До 40 дни президентът трябва да насрочи избори за нов управник, ако го свалят, ще защитавам Янев до последно

08 април 2010 00:18   2 коментара   17581 прочита
Я. Тодоров
Я. Тодоров


Я. Тодоров

Председателят на ОбС Я. Тодоров

Кметът на Дупница Атанас Янев, срещу когото кюстендилският прокурор Владимир Мицов внесе искане в съда за отстраняването му от поста, вчера обяви, че действията на прокуратурата не са възможни. Нямам намерение да подавам оставка. Но бих искал да се запозная с материалите и тогава да коментирам. Аз не знам за какво ме разследват, каза кметът. От прокуратурата обаче разкриха, че кметът се е подписал като привлечен за обвиняем за сключване на неизгодна сделка с фирма “Тоби” на общинските съветници баща и син от движение “Нашият град” и ГЕРБ Стойчо Милев и Крум Милев. Удара срещу дупнишкия кмет вчера коментира единствен председателят на Общинския съвет Явор Тодоров. Всички лидери и активисти на политическите сили в града се бяха скрили и отказваха да вдигат телефоните си, въпреки упоритите опити на журналистите да се свържат с тях.

Ето как отговори на въпросите Явор Тодоров.

- Г-н Тодоров, как ще коментирате искането на прокуратурата за отстраняването на кмета Атанас Янев?

- Това е едно искане без всякаква нормативна основа. Всъщност това искане е несериозно, касае се, забележете, за смешната сума, с която е ощетена общината, за 221 лева или 251 лева, може да греша между двете цифри. И тази сума е върната от фирма “Тоби” в касата на общината. Аз наистина съм смаян, защото не бих си позволил да внеса искане чрез общинските съветници кметът Атанас Янев да бъде подкрепен.

- Да, Вие направихте опит да снемете вината му пред съда.

- Не, това не е опит да снема вината му пред съда, това е морална подкрепа, която му оказваме всички общински съветници с изключение на трима, и то няма юридическа стойност. Ние не сме го правили за пред съда.

- Ако съдът уважи искането на прокуратурата, какво следва?

- В рамките на 40 дни президентът на републиката Георги Първанов насрочва нови избори. Длъжността на кмета Атанас Янев няма да може да бъде заета от някои от неговите заместници временно, тъй като срокът до следващите избори е голям и няма да се стигне до вариант заместник-кмет или съветник да поеме кметските функции временно, тъй като в закона е фиксиран срок една година за тази стъпка. А до изборите има повече от година и половина. Затова най-вероятно ще има нови избори в Дупница.

- Има ли кметът намерение да си подаде оставката?

- Има и такъв вариант. И тогава пак президентът насрочва избори.

- Вие какво ще го посъветвате?

- В тази ситуация не ме питайте. Не искам той да подава оставка. Ние с него сме винаги и аз ще го защитавам до край. Не само защото сме съученици от гимназията, но и приятели от детинство, а и защото и намирам мотивите за несъстоятелни.

-Хората, които идват в общината, как приемат новината, как реагират?

- Различни са реакциите за това какво чувства, питайте самият кмет. Той знае как да се защитава, има достатъчно юристи, за да му посочат правилните законни стъпки.

- Организирате ли подписка в негова защита.

- Не, няма подписка.

Към 13,30 часа вчера пресконференция дадоха в офиса на “Атака” двамата общински съветници Милен Попов и Методи Стойнев.

Искането на прокуратурата мен ме изненада. Очаквах го по-рано. Основанията са налице, а те са, че кметът е обвинен в умишлено престъпление, което е във връзка с работата му. И той може да окаже влияние върху подчинените си, които да са свързани с обвинението. Освен това има и други досъдебни производства за обществени поръчки без провеждане на конкурс - над 20, и това е установено от ревизия на община Дупница, извършена от Агенцията за държавен финансов контрол. Считам, че действията на прокуратурата са правилни и от гледна точка на това, че кметът може да оказва влияние върху свидетели. Освен всичко, има и опит да се търси оневиняване на кмета чрез общинските съветници. Лично председателят Явор Тодоров внесе докладна записка, с която съветниците поеха деянието на кмета върху себе си, размивайки престъплението в колективна отговорност. И моля кметът да спре с лъжите “Аз не знам”. Той се е подписвал и при разпити, и при привличането му като обвиняем. Най-логично е той да подаде оставка сам. Навсякъде в европейския свят и демократичните страни само при съмнение за престъпление управник подава оставка, камо ли с прокурорско обвинение. С този скандал кметът и консултантите отново уронват имиджа на Дупница. Това нямаше да се случи, ако кметът беше подал оставка още преди една година, когато ние поискахме това с оглед сигнала, който внесохме за неизгодна сделка с двамата съветници баща и син, които са в конфликт на интереси. Сигурен съм, че общинските съветници ще защитават кмета до край, очаквам акции, очаквам да изникнат палатки на площада и граждани със сълзи на очи да събират подписка, която да отнесат в Кюстендилския окръжен съд. Но на всички тези ентусиасти бих казал: Оставете прокуратурата и съда да си свършат работата. Интересен е въпросът какво мислят политическите сили, особено ГЕРБ, БСП, НДСВ, Синята коалиция, каза Милен Попов.

Методи Стойнев добави: Има светлина в тунела, справедливостта да възтържествува. Учудвам се обаче на протакането на разследването, което всъщност е по един изключително елементарен казус - сключване на неизгодна сделка с няколко конкретни цифри, и всичко това повече от година време. Всички политически сили са се снишили, чакат да мине бурята, но бурята не минава, а става все по-силна, каза Методи Стойнев.


Още за: Я. Тодоров   ОбС   Ат. Янев   Още от: Политика

Принтирай статия
2 коментара
09 Април 2010 03:44 | Пешо
Оценка:
92
 (
100
 гласа)

Агент Тони не е наясно че и той е сгазил лука!!!!Не може вечно да се прикриваш зад другите идва и твоя ред.Какво ще кажеш за застраховките които общината направи с твоята"дженерали"или това е станало ей така без ти да си разбрал.....Хитрец си ти Яворчо,крайно време е сопата да се завърти и заудря насраният ти задник....




Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар