не бива да разсъждава така. Човек, ангажиран с подобна дейност, трябва да умее да вижда доброто около него и това е смисълът на наградите. Доброто да се показва и да бъде добър пример.

- Чухме и обвинения, че избирате ваши хора за личности. Визира се учителка от вашата листа?!

- Трябва да ви призная нещо. Всички номинирани, в различни категории, аз ги виждам буквално няколко часа преди да знам кои са номинирани. Някои от имената ги научавам на самата сесия. За тазгодишната сесия, в областта образование и финанси, номинираната г-жа Маряна Митова е дългогодишен педагог, който е доказан, без значение в каква листа е била. Мисля, че тези обвинения са крайно неуместни, защото търсейки политическо възражение чрез този бойкот, нанасят обида на хора- които са постигнали много. Това важи и за г-жа Митова, и г-н Хаджийски. Хора, които в последните 30 години неизменно са водещи в професията, на работното място, в обществения живот. Затова е най-малкото е обидно някой да коментира, че са в една или друга листа, и затова са получили това признание. На мен ми се обадиха много хора, които бяха много възмутени от подобни квалификации, така че смятам, че тези които си позволяват да тиражират подобни неща, рано или късно това ще им се върне като бумеранг.

- Наблюдавайки работата на ОБС определено се вижда, че има изградено опозиционно ядро, което не подкрепя политиките ви, вашите и на кмета Камбитов?! Смятате ли, че в ОБС Благоевград се прави политика на принципи, или разприте са личностни и опозиционерите са хора с накърнени някакви интереси?

- Опозиция няма. Опозиция, такава каквато я разбирам аз- хора, които наистина може да имат различно мнение, различна политика или различно разбиране за развитието на града. Опозицията е тази, която предлага решение. Тези, които са най-гласовите в общинския съвет, и тези, които гласуват против всичко- не са опозиция. Те са хора, които каквото и да предложиш-гласуват против. Включително мерки за подобряване на чистотата на въздуха, за отпускане на социални помощи. Гласуват против. Това са хора, които водят политика на инат, скрити зад някакви мотиви, които аз не разбирам. Смисълът на опозицията е, и една опозиция е силна, когато съумява да предлага решения, и да убеди мнозинството, че решенията са по-правилни. Всеки един, който е посещавал сесиите на общинския съвет, вижда че такова нещо няма. Много често се случва да има възможност да се води такъв дебат в общинския съвет, но по точки важни за града, и когато болшинството, опозиционното ядро, гласува против- няма и една дума изказана против предложенията. Няма и една дума казана с какво това предложение би могло да се промени. Това са хора, които показват тази политика на инат, и гонят лични, или други интереси.

- Защо не ви харесват част от т. нар. опозиционно ядро, оставаме с впечатлението, че битката им с вас е ожесточена, целят се в поста ви, или се страхуват от влиянието ви?

- Това са хора, които вероятно смятат, че биха могли да управляват по-добре. Така го разбирам аз. Човекът, който стои в основата на това ядро, и чувам, че прави различни тайни срещи и завери е Андон Тодоров. Той е лицето на опозицията. Той е човекът, който звъни на всички колеги и прави опити да ги организира. Разбира се, това му поведение е съвсем отскоро. Може би от година и половина. До преди това той беше част от мнозинството и не веднъж е подкрепял публично и не публично кмета и общинска администрация. След това направи рязък завой и отиде в другата крайност. Странното е, че хора, които уважавам много, хора с качества, хора с принципи, не се разграничават от мотивите на г-н Тодоров. Ако сериозните хора се отдръпнат оттам, ще се видят мотивите на този човек, и какво цели в крайна сметка.

- Има ли дискриминация в ОБС? И вярно ли е, че не допускате всички направени предложения, от това най-много се оплаква групата на Тодоров!

- Това не е вярно. Всички предложения, които са направени до председателя на общинския съвет, в това число и избора на Омбудсман. Всичко, което е предложено от тази група е съответно е разпределено в комисии, според предназначението си. Той си позволяваше в един дълъг период да атакува само с мен с едни безпочвени обвинения, и няколкократно отговарям в тази посока. Тази група, на г-н Тодоров, има свой представител в председателския съвет, който формира дневния ред на заседанията. Този представител, през всичките тези години, не е правил предложения за точка от дневния ред. Затова вижте парадокса: той има представител от неговата група, който може да направи предложения, и не е направил през всичките тези години, тези точки да залегнат в дневния ред. И пита мен за това… А аз питам защо неговия представител не е предложил нито веднъж тези предложения, щом са толкова важни за Зелената партия. Там по-скоро се търси друго. Използват се апаратни игри, за да има основание за отправяне на обвинения и присъствие в медиите, защото тези хора, освен чрез скандал и чрез подобни обвинения, няма как да присъстват в медийното пространство. Вероятно се страхуват, че хората ще ги забравят, че въобще фигурират в общинския съвет. Много малко хора знаят точно в тази група кои хора членуват и за какво се борят, така че те самите през годините, с действията си, се не съумяват да правят политиката, за която говорят.

- Можете ли да посочите примери на остро противоречие между думи и дела при съветниците от т. нар. опозиция? Имам предвид популистки изказвания, а след това гласуване против предложения около социални проекти, и такива, свързани с интересите на гражданите?

- Вижте, съгласих се на това интервю, само защото смятам, че общинския съвет е институция, в която никога не трябва да се прекрачва добрия тон. За съжаление, последните дни, този тон беше нарушен, и не искам аз да съм човека, който да прави квалификации. Има много какво да се говори, аз съм четвърти мандат в общинския съвет и това, което с болка трябва да кажа, че нивото и качеството на хората, които са представени в общински съвет пада от мандат на мандат. Казвам го наистина с болка, защото общинския съвет е институция, която трябва да излъчи представител от общността, които да защитават техните интереси и да защитават тази общност. Това не е така. За щастие, има едни 20-25 човека, които са с разсъдъка си и умеят да преценяват кое е добре за града и кое не.

- Има и хора, които не се знае по какви причини са попаднали в съвета и се стремят да рушат имиджа на самия съвет, понякога се стига и до това да има изключително много разминавания между думи и дела, както и вие казахте. Хора, които се представят в социалните мрежи за пример за морал, в същото време, с действията си в ежедневието, показват, че този морал се разграничава и е противоположен на това, което представляват.

- Изпълняват ли народните избраници, предназначението си в местния парламент, вие като председател доволен ли сте от свършеното и смятате ли, че този общински съвет е продуктивен?!

- В рамките на мандата съм доволен. Както казах, за щастие, има едно работещо мнозинство, и всичко, което се предлага, и всичко, което трябва да постанови като решение общински съвет е направено. Липсва обаче една конструктивна опозиция, която да даде по-широко виждане за решаването на различни проблеми. Местното самоуправление е разделено на две: в лицето на кмета и общинска администрация- изпълнителна власт, а в лицето на общинския съвет- законодателна власт. Законодателната власт, до момента е приела всички решения, с които да улесни в максимална степен изпълнителната власт. Нямаме нито една забавена преписка за одобрение на европейски проект, финансиране, или въпрос, свързан с гражданите. Така че, да се търси някаква вина в общинския съвет е несериозно. Той е орган, който трябва да помага, тогава когато кметът на общината и общинска администрация си изпълняват програмата, и това, което предлагат е видно, че е добре за общността.

- Г-н Тасков как ще коментирате мисълта: Политиците са като бебешки пелени, трябват да се сменят често поради същото предназначение. Оляха ли се някои от съветниците с бойкота си?

- Абсолютно нормално е тоталното желание на хората всичко да бъде сменено, но практиката показва, че трябва да има приемственост, така че нещата да продължат. Имал съм случаи, когато се сформираше политическа партия ГЕРБ, се подмени над 60% от състава на общинския съвет. Бяха нужни няколко месеца, преди новите колеги да разберат спецификата на работата и как се формират решенията. Смяната, само заради самата смяна не работи. Няма лошо в това да има едно ядро от общински съветници, които да преизбират, но в крайна сметка хората решават кой да бъде член на съвета и кой не.

- Започна ли предизборната битка г-н Тасков?!

- Битката започна още преди няколко месеца и това е видно по поведението на основните политически партии, и на хората, които са най-гласовите в съвета. До момента предизборната борба се води в рамките на общинския съвет, и по-скоро на самите сесии. Като цяло смятам, че изборите не са все още в дневния ред на обществото, но почва да се говори, появяват се кандидатури, включително и в социалните мрежи, и по страниците на медиите.

- Съветвам всички, които са решили да се кандидатират в този орган на местното самоуправление, преди да започнат да отправят обвинения, или да предлагат идеи, или да правят предложения как да се промени средата. Първо, има един основен закон, който регулира нашите дейности. Това е закона за местно самоуправление и местна администрация. Всички онези кандидати, които са решили да се явяват след една година на изборите, е добре да прочетат закона и да дойдат на сесия, за да видят как функционира и как работи. На мен ми е странно, през годините провеждане, общинския бюджет – най-важния документ. И те не идват на такъв форум и да кажат по-добре да направим това, а не друго. Да дадат конструктивни предложения. А само стоейки настрани, го приемам за хейтърство, отколкото за хора, които наистина милеят и искат нещата да се случват.

- Костадин Костов


Още за: Р. Тасков   случаи   партия   Още от: Политика

Принтирай статия
23 коментара
09 Октомври 2018 13:54 | МУНЧО
Оценка:
2
 (
12
 гласа)

БРАВО ШЕФЕ! ОПОЗИЦИЯ- НИЩОПОДОБНО, КОМПЛЕКСИ НИ ТРЕСЪТ, КОМПЛЕКСИ, ЩОТО АКО НЕ СЕ ИЗЯВИМ ТАКА, КОЙЩЕ СЕ СЕТИ ЗА НАС.....


09 Октомври 2018 13:58 | Тити
Оценка:
17
 (
25
 гласа)

Тасков, като си председател, си председател на всички, не само на "твойте"! Ти не си общинският съвет! Знаем как плащаш да влезеш там.


09 Октомври 2018 13:58 | колега
Оценка:
13
 (
15
 гласа)

Каква опозиция, защо в медията региона трият коментарите които са срещу т. н. протестъри, опозиция или както там им харества, може и мотко каручката... щом балито го е страх от коментари, каква опозиция е тогава, лесно е да се пъчиш по медиите и да не приемаш критики. това нсе е никаква опозиця.....


09 Октомври 2018 14:27 | До Бойко
Оценка:
5
 (
11
 гласа)

Абе не знам как го е нарекъл Б. Б. но знам че единствения бил кандидат на Б. Б. е той. Айде със здраве


09 Октомври 2018 14:28 | ехо
Оценка:
12
 (
14
 гласа)

Тити всички плащат и ние го знаем, благоевградчани помнят размятането на пари от всички страни, тасков говори като политик, останалите просто говорят


09 Октомври 2018 14:38 | Меди
Оценка:
5
 (
9
 гласа)

Вижте му интервюто на тоя във в-к "Струма" от 17 април 2010 година!


09 Октомври 2018 14:38 | 1
Оценка:
10
 (
12
 гласа)

Какъв Общински съвет - селяци. Огледайте се и вижте, че освен вас има и други заслужили за развитието на Благоевград.


09 Октомври 2018 14:39 | П .Д
Оценка:
0
 (
18
 гласа)

Браво тасков пак ги посра . Много е прав във всичко което казва, евала .Станал е политик


09 Октомври 2018 14:42 | мама кажа
Оценка:
7
 (
7
 гласа)

интереса клати феса.....


09 Октомври 2018 14:43 | благоевград
Оценка:
-7
 (
19
 гласа)

Истината е ще Тасков наистина много израстна през последните години. Дали защото остаря или се научи, но наистина е улегнал, спокоен дори бих казала мъдър. Познавам част от бойкотиращите и бих казала че горко за града ни ако тези някога управляват


09 Октомври 2018 14:43 | Томи
Оценка:
-3
 (
17
 гласа)

Айде пак се почна омразното говорене . Силно интервю ! Браво Тасков


09 Октомври 2018 14:50 | ХАЛИ ГАЛИ
Оценка:
4
 (
10
 гласа)

ТОВА НЕ Е ИЗПЪЛНЕНИЕ ВЪВ ФЕЙСА, С ЕХИДНИ ДУМИ, МНОГОЗНАЧИТЕЛНИ И ТРУДНОРАЗБИРАЕМИ НАМЕЦИ, /СИГУРНО НИЕ СМЕ ПО ПРОСТИ ОТ ТЯХ/ ЗА ДА НИ ГОВОРЯТ ТАКА, С ПАРВЕНЮШКО ГОВОРЕНЕ И ГОВОРЕНЕ ОТ ПОЗИЦИЯТА- ЕТО ВИШТЕ НИ, НИЕ СМЕ НАЙ-ОПРАВНИТЕ НИЩО НЕ СТАВА. -В ГРАДА СМЕ ОТДАВНА И СЕ ЗНАЕМ, Е ВЕРНО БАЛИТО И ЗЛАТА СЕ ПОЯВИХА НА ХОРИЗОНТА ПО-КЪСНО И ИМАТ ДА НАВАКСВАТ, НО ЗАЩО АНЕВА ИМ ПРИПЯВА..... ХАЙДЕ ПО-КРОТКО, НЕ ЯДЕМ ДОМАТИТЕ С КОЛЦИ УВАЖАЕМИ.....


09 Октомври 2018 15:09 | Лагерфелд
Оценка:
12
 (
12
 гласа)

От "Цървул" "Трандафор" не става!!!


09 Октомври 2018 15:37 | До Албина,Дончо и Златка
Оценка:
5
 (
15
 гласа)

Да ви питам нещо. Бойкотирате тържествена сесия, защото много проблеми има в Благоевград и хората всеки ден ви казвали колко е зле положението. Но тук, уважаеми, не става дума за плочки, разкопки, саниране и асфалт. Става дума за УВАЖЕНИЕ. Уважение към най-важното събитие в историята на нашия град - Освобождението. Уважение към хора, които са дали живота си такива като вас днес да се мислят за фактор, какъвто не са. Но от къде пък у вас такова уважение след като качества като саможертва, героизъм, смелост и взаимопомощ явно са ви непознати.
И г-жа Анева да я питам още нещо. Ако призът в категория "Право" беше за нея, тогава общината дали щеше да е в правото си да раздава подобни награди?
Кажете ми, ЗА КАКВО СА МУ НА БЛАГОЕВГРАД ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ КАТО ВАС?!


09 Октомври 2018 15:54 | джумая
Оценка:
14
 (
20
 гласа)

Тасков не го коментирам. Искам само Злата Ризова дето се прави на бореца за правдина да каже тя точно с колегата и Бисер Стойчев на колко хорица отмъкнаха земите. Бързо забрави как обикаляха кабинетите в общината със скиците ама ние помним


09 Октомври 2018 16:31 | респект
Оценка:
13
 (
13
 гласа)

Тасков е прав в това, че състава на съвета от мандат на мандат става все по "убав", а леле па- поне половината от тия не знаят защо са там, е знаят- за себе си, и да не ни заблуждават че работят за нашто благо, и плаща ли се тържествената сесия, ако -НЕ, ЯСНО Е ВСИЧКО.....


09 Октомври 2018 16:36 | Мартин
Оценка:
7
 (
15
 гласа)

Писарушки- в общината няма ли да си ходите вече, не се ли уморихте да хвалите кметчето, а сега и неговия ортак Тасков, който продава безакцизен наливен алкохол.


09 Октомври 2018 16:42 | Чавдар
Оценка:
0
 (
8
 гласа)

Браво. Това е да имаш дар слово и да говориш правилно. Дончо ако застане срещу Вас, неможе да каже 2 думи на кръст. Прост колкото си иска..... Бойкот правили. Нямам думи. Срам


09 Октомври 2018 16:50 | Петър Берон
Оценка:
6
 (
8
 гласа)

Подарете му "Буквар"!


09 Октомври 2018 17:20 | Баш джумалиа
Оценка:
11
 (
15
 гласа)

Целиат Обшински съвет начело с Тасков да си ходиат. Години наред работиат само за себе си. То не биаха заведениа в центъра, жилишни блокове, далавера след далавера и на всичко отгоре със заплати. Никакъв срам! Вън чревоугодници заедно с Кмета и циалата администрациа лапачи!!!!!


09 Октомври 2018 18:25 | Ники
Оценка:
7
 (
7
 гласа)

Няма, когато си приближен на герб не те проверяват, а ако спреш да си плащаш на Боко идват баретите


09 Октомври 2018 18:27 | Ники
Оценка:
9
 (
9
 гласа)

А ако много искаш да развиваш честен бизнес без Бойко да лапка те намират мъртъв в хотелска стая ( Мишо бирата)


09 Октомври 2018 18:35 | До Струма
Оценка:
6
 (
10
 гласа)

Струма Дончо сервитьорчето яко пише във форума ви. Нямате ли хигиенни правила такива плъхове да не влизат тук.




Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар